Összehangolt, átgondolt politikára van szükség, amely csak akkor valósulhat meg, ha kialakításába bevonjuk a nyilvánosságot – hangzott el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) tartott szakmai tanácskozáson.

A közös agrárpolitika nem csak a szakemberekre tartozik: ehhez a szakpolitikához minden európainak köze van. Meg kell hallgatni az európai polgárok véleményét, időt kell szánni valamennyi társadalmi szereplő ötleteinek és elvárásainak begyűjtésére.” Dacian Cioloş, az Európai Unió Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért felelős biztosának szavait idézte Pásztohy András, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára azon a szakmai tanácskozáson, amelyet a társadalmi vita hazai elindításának céljából szerveztek Budapesten.

A megbeszéléssel a szakterületek képviselőit kívánták bevonni a társadalmi vitába, hogy ily módon megismerjék, és hatékonyabban tudják képviselni véleményüket. Az MNVH főtitkára jelezte: a Hálózat Állandó Titkársága már ez év február-márciusában megkezdte a „KAP-reform magyar szempontból” című rendezvénysorozat szervezését. A konferenciákra április és május folyamán, hét vidéki helyszínen (Gödöllő, Gyöngyös, Veszprém, Kaposvár, Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen városaiban) került sor az FVM és az Agrár-gazdasági Kutatóintézet előadóinak részvételével.

Az uniós tagállamokra kiterjedő társadalmi vitát az Európai Bizottság (EB) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa, Dacian Cioloş kezdeményezte. A vita négy főbb kérdés köré szerveződik: miért van szükség a KAP-ra; milyen szerepet szán az uniós társadalom a mezőgazdaságnak; miért érdemes megreformálni a KAP-ot; valamint, hogy miből álljon az unió jövendő agrárpolitikájának az eszköztára. Az érintettek, érdeklődők több fórumon ismerkedhetnek meg a 2013 utáni közösségi agrárpolitikával. Az EB honlapján magyar nyelven is olvashatnak a KAP-reformról, az oldal alján pedig az eddig érkezett hozzászólásokat tekinthetik meg. Ugyanitt elérhető az agrárügyekért felelős biztos beszéde is. Hazánkban pedig az MNVH internetes oldalán érhetők el azok a felületek, ahol bárki véleményt nyilváníthat, de akár közvetlenül is üzenhetnek az Európai Bizottságnak.

Az MNVH a következő módokon biztosít lehetőséget az érintett felek számára véleményük kinyilvánítására:

1. Központi tájékoztatást lehetővé tevő honlap: http://www.mnvh.eu/kapreform
2. Kérdőív kitöltése: http://www.mnvh.eu/kapreform/kerdoiv
3. Szavazás a Közös Agrárpolitika céljaira: http://www.mnvh.eu/kapreform
4. Szakterületek képviselőin keresztül az MNVH szakterületekbe regisztrált vidéki szereplők véleményének összegyűjtése
5. E-mail küldése az MNVH részére, téma megjelölésével az MNVH honlapjáról.
6. E-mail küldése az EU Bizottság részére (a www.mnvh.eu/kapreform oldalról is elérhető).

E-maileket május 22-én 12 óráig vár az MNVH, amely kiemelten számít a szakterületek képviselőinek visszajelzésére. A szavazás, a kérdőívek kitöltése június elsején 12 óráig tart. A vélemények kiértékelésére az Európai Vidéki Hálózat Koordinációs Bizottsága részére való továbbítást megelőzően, május végén kerül sor. A Hivatal 2010. június 3-ig köteles továbbítani a jelentést az EU Bizottság felé.

Pásztohy András hozzátette: a magyar agrárium számára gyakorlatilag létkérdés a KAP 2014 utáni fenntartása. Utalt arra is, hogy szerinte a gazdálkodók érdekében a jövőben is szükséges a közvetlen kifizetések rendszerének működtetése, illetve források koncentrálása a vidékfejlesztésre. De ugyanígy szükség van a piaci intézkedésekre, például az intervencióra - tette hozzá az MNVH főtitkára.

Mikula Lajos, az MNVH alelnöke úgy vélte: Magyarországon lényegesen hamarabb kellett volna a nyilvánossággal elkezdeni a párbeszédet ebben az ügyben, hogy érdemi javaslatok születhessenek. „A fiatal gazdálkodók azonban tanultak, nyitottak az innovációra, így sikeresen meríthetnek a KAP-reform adta lehetőségekből”– jelezte Mikula Lajos, aki egyben az AGRYA, a hazai fiatal gazdálkodókat tömörítő szervezet elnöke is.

Cikk megosztása