Tájékoztató Kisbéren a pályázati kifizetésekről

Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület tájékoztató fórumot tartott Kisbéren. A Bakonyvidéke Takarékszövetkezet épületének fogadótermében az EMVA, ÚMVP és IKSZT pályázatokhoz kapcsolódó tájékoztató hangzott el.

Az Európai és Vidékfejlesztési Alap (EMVA), az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) nyertes pályázatainak kifizetési kérelmeivel kapcsolatos tudnivalókkal, legfontosabb információkkal látták el a megjelenteket, így segítve a sikeres pályázást. A rendezvényre meghívott szakmai képviselet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) regionális illetőségű megyei kirendeltségének munkatársai Veszprémből.

*

A munkaszervezet kérelemkezelőinek oktatása

Egyesületünk munkatársai március 24-én az ÚMVP III. tengelyes A1-es kérelemkezeléséhez kapcsolódó oktatáson vettek részt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) veszprémi épületében.

Az előadók az egyes célterületek felelősei voltak, akik már több éve az MVH munkatársai. A Falumegújításról Drexler Anita tartott tájékoztatást, amely keretében egy konkrét, már A1 ügyintézett kérelmet is bemutatott. Őt követte Kovács Katinka előadása a „Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése” jogcím IIER rendszerben történő kezeléséről. Kanizsainé Kasza Veronika a „Turisztikai tevékenység ösztönzése” elnevezésű jogcím ügymenetét ismertette az elektronikus rendszerben. Minden előadó külön felhívta a figyelmet az adott jogcímmel kapcsolatban, a tavalyi évhez viszonyított jogszabályi változásokra. Ilyenek például, a teljesség igénye nélkül a turisztikai jogcím esetében a nem elszámolható kiadások közül az ingatlan bérleti díja, a motorral hajtott szárazföldi-, légi- és víziközlekedési jármű vagy sporteszköz beszerzése, a konferenciaturizmus. A Falumegújítás esetében valamennyi célterületnél elszámolható a „megújuló energiaforrások felhasználását segítő eszköz”.

Valamennyi jogszabályi változás megtalálható az MVH honlapján (www.mvh.gov.hu).

A jogcímfelelősöket követően Farkasdy Károly, a Helyszíni Ellenőrzési Osztály vezetője ismertette a tudnivalókat a III. tengelyhez kapcsolódóan az Előzetes helyszíni szemléről. Az oktatás egy ellenőrző teszt kitöltésével zárult.

*

Közgyűlést tartott a 'Bakonyalja-Kisalföld kapuja' Vidékfejlesztési Egyesület

A 'Bakonyalja-Kisalföld kapuja' Vidékfejlesztési Egyesület februárjában, a munkaszervezet kisbéri irodájának épületében tartotta legutóbbi közgyűlését az alábbi napirend szerint:

1. Tájékoztató a Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület MVH akkreditációs eljárásáról, az egyesület új dolgozóinak bemutatása
2. A Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület 2010. évi költségvetésének elfogadása
3. Tájékoztató az ÚMVP III. tengely intézkedéseire beadott első körös támogatási kérelmekről
4. Tájékoztató az ÚMVP III. tengely intézkedéseire beadott második körös támogatási kérelmekről
5. Tájékoztató az ÚMVP IV. tengely (LEADER program) intézkedéseire beadott pályázatokról
6. Tájékoztató a 2010. évben meghirdetésre kerülő támogatási kérelmekről
7. Egyebek

A közgyűlésről a jegyzőkönyvet a Csatolmányokban olvashatják.

*

Komáromi pályázati sikerek

A "Megújuló vidékért " pályázaton kistérségünk gazdálkodói szép sikert értek el, a Solum Rt. öntözésfejlesztési projektje Elismerő címet, Borbély Balázs egyéni vállalkozó" biogyümölcsből pálinkát" projektje 3. díjat kapott – mindkét vállalkozás komáromi székhelyű.

Szintén a Solum Rt. vehette át a „Megye Gazdaságáért 2009” díjak átadó ünnepsége keretében a tavalyi esztendő megyei agrárvállalkozásának járó elismerést, amelyet kimagasló gazdasági és innovatív tevékenységükkel érdemeltek ki. A díjakat Dr. Völlner Pál, a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Parragh László, a Magyat Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyújtotta át a legjobbaknak.

*

Konferencia a biodízelről

Biodízel nyersanyag termesztés és használat növelésének feltételei” címmel került sor Komáromban arra a konferenciára, melyet az Agrár Innovációs Szövetség szervezett.

A tanácskozás célja az volt, hogy hiteles szakértők közreműködésével, segítse az energianövény termesztők és felhasználók ismereteinek bővítését, a hazai bioüzemanyag termelésének, használatának élénkítését. A meghívottak körét a Kistérségi szervezetek szakemberei, falugazdák, agrártermelők, értékesítési vállalkozók, olajnövény feldolgozók, önkormányzati és más szakemberek alkották.

Bemutatásra került a Közép-Dunántúli Bioenergetikai Klaszter szerepe, majd a tanácskozás Bábolna-Nagyigmándi és Komáromi (Hungaromix Kft) üzem látogatásával zárult.

*

Érdemi döntés született az Új Duna-hídról!

Zatykó János dél-komáromi, és Bastrnák Tibor észak-komáromi polgármester közös sajtótájékoztatót tartott az új Duna híddal kapcsolatban, amely keretében bejelentették: a szlovák-magyar vegyesbizottság elfogadta a híd projektjét.

Az új híd Észak-Komárom nyugati peremén épül fel. Az építkezésről szóló kétoldalú egyezményt a magyar félnek kell elkészítenie egy hónapon belül. A hídépítés 2014-ben indulhat el, költségvetése kevesebb, mint 67 millió euró. 40 millió eurót magyar, 27 millió eurót szlovák oldalon kell a munkálatokra fordítani.

*

Pékségbe látogattak a súri gyerekek

A Kisbéri kistérség öt oktatási intézményében európai uniós támogatással zajló, nagyszabású infrastruktúra fejlesztéshez kapcsolódóan, a Modern módszertanokkal a Kisbéri kistérség tanulóinak fejlődéséért című projekt a TÁMOP-3.1.4. program támogatásával folyik. Ennek célja, hogy az iskolákban az oktatási módszereket megújítsák.

A pedagógiai módszer lényege, hogy egy adott témát több oldalról járnak körbe a tanulók tanáraik vezetésével a különböző órákon. A súri Arany János Általános Iskola 2. osztályos tanulóinak témája a 3 hetes projekt során a kenyér volt. A tanórákon minden tárgy szemköréből megvizsgálták az alapélelmiszert, és a délutáni foglakozáson ellátogattak a helyi pékségbe, ahol a liszteszsákoktól a kemencéből kikerülő finomságokig tartott a bemutató.

*

Egy régi álom valóra vált Súron

Virágvasárnap délután Súron minden út a dombtetőn álló Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomhoz vezetett. A kívül-belül megújult épület padsoraiban nemcsak a helybeli katolikus közösség tagjai foglaltak helyet. A templom felújítás utáni megáldásán az ünnepi szent misét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be, akit verssel és virággal köszöntöttek a súri gyerekek. Az eseményen ott volt Keleti György országgyűlési képviselő, Déri András, a Magyar Állami Operaház karnagya, aki múlhatatlan érdemeket szerzett a katolikus műemléktemplom megmentésében, Velledits Lajos, festő-restaurátor művész, a Synthese Restaurátor Kft. ügyvezető igazgatója, Gyűrűs László, a Gyűrűs Építő Kft. ügyvezetője. A kistérség polgármesterei közül dr. Árvai Lajos, Hanig Antal, Takács Gusztáv, valamint Reményi Imre, Aka alpolgármestere.

Harangok hangja vitte hírül a dombok között, hogy egy régi álom valóság lett a bakonyalji településen. A zsúfolásig megtelt templomban először Németh József plébános köszöntötte az ünneplőket, majd Sógorka Miklós polgármester mondott beszédet, amelyben a falu életében korszakos eseménynek nevezte a műemléktemplom felújítását, a katolikus közösség örömünnepének.

Felelevenítette gyerekkori emlékét, amikor nagyanyja azt felelte a kérdésére, miért mennek minden vasárnap a templomba, azért, mert ott kezdődik az élet. „1784 óta – amióta ez a templom valamilyen formában áll – itt kezdődik, és itt végződik az élet egy súri ember számára. Kereszteléskor itt írták be az élők sorába, a párjával itt kötötte össze az életét, s a temetéskor itt köszöntek el tőle” – folytatta a gondolatsort Sógorka Miklós. Az egyházközség 2005. óta tervezte a felújítást. A terveket saját forrásból elkészítették, adománygyűjtésbe kezdtek, amiben az első nagy lépést a Súri Művészetek Dombja Fesztivál jelentette, amelyen Déri Andráson kívül neves művészek álltak a súriak templommentő akarata mellé. A templomban, a karzatra vezető baloldali ajtón, aranyszínű táblákon megtalálható mindazoknak a neve, akik adományukkal hozzájárultak a nemes cél megvalósításához. A kistérséggel közösen elnyert pályázat pedig lehetővé tette, hogy mintegy 86 millió forintból megújuljon a templom.

*

Súri gyerekek a Nemzeti Színházban

Régi álmuk vált valóra, amikor április 7-én a súri Arany János Általános Iskola 30 tanulója Budapestre utazott a TÁMOP 3.1.4 program támogatásával, hogy a Nemzeti Színház előadását megnézzék. A tanulókat nemcsak Móricz Zsigmond Úri muri című darabja, a színészek nagyszerű játéka, hanem az épület, a színház légköre, a zsúfolt nézőtér atmoszférája egyaránt elkápráztatta. A pedagógusok azt remélik, hogy egy-egy ilyen nagyszerű előadás hatására kialakul a gyerekekben az igény, hogy felnőttként önállóan is ellátogassanak néha egy-egy színházi előadásra.

*

Kisbér adott otthont a száz kilométeres ultramaratonnak

A bakonyaljai település adott otthont az idei száz kilométeres Ultramaratoni Országos Bajnokságnak – írja az XLsport.hu. A verseny április 10-én Kisbérről indult, és ott is ért véget, a forduló Bakonysárkányon volt.

Az idén is Kisbér volt a házigazdája a 100 kilométeres országos ultramaraton bajnokságnak április 10-én. Az IAU bronz címkéjét viselő Országos Bajnokság megrendezésének jogát sorrendben negyedszer, az idei évben is az UNIXSPORT nyerte meg. A szervezők szép számmal vártak indulókat nem csupán az országos bajnoki versenyszámban, hanem az ötven kilométeres - és a maratoni számban egyaránt.

Az ultramaratoni versenyen a frissítések széles tárházát és szakképzett masszőrök munkáját biztosították a szervezők.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Kisbéri HVI, Komáromi HVI

Cikk megosztása