Sportrepülőteret terveznek

Bicske - Sportgépek fel- és leszállására alkalmas repteret tervez a környéken a helyi repülőegyesület. Ha minden a terv szerint halad, akkor akár már nyáron felszállhatna az első gép Bicske mellől.

Jávor Géza ötletgazda a város legutóbbi testületi ülésén zöldutat kapott a képviselőktől – már ami az egyesület helyiségigényét illeti. Az egyesület képviselője aktív éveiben repülőoktatóként dolgozott, az elmúlt években pedig megszervezte az óceánrepülők emlékművének felállítását, valamint ugyanitt több kisebb repülőnap gazdája is volt. „Messze vannak a repterek, ahol ezt a sportot űzni lehet, ezért szeretnénk Bicske mellett egyet létrehozni. Már most sokan jelezték, hogy készek belépni, sőt, tizennégy gépet bizonyosan itt tárolnának” – mesélte Jávor Géza, aki úgy véli, hogy ha minden a terv szerint halad, akkor akár már nyáron felszállhatna az első gép Bicske mellől. Ehhez azonban több dolog kell: minimum 20 vagy akár 500 millió forint is, sok szakember, hangár, tárolóhelyiségek, mosdók, javítóműhely, rádióösszeköttetés, kommunikációs adathordozók, tűzoltóegységek – hogy csak néhányat említsünk az engedélyeken kívül.

Négy területet néztek ki maguknak, ahonnan a vitorlás, motoros, sport és ultrakönnyű repülőgépek felszállhatnának: az óceánrepülő emlékmű környékén lévő terület az egyik, ám ezért, Jávor Géza szerint túl sokat kér a gazdája. A másik Alcsúttól Bodmér felé helyezkedik el, s a nemzeti vagyonkezelő felel az állami tulajdonért.

Szerintünk ez lenne a legalkalmasabb terület, hisz kiépített infrastruktúra van a közelben. A vagyonkezelő elutasította a kérelmünket, de mi nem csüggedünk! A legeltetést végző vállalkozóval közösen is beadunk egy pályázatot, ugyanis tavaly december 31-én lejárt a területre vonatkozó legeltetési szerződés” – fejtette ki az ötletgazda. A másik terület Mány és Herceghalom közt lenne, ám itt a Talentis programnak is tervei vannak.

Ez a terület ipari park besorolású, nem alkalmas repülőtér létrehozására” – nyilatkozta az fmh.hu-nak Szénási Zsolt, a Talentis fejlesztési igazgatója, aki elárulta azt is: maguk is végeztek vizsgálatokat, lehet-e a környéken – igaz, nagyobb volumenű – repülőteret létrehozni, de arra jutottak, hogy nem. Ugron Zoltán, Mány polgármestere óvatosan fogalmazott. Szerinte jópofa dolog egy ilyen repülőtér, ha olyan helyen épül, amely alkalmas rá. Pajor Péter, Újbarok polgármestere azt mondta: a lakosság erősen megosztott a kérdésben. Vannak, akik a keletkező zajtól tartanak, mások viszont örülnének neki. Tessely Zoltán, Bicske polgármestere pedig úgy véli, lehet térségi hozama egy ilyen kezdeményezésnek, hisz már van hagyománya a környéken. A kérdés az – vélekedett Tessely –, hogyan tudja az egyesület megoldani a földbérlet ügyét.

Ha egyik helyszín sem válik be, akkor – árulta el Jávor Géza – Gyúróra mennek, ahol egy magánrepülőtéren várják őket. A kezdeményezésről megkérdeztük a Vál-völgye Tájvédelmi és Természetvédelmi Egyesület elnökét is. Sikabonyi Miklós azonban még nem tájékozódott a kérdésben, ezért állást sem foglalt. A területi civil tudósító, Izing Antal a sportrepülők írásaiból idézett: Garantáljuk, hogy egyesületünk motoros gépei nem fognak települések fölé szabálytalanul berepülni! Tehát nem fog több repülőgép településük fölé berepülni, mint ez idáig!

*

Megszépülhet a martonvásári kastélypark

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet 2009 tavaszán pályázatot adott be a Martonvásári Kastélypark felújítására KEOP-2009-7.3.1.3. „A történeti Brunszvik Kastélypark degradált élőhelyeinek rekonstrukciója” címmel. A pályázat kétfordulós. Az első fordulón a kutatóintézet pályázata nyert.

Az intézet a Brunszvik kastélypark degradált vízi és szárazföldi élőhelyeinek rekonstrukciós projektjét két feladatkörből állította össze. Az első a tó és mellékvizeinek kotrását, tisztítását és a műtárgyak, zsilipek helyreállítását, a második az idős fák megóvását és a kijelölt területeken a fás szárúak pótlását tűzte ki célul.

A tó tisztítását legutóbb 1974-ben, a Vízügyi Tervező Vállalat tervei alapján végezték el. Az elmúlt 35 év alatt a tómeder és a vízellátó csatornák egyaránt jelentősen eliszaposodtak. Ennek következményeként, főként a nyári időszakban nem biztosított a tó vízpótlása. A vízminőség különösen a nyári időszakban rossz, oxigéntartalma alacsony, a tóban káros algaszaporodás és időszakos halpusztulás tapasztalható. A feltöltő, túlfolyó, elvezető csatornák és a tó medrének tisztításától a vízminőség jelentős javulását várjuk.

A kastélypark 1770-es évektől gyarapodó parkerdejének alapja tölgy-köris-szil-éger ligeterdő, melyet az évszázadok során tulajdonosai ritka növényfajok (vérbükk, feketedió, mocsári ciprus, tulipánfa, nyugati platán, atlaszcédrus stb.) betelepítésével gazdagítottak. A 70 hektáros parkban közel 100 erdei növényfaj talált menedéket (össze-hasonlításul az egész Tiszántúl flórája kb. 200 erdei növényfajból áll). A változatos élőhelyet kínáló flórához gazdag madárfauna is társult. A „Faállomány állapotfelvétel” tanulmány megállapította, hogy a közel 500 db díszfa állapota igen változó, a fák egy része kezeletlen, megdőlt, odvas törzsű, rajtuk szára-dó ágak, csúcsszáradás, kártevők, kórokozók károsításai láthatók. Az idős fák mellett növekszik a spontán nőtt, vegyes állományú magoncok tömege, melyek részben az értékes idős fák életterét is elveszik.

A közel 300 díszfa favédelem-kezelésével állagmegóvást érnénk el. A kijelölt területekre történő fatelepítések, például a szigeten az egykor jelenlévő vízi növénytársulás helyreállítását szolgálná. A bozóttól megtisztított területekre esztétikus, az eredeti állapotot tükröző 5-7 darabból álló facsoportok kialakítását tervezzük.

Jelenleg a pályázat második fordulójának kiértékelése folyik. Amennyiben nyer a pályázatunk nyár végén megindulhat a projekt megvalósítása.

Gémesné dr. Juhász Anikó

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társ-finanszírozásával valósul meg.

*

Új játszótér épül pályázati pénzből

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által kiírt Falumegújítási és vidékfejlesztési pályázat keretében játszótér kialakításához nyert 8,9 millió forintot Nádasdladány község önkormányzata. A munkálatok már elkezdődtek, előreláthatólag két hétig tartanak. Az új játszótéren nyolcféle játék, szemetesek, padok kapnak helyet, de kialakításra kerülnek kerékpártárolók és beszerelik a köztéri világítást is. Nem maradhat el továbbá a parkosítás sem. A játszótéri játékok kiválasztása során gondolkodtak a kisebbekre (2-5 éves korosztály), a nagyobbakra (6-12-14 évesek) és a mozgáskorlátozott gyerekekre is – utóbbiak számára készül például a fészek hinta.

*

Jól működő háló a közbiztonsági

Székesfehérvár - A közbiztonsági háló első három havi adatait elemezve, pozitív a mérleg. Több bűncselekmény kategóriában látható csökkenés.

R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője foglalta össze a múlt havi tapasztalatokat. A hálóprogram márciusban indult: a megyében az eltelt négy hétben 902 rendőr 5606 órában volt szolgálatban. Elfogtak 75 embert, tizenhetet már egy ideje köröztek. A tettenérések száma elérte a 48-at.

A hálón márciusban ezer bűncselekmény elkövetője akadt fenn. A vizsgált hónapban több sikeres elfogás is történt. Tatabányai ékszerbolt páncélszekrényét szakította ki egy öttagú társaság, majd el akarták tulajdonítani, de a megyei, a tatabányai és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai összehangolt akciója során ez nem sikerült. A négy férfi és egy nő ügyében a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya folytatja a büntetőeljárást.

Hasonlóan kirívó eset volt, amikor a gárdonyi rendőrök a közlekedési ellenőrzések során egy ittas anyát igazoltattak, aki bevont jogosítvánnyal, iratok nélkül, két kiskorú gyerekkel közlekedett. Az asszony ellen ittas járművezetés és kiskorú veszélyeztetése miatt indult büntető eljárás.

*

Aranyos borokkal

Tabajd - Elégedett a zsűri, jelentette ki Katra Imre etyeki borász a tabajdi gazdák versenyén, hozzátéve: kellemes vörösborokat is kóstolhattak, pedig annak termesztése nem igazán jellemzi e környéket.

A hajdan népművelőnek, ma művelődési menedzsernek nevezett kultúrvezető, Kovács István nemrégiben nyerte el a posztot, s agrármérnök és tabajdi szőlősgazda lévén maga is benevezett. Életútja ugyan másfelé vitte, de Tabajdtól sohasem szakadt el, s most egészen hazatért.

Zöld Veltelinivel, Roséval nevezett, s bár nem nyert érmes helyezést, erősen pártolja a földijei által elkezdett bormustrát. Szép boroskancsókat nyertek a győztesek az egymást is illető elismerés mellé. A hagyományosan jeles parasztfaluban a politikai rendszereken átívelőn is sokan maradtak földművelők, állattartók, s szőlő, présház is tartozott a megmaradt kicsiny birtokokhoz. Itt a fiatalabb férfiak szíve is húzott a borászkodás felé, mi több, újítottak is. Újabb fajtákat telepítettek, igazodván a borfogyasztási szokásokhoz.

Somogyi Dezső Kékfrankosa és vegyes fehére arany oklevelet termett, Báthori Lajos szürkebarátja és Varga Barna hárslevelűje szintúgy. Berki Sándor, Renkecz József, Andrusek Ferenc és a többiek érdeklődve hallgatták a tanácsokat, melyek felhívták a figyelmet a kénezés kényes műveletére. Másik tanácsként elhangzott az is, hogy az ecetességgel megfertőződött hordót ki kell kezelni, de csakis fűrésszel, mert különben megromlik benne a bor.

*

Zöld Hetek a Vértesacsai Kazay Endre ÁMK Általános Iskolájában

A Vértesacsai Kazay Endre ÁMK Általános Iskolája az ÚMFT TÁMOP pályázat nyerteseként 3 hetes környezetvédelmi projektet valósított meg „Zöld Hetek” elnevezéssel 2010. április 12 és 30. között.

A programok között szerepelt az iskolások látogatása a Duna-Ipoly Nemzeti Parkba, a Szemlői- hegyi barlangba, a Soponyai ÖKO központba, a Gaja-völgybe és a csákvári természetvédelmi területre. Szűkebb környezetükben látogatást tettek a helyi vízmű és-szennyvíztelepre, erdei kirándulásokat szerveztek, megismerkedtek a Vértesacsai Halastó környékének védelmével. A tanítási órákba beépítették az energiatakarékosság fontosságát. Tájsebészet keretében minden osztály fát ültet a faluban, a lepkék életével és a madarak védelmével is foglalkoztak.

A Zöld Hetek során a tanulók kutatómunkát végeztek, a programot a gyermekek munkáinak kiállítása zárta.

*

Tisztújítás a bicskei tűzoltóságon

A tisztújításra Borbíró Mihály elnök és Czekmaiszter Renáta felügyelő bizottsági tag lemondása miatt került sor. Az elnökség feloszlatta magát és tisztújítást kért, ami most történt meg.

Az elnökség tagjainak a tisztújítás után a következő személyeket választották:
Ivanics Dénes elnök
Czekmaiszter Renáta alelnök
Györök Ferenc parancsnok
Dianovszky András parancsnokhelyettes
Czirkelbach Viktor és Havai Róbert elnökségi tagok
Győrik Szabolcs titkár

A felügyelő bizottság tagjai:
Valencsik Csaba elnök
Nágl Norbert újonnan megválasztott tag
Tóth Lajos, az önkormányzat delegáltja

Fülep Zoltán alezredes úr, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a taggyűlésen kifejtette, hogy a Bicskei Önkéntes Tűzoltóság a szakmai munkájával országos elismerést és hírnevet vívott ki magának az utóbbi években.

*

Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány – segítség a Kossuth Iskolának

A székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola az idei tanévben csatlakozott az innovatív intézmények számára kiírt EU-s pályázathoz.

Az iskola pedagógusai továbbképzések során bővítették ismereteiket az újszerű tanulásszervezési eljárások területén. Az ott szerzett tudást szívesen alkalmazzák a mindennapi munkájuk során. Ám egyre nagyobb az igény a korszerű taneszközökre is. A Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusai a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítványhoz fordultak segítségért, taneszköz-táruk fejlesztéséhez. A támogatásként kapott projektor bővíti lehetőségeiket a korszerű oktatásszervezési megoldások területén. A berendezést az iskola igazgatója, Virágné Sziládi Judit köszönettel vette át a város önkormányzatának képviselőjétől, Östör Annamáriától.

*

Albert Schweitzerre emlékeztek Székesfehérvárott

A 135 éve született Albert Schweitzer (1875-1965) Nobel-békedíjas orvosra, teológusra, lelkipásztorra és orgonaművészre emlékeztek, s felavatták a Hermann László Zeneiskola orgonáját Székesfehérvárott.

Az egész napos ünnepségsorozat emléktábla leleplezésével kezdődött, amelyet a tudóst orvosi és emberi példaképének tekintő Hernádi Mária főorvos rendelőjének falán helyeztek el. Az alkalomból Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke emlékezett Albert Schweitzerre, aki az orgonának, "a fenséges hangszernek" is emblematikus megszólaltatója volt. A legendás "fehér atya", a leprások gyógyítójának alakját idézte meg Újfalussy Ottó ciszterci plébános és Csomán István orvos.

A rendezvény a Hermann László Zeneiskolában emlékkonferenciával folytatódott, amelyen Tóka Szabolcsnak, az intézmény igazgatójának köszöntője után Fabiny Tamás evangélikus püspök, egyháztörténész, Hans Chrisitian Stekel, a bécsi Bach zeneiskola igazgatója és Csomán István méltatta az orvos-művész életét, munkásságát. Ezt követően került sor a zeneiskola orgonáját felavató hangversenyre, amelyen Ella István Liszt-díjas orgonaművész tolmácsolásában Bach néhány orgonaművét hallhatta a közönség Bodonyi Katalin énekművész, Kozáry Ferenc színművész és a zeneiskola növendékeinek közreműködésével.

A zeneiskola oktatásra és nemzetközi hangversenyek megrendezésére egyaránt alkalmas orgonáját Korb Gábor móri orgonaépítő mester készítette. A hangszerek "királynője" 25,3 millió forintért, két ütemben készül el. Az első – már befejezett – ütemben hétszáz síppal szólaltatja meg a zeneműveket, a második ütemben pedig várhatóan a jövő év végére további 500 síppal bővül. A csodálatos hangú hangszer két manuálos, pedálos, mechanikus traktúrájú, csúszkaládás és elektromos regisztratúrával épült meg.

Elkészültével Székesfehérvár és a zeneiskola régi vágya teljesült, a városban ugyanis 1986 óta van orgona tanszak. 1991-ben tettek először szakmai javaslatot orgona felépítésére, s a megvalósítás segítésére alapítványt is hoztak létre. A hangszer több alapítvány, számos intézmény, cég, magánszemély, valamint a székesfehérvári és a Fejér megyei önkormányzat, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával készült el.

A Hermann László Zeneiskolában jelenleg is nívós orgona oktatás folyik, 10 növendék vesz részt alap- és középfokon a képzésben

Forrás: MTI

Forrás: VölgyVidék Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Székesfehérvári HVI, Bicskei HVI, szekesfehervar.hu, fhm.hu

Cikk megosztása