Pályázati forrásból a Felvidékre

Az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola több mint 1,25 millió forintot nyert az Apáczai Közalapítvány "Határtalan kapcsolat a történelmi múlt felidézésével a mai Felvidéken" című pályázatán.

Az összegből az iskola 42 diákja négynapos szakmai tanulmányi útra utazhat majd tanári kísérettel. Meglátogatják a párkányi szakközépiskolát, ahol az ottani tanulókkal közös szakmai programon vesznek részt. A tanulmányút célja, hogy a tanulók megismerjék a szlovákiai kulturális sokszínűséget, erősödjön a magyar-szlovák kapcsolat a határközelség miatt, a történelmi múlt felidézésével a tisztelet és a tolerancia más országok magyar nemzetiségű lakosaival szemben. A sikeres pályázatot összeállítója Erőss Sándorné és Sántáné Madlovics Erzsébet volt.

*

Új utat avattak Vácott

A hét elején adták át a forgalomnak Kisvácott a teljesen újjáépített Vetési utcát.

A műszaki átadáson jelen volt a választókörzet önkormányzati képviselője, Kriksz István, valamint az új út megvalósításában közreműködő szakemberek. Mint azt a városatya elmondta, 2008 után első ízben kerülhetett sor városunkban új út építésére. A mostani beruházás összköltsége közel hétmillió forint volt. Kriksz István tájékoztatása szerint további útfelújítás is folyik körzetében: a Vöröskereszt sor felújított úrburkolatát várhatóan még ebben a hónapban átadhatják.

*

Új helyen az Esélyegyenlőségi Iroda

A 2004-ben országosan elindított Esélyegyenlőségi Hálózat megyei és váci tagintézménye 2008-ban kezdte el működését.

A hátrányos helyzetű-, illetve fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó szervezet fenntartója ez idáig a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete volt.

A szakminisztérium április elsejétől a váci székhelyű Naszály-Galga TISZK-kel kötött támogatási szerződést, amelynek értelmében az új fenntartó évi 18 millió forintos minisztériumi támogatással biztosítja az új Esélyegyenlőségi Iroda folyamatos működését és jelentős szakmai hátteret biztosít további tevékenységének bővítéséhez. Célcsoportjuk a Pest megyében élő nők, gyerekek, idősek, valamint a fogyatékossággal élő emberek, a romák és a hátrányos helyzetűek, de tevékenységükben jelentős szerepet kap a jogsérelmek ügyintézése is.

A panasszal élőknek az iroda ügyfélfogadási idejében minden kedden és pénteken ingyenes jogi tanácsadásra is van lehetőségük. Az Esélyegyenlőségi Iroda legközelebbi programja június 4-én, pénteken az Esélynap lesz, amelyet Vác főterén illetve a művelődési központban tartanak majd.

*

Bioszolár-fűtésrendszer a Göncöl Házban

Vác – Egy olyan szervezetnek, amelynek célja a környezet védelme és az erre való nevelés, magától értetődően illik elöl járni a jó példával. Éppen ezért a Göncöl Alapítvány váci székházának felújítása során a környezetvédő technológiák kerültek előtérbe.

Az egyik leglényegesebb eleme a felújításnak az új fűtésrendszer kialakítása, amely nagy mértékben csökkenti a károsanyag-kibocsátást, a környezeti terhelést. A bioszolár-rendszer két pillérre támaszkodik a fűtéshez szükséges energia előállítása során: az egyik (ettől „szolár”) a ház tetejére szerelt vákuumcsöves napkollektor, melynek felülete 36 négyzetmétert tesz ki, és a világ legolcsóbb és leginkább környezetbarát energiaforrását, a napenergiát hasznosítja.

A másik eleme a rendszernek (ez a „bio” rész) a pellet-tüzelésű kazán, amelynek tüzelőanyaga a ránézésre nyúltápra emlékeztető fapellet. Ennek nedvességtartalma négyszerte alacsonyabb a tűzifáénál, ezért sokkal hatékonyabb, s mivel nem kimondottan fűtés céljára kitermelt fából készül, hanem egyéb iparágakban termelődő fahulladékból, így nagy lépést jelent a természeti környezet megőrzése terén.

Mivel nemcsak a hő gazdaságos megtermelése a cél, hanem annak megőrzése is, a rendszert kiegészíti a korszerű szigetelés. A ház homlokzatára átlagosan 10 cm vastag, perlites vakolatréteg kerül, amelynek nemcsak hőszigetelő, hanem páraáteresztő-képessége is kiváló. Emellett a modern nyílászárók is megfelelnek a magas hőszigetelési követelményeknek.

A fentieknek köszönhetően a Göncöl Házban évente több mint 42%-os, vagyis 26,3 tonna CO2-megtakarítást érünk el. A hasznos alapterület megnövelése miatt ez fajlagosan 58%-os légköbméterenkénti megtakarítást jelent. Mindezt az Izland, Liechtenstein és Norvégia által támogatott EGT Finanszírozási Mechanizmuson, valamint a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül valósul meg.

Göncöl Alapítvány

*

Katona Lajosra emlékeztek

Katona Lajos néprajzkutató halálának 100. évfordulóján emlékünnepséget rendezett a nevét viselő váci városi könyvtár kollektívája.

A több helyszínt felölelő esemény a városháza dísztermében lebonyolított emlékkonferenciával indult, ahol Mándli Gyula könyvtárigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük Pásztor Lajost, Ipolyság polgármesterét. Megnyitó beszédében dr. Bóth János váci polgármester ismertette a könyvtár rövid történetét és méltatta az intézmény tevékenységét, fontosságát, kiemelve szerepét az idén elnyert Kultúra Magyar Városa elismerés kivívásában.

A konferencián ezt követően ismert történészek, kutatók idézték fel Katona Lajos munkásságát, irodalomtörténeti, néprajztudományi fontosságát. A résztvevők ezután megkoszorúzták a fiatalom, 48 esztendős korában elhunyt tudós szülőházán elhelyezett emléktáblát.

Az emlékünnepség záró eseményeinek színhelye a könyvtár épülete volt. Reisinger János irodalomtörténész nyitotta meg a magyar folklorisztika tudósának páratlan relikviákat felvonultató kiállítását, majd Katona Lajos unokája köszönte meg meghatott szavakkal Vácnak nagyapja emlékének ápolását. Ipolyság polgármestere helyezte el az emlékezés koszorúját az aulában elhelyezett emléktáblánál, majd zárásként a választókörzet önkormányzati képviselője, Tomori Pál avatta fel az épület bejáratát díszítő cégért, Seregi György iparművész alkotását.

*

Elnöki látogatás a váci börtönben

Szerdán látogatást tett a Váci Fegyház és Börtönben a Magyar Köztársaság Elnöke. Sólyom László a börtönlelkészi szolgálat tízéves jubileuma alkalmából rendezett találkozón vett részt.

Egyebek mellett kijelentette: jó érzéssel tölti el, hogy az egyházak rendszeres segítséget nyújtanak a büntetésüket töltők személyiségfejlesztéséhez, a tanuláshoz, a konfliktuskezeléshez, illetve részt vállalnak a családok összetartásában is. Az államfő szólt
a büntetés-végrehajtás és a közbiztonság együttes kezelésének fontosságáról, illetve a börtönökben dolgozó lelkészek státusa rendezésének szükségességéről
A köztársasági elnök a katolikus, a református és az evangélikus lelkipásztorok beszámolóit követően látogatást tett a váci bv-intézet úgynevezett APAC körletében, kápolnájában, illetve a múzeumként használt "Doberdó" részlegében.

*

Máltai lovag Nagymaroson

Nagymaroson járt a Máltai Lovagrend Nagy mestere Sir Jose Cosmelli gróf. Nagymaroson minden évben megrendezésre kerül a helyi és a környékbeli borászok versenye. Az elmúlt 2 évben, az "Év Bora" és a "Máltai Bor Lovagrend Hivatalos Bora" címet, Belányi Béla bora érdemelte ki. Pincéjét és Nagymarost ebből az alkalomból látogatta meg Sir Jose Cosmelli gróf.

Videoriport Sir Jose Cosmelli gróf látogatásáról.

*

Pataktakarítás Zebegényben

A sikeres Kálvária takarítás eredményén felbátorodva ismét a lakosság segítségét kérte a zebegényi önkormányzat.

Április 24-én, szombaton került sor a patak meder és a patak oldal tisztítására. A találkozót a Malom utcai patak hídnál tartották a környezetükért tenni akaró zebegényiek, akik rövid megbeszélés után szakaszonként kisebb csoportokban láttak munkának.

A társadalmi munkát Zebegény Község Képviselő-testülete, a Tettekkel Zebegényért Közhasznú Egyesület, a Sebegin Hagyománymentő Egyesület, a Nyugdíjas Klub Zebegényi Fonó Közhasznú Egyesület, a Sonnenblumen Alapítvány, valamint a Zebegény Turizmusért Egyesület támogatta. A civil szervezetek vállalták, hogy mozgósítják barátaikat, ismerőseiket a siker érdekében.

*

Parkolj és utazz: parkoló épült Szobon

Jelentőségét tekintve a kistérségen is túlmutató beruházás révén hamarosan birtokba vehetik az autósok a szobi vasútállomás mellett, a kisvasút végállomása mellett kialakított P + R parkolót. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg, a pályázat útján elnyert támogatási összeg meghaladta a 120 millió forintot.

Az átadáson Remitzky Zoltán kiemelte, hogy a rendőrségre bekötött, kamerákkal felszerelt, könnyen megközelíthető és biztonságos parkoló nem csak a városban élő, rendszeresen vasúttal utazókat szolgálja ki, hanem azt a több száz embert is, akik az Ipoly völgyéből veszik igénye a MÁV szolgáltatásait. Az átadáson megjelentek a hatástanulmány készítői, a tervező, a közbeszerzésben közreműködő, és a kivitelező képviselői is. Valamennyien az együttműködés fontosságát hangsúlyozták, hiszen az elnyert támogatás felhasználása sokáig bizonytalan volt, mert csak negyedszerre sikerült közbeszerzési pályázat keretében kivitelezőt találni a veresegyházi székhelyű JUKO Építőipari és Szolgáltató Kft. személyében. Munkájukat dicséri, hogy határidő előtt elkészültek a feladattal, így hamarosan az autósok használatba vehetik a P + R parkolót, ahol nem csak személygépkocsikat, hanem a kerékpárokat, autóbuszokat is el lehet helyezni, és a mozgássérültek is biztonságban várakozhatnak. A kandeláberekbe szerelt kamerák a nap 24 órájában be vannak kapcsolva, s a képeket az érvényes jogszabályok figyelembe vételével a Szobi Rendőrőrsön rögzítik.

A városvezetés arra számít, hogy a beruházás az idegenforgalomban is fellendülést hozhat, az egyre népszerűbb kisvasút életében. A nemrég ugyancsak uniós forrásból felújított Szob és Márianosztra közti szakaszon közlekedő járatok a turisztikai főszezonban sok látogatót vonzanak.

*

Országos hatodik hely

Ebben az évben április 16-án, Szolnokon tartották meg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet szervezésében a "Szakma kiváló tanulója" elnevezésű országos verseny karosszérialakatos szakma döntőjét, melyen Pest megye és azon belül Vác város legjobb eredményét a 6. helyezést a Naszály-Galga Térségi Szakképző Központ partneriskolájának, a Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákja, Kiss Dániel 12/III. osztályos, végzős tanuló érte el jeles minősítéssel. Felkészítő szaktanára, Szőllősi László gépész szakos műszaki tanár. Kiss Dániel az országos vizsgán elért eredményével és helyezésével mentesül az év végi szakmai vizsga letétele alól továbbá teljesítményét értékelve tárgyi jutalommal ismerte el a szakképző központ.

*

Cégér került a könyvtár épületére

Új, kovácsoltvas cégér díszíti a váci Katona Lajos Városi Könyvtár bejáratát. A korábbi, 1983-ban feltett elemet 1992-ben eltulajdonították, helyére most Seregi György kovácsmester alkotása került fel. Az intézmény költségvetéséből a tervek szerint felirat is készül majd az épület homlokzatára és kamerás rendszer óvja majd a bejáratot. A cégér, amely városi önrész biztosításával egy nyertes pályázat segítségével díszítheti a jövőben a létesítmény utcai részét május 12-én, a Katona Lajos Emléknapon avatták fel.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület, Váci HVI, Szobi HVI, vac.hu

Cikk megosztása