Új intézmény a városban: a fogyatékosok ellátására

A családsegítő intézet keretein belül július 1-től működik a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ Kapuvárott, a Dr. Lumniczer Sándor utca 12. szám alatt, a gimnázium egykori kollégiumában.

A május végén átadásra kerülő, felújított, korszerű épület a már meglévő ellátások mellett helyet ad egy új szolgáltatási formának, a fogyatékosok nappali ellátásának is.

Ahogyan arról Garabné Gulyás Mária intézményvezető beszámolt, az új intézmény célja a fogyatékkal élők nappali elhelyezése, fejlesztése, a családok tehermentesítése, a lehetséges rehabilitáció megvalósítása. Itt a gondozottak szükségleteiknek megfelelő, egyénre szabott fejlesztésben részesülnek.

A város új intézménye az ellátottak számára közös társalgót és foglalkoztatószobákat, továbbá speciális egyéni és csoportos fejlesztést, foglalkoztatást, nyolcórás szakmai felügyeletet, terápiás foglalkoztatást, tartalmas szabadidőt és napi háromszori étkezést biztosít.

Az ellátást igénybe vehetik a Kapuvár–beledi kistérség területén családi környezetben élő mozgás-, hallás-, látás- és értelmi sérült, halmozottan sérült és autista személyek” – mondta Garabné Gulyás Mária. A fogyatékosság fennállását orvosi dokumentumokkal kell igazolni. Az ellátás térítésköteles, a gondozottak szállítását igény esetén a Támogató Szolgálat térítésmentesen biztosítja.

*

Költözik és fejleszt a háziorvosi ügyelet

A napokban költözik a Kapuvár–beledi kistérségi háziorvosi ügyelet. Az új rendelőbe orvosi műszereket, berendezéseket és szolgálati autót is vásárolnak.

Ha röviden kellene összefoglalnom a kistérségi háziorvosi ügyelet jelenlegi helyzetét, azt mondanám: költözés, autóvásárlás, orvosiműszer-fejlesztés”– tudatta dr. Gregorovics István, a Kapuvár–beledi kistérségi háziorvosi ügyeletet végző Oxytrans Kft. egyik vezetője. Az ügyelet fejlesztéseinek egy része szervesen kapcsolódik a kapuvári járóbeteg-ellátó központ beruházásához. Ahogy a szolgáltató vezetője elmondta, a beruházás jelenlegi szakaszában az ügyelet már végleges helyére költözik a napokban, ami az egykori gyógyszertár. Itt korszerű rendelőkben várják a betegeket. Külön pihenője lesz a gépkocsivezetőnek, az orvosoknak és az ápolóknak is. Új vizsgálót és fektetőt is kap az ügyelet, s akadálymentesítették is az egész ügyeleti rendelőt.

Nemcsak a helyünk és az ottani berendezés lesz a legmodernebb, de saját forrásból orvosiműszer-fejlesztést is végrehajtottunk” – részletezte a doktor.

A felszerelés és a bútorzat mellett az egyik leglátványosabb újdonság az ügyeleti autó cseréje lesz. Ahogyan dr. Gregorovics István fogalmazott, ragaszkodtak a hazai gyártmányhoz, melynek engedélyeit (kéklámpa-használat) a napokban intézik. A régi autó már több mint háromszázezer kilométert futott és a szervizelés drágább volt, mint a fenntartás, ez tette indokolttá a cserét.

*

Főiskolai partnerintézmény lettek a táncoktatásban

Kapuvár – Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézménye lett. A tánciskola továbbképzéseket is folytat táncpedagógusok részére.

Nemrégiben egy pályázat eredményeképpen elnyertük a Magyar Táncművészeti Főiskola Partnerintézménye és Gyakorlóhelye kitüntető címet„ – újságolta Csitei Gábor, az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Kapuvár (AMIK) vezetője.

A 2007-ben arany minősítést kapott intézmény alapfeladata a gyermekek néptánc oktatása, ám egyre nagyobb teret kap a tehetséggondozás is.

Utóbbira egy pályázatot is elnyert az iskola, melynek keretében felkutatják a környék tehetséges diákjait és számukra a jelenleginél nagyobb lehetőséget biztosítanak a tánctanulásban. A tehetségek gondozása az úgynevezett Rábaköz Tehetség Pont keretében történik.

Az oktatás mellett táncosaink több versenyen is részt vettek, így a kapuvári ˝Kófic˝ és ˝Csiripiszli˝, valamint a mihályi ˝Ágacskák˝ csoport arany, a szintén mihályi ˝Kis Platán˝ csoport pedig bronz minősítést kapott” – ismertette az eredményeket Csitei Gábor. Hozzátette, egyéniben is remekeltek a táncosok, a soproni regionális szólótáncversenyen figurás táncos díjat kapott Gulyás Dániel, Fodor Krisztián és Németh Tamás.

*

Októberben nyithat a járóbeteg-központ Kapuvárott

Szinte teljesen megújult belsővel és egy új emelettel októberben nyithat a kistérségi járóbeteg-központ Kapuvárott. Az egykori gyógyszertár helyén már készen vannak a rendelők.

Várhatóan októberben adják át rendeltetésének a kapuvári kistérségi járóbeteg-ellátó központot. A közel nyolcszázmillió forintos beruházás jelenlegi helyzetéről a minap tartottak lakossági fórumot. Dr. Benedek Zoltán, a kórház főigazgatója a rendezvényen elmondta, az egykori gyógyszertár helyén már készen vannak az új rendelők, ide költözik az ügyelet és két háziorvosi rendelőnek is helyet ad a felújított épületrész. A kórház a napokban újabb épületrészt ad át a kivitelezőknek, a jelenlegi szakrendelő belváros felé eső folyosóját veszik birtokukba az építők. A főbejárat átkerül az ügyelet bejáratához, a rendelések egy része pedig az egykori gyermekosztály épületébe költözik. Utóbbiról a főigazgató hangsúlyozta, nem ˝verik szét˝ a gyermekosztályt. Reményeik szerint lesz még ilyen ellátás Kapuvárott.

A legfrissebb átköltözések keretében áthelyezik a büfét és több rendelőt is. A most végrehajtott áthelyezések június végéig tartanak, akkor számos rendelő már végleges helyére kerülhet.

A lakossági fórumon Kissné Börzsönyi Zsuzsanna főépítész elmondta, a jelenlegi rendelő földszintjén szerkezeti átalakítások nem lesznek, csak modern válaszfalakat és vizesblokkokat építenek. A látványosabb építkezés a rendelő emeletén lesz, ahol az épület új emeletráépítést, egy kisebb tornyot és egy összekötő folyosót (˝A˝ épülettel) kap. Ez utóbbi alatt lesz a központ főbejárata is. A főépítész kijelentette, a járóbeteg-központ építése várhatóan ez év októberében ér véget.

*

Újabb közösségi buszt kap a Kapuvár–beledi kistérség

Rábakecöl – Közösségi buszok beszerzésére kiírt pályázatot bírált el nemrég Varga Zoltán önkormányzati miniszter.

Összesen negyvenkét kistérség nyújtotta be pályázatát, melyből húsz nyert támogatást, köztük megyénkből a Pannonhalmi és a Kapuvár–beledi kistérség. A Kapuvár–beledi Kistérség Többcélú Társulása és Rábakecöl önkormányzata által kidolgozott program alapján az üzemeltető elsősorban iskolabuszként és közösségi feladatokra használja majd a várhatóan júliusra Angliából érkező, tizenhét személyes, Ford Transit minibuszt. Az elnyert 6,8 millió forintos támogatás mellé Rábakecöl 2,9 millió forint önrészt biztosít a jármű beszerzéséhez.

*

Flóra Termál: Bővíteni kell a vízfelületet és a szálláshelyek számát!

Egy évvel meghosszabbította a működtetői szerződést a kapuvári önkormányzat a Flóra termálfürdőben.

A strand üzemeltetőjével közösen dolgozzák ki a fejlesztési terveket. A felújítás évente hatmillió forintba kerül, a strand idén május végétől várja a fürdőzni vágyókat.

Kapuvár önkormányzata legutóbbi ülésén egy évvel meghosszabbította a Flóra Termállal kötött üzemeltetői szerződést. A tíz évre kötött kontraktus napjainkban járt le, a város vezetői szerint az üzemeltetővel közösen kell kidolgozni a kapuvári fürdő rövid és hosszú távú fejlesztési stratégiáját.

A Flóra részéről Szücs Kálmán ügyvezető kijelentette: közös pályázatokat kell indítani a strand mielőbbi fejlesztésére, ám addig is minden fürdőidény előtt évente hatmilliójukba kerül a karbantartás, felújítás. Mint az üzemeltető vezetője elmondta, a medencéket jelenleg is javítják, ám új szivattyúkra és más gépekre lenne szükség a további, gazdaságosabb működtetéshez. Jelenleg a nagymedence aljzatának javítása és több medence festése zajlik, ám Szücs Kálmán hozzátette, a strand medencéire egy komolyabb rekonstrukció is ráférne, új belső burkolattal és csővezetékrendszerrel.

Az önkormányzattal zajló tárgyalásoktól függetlenül rövid távú terveinkben a jobb vízminőség és a szolgáltatások színvonalának emelése szerepelt, előbbit idén már bevezettük” – tette hozzá Szücs Kálmán. Hozzátette: még az idény előtt felújítják a csúszdát és szinte a teljes területen tereprendezést végeztek, újabb, árnyéktűrő és jobb fűfajtákkal. ”Dolgozunk a terveken, melyek eredményeképpen a központi épület vízfelületét és pihenőterületét is megduplázzuk. Az új beruházás 2011-ben indulhat” – jelentette ki az ügyvezető. A beruházás összértéke meghaladja a százmillió forintot.

A Flóra vezetője szerint a rövid és hosszú távú tervekben mindenképpen szerepelnie kell a szálláskapacitások bővítésének. "A jelenlegi, napi ezres maximális befogadókapacitás kétezresre lenne bővíthető. A szükséges fejlesztéseket a helyi tulajdonos önkormányzattal együttműködve lehet megvalósítani" – hangsúlyozta Szücs Kálmán. A fejlesztések iránya – más települések tapasztalatainak figyelembevételével – a bővítés és az élménymedencék létesítése kell hogy legyen.

A strand nyitását május végére tervezik, az időjárás és a folyamatban lévő felújítási munkák függvényében. Áraik a tavalyihoz (amúgy két évig nem emeltek) képest tíz százalékot emelkednek. Legfőbb oka ennek a tavalyi áfaemelés.

*

Célegyenesben az új angiológia Kapuvárott

Célegyenesbe ért a kapuvári kórház új angiológiai központjának építése. A Lumniczer-kórház érrehabilitációs központjának kivitelezési munkálatai a tervezett ütemezés szerint haladnak.

Az új épülettömbben a homlokzati nyílászárók már a helyükön vannak, a tető elkészült, belül szakipari munkák folynak, valamint a homlokzati színezés zajlik. A kórház mai épületszárnyainak átalakítás alatt álló részei közül a terápiás egységeknek helyet adó ˝G˝ épület mindkét szintje elkészült. A fekvőbeteg-osztályok helyszínei közül a ˝B˝ épület első emelete szintén kész, az épület földszinti munkálatai a következő hetekben fejeződnek be. A ˝C˝ épület első emeletének munkálatai véget értek, a földszinten bontási munkálatok folynak. Az új és a régi épületszárnyak kivitelezési munkálatai május 31-ig várhatóan befejeződnek.

A kórházban az átmeneti költöztetések ellenére az ellátás továbbra is zavartalan. A beruházás teljes befejezése után a kapuváriak az új, korszerű angiológiai szolgáltatás ambuláns és folyamatos osztályos ellátását ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint korábban.

Forrás: Kapuvári HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása