A 2010. évre megítélt szubvenciót 2011 februárjában lehet igényelni. Egy egyedre 2-77 ezer forintnak megfelelő euró igényelhető, állatfajtól, fajtától függően – olvasható a Magyar Agrárkamara legfrissebb közleményében.

A május 1-től igényelhető támogatás végeredményben költségkompenzáció. Ugyanis e konstrukció során a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákat az eredeti tartási és takarmányozási körülményekhez hasonló feltételek mellett kell tenyésztésben tartani. Ez a legtöbb esetben többletköltséget jelent az állattartó számára; illetve bevétel kiesés is jelentkezhet a kisebb hozamok miatt. A támogatás tehát a kieső jövedelem és többletköltségek ellentételezését szolgálja.

Támogatás a törzskönyvezett nőivarú egyedek után jár. A gazdálkodónak előírt létszámban a fajnak, fajtának megfelelő tenyésztőszervezet által törzskönyvezett, ún. nukleusz minősítésű és/vagy fajtafenntartó minősítésű fajtatiszta nőivarú egyedeket – baromfifélék esetén állományt – kell tartania. Ezen felül az állattartó minden év január 31-ig (a támogatási időszak első évében a támogatási kérelem beadásának időpontjáig) köteles beszerezni az elismert tenyésztő szervezettől a Programban részt vevő tenyészállat adott évre vonatkozó nukleusz vagy fajtafenntartó minősítéséről szóló igazolást. Figyelem, nem támogathatók azok az egyedek, állományok, amelyek már génbanki támogatásban részesülnek!

A támogatási kérelmet 2010. május 1–31. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségéhez, az MVH Központ által rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani a kérelemhez csatolandó dokumentumokkal együtt. Egy kérelmező egy adott támogatási kérelem benyújtási időszakban egy támogatási kérelmet nyújthat be, ami ugyanakkor több célprogramra is vonatkozhat.

A támogatási kérelmeket az MVH pontrendszer alapján rangsor állításával bírálja el. A támogatást 2011. február 1–28. között lehet majd igényelni, azaz a kifizetési kérelmeket ekkor lehet benyújtani az MVH megyei kirendeltségéhez, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon. A támogatás az adminisztratív ellenőrzések, a keresztellenőrzések és a helyszíni ellenőrzések lefolytatása után egy összegben kerül kifizetésre.

A támogatott állatfajták listáját a csatolmányokban olvashatják.

Forrás: Magyar Agrárkamara

Cikk megosztása