Újraindulhat a bányászat Várpalotán

Németh Árpád polgármester bejelentette, 5-10 éven belül újraindulhat a bányászat a településen, az S-III bánya megnyitásához szükséges kutatási jogot a közelmúltban igényelte meg az önkormányzat.

Németh Árpád elmondta, megkereste a várost Verbőczi József, a pécsi Calamites Kft. ügyvezetője – aki épp a Mecsekben kezdi a Máza-dél bánya újraindítását –, hogy támogatná a várpalotai bányászat felélesztését. Segítségével elkészült egy komplex anyag, amellyel kutatási jogot igényeltek az illetékes veszprémi bányakapitányságnál.

Ez különösen fontos lépcsőfok a bányászat tervezett újraindítását illetően, ugyanis egy leendő tőkés partnerrel megindulhat a szénvagyon feltérképezése. Meggyőződésem, hogy a szén az energiafüggetlenség egyik letéteményese. Minél több energiát tudunk ugyanis előállítani hazai alapanyagokból, annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a külföldi energiahordozóknak. Ugyan a bányászat az államnak pénzbe kerül, ám rengeteg munkahely létesülhet, nem is beszélve a (részleges) energiafüggetlenségről” – fűzte hozzá a polgármester. Tudatta azt is, hogy a jelentős szénvagyonnal rendelkező, a korábban tervezett S-III bányát is magában foglaló terület – ahol eddig csak kutatás történt, a megnyitásra nem került sor – Várpalota, Ősi, Nádasladány, illetve Csór külterületén található összesen 1453 hektáron.

Az önkormányzat négy évre kérte meg a kutatási engedélyt, ezen az időszakon belül kell olyan eredményeket produkálniuk, amelyek megalapozzák a későbbi termelést. A tervek szerint a kibányászott szenet egy pirolízis technológiával működő erőmű dolgozhatná fel, amelynek kizárólag külső tőkéből történő várpalotai meghonosításáról már tárgyalásokat folytat az önkormányzat. „A nulla károsanyag kibocsátású erőmű ügyében a technológia egyik atyja, Dr. Hargitai Róbert bányamérnök, a Colorado Egyetem professzora is támogatásáról biztosított bennünket. A bányászat tényleges újraindítása azonban hosszú időt vesz igénybe, reálisan öt-tíz éven belül lehet rá esély” – latolgatta a jövőt Németh Árpád.

*

Új közösségi tér Várpalotán

Várpalota - A Közösség szíve program (Köszi) őszi gyűjtőakciójának egyik nyertes városában felújított játszóteret adtak át a gyerekeknek a Bezerédi utcában.

Egy magyar áruházlánc és egy nemzetközi cég második alkalommal hirdette meg közös lakóhely-szépítési akcióját, amelynek lényege, hogy bizonyos kiemelt termékek megvásárlása után 20-40 forint kerül a Köszi-program virtuális perselyébe. A befolyt összeget 10 nyertes település között egyenlő arányban osztják szét a szervezők, minden helyszínen egy-egymillió forintot fordíthatnak a kiválasztott cél megvalósítására. Az összeg sorsáról a program honlapján szavazhattak a látogatók, amíg például Pilisen sportpályára volt a legnagyobb szükség, Füzesabonyban a falfirkák eltávolítása volt a legfontosabb feladat, addig Várpalotán a Bezerédi utcai játszótér alapos felújítása mellett voksoltak a legtöbben.

A munkát a tavasz elején kezdték a szakemberek, mostanra pedig elkészült az új hintákkal és csúszdákkal felszerelt, az Európai Uniós biztonsági követelményeknek is megfelelő játszótér.
Nagy szükségünk volt a felújításra, hiszen a közelmúltban megépült játszóterek mellett újabbakra is igény van, s ebben nagy segítséget nyújt a Köszi-program” – mondta el az ünnepélyes átadáson Németh Árpád polgármester, aki egy emléktáblát is elhelyezett az egyik fából épített csúszda oldalán. Közben a gyerekek ugráló várban is szórakozhattak, míg a jó hangulatért gólyalábas bohócok feleltek.

*

Webkamerás élőkép Várpalotáról

Várpalota - Születésnapi ünnepségén igazi újdonságként, meglepetésként mutatta be a napokban üzembe helyezett webkameráját a Várpalotai Közüzemi Kft.

Az 57 éves cég Fehérvári úti központjának szomszédságában található a folyamatos élőképet közvetítő berendezés, ami hat pontot figyel meg, a város határában található benzinkúttól a sportcsarnokig pásztázza a 8-as számú utat. Helt Tamás ügyvezető igazgató elmondta, az elkövetkező hónapokban további webkamerák telepítését tervezi a palotai cég, a most beüzemelt kamera képét pedig a közüzemi kft. internetes honlapján tekinthetik meg az érdeklődők.

*

Ismét van ÚMPONT koordinátora a várpalotai kistérségnek

A várpalotai kistérségben 2009. december 31-én járt le az ÚMPONT kistérségi koordinátorának a megbízatása, mely után új pályázatot írt ki a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség. A kistérség új koordinátora március 26-án mutatkozott be a várpalotai Helyi Vidékfejlesztési Irodában (HVI). A két koordinációs szervezet munkatársa megállapodott abban, hogy minden hónap első és harmadik csütörtökén 10 és 15 óra között közös fogadóórát tartanak Várpalotán, a Mandulá lakótelep 29/b fsz. 2. szám alatt, a HVI-ben, ahova az említett időpontokban minden érdeklődőt várnak, akik aktuális és jövőbeni pályázati lehetőségeket keresnek.

*

Támogatói okiratok a kistérségi IKSZT Címbirtokosoknak

Április elején hivatalos támogatói okiratot kaptak kézhez a várpalotai kistérségben 2009. októberben beruházási támogatási kérelmet benyújtó Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek Címbirtokos szervezetei: Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata, Öskü Község Önkormányzata, valamint a Jövőnk a Falu Jásd Egyesület. Mindez azt is jelenti, hogy mindhárom említett településen elkezdődhetnek a felújítási/átalakítási munkálatok, melynek során olyan közösségi terek jönnek létre, ahova a lakosok bármikor betérhetnek, ott kulturális, oktatási, és rekreációs szolgáltatásokat vehetnek igénybe. A települési IKSZT intézmények nem elhanyagolandó feladata, hogy otthont adjanak a civil szervezeteknek, ezzel erősítve működésüket.

*

Integrált ügyfélhívó rendszer az ügyfélszolgálati és okmányirodán

2010. április 14-étől a Polgármesteri Hivatal „B” bejáratától megközelíthető Okmányirodán, az Ügyfélszolgálaton, valamint az Anyakönyvi Hivatalban integrált ügyfélhívó rendszer működik.

Kérjük Ügyfeleinket, hogy az Információnál a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel előbb jelenjenek meg a sorszámozott jegy átvétele miatt.

Személyes helyszíni előjegyzést kérő ügyfeleink számára biztosítjuk a helyszíni sorszámkérés lehetőségét.

Időpontfoglalás a következő módokon lehetséges:
1.) személyes helyszíni előjegyzéssel az Információs pultnál ügyfélfogadási időben
2.) az 592-679-es vezetékes telefonszámon ügyfélfogadási időben
3.) a www.varpalota.hu lokális weblapról (Q-CALENDAR Internet) egy linken keresztül 24 órában (várhatóan 2010. május 1-jét követően)
4.) www.magyarorszag.hu weblapról az XR-rendszerben ügyfélkapun keresztül 24 órában
5.) wap-os mobiltelefonon keresztül a wap.govcenter.hu/varpalota url-címen 24 órában (várhatóan 2010. május 15.-étől)

Az egyéni vállalkozók és társas vállalkozások számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy szolgáltatásaikat és tevékenységüket az ügyféltérben elhelyezett LCD monitoron bemutassák.
A multimédiás bemutatóval kapcsolatban érdeklődni lehet az Irodavezetőnél személyesen vagy a 06/30-8152562-es telefonszámon.

Várpalota Város Önkormányzata

*

Öskü – A falun átvezető vasútvonal áthelyezését kérik

Jövő hét elejére készül el az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szakmai állásfoglalása, ami dönthet az Ösküt elkerülő kétpályás vasútvonal tervéről – jelentette be Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Az ügy azért került ismét napirendre, mert az V. számú páneurópai vasúti korridor Székesfehérvár-Veszprém-Boba közötti vonalszakaszának fejlesztése hátrányosan érintené Ösküt. Az eredeti tervek szerint ugyanis a közlekedési folyosót kétpályásra bővítik, s akár óránként 160 kilométeres sebességgel düböröghetnek majd keresztül a vasúti szerelvények a településen.

A helyi képviselő-testület már tavaly ősszel jelezte, az elképzelések nincsenek összhangban a település rendezési, fejlesztési terveivel, ezért javasolják a község elkerülését. Az Öskütől északra eső, részben Natura 2000-es terület azonban honvédségi tulajdonban van, s része a közép-kelet európai térség legnagyobb gyakorló-és lőterének. Ezért van szükség a tulajdonos összhaderőnemi parancsnokság állásfoglalására.

Remélem, hogy sikerül összehangolni a lakosság és a honvédség érdekeit, nem megfeledkezve a környezetvédelemről. A civil-katonai együttműködés sikerében azért is bízom, mert a térségben eddig jók a tapasztalatok, elég, ha az épülő Kádárta-Gyulafirátót elkerülő utat említem” – hangsúlyozta Vadai Ágnes, aki a helyszínen tekintette meg az említett útszakasz építését a litéri közlekedési csomópontban, illetve Öskün is egyeztetett Gyapay Zoltán polgármesterrel. A budapesti Út-Teszt Kft. a kapott megbízást az Ösküt 1870-től kettészelő vasúti nyomvonal áttervezésére, a jelenlegi óránként 80 kilométeres sebességről óránként 160 kilométeres sebességre, dupla vágányra szélesítéssel.

*

8 millió Ft-os hazai támogatás közoktatási intézmény felújítására

Várpalota Város Önkormányzata hazai forrásból 8 millió Ft támogatást nyert a Várkerti Általános Iskola tetőszerkezetének felújítására, amelyhez városunknak 2 millió Ft önrészt kell biztosítania. A felújítás legkorábban augusztusban kezdődhet meg, amelyet 2011. június 30-ig kell befejezni. Az Önkormányzati Minisztérium felhívására 650 település nyújtott be pályázatot közösségi buszok beszerzésére, bölcsődék, óvodák és iskolák felújítására, akik közül 440 kapott támogatást, köztünk városunk is.

Várpalota Város Önkormányzata

*

Minisztériumi kitüntetések a Föld napján

A Föld napja alkalmából Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter elismerő oklevelet adományozott Kovács Bélának, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetőjének, valamint Zábrák Károlynak, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrének.

*

Megnyílt a balatonfűzfői könyvtár!

Hivatalosan is megnyitották a balatonfűzfői könyvtár épületét csütörtökön. A városközpont rehabilitációs pályázat keretében a volt Lombik étterem épületét újították fel, és ide költöztették a könyveket. A mostani a város első uniós támogatással megvalósuló nagy beruházása. Az új épületbe költözött könyvtár megnyitásáról további részleteket ezen a videós linken hallhatnak.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, Várpalotai HVI, Balatonalmádi HVI, naplo-online.hu

Cikk megosztása