Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága a közelmúltban döntött a kétlépcsős IKSZT-pályázat eredményeiről. Összesen 25,4 milliárd forint uniós támogatás felhasználásával 573 vidéki kistelepülésen jönnek létre integrált közösségi és szolgáltató terek. Az ÚMVP e célra szánt forrásai nagymértékben segítik a falvak életminőségének javulását.

Óriási eredménynek tartom, hogy országszerte 573 helyszínen kezdődhetnek meg az Integrált Közösségi Szolgáltató Tereket (IKSZT) életre hívó beruházások – összegezte az ÚMVP kétfordulós pályázatának eredményét Halmai Gáborné. A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: a szolgáltatási skála bővítésére elsősorban az infrastrukturálisan elmaradott, hátrányos helyzetű településeken van szükség. A nyertesek az általában leromlott állagú, kihasználatlanul álló épületekben többfunkciós szolgáltató központokat hoznak létre, ahol a helyi lakosság szakértői támogatással hozzáférhet az információs, kommunikációs, üzleti és egyéb szolgáltatások széles köréhez. A pályázat első fordulójában a közel ezer IKSZT címbirtokost független szakértők segítségével választották ki annak alapján, hogy az 1300 pályázó – önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek – mennyire képes befogadni és szakmailag működtetni a projektet. A cím megszerzése volt a feltétele a pályázat beruházási körében való részvételre, melyben a koncepció hosszú távú fenntarthatóságát vizsgálták a bírálók.

A fejlesztések kivitelezését egy módszertani központ segíti, amely a szakmai-kapcsolati háló s a szakértői konzultáció biztosítása mellett az elszámolásban és a működtetési időszak teendőiben ad iránymutatást az azt igénylőknek. Valamennyi régióban dolgoznak munkatársai, akik minden pályázati nyertessel felveszik a kapcsolatot, így közvetítve a térségi partnerek között az egyes beruházások tökéletesítése érdekében. Ősszel aztán tovább szélesedik ez a szakmai kapcsolatrendszer a megyékben tevékenykedő szakemberekkel, illetve egy központi honlap is segíti majd a beruházások minél színvonalasabb kialakítását.

Az IKSZT lényege, hogy sokszínű szolgáltatásokat biztosítson a helyben élőknek, méghozzá ott, ahol – általában – az alacsony lakosságszám miatt nem hozzáférhetőek, mert piaci szemmel nem kifizetődőek bizonyos tevékenységek és szolgáltatások. Ezért az 5 ezer lélekszámnál kisebb, illetve alacsony népsűrűségű települések számára hirdették meg az intézkedést. A jelentkezők között kifejezetten sok volt a néhányszáz lakosú község, a legtöbb pályázat pedig a Dél-Dunántúlról érkezett.

A Baranya megyei Alsómocsoládról a Mocsolád Civilház Szociális Szolgáltató, Oktató és Szabadidőszervező Nonprofit Kft. egyike a sikeres pályázóknak: tavaly a legmagasabb pontszámmal lettek birtokosai az IKSZT-címnek, így idén jogosulttá váltak a támogatási kérelem benyújtására.. A település teleházát 1997 óta működtető társaság ügyvezetője, Balogh Anikó komoly fejlesztési esélyt lát az IKSZT-modellben, amit alátámaszt évtizedes közösség- és vidékfejlesztő munkájuk is. Az előírt szolgáltatások többsége már jelenleg is megtalálható náluk, sőt egészségfejlesztési szolgáltatás, posta és foglalkoztatási információs szolgálat is működik. „A fenntarthatóság érdekében, az eddig nyújtott szolgáltatások színvonalának további emelésére, a XXI. század igényeinek megfelelő minőségre fordítjuk az elnyert 34 millió forintot” – jelezte Balogh Anikó. „Ez abból áll, hogy az épületet teljes körűen akadálymentesítjük, liftet szerelünk be, hogy az emeleti könyvtár is rendelkezésére álljon mindenkinek, továbbá babakocsi- és biciklitárolót alakítunk ki. Ezen kívül az irodatechnikai eszközrendszer megújítása is napirenden van. Várhatóan szeptemberre kész lesz a beruházás, és ha még az ősszel le tudjuk hívni a támogatási összeget, akkor decembertől már a teljes szolgáltatás beindulhat” – vázolta az ügyvezető.

Az IKSZT-k sikere – s ezzel a helyiek is tisztában vannak – azon áll vagy bukik, hogy mennyire sikerül megfelelő, a szükségleteket kielégítő tartalommal megtölteni a központokat. A módszertani hálózat a mikéntre fog segítséget nyújtani, de hogy mire van leginkább szükség, azt a projektgazdák maguk látják a környékbeliek igényeinek feltérképezésével, az eddigi tapasztalatok összegzésével. Szakemberek szerint az egyik legnagyobb hozadéka a foglalkoztatást segítő szolgáltatásoknak lehet: ugyanolyan tény, hogy a munkanélküliség a vidéki Magyarország egyik legnagyobb problémája, mint hogy a legtöbb kistelepülésen nem elérhető az ezzel kapcsolatos segítség és információ – sokan nem tudnak tájékozódni, nincs rálátásuk az esetleges megoldásokra. Az IKSZT-k ezen is változtathatnak, egyfajta foglalkoztatási információs pontként működvén, ahol a helyi kereslet és képzési módok mellett az országos programokról biztosítanak számukra széleskörű és naprakész adatbázist. Legalább ennyire fontos a mindennapos ügyek intézése, például az online okmányirodai ügyindítás, különféle APEH- és más hivatali nyomtatványok kitöltésének lehetősége is.

A cserhátaljai kistérségben, Kozárdon is sokat várnak az IKSZT megvalósulásától, amihez 52 millió forintos támogatásban részesült a Kozárdért Alapítvány. Hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot, s ha sikerül megfelelő kivitelezőt találni, akkor reményeik szerint a projekt infrastrukturális részével még az idén elkészülnek. Az ötlet egyébként még 2002-ben született meg, amikor a régi iskola teleházzá alakítását határozták el. A fő célkitűzések megtartásával alakították aztán az elképzeléseket úgy, hogy a projekt illeszkedjen az IKSZT programjához – magyarázta Hajasné Banos Márta, Kozárd polgármestere. Egyelőre nem kis fejtörést okoz a kozárdiaknak, hogy miképpen tudják előteremteni az előfinanszírozásához szükséges összeget, ezért bíznak az ÚMVP előleg-konstrukciójának kiterjesztésében, s abban, hogy a beruházás elkészültét követően a lehető leghamarabb hozzájutnak a megítélt uniós támogatáshoz. A ház teljes körű beindítására és tartalommal való megtöltésére várhatóan a télen kerül sor. Alapozni már van mire, hiszen az alig néhány száz lakost számláló Kozárdon a tánc- és angolnyelv-tanfolyamtól kezdve kulturális és ifjúsági rendezvényszervezésre, gazdálkodási tanácsadásra jelentkezett igény, de összefogással, a környék falvainak – például Alsótold vagy Ecseg – bevonásával tovább szeretnék bővíteni a szolgáltató központot. Ha minden jól halad, ez már jövő tavasztól a lakosok rendelkezésére áll.

IKSZT-beruházások területi megoszlása:

Dél-Dunántúl 136
Észak-Magyarország 112
Nyugat-Dunántúl 96
Észak-Alföld 86
Közép-Dunántúl 67
Dél-Alföld 66
Közép-Magyarország 10
Összesen 573

Forrás: ÚMVP

Cikk megosztása