A digitális világban

Rédics – A digitális világban való tájékozódást és a hagyományőrzést szolgálta az a program, amelyet az Európai Szociális Alap Nonprofit Kft. támogatásával valósított meg a Barangolók a természetért Egyesület.

Minderről Hegedűs Józsefné elnök tájékoztatott, aki azt is elmondta, az „Őszikék az ifjakkal a hagyományok nyomában” nevű program két kiemelt feladata a hagyományőrzés és a virtuális világban való jártasság megszerzése volt.

A programban ezúttal a hetési édes tészta, a fumu sütését és régi szokásokat, mint a tollfosztás, kukoricaköpesztés elevenítették fel” – sorolta. „A virtuális világbeli tájékozódást Tóth Lajos mérnök-informatikus előadása segítette, aki a digitális fényképezőgép használatát, előnyeit magyarázta el az idősebbeknek”.

Az egyesületi elnök hozzátette: a körjegyzőség falvaiban található régi fényképeket is összegyűjtötték, a digitalizált fotókból március 20-án Rédicsen, majd Zalaszombatfán, Külsősárdon és Reszneken nyílt kiállítás.

*

Térségi összefogást sürgetnek a kamionok ellen

Az átmenő forgalom okozta kellemetlenségektől a szennyvízgondokig több aktuális kérdés is napirendre került azon a fórumon, amit Zebecke önkormányzata tartott a községben tulajdonnal rendelkező külföldiek számára.

A közel százfős Zebeckén a lakóingatlanok mintegy negyede külföldi állampolgároké. A falu önkormányzata ezért minden évben külön fórumot szervez számukra, mely során meghallgatják az észrevételeket, és tájékoztatót is nyújtanak az ügyekről. „A külföldi ingatlantulajdonosokat ugyanazok a jogok illetik, mint a helybelieket, de a kötelezettségeik is azonosak” – magyarázta Varga Imre, a település polgármestere. „Mi azt szeretnénk, ha már itt vettek maguknak ingatlant, itt élnek, akkor érezzék jól magukat. Ehhez az önkormányzatnak minden tőle telhető segítséget meg kell adnia”.

Varga Imre 2009 legnagyobb sikerének a falugondnoki szolgálat beindítását nevezte, ám meglátása szerint a Zebeckén élő külföldiek nem ismerik a szolgálat feladatait, így többek között arról is tájékoztatást adott. Mint mondta, a németek, osztrákok és svájciak ezt ugyanazon feltételekkel vehetik igénybe, mint az őslakos helybeliek.

A fórumon újra napirendre került az átmenő forgalom, mivel az ellene való tiltakozás fő kezdeményezője éppen az egyik külföldi, Peter Weber volt. A férfi elmondta, nem ért egyet az elutasítással, mivel az adott napon is rövid időn belül hat kamion hajtott keresztül a falun – zavarva ezzel az ott élők nyugalmát. A probléma megoldására a férfi térségi összefogást sürgetett.

*

"Gazdálkodás és természetvédelem a Kerka-mentén"

A PaNaNet program keretében "Gazdálkodás és természetvédelem a Kerka-mentén" címmel tartott előadást április 14-én Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a lenti Városi Művelődési Központban.

A PaNaNet program célja a pannon védett természeti területek hálózatba kapcsolása annak érdekében, hogy a „természeti élmények" palettáján csábító ajánlatot nyújthassanak a térségbe látogató vendégek, turisták számára.

Az osztrák-magyar partnerek hálózatában négy nemzeti park igazgatósága (osztrák részről a Nationalpark Neusiedlersee-Seewinkel, magyar részről három nemzeti park igazgatósága: a Fertő-Hanság, Őrségi és Balaton-felvidéki), továbbá tíz natúrpark (köztük hat burgenlandi natúrpark: a Neusiedlersee-Leithagebirge, a Rosalia-Kogelberg, a Landseer Berge, a Geschriebenstein, a Weinidylle és a Raab; valamint négy nyugat-magyarországi natúrpark (a soproni, az írottkői, az őrségi és a kerkai) működik együtt a tevékenységek megvalósítása érdekében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén a PaNaNet keretében a fejlesztések elsősorban a Mura-menti Tájvédelmi Körzet ökoturisztikai fejlesztésére irányulnak: a Mura-mentén vízitúra fogadóbázist, Kerkaszentkirályon kiállítást és komplex túravezető képzést terveznek.

A programról folyamatosan tájékozódhatnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgazóságának weboldalán.

*

Iskolai fejlesztés Lentiben

Több mint száz térségbeli vállalkozás anyagi támogatásával elkészült a Vén Diák tanétterem és tankonyha, a „Mesterségek tere” projekt első üteme. A komplexum átadása megtörtént.

A Lámfalussy Sándor Szakközépiskola és Szakiskola indította el a szakképzés fejlesztését célzó Mesterségek tere projektet, s bár korábban két benyújtott pályázatukat is elutasítottak a kiírók, a térségbeli vállalkozások biztosították a kezdéshez szükséges pénzforrást. Mint Tótiván Endre, a Lámfalussy-iskola igazgatója elmondta, a most átadott tanétterem és tankonyha a diákok közétkeztetését biztosítja, otthont ad a gyakorlati oktatásnak, és mivel az iskola közösen üzemelteti egy vállalkozóval az éttermet, az a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit.

Lenti városa a fejlesztendő ingatlant bocsátotta rendelkezésünkre, a megyei önkormányzat 7,5 milliós támogatást adott, a vállalkozók pedig mintegy 60 millió forinttal járultak hozzá a beruházáshoz. Az épület kialakítása bruttó 51,9 millió forintba került, és iskolánk tanulói is tevékenyen részt vettek a munkákban, például a bontásban, az építésben, a vakolásban, a nyílászárók cseréjében” – jelezte Tótiván Endre. Az eszközöket (bútorzatot, konyhatechnológiát) további mintegy 22 millió forintból szerezték be, ehhez 14,4 millió forintos pályázati támogatást nyertek, a fennmaradó részt a vállalkozók állták.

Az ünnepélyes átadáson az iskolaigazgató mellett a kivitelező LE-KO Kft. ügyvezetője, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet vezetője, továbbá Boa Árpád építész és Pintér László megyei közgyűlési alelnök szólt a beruházásról. A komplexumot Kondákor Gyula esperes szentelte fel.

*

Környezettudatos programok pályázat révén

Letenye – Sikeresen pályázott a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) kiírására a Letenyei Körzeti Tűzoltó Egyesület, így az óvodások és iskolások számára szervez programokat. „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok (szemléletformálás, informálás, képzés) célcsoportja az óvodás és általános iskolás korosztály” – mondta az EU-támogatott program projektfelelőse, Kozma József tűzoltó alezredes, aki szerint fontos, hogy a gyerekek időben megismerkedjenek a környezettudatos gondolkodás fontosságával, mivel ez kihatással lehet későbbi életmódjukra és életformájukra.

Lényeges, hogy láthassák és tudatosuljon bennük, hogy mit tehetnek környezetük védelme érdekében a hulladéktermelés és hulladékkezelés során, s megismerjék a komposztálás és szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. A májusig tartó projekt keretében a szakemberek 3-3 foglalkozást tartanak az óvodások és iskolások részére, hogy ismeretbővítéssel járuljanak hozzá környezetünk védelméhez, s ezáltal egy fenntartható világ kialakításához.

*

Vissza a munka világába

Tótszerdahely - Egyelőre két helyszínen kezdődött meg a Mura Menti Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálat projektjébe bevont 50 halmozottan hátrányos helyzetű ember első két csoportjának a képzése, mely a munka világába való visszatérésüket segíti elő.

A szolgálat még tavaly nyert több mint 44 millió forintot az Európai Uniótól, ebből a pénzből valósíthatják meg a projektet. A képzéseket a közbeszerzési eljáráson kiválasztott Szombathelyi Regionális Képző Központ bonyolíthatja le, az erről szóló szerződést Tislér István, a szolgálat elnöke és Takács György, a vasi szervezet igazgatója aláírta.

Több mint kétszáz ember közül, alkalmassági vizsgákkal választottuk ki azt az ötvenet, akik részt vehetnek a képzéseken” – ecsetelte Mozsolics Klára szolgálatvezető. „Több fajta tréning keretében készítik majd fel őket a szakemberek a munka világába való visszatérésre: többek között informatikai, tanulástechnikai ismereteket szerezhetnek”. Először Letenyén és Szepetneken kezdték meg a tanulást, de indul hasonló képzés Muraszemenyén és Bázakerettyén is.

*

"A globális felmelegedés és helyi hatásai" előadás

Letenyén, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtárban Dr. Anda Angéla, a Pannon Egyetem Georgikon Kar tanszékvezető egyetemi tanára tartott előadást a globális felmelegedésről és helyi hatásairól. Az előadás során szó esett a légkör felépítéséről, a legfontosabb üvegházhatású gázokról, az üvegházhatás fogalmáról, az üvegházhatású gázok fokozott kibocsátásának következményeiről, a felmelegedés hatására csökkenő jégborításról, a tengervíz növekvő szintjéről, az extrém időjárási jelenségekről és az éghajlatváltozás globális és lokális hatásairól. A színvonalas előadást, ahol a legújabb kutatási adatokról is tájékoztatást kaptak a hallgatók, nagyszámú érdeklődő kísérte figyelemmel.

*

Alkotások a PSZIBÓ-ból...

Április 9-én nyílt meg a Letenyei Városi Könyvtárban a bázakerettyei Pszichiátriai Betegek Otthona és Rehabilitációs Intézete lakóinak képzőművészeti kiállítása. A megnyitó során közreműködtek a bázakerettyei Kalamajka Színjátszó Csoport tagjai és Letenye Város Alapfokú Művészetoktatási Intézményének növendékei. A tárlatot dr. Győri László nyugalmazott megyei szakfőorvos nyitotta meg. A kiállítók között szerepel hivatásos képzőművész, gyermekkora óta alkotó egyén és olyan is, kinek művészi érdeklődése az intézmény falai között bontakozott ki. A tárlat a könyvtár nyitvatartási idejében május 3-ig tekinthető meg.

*

Zalai Művészeti Fesztivál Ifjúsági és Felnőtt Modern Tánc Szakága megyei döntője

Április 17-én a letenyei Fáklya Művelődési Központ adott otthont a Zalai Művészeti Fesztivál Ifjúsági és Felnőtt Modern Tánc Szakága megyei döntőjének. A megyei döntőbe az elmúlt hónapokban a kistérségi válogatókon már bizonyított csoportok kerültek, így mintegy 30 műsorszámot értékelhetett a zsűri. A modern tánc kategória mellett az „egyéb kategóriába” sorolt művészeti csoportok is itt léptek fel, így például a magyarszerdahelyi Vivace kórus vagy a letenyei Mákvirág Citerazenekar. Persze a megyei döntőn a táncé volt a főszerep, a jobbára lányokból álló csapatok akrobatikus elemekkel színesített koreográfiákat mutattak be, de a pusztaszentlászlóiak például század eleji varietébe kalauzolták a közönséget.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, Letenyei HVI, Lenti HVI

Cikk megosztása