Aláírták a Kemenes Vulkán Park támogatási szerződését

Aláírták a Kemenes Vulkán Park támogatási szerződését. A Ság-hegyre tervezett látványos, több mint félmilliárd forintos beruházás magába foglalja egy skanzen, élmény- és játszópark kialakítását is.

A vulkán park megvalósítására Celldömölk önkormányzata pályázott, konzorciumi partnere az Őrségi Nemzeti Park. A beruházás értéke 510 672 800 forint, amelyhez 433 672 800 forintnyi támogatást nyertek a pályázók: a város önkormányzata 401 750 372, az Őrségi Nemzeti Park pedig 31 922 428 forintot kap. Előbbi 71 332 070, utóbbi 5 667 930 forint saját forrással járul hozzá a megvalósításhoz.

A szórakoztatást és ismeretterjesztést felvállaló, tudományos és oktatási centrumként is működő park létrehozásának célja, hogy bemutassa Kemenesalja négy-hat millió éves vulkáni természeti értékeit. Fő eleme a Ság hegy lábához tervezett vulkán ház, amelyben interaktív módszerrel mutatják be a vulkáni működést. A támogatási szerződést Fehér László, Celldömölk polgármestere, Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója és Baranyai Attiláné dr., Celldömölk jegyzője látták el kézjegyükkel. Az aláírásnál jelen volt Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, a vulkán park szakértői háttértanulmányát készítő dr. Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezető tanára, valamint a tervezési munkákat elnyerő Földes László felelős tervező. Mint Fehér László polgármester elmondta, a beruházás három ütemben valósul meg. Az első körben a városi területek rehabilitációjára kiírt európai uniós pályázaton az önkormányzat öt évvel ezelőtt nyert, és megvásárolta az államtól a vulkán ház leendő helyét, a Ság hegy alatti raktártelepet. E barnamezős beruházás teljes költségvetése 573 millió forint, ehhez 516 millió forintot az Európa Terv keretében kapott az önkormányzat, az 57 millió forintos saját erős részhez további 34 millió forintot nyert a város. A raktártelepet 2006 őszén le is bontották.

Kétségkívül a második ütem lesz a leglátványosabb eleme a projektnek: a Kemenes Vulkán Park fejlesztése. A harmadik lépés a 2010- 2013 közötti időszakra vonatkozó terv elkészítése lesz, további attrakcióként ugyanis skanzent, élmény- és játszóparkot is terveznek a komplexumba. Horváth Jácint hangsúlyozta: a pályázati kiírás célja az volt, hogy olyan komplex attrakciók jöjjenek létre, amelyek több napig a régióban tartják a látogatókat.

*

Jelentős pályázati forrásokat nyert a celldömölki könyvtár

A sárvári és a csepregi könyvtárral karöltve valósíthatja meg a nagy volumenű infrastrukturális fejlesztést a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár.

A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár (KMKK) két konzorciumi partnerével – a sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárral, valamint a csepregi Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtárral – tavaly októberben pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatási rendszeréhez.

„A Vas megyei közkönyvtári tudásvagyon megosztását támogató, az egyenlő esélyű hozzáférést segítő összehangolt infrastrukturális fejlesztés a megye keleti régiójában címmel benyújtott pályázatot 8 millió forint összegű, önrész nélküli támogatásban részesítette az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatáskezelő igazgatósága” – tudatta Németh Tibor könyvtárigazgató.

A projekt fő célja olyan technológiai fejlesztések megvalósítása, amelyek erősítik az együttműködő városi könyvtárak kistérségi információs központi, valamint oktatási-képzési szerepüket, fejlesztik online szolgáltatásaikat és az ügyfélbarát könyvtár-technológia kialakítását. Ezen kívül a Vas Megyei Könyvtári Portálhoz való kapcsolódással biztosítják a tanulást támogató tudástartalmakhoz való nyílt, 24 órás hozzáférést egy egységes felületű közös szolgáltató felületen keresztül.

Lehetővé teszik, hogy a nemzeti kulturális örökség részeként egyedi információs tartalommal bíró helyismereti gyűjteményeket a pályáztató könyvtárak saját fejlesztésű adatbázisokba integrálják, speciális eszközök beszerzésével javítsák a fogyatékkal élők könyvtárhasználati esélyeit, és az eddiginél is szélesebb körben és hatékonyabban járuljanak hozzá az elektronikus írástudáshoz kapcsolódó ismeretek átadásában, terjesztésében.

A konzorcium tagjai elképzeléseik megvalósításához más-más összeget használhatnak fel. A KMKK az elnyert 4 millió 944 ezer 301 forintból tíz komplett számítógépet, egy scanner-másoló-fax berendezést szerezhet be. A támogatásnak köszönhetően az olvasóteremben is lesz WiFi internetes hozzáférés, továbbá a csökkent látók részére beszereznek egy speciális képernyő-olvasót, valamint egy képernyőnagyítót.

A KMKK egy másik pályázaton – a Berzsenyi Dániel Könyvtár vezette konzorcium tagjaként – további 9 500 820 forintot nyert fejlesztésre. Ebből az összegből egyebek között olvasást népszerűsítő programokat szerveznek az intézményben, továbbá egy négycsatornás (chat, mobiltelefon, Skype, e-mail) kommunikációs rendszer révén a könyvtári nyitva tartás virtuális meghosszabbítását tervezik.

*

Civilek segítése Sárváron

A sárvári önkormányzat a városban működő, önkormányzati támogatásban nem részesülő civil szervezetek támogatására az idén 600 ezer forintot különített el a költségvetésében.

Ennek a keretnek a felosztásával az oktatási és művelődési bizottságot bízta meg. A testület értékelte a beérkezett pályázatokat, s a húsz kérelem közül végül tizenhetet támogatott.

A legnagyobb összeget – 80 ezer forintot – a Gondozási és Családsegítő Központ kapja az alsó tagozatosok számára szervezett nyári játszóház finanszírozásához. Az ebből a forrásból juttatott átlagos támogatás 30-40 ezer forint volt, ám vannak olyan civil szerveződések, amelyek számára a 10-15 ezer forintnyi összeg is segítséget jelenthet.

*

Korszerűsítik a közösségi közlekedést a celldömölki kistérségben

Egymillárd forint uniós támogatás segíti annak a két projektnek a megvalósulását, amely a közösségi közlekedésben teremt a jelenleginél kedvezőbb feltételeket.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program Közösségi közlekedési infrastrukturális beruházások pályázaton két vasi érdekeltségű projekt 1 milliárd 58 millió forintos támogatást nyert el, jelentette be Szombathelyen dr. Ipkovich György, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke.

A GySEV Zrt. a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal térségében az intermodális közlekedési rendszer fejlesztéséhez, míg a Vasi Volán Zrt. a térségi infrastrukturális és infokommunikációs projektjéhez kap több mint félmilliárdnyi támogatást.

A GySEV Zrt. fejlesztési projektjében a Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal kilenc megállóhelyén alakítanak ki autóparkolókat, kerékpártárolókat építenek; illetve újítanak fel régi buszfordulókat. A körmendi vasútállomáson az intermodális közelekedéshez szükséges várótermet és szolgáltatási rendszert hoznak létre. Fejlesztik az utastájékoztató rendszereket, s jegykiadó automatákat helyeznek üzembe. A GySEV együttműködve a régió szolgáltatóival közlekedési szövetség létrehozását tervezi. A projekt összköltsége 625 millió 872 ezer forint, amelyből 531 millió 991 ezer forint a támogatás. A tervezett befejezési határidő 2011. szeptember.

A Vasi Volán Zrt. projektje tizenkilenc települést érint. A celldömölki kistérségben tíz településen újítanak fel buszvárókat, építenek újakat. A projekt része a körmendi autóbusz állomás beruházása is. A pályaudvarokon, megállóhelyeken, a járműveken új utastájékoztató rendszereket építenek ki. Ezek a menetrend mellett az aktuális forgalmi helyzetről nyújtanak internet alapú adatszolgáltatást. A projekt összköltsége 585 millió forint, amelyből 526 693 forint az uniós támogatás. A várható befejezési határidő 2010 decembere.

*

Színházi játékok pályázatból, Répcelakon

Egymillió forintot nyert pályázaton a Nyitott Tér Kulturális Egyesület színházi vendégjátékok bemutatására. A produkciók megvalósításához szükséges önerőt az önkormányzat állta.

A Nyitott Tér Kulturális egyesület a kilenc esztendővel ezelőtti megalakulásakor Répcelak város és kistérsége képzőművészeti, irodalmi, és komolyzenei rendezvénykínálatának színesítését, bővítését tűzte ki célul. Tevékenységi körüket az alapítást követő években folyamatosan bővítették. Éves programterv alapján – havi rendszerességgel megszervezve – évente 40-50 kulturális rendezvényt tartottak/tartanak, amelyek zömében képzőművészeti kiállítások, ismeretterjesztő előadások, hangversenyek és irodalmi estek. A civil szervezet tevékenységében a folklór, a néphagyományok ápolása is hangsúlyos szerepet kap, hiszen az Ümmögő Együttes révén például főszervezői a Laki Kalinkó elnevezésű nyár elejei folklórfesztiválnak.

Az egyesület az Oktatási és Közművelődési Minisztérium egy tavalyi pályázatán egymillió forint támogatást nyert el színházi vendégjátékok bemutatására Répcelakon. A produkciók megvalósításához szükséges önerőt – mintegy háromszázezer forintot Répcelak önkormányzata biztosította a civil szervezetek pályázatai számára létrehozott alapjából. Az előadások helyszíne a répcelaki művelődési ház.

A pályázat beadásakor az egyesület célja az volt, hogy Vas megye színházhiányos térségében olyan kulturális hozzáférést biztosítsanak, amely a társadalmi leszakadást csökkenti, valamint Répcelak és mikrotérsége óvodásainak, általános iskolásainak is olyan teljes színházi élmény nyújtsanak, amely megalapozhatja a jövő színházértő közönségét.

A pályázat sikerrel zárult, annak eredményeként az alábbi gyermek és ifjúsági előadásokat tudták/tudják bemutatni az idei színházi évadban: a Soproni Petőfi Színház a Holle anyóval érkezett, a celldömölki Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület a Dzsungel könyvét hozta el, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház Az égig érő fa című előadással tájolt, s ugyancsak ez a társulat mutatja be az Amália című darabot, ehhez kapcsolódó program lesz az ugyancsak Amália című fotó, díszlet és jelmez kiállítás.

A pályázati programban megjelölt színházi és bábszínházi vendégjátékokat ingyenesen tekinthették meg az idei tanévben az óvodások és a helyi általános iskola kisdiákjai. Ezáltal megvalósulhatott az a cél, hogy színházi élményekben ne csak egyszer-egyszer legyen része a Répcelakon tanuló diákoknak a nyolc iskolai év alatt. A színházi vendégjátékok elsősorban az iskola és az óvoda oktató-nevelő programjához kapcsolódnak.

Mivel az alsósok és felsősök nem férnek be egyszerre a művelődési házba az előadásokra, ezért az iskola a felsősöket egy TÁMOP-pályázat segítségével igyekezett színházi élményhez juttatni.

*

Fejleszt a celldömölki kórház

Új ellátások igénybevételére is lesz lehetőség hamarosan a kórházban. A fejlesztésre szükség van, mivel növelni kell az intézmény bevételeit.

A Kemenesaljai Egyesített Kórház celldömölki és intaházai telephelyén 50 aktív, 40 krónikus, 70 pszichiátriai és rehabilitációs ágyon látják el a betegeket. Ezen kívül Celldömölkön 372 szakorvosi és 36 nem szakorvosi órában járóbeteg-ellátásban is várják a pácienseket, azt a közel negyvenezer főt, aki a körzetben él.

A kórházban úgy vélik, hogy a térség lakosai számára költségtakarékosabb megoldást jelentene a magánszolgáltatási igények helyben történő kielégítése. Ez a kórháznak is többletbevételt jelentene. Az elképzelésük lényege, hogy privatizáció, cégalapítás, forráselvonás nélkül, a meglévő jogi keretek kihasználásával térítéses szolgáltatást nyújtsanak.

A térítéses ellátás a meglévő kapacitásokra alapul, vagyis a kórház személyi és tárgyi feltételeinek jobb kihasználásával a jelenlegi, lekötött rendelési időn kívül valósulna meg.
Első lépésben Intaházán egy húszágyas krónikus VIP-részleget alakítanak ki, valamint Celldömölkön fizikoterápia, laboratórium, reumatológia, urológia, ortopédia, kardiológia, fájdalom-ambulancia szolgáltatásait vehetnék igénybe a betegek.

A fejlesztés éves szinten 60 millió forintos többletbevételt jelenthet, míg költségei évente körülbelül 40 millió forintra rúgnak. Az új elképzelés megvalósítása 20 millió forinttal járulhat hozzá a kórház gazdaságának stabilizálásához. A járóbeteg-ellátásban például a fizikoterápiánál hetente akár plusz 12,5 órával több jutna a betegekre, ám ezekért a pluszórákért fizetni kellene. Az ortopédia és a fájdalomambulancia új szolgáltatásként indulna, előbbi heti hat, utóbbi pedig heti négy órában.

*

Ki tud többet a kistérségről?

A sárvári kistérségi társulás és a városi művelődési központ és könyvtár „Ki tud többet a sárvári kistérségről?” címmel vetélkedőt rendez felső tagozatos diákok számára.

A kistérség földrajzával, történelmével, kultúrájával és hagyományaival kapcsolatos ismereteikről adhatnak számot azok a kistérségi általános iskolák felső tagozatosaiból álló öttagú csapatok, amelyek beneveztek a „Ki tud többet a sárvári kistérségről?” című vetélkedőre.

Az első forduló már le is zajlott. Ennek során földrajzi és történelmi témakörrel kapcsolatos feladatlapot kellett kitölteniük a csapatoknak. A második forduló is hasonló lesz, ám ekkor a kultúrával és a hagyományokkal kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk a résztvevőknek. Egy iskolából több csapat is részt vehet a vetélkedőn. Az első forduló eredménye alapján születik meg a döntés arról, hogy végül melyik is lesz az adott iskola csapata.

Az első két forduló eredményei alapján a harmadik fordulóra, a vetélkedő döntőjére öt csapatot hívnak meg a szervezők. Május 14-én a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtárban az együttesek zsűri előtt adnak számot a kistérséggel kapcsolatos ismereteikről. A végső sorrend a feladatlapok és a döntő eredményének összpontszáma alapján alakul ki. Az egyes feladatok megoldása során a diákok nemcsak lexikális ismeretekről adnak számot, hanem lehetőségük lesz kreativitásuk kibontakoztatására is.

A döntőbe bejutott csapatok minden tagja részt vehet egy egynapos őrségi kiránduláson, míg az első három helyezett értékes könyvjutalomban is részesül.

*

Séta Márton ösvényén

Öt település, húsz helyszín, megannyi látnivaló: ezt kínálja a Szent Márton projekt legújabb eleme, jelesül a Márton-ösvény.

Szép számmal gyülekeztek a hívek és a zarándokok a modern répcelaki katolikus templom előtt, hogy részt vegyenek a Szent Márton-ösvény ünnepélyes avatóján, valamint az egész napos bejáráson, amely öt település húsz helyszínét érintette.

A lelkes híveket a rendkívül népszerű Aigner Géza plébános üdvözölte elsőként. Úgy fogalmazott, hogy Répcelak és környéke eztán nagyobb figyelmet kap. Ezt meg is érdemli, mert jelentős kulturális értékekkel bír. Az új ösvény bekapcsolja az egyházi-világi vérkeringésbe a kisrégiót. Szávai Tamás Szent Márton kutató érdekes adalékokkal gazdagította azt a vallási, kulturális és történelmi képet, amely Savaria legendás szülöttéé. A túranyitón megjelent a település polgármestere, dr. Németh Kálmán is. Igen nagyra értékelte az ösvény megnyitását és azt, hogy a helyi katolikusok és evangélikusok között példaszerű a kapcsolat.

Erről már az evangélikusok templomában szólt Verrasztó János, aki gyülekezetét erős és értékes kincsnek nevezte. Az első ösvény-zarándoklat ezután Csánig, Nick, Uraiújfalú, Vámoscsalád felé mozdult. A nap és a túra végén Vámoscsaládon bemutatták a nemrég elkészült Szent Márton pincét is.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, Sárvári HVI, Celldömölki HVI, vasnepe.hu

Cikk megosztása