Népművészeti hét

Népművészeti hetet tartottak a Szép utcai óvodában, a kicsik megismerkedhettek a régi magyar mesterségekkel. A rendezvénysort táncház zárta, ahol az ovisok elsajátíthatták a magyar néptánc alapjait.

Az óvoda nevelési programjában fontos szerepet kap a hagyományőrzés, ezért szerveztek már a tavalyi évben is népművészeti hetet. A program olyan jól sikerült, hogy az óvodapedagógusok úgy döntöttek: folytatják. "Volt szövés, fonás, textilfestés. Szerettük volna még színesebbé tenni a programot, ezért az ovónénik mesejátékot adtak elő" – mondta el Kissné Kocsis Mária, óvodapedagógus. A népművészeti hét záró programjaként a díszes ruhába öltözött nagycsoportosok ének-és táncprodukciót mutattak be.

A gyerekek izgatottan készültek a műsorra, gyermekmondókákat, verseket mondtak, dalokat énekeltek és körtánccal kedveskedtek társaiknak. A gyerekek műsora után a „Tűzön-vízen át” nevű táncegyüttes kedveskedett a kicsiknek. A magyar néptáncoktatással is foglalkozó formáció 2007-ben alakult Kecskeméten. A profi csapat számtalan fellépéssel a hátuk mögött azt mondják: a legnagyobb élmény gyerekeknek tanítani. "Nagyon sokan jelentkeznek még most is hozzánk, illetve vannak akik gyerekkortól kezdve táncolnak". Kecskeméten elég sok együttes van, reméljük Cegléden is elkezdődne egy ilyen hagyomány.

Nagy felelősségük van a felnőtteknek, hiszen nekik kell megismertetniük a gyerekekkel a néphagyományokat – vélekedett Farkas Szilvia, a néptáncegyüttes vezetője. „Az ehhez hasonló programok pedig kiválóak arra, hogy a kicsik megtanulják mi mindenre is lehetnek és kell büszkének lenniük a magyaroknak”.

A szülők segítsége mellett a Szép utcai óvoda az önkormányzat egy pályázatán nyert forrást a népművészeti hét megrendezéséhez.

*

Napelem park Újszilváson

Magyarország első napelem parkja épülhet meg Újszilváson. Az uniós illetve hazai támogatással megvalósuló 400 kW teljesítményű naperőmű az egész település áramszükségletét megtermeli.

Újszilvás közvilágítását, az intézmények teljes villamos energia szükségletét kiváltja a 600 millió forintból megvalósuló napelem park. A fejlesztés jól kiegészíti a termál hőt hasznosító rendszert. A norvég alapból támogatott hőszivattyús berendezéssel ugyan megoldható a fűtés, de csak jelentős villamos-energia felhasználással. A Közép Magyarországi Operatív Program megújuló energiaforrások hasznosítására kiírt célelőirányzattal most ez a kérdés is megoldódik. A település hamarosan megköti a támogatási szerződést, és elkezdődhet a 600 milliós beruházás. A 30 %-os önerőt hitelből biztosítják, ám ennek törlesztése 10-15 év alatt lejár. A megtakarítást onnantól kezdve szabadon használhatják fel.

Úgy lehet a települések fenntarthatóságát megteremteni, ha az önkormányzat az alternatív energiák bevonásával csökkenti az energiaköltségeket, és emellett bővítjük az önkormányzat és az ahhoz tartozó intézmények vállalkozási tevékenységét. Ez által lehet kompenzálni az alulfinanszírozottságot” – fejtette ki Dr. Petrányi Csaba polgármester.

Újszilvás első embere örömét fejezte ki, hogy támogatást kaptak az országgyűlési képviselőtől, Czinege Imre ugyanis mindig azonosulni tudott a szilvási törekvésekkel. A képviselő elmondta: Magyarország a széndioxid kvóta eladásából származó összeget a hasonló környezetbarát eljárások támogatására fordítja. Ebben volt partner a szilvási önkormányzat, amely kellően nyitott az újra és a szükséges elhatározás is megvan benne. Czinege Imre országgyűlési képviselő hozzátette, egészségügyi szempontból is szükség van ezekre a beruházásokra, hiszen a klímaváltozás közvetlenül is károsítja az egészséget. Így a hőhullámok, a viharok, az újabb korokozók megjelenése, és ózon tüdőkárósító hatását említette.

*

Véget ért a pálinkafőzési szezon

A legtöbb pálinkafőzde a gyulai fesztivál előtt feldolgozta az előző évi gyümölcstermést. A térség legnagyobb és legrangosabb cége, az újszilvási Bolyhos és Fia Bt.-nél is a karbantartási munkákat végzik. Az ágyas cigánymeggy pálinkájuk a Magyar Szóvivők Egyesülete Különdíját kapta két hete, de valamennyi pálinkájuk érmet kapott.

A Bolyhos család ezúttal 12 ezüst és 11 bronzérmet hozott el Gyuláról. A tavalyi gyümölcstermés feldolgozása nemrégen véget ért. Az újabb szezon majd augusztusban veszi kezdetét, így hozzáfoghatnak az üzem karbantartásához, fejlesztéséhez. Ez lesz a hetedik esztendő, amikor kisüsti, azaz kétszeres párlatot készítenek, az ágyas pálinkájukat pedig már kilenc éve szabadalmaztatták. A keresletnek megfelelően a fajtapálinkákra helyezik a hangsúlyt. „Arra törekszünk, hogy a gyümölcsössége megmaradjon: azt a gyümölcsízt adja vissza, amilyen gyümölcsből készült. Mi nem keverjük, hogy esetleg teszünk hozzá másik fajta gyümölcsöt is” – mondta Bolyhos László, a Bolyhos és Fia Kft. ügyvezetője.

A főzde kiépítése a 2002-ben elnyert, 10 milliós vidékfejlesztési támogatással kezdődhetett. A gyulai sikerek után döntöttek úgy, hogy a vendéglátással teljesen felhagynak. 2007-ben egy másik pályázaton nyertek, és hamarosan egy újabb berendezést állítanak üzembe, amely az egyre divatosabb egyszeres lepárlásra alkalmas. Ennek ellenére kitartanak a hagyományos kisüsti módszer mellett. Ennek az igazi minőségnek a védelmét várják a pálinka törvénytől illetve a nemzeti tanácstól.

Mi a kisüsti pálinkát, a kétszeri lepárlást szorgalmazzuk, hogy ez maradjon meg hagyománynak” – jelezte Bolyhos László. Ezzel a kétszeres lepárlással egyébként tavaly 28 féle, majd 2 millió kilogrammnyi gyümölcsöt dolgoztak fel. Így a 4800 hektoliternyi tárolókapacitást négyszer töltötték fel. „Az ínyencek a különlegességeket, a vadgyümölcsökből készített pálinkákat keresik; de említhetném a vadkörtét, vadcseresznyét, vadőszibarackot, vagy akár a berkenyét, kökényt. Ezekből is készítünk pálinkát”. A minőség megőrzése érdekében azonban úgy határoztak, hogy tovább nem növelik sem a mennyiséget, sem a termékskálát. Vagyis a cél, az elért minőség megőrzése.

*

Firstep kupa idén is

Több mint 500 diák vett részt idén az Infokapu Alapítvány által meghirdetett Firstep kupán. A levelező feladatok után pedig 64 általános iskolás vehetett részt a döntőn. A feladatokat két korcsoportban oldották meg az ország számos pontjáról érkezett tanulók.

Szükség van olyan megmérettetésekre, ahol nem programozásban mérhetik össze tudásukat a gyerekek. Ezért indult el az a verseny, melynek keretében felhasználói programok ismeretét kérik, illetve olyan programokat ismertetnek meg a gyerekekkel, amelyek hasznosak és fontosak lehetnek. „A megmérettetés már tavaly is túlnyúlt a térség illetve a megye határain. Idén sem volt másként, az ország számos pontjáról érkeztek tanulók, akik szövegszerkesztő, rajzoló programok mellett informatikai elméletben is megmérettettek. Az egyre több diákot vonzó verseny persze nem csak a fiatalokat, de a versenyt szervező pedagógusokat is folyamatos kihívás elé állítja” – fejtette ki Imréné Lukács Ildikó, szervező pedagógus. A ceglédi általános iskolák közül idén a Táncsics képviseltette magát a legintenzívebben. Onnan 9 diák is a döntőbe jutott.

*

Kibontották a ceglédi védett fügefát

Kibontották téli bezártságából az egyetlen védetté nyilvánított ceglédi fügefát. A mintegy száz éve ültetett növény az egyik Borz utcai ház udvarán található. A fát minden év őszén be kell borítani a fagy ellen, tavasszal pedig kibontják gondozói

Közel-Keleten és Dél-Európában megszokott látvány a fügefa, nálunk azonban igazi kuriózumnak számít, termését leginkább aszalva fogyasztjuk. A Borz utca egyik házának udvarán mintegy 100 éve ültetett fügefát Zsámberger György édesapja.

A füge nehezen viseli a hőingadozást és a hideget, ezért ősszel körbe kell borítani. Éveken át szalmát használtak a befedéséhez, ezt a telet azonban már kukoricakévékkel vészelték át. Tavaly októberben 250 köteggel vették körbe a különleges fát. Az elmúlt hétvégén pedig felébresztették a növényt téli álmából és megszabadították ideiglenes ruhájától. A fa kibontására a polgármestert is meghívták. Így Földi László is megcsodálta az 1988-ban védetté nyilvánított fát, sőt a kévék elhordásában is segédkezett. Dr. Surányi Dezső botanikus professzor több évtizede jó kapcsolatot ápol a családdal, szakmai tanácsokkal látja el őket, hogy a fügefa még jó pár évig az udvar ékessége maradhasson.

A fügefa – megfelelő gondozás mellett – akár 250-300 évig is elélhet – mondta a professzor. A fa terméséből a család aszalt fügét, dzsemet szokott készíteni, pár éve pedig bort is érleltek, amit a vendégek most meg is kóstolhattak

*

Foglalkoztatási fórum

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és folytatódik a közmunkaprogram. A Közép-Magyarországi Régió adatai kiemelkedően jók, a tavalyi évben mintegy 7000 embernek adtak munkát önkormányzatoknál, civil szervezetnél és vállalatoknál. Cegléd a tervek szerint 2010-ben 450 állástalannak teremt munkát, ez a szám mintegy százzal több a tavalyinál.

A közfoglalkoztatási program célja, hogy minél többeket visszavezessenek a munka világába. A program eddigi eredményeiről tartott konferencián részt vett a miniszteri biztos, a szakállamtitkár, az ÁFSZ vezetőségének tagja valamint a munkaügyi kirendeltségek dolgozói. A szakembereket Cegléd polgármestere köszöntötte. Földi László elismerően szólt a ceglédi önkormányzat, a munkaügyi központ, civil szervezetek és vállalkozások összefogásáról, amelynek eredményeképpen 2009-ben 365 közcélú foglalkoztatásban résztvevő embernek tudtak munkát adni. A város gazdasági társaságai közül a Mobilpark Kht. koordinálja ezt a feladatot. A közfoglalkoztatottaknak intézményeknél, gazdasági társaságoknál volt lehetőségük 6-7-10 hónapig munkát vállalni.

Az idén 450 főt kívánunk foglalkoztatni a közmunkaprogram keretében. Ezen túlmenően a kistérséggel is benne vagyunk ebben a programban, minden településen téli, tavaszi, nyári munkát végzünk ennek keretében” – hangsúlyozta Földi László, polgármester.

A munkanélküliek egy rétege regisztrált álláskereső lett és úgynevezett rendelkezésre állási támogatásban részesül. Ennek fejében együtt kell működniük a munkaügyi kirendeltséggel, valamint képzésekre és közfoglalkoztatásra kötelezettek. Cegléden a VÁRVAG Kft.-nél dolgozik a legtöbb közfoglalkoztatott. Nyolc osztályt végzettek és diplomával rendelkezők egyaránt részesei a programnak. A miniszteri biztos elismerően beszélt a ceglédi eredményekről. Szűcs Erika az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, amely Cegléden tökéletesen megvalósult. Mint mondta: a közfoglalkoztatásra mintegy 120 milliárd forintot irányzott elő Magyarország. "Az önkormányzatok elkészítették a 2010-es évre, és ha ez az összeg elfogy, az állam köteles pótolni a keretet, hogy a program ne szűnjön meg" – hangsúlyozta Szűcs Erika.

Tavaly nagy arányban vettek részt a szakképzetlenek a közcélú munkában, a szakképzettek pedig kicsit kiszorultak. Most tudatosan keresték azokat a lehetőségeket, hogy a közel 1000 diplomás munkakereső nagyobb aránya jusson a közcélú foglalkoztatásban munkalehetőséghez” – jelezte Vass István, a KMRMK főigazgatója.

A Közép Magyarországi Régióban tavaly 7000 embernek adtak munkát, ez a szám feltehetően jóval több lesz 2010-ben

*

Uniós támogatással P+R parkoló épül Cegléden

A ceglédi vasútállomás előtti területen P+R rendszerű parkoló épül uniós forrásból.

A támogatást Cegléd város a MÁV Zrt. és a Budapesti Közlekedési Szervező Kft. közösen nyert el. Az áprilisban elkezdett beruházás első ütemét júniusig fejezik be, ez száz parkolót és egy ötven férőhelyes kerékpártárolót jelent. A második ütemben még nyolcvan autó és negyven kerékpár férőhellyel bővül. Új világítást és térfigyelő kamerákat telepítenek, a meglévő egészséges fákat megőrzik, mellé újakat telepítenek. A terület pedig térkő és aszfalt burkolatot kap.

*

Csapadékvíz elvezetés uniós támogatással Nagykőrösön

Nagykőrös Város Önkormányzatának a KMOP-3.3.1/B-2008-0023 azonosítószámú projektje megoldást nyújt Nagykőrös Város évtizedek óta megoldatlan csapadékvíz elvezetési problémáira. A fejlesztés keretei között kiépítésre kerül a célterületen található csapadékvíz elvezetési rendszer 7 öblözete, melynek nyomán több mint 53 km hosszú hálózat valósul meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 897.849.000 Ft.

Forrás: GERJE-SZTŐK Vidékfejlesztési Egyesület, Ceglédi HVI, hetihirek.hu, cegledtv.hu

Cikk megosztása