Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER, valamint III. tengely elnevezésű programjainak keretében a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesülethez (HACS) benyújtott kérelmek feldolgozottságáról

A feldolgozott kérelmek már túl vannak a HACS-on belüli háromszintes vizsgálaton.

A LEADER pályázati programban, október-november hónapokban közösségi célú fejlesztés, képzés, rendezvény, valamint vállalkozói alapú fejlesztés célterületre benyújtott 38 igénylésből a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület pályázatkezelő munkacsoportja az ügyintézést március 31-i határidőig 32 pályázat esetében befejezte. Ezen belül kettőt elutasított, kettő pedig visszavonásra került a benyújtók részéről. 6 kérelem még objektív okokból nem zárható le, ezek felsőbb szervek részéről való állásfoglalás, iránymutatás kibocsátására várnak.

A feldolgozott kérelmek már túl vannak az előírásnak megfelelő HACS-on belüli háromszintes vizsgálaton (adminisztratív és értékelő ellenőrzés és szakmai vezető általi felülvizsgálat). Ennek keretében a munkacsoport formai követelményeknek, jogszabályoknak való megfeleltetést végzett, hiánypótlásokat kezelt, helyszíni szemléket bonyolított le, továbbá megvalósíthatóság, realitás, újszerűség, komplexitás és más szempontok alapján pontszámokat határozott a kérelmek összehasonlíthatósága érdekében.

Jelenleg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vizsgálja felül, hogy a delegált ügyintézési, bírálati feladatok az előírásoknak megfelelően zajlanak-e. Várhatóan néhány héten belül befejeződhet ez a folyamat, így az ügyintézés során problémamentesnek bizonyult kérelmek esetében gyors eredmények születhetnek.

Fontos hangsúlyozni, hogy az előzetes ellenőrzésen megfelelőnek ítélt igénylésekre vonatkozóan a befogadó levelek már postázásra kerültek, amellyel a fejlesztések, beruházások már megkezdhetőek. Ez azonban még nem jelenti a támogatás elnyerését, hiszen az esetleges támogatási határozat meghozatala a központi felülvizsgálat eredményétől, valamint az Egyesület rendelkezésére álló forráskerettől is függ.

A LEADER ügyintézéssel párhuzamosan elkezdődött a III. tengelyt érintő kérelmek számítógépes rendszerben való rögzítése is. A bírálati folyamathoz március 31-én kezdhetett hozzá a munkaszervezet.

A III. tengely 2009.11.20-12.20-ig tartó beadási időszakában 74 pályázati anyag érkezett, érintve mind a négy (falumegújítás és fejlesztés, mikrovállalkozás létrehozás és fejlesztés, turisztikai tevékenységek ösztönzése, illetve vidéki örökség megőrzése) kiírt jogcímet. A tapasztalatok beépítéseként a pályázati rendszer egyes elemei, mint például a hiánypótlások kezelése, vagy a belső működésre vonatkozó szabályzatok folyamatos frissítésen, ellenőrzésen esnek át annak érdekében, hogy az ügyintézés gyorsabb, gördülékenyebb lehessen.

A következő hónapok haladási tervéhez fűződően bizonyosnak látszik, hogy a III. tengely programban támogatható projektek többségének összetettsége miatt a feldolgozás hosszabb időt vesz majd igénybe. A teendők sorát növeli, hogy a következő időszakban benyújthatóvá válnak az Egyesülethez az elnyert támogatásokkal kapcsolatos kifizetési kérelmek. Ezzel párhuzamosan felül kell vizsgálni a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiát annak érdekében, hogy a következő pályázat kiírási időszakban a helyi szereplők megváltozott igényeinek a legmegfelelőbb lehetőségek kerüljenek meghirdetésre.

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület munkaszervezete

*

Szombathelyi városháza: akadályok nélküli az ügyintézés

Gyorsabb, egyszerűbb ügyintézés a szombathelyi városházán. Hivatalosan is átadták a Polgármesteri Hivatal, európai uniós pénzből felújított ügyfélszolgálatát.

Segítőkész biztonsági őr tájékoztatja a városházán az érintőképernyős termináloknál az ügyfeleket az eligazodásban a megújult ügyfélszolgálaton. Hivatalosan is átadták ugyanis a 13 millió 800 ezer forintból akadálymentesített teret. A felújítási munkálatok márciusban kezdődtek el, az új rendszert április 19-e óta használhatják az ügyfelek.

Két hete működik a megújult ügyfélszolgálat próba-üzemmódban, s eddig ötszázan használták az új rendszert. A pályázat előkészítésénél figyelembe vettük a három érdekvédelmi szervezet, az értelmi fogyatékosokat tömörítő Páfrányfenyő Egyesület, a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete és a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete javaslatait és tanácsait, hogy a mozgáskorlátozott, látás,- és hallássérült ügyfelek is akadálymentesen intézhessék el ügyeiket” – számolt be az előkészítési munkáról Németh Kálmán alpolgármester.

A fejlesztés keretében átalakították a Polgármesteri Hivatal előtti rámpákat, a két szárnyú manuális bejárati ajtót fotocellásra cserélték, a váróteremben akadálymentes ügyfélhívó rendszert és hozzá tartozó kijelzőket helyeztek el, kilenc munkaállomásos részt alakítottak ki, továbbá már akár online ügyintézéssel is foglalhatnak időpontot a házasságot tervezők.

Újdonság az esküvői időpont-foglalási rendszerünk, melyet a www.szombathely.hu internetes portálon érhetnek el a párok. A bejelentkezés után a jegyesek nem csak időpontot foglalhatnak, hanem több helyszín közül is választhatnak a tekintetben, hogy hol szeretnék kimondani a boldogító igent” – közölte Keringer Zsolt, a projekt menedzsere.

*

Megújul a körmendi belváros

Több vasi város, köztük Körmend is, sikerrel pályázott városközpontjának korszerűsítésére. Megtörtént a Szabadság tér átvétele, rövidesen lerakják az alapkövet, és indulhatnak a felújítási munkák Körmenden.

A Szabadság tér uniós pályázati léptékkel mérve is nagy falat, felújítása ezért költséges. Ráadásul a belváros szívében, óvárosi elemek közt található, ezért különös figyelmet igényelt a tervezés és igényel a kivitelezés is. Mintegy 868 millió forint jut a fél éven át tartó munkálatokra.

Forró Szilvia, a városfejlesztési és építéshatósági iroda vezetője részletesen tájékoztatott a Szabadság téri beruházás főbb elemeiről. „A tér jelenleg inkább parkolóként üzemel, ez teljesen megváltozik. A rekonstrukció célja, hogy a térnek valóban belvárosi funkciót adjon. Az átépítési munkák során a közvilágítási kandeláberek helyett a városképbe illeszkedő, energiatakarékos közvilágítási rendszer épül”. Az átalakításnál szem előtt tartják a mozgáskorlátozottak érdekeit, s kiemelt hangsúlyt fordítanak a hátrányos helyzetűek bevonására. A rekonstrukció során új zöld felületek és járófelületek, szökőkutak, a rendezvénytér funkcióját ellátó utcabútorok épülnek. Az új kialakítás lehetővé teszi a közpark és a díszburkolattal ellátott felület aktív közösségi használatát, rendezvénytérként való hasznosítását. A Mária-szobor méltóbb környezetben mutatkozhat meg – hangzott el Forró Szilvia tájékoztatásában.

Bebes István polgármester részletesen szólt a 868 milliós beruházás stratégiai céljáról, majd egyes elemeiről. Mint mondta, itt a kiváló alkalom arra, hogy valóban 21. századi arculatot kapjon Körmend belvárosa. Külön is szólt a városháza mögötti térrész rendezéséről, amelynek célja a közterület zöld felületeinek és közlekedési felületeinek felújítása, szerves összekapcsolása a Szabadság térrel.

A Szabadság tér és a városháza mögötti térrész rendezése révén gyalogoszónák kerülnek kialakításra, nem csökken a zöld felület. A régi városháza épületének külső felújítása is elkezdődik. Ez része az óváros építészeti értékeinek, s meghatározó eleme a városképnek. A Szabadság tér 11- 12. szám alatt található épület teljes külső felújítása valósul meg, amely magában foglalja a tetőszerkezet és -fedés felújítását is” – közölte a város első embere, aki a közvéleményt érdeklő és érintő kérdésekre is válaszolt.

Az egyik ilyen a tér és a Batthyány-projekt összekapcsolására vonatkozott. Bebes István szerint más feltételek között, de sok minden megvalósítható az eredeti tervből. Lényege, hogy a kastély és a tér szervesen illeszkedjék egymáshoz, történelmi sétaút keretében, kibővülve a Várkerttel. Kívánatos, hogy a vállalkozók aktív szerepet vigyenek a munkálatok során. A polgármester utalt arra, hogy a gazdatiszti házat és környékét is érintik majd a változások.

További részletes információk a Szabadság tér rekonstrukciójáról.

*

Felújítják a szombathelyi zsinagógát

Mintegy tizenötmillió forintból felújítják a szombathelyi zsinagógát, amelyben a szimfonikus zenekar koncertterme található. A munkával a tervek szerint május 15-ig végeznek.

A Bartók Terem belső felújítása pályázati pénzből valósult meg nemrég, az épület – amely korábban zsigagógaként működött – kívülről is igen rossz állapotba került az idők során.

A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mérei Tamás elmondta, az épület ablakai itt-ott kitöredeztek, már a madarak beszálltak a belső térbe. Az üvegezés cseréjén kívül a két nagy és tizenhat kis hagymakupola bádogozása is halaszthatatlanná vált. A bádogfelületek hegesztése elvileg hat évet bír ki, a zsinagóga mostani állapotát 1974-ben nyerte el, azóta nem volt felújítva. A nagy kérdés az igazgató szerint, hogy mi lesz a kupolák faszerkezetével, amelyek a beázás miatt elkorhadtak, de ezek cseréje nincs bekalkulálva a felújítási összegbe. A teljes tetőborítást és a szigetelést is kicserélik a munkások.

A felújítás ideje alatt a zsinagógaudvarban rendezvényeket tartanak, amelyek az első szombathelyi Mediawave-hez kötődnek. A munkát ezért úgy szervezték, hogy az épület belső részén már végezzenek, mire a kulturális rendezvények megkezdődnek. A zsinagóga peremén körben betonból készült csillagok vannak, ezek közül néhány már lezuhant, de nem okoztak balesetet, mert nem a járda irányába, hanem befelé estek le. A betoncsillagok felújítása, illetve cseréje is megtörténik május közepéig.

*

Önkormányzati dolgozók sportoltak a Holdfény Ligetben

Problémamegoldó, konfliktuskezelő képességeikről is számot adtak játékos formában a megyei önkormányzat dolgozói a Holdfény Ligetben megrendezett sportnapon.

Kizökkenni a megszokott környezetből: röviden így foglalhatjuk össze a megyei önkormányzati sportnap lényegét, amelyet a Holdfény Ligetben rendeztek meg. A megyei hivatal minden évben egy alkalommal sportnapra invitálja dolgozóit. Ezúttal azonban nem a sportpályán, hanem különleges környezetben, különleges feladatokkal megbirkózva tehették próbára magukat a napjaikat többnyire íróasztal mögött töltő önkormányzati alkalmazottak.

Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke kilenc csapattársával érkezésünkkor épp madzaggal a kezében egyensúlyozott: a csapatnak a madzagok másik végén lévő karikára helyezett teniszlabdát kellett a bokros-fás területen egyensúlyozva odébb vinni. A csapatmunkát, rendkívül összehangolt mozgást igénylő feladat végrehajtását dr. Varga Zoltán megyei sportigazgató koordinálta. És bár a megadott időkeretet három percet túllépte a csapat, legalább a labda a karikán maradt. Az egyes feladatokat aztán trénerek segítségével elemezték ki a csapatok. „Sok dologra fény derül egy ilyen összejövetelen. A pénzügyi titkárság egyik dolgozója például kitűnő problémamegoldó képességről tett tanúbizonyságot” – jegyezte meg Kovács Ferenc. Egy másik helyszínen is meglepő feladatot kaptak az önkormányzati dolgozók: a művelődési és sport titkárság munkatársai például épp a nemet mondást gyakorolták. És ha már szerepjáték: az önkormányzat dolgozói a ligetet körbejáró kisvasútra is felülhettek: a mozdonyt a házigazda Szőnye József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke vezette.

*

Teljesen megújul a körmendi Coreth-óvoda

Patinás intézmény a Coreth-óvoda, jó szakmai és szülői háttérrel. Két alapítvány és a szülői munkaközösség hathatós támogatása, valamint az itt folyó magas nívójú szakmai munka egyaránt vonzza a kisgyerekes családokat. Ugyanakkor az óvoda tárgyi feltételei sokat romlottak az elmúlt években, ezért elkerülhetetlenné vált az intézmény átfogó rekonstrukciója. Amely már idén ősszel elkezdődhet tájékoztatott csütörtökön egy sikeres pályázat hátteréről Bebes István polgármester és Rózsás Ágota intézményvezető. A városvezető elmondta, hogy 142,8 millió forint áll rendelkezésre, ebből tíz százalék az önrész.

*

Ezüst emlékérmén az Őrségi Nemzeti Park

Az őriszentpéteri művelődési házban megrendezett ünnepségen adta át Szabó Imre, a környezetvédelmi tárca vezetője a magyar természetvédelem legmagasabb kitüntetéseit.

A miniszter ünnepi beszédében elmondta, a nemzeti parkok a hazai turisztikai piac jelentős szereplői. A belföldi turizmus szinte minden szegmensében visszaesést tapasztaltak az elmúlt időszakban, a nemzeti parkok látogatottsága azonban nőtt. A Föld Napja alkalmából Szabó Imre a magyar természetvédelem legnagyobb kitüntetéseit: Pro Natura díjat, Pro Natura emlékplakettet, illetve miniszteri elismerő oklevelet adományozott azoknak a szakembereknek, akik munkájukkal hozzájárulnak a természet megóvásához.

Az ország minden pontjáról érkeztek az ünnepségre, a kitüntetettek között két Vas megyei is helyet foglalt. Dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese Pro Natura Emlékplakettet vehetett át az élőhely-rekonstrukciós területen kifejtett tevékenységéért, valamint az uniós források felhasználása érdekében végzett munkája elismeréseként. Horváth Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatvezető-helyettese pedig miniszteri elismerő oklevelet kapott a rábagyarmati és a Csörnöc menti őrkerületben, valamint a Felső-Rába völgyében végzett munkájáért.

E jeles esemény alkalmából a Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű, ezüst emlékérmét bocsátott ki Őrségi Nemzeti Park elnevezéssel. Sándor György, az MNB ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az emlékérme kibocsátásával a jegybank új sorozatot indított a magyarországi nemzeti parkok tiszteletére.

Az emlékérmét Gáti Gábor tervezte, amelynek előlapján, a kötelező éremképi elemek mellett, motívumként az Őrségi Nemzeti Park címerállata, a hangyaboglárka, a hátoldalán pedig a pityerszeri épületcsoport látható. Az ünnepséget követően a vendégek bejárták a Pityerszeri Látogatóközpontot.

*

Furcsaságok, humor

A hét végén mutatták be az őriszentpéteri művelődési házban a zalalövői Molnár László „Furcsaságok, érdekességek, humor” című kötetét. A könyvet Lőrinczné Dolgos Ilona méltatta. Őriszentpéter alpolgármestere a rendezvényen elsőként néhány mondatban bemutatta a könyv szerzőjét, Molnár László idegenforgalmi szakembert.

Az író 1937-ben Szombathelyen született, vasutas családban. Édesanyját korán elvesztette, édesapja vasutasként Szabadkán szolgált. Molnár Lászlóban a délvidéki vérengzések örök nyomot hagytak. Iskoláit sok helyen végezte, fiatalon munkába kellett állnia, felnőttként szerzett diplomát. Számos kitüntetés birtokosa. Az író életszemlélete: az embereket, az igazságot és a magyar hazát szeretni kell. Molnár László "Az Őrség kapuja" című idegenforgalmi kiadvánnyal lopta be először magát az emberek szívéve. A „Furcsaságok, érdekességek, humor” című könyv az író sokoldalúságát láttatja az olvasóval. A kötet több részből áll, epikus és prózai elemek váltogatják egymást. Molnár László nagy szeretettel mutatja be az édesanyját, de távoli tájakra is elkalauzolja az olvasót. Megtörtént históriákról, asszonyokról, híres legényemberekről és az Őrségről is ír.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület, Körmendi HVI, Őriszentpéteri HVI, vasnepe.hu

Cikk megosztása