A Sellyei kistérség kiemelkedően teljesített a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2010. Évi szociális földprogram pályázatán.

19 település összesen 15 millió Forint támogatást nyert el. A szociális földprogram célja, hogy segítse a falvak életben maradását, önellátási törekvését. Ahol semmi más lehetőség nincs a helyben való foglalkoztatásra, népességmegtartásra, településfejlesztésre, jövedelemszerzésre, ott a földprogramban való részvétel kínálhat kiutat.

A szociális földprogram működtetését a Minisztérium két ok miatt is fontosnak tartja. Egyrészt segíti a kistelepülések megmaradását, másrészt munkakultúrát teremt. Az egyéb foglalkoztatás-politikai támogatások igénybevételére semmi lehetőség nincs ott, ahol nem működnek vállalkozások, üzemek. Ahol csak a földből lehet megélni, ott a mezőgazdaság finanszírozását kell biztosítani. Vannak, akik önként is művelik a földet, ha nincs más mód a megélhetésre, de vannak, akiknek eszükbe se jutna, hogy megfogják a kapát, ha nem kapnának támogatást. S aztán, ha így jutnak jövedelemhez, megszokják s talán meg is szeretik a munkát.

*

A laktanya kérője kiállt vásárlási szándéka mellett

Százhúszmillió forint plusz áfáért veheti meg egy külföldi tulajdonosi hátterű, Magyarországon bejegyzett projektcég a hathektáros, hosszú idő óta árult egykori siklósi határőrlaktanyát mondta Hullmann Béla siklósi városházi képviselő, a gazdasági bizottság elnöke a csütörtökön lefolytatott liciteljárás után.

Egyetlen jelentkező fizette ki a keddi határidőig a licitdíjat, a kikiáltási ár 10 százalékát, ebben az esetben 12 millió forint plusz áfát. Ez a pénz tehát elvileg már a város kasszáját gyarapítja, az adásvételi szerződést azonban csak később, várhatóan nyolc nap múlva írják alá. A képviselő megerősítette azon információnkat, hogy a jövő héten, az aláírás előtt még egyeztetnek a szerződés részleteiről.

Ugyancsak megerősítette, hogy a liciten nyertes cég több fejlesztési ütemben gondolkodik, ezek közül elsőként egy bevásárlóközpontot szeretne nyitni – ezt még ebben az évben –, majd egy sportszállót építenének fel, illetve a későbbiekben egy ifjúsági tábort is kialakítanának.

*

Foglalkoztatási Paktum létrehozása a Siklósi kistérségben

A paktum céljai: a siklósi kistérség negatív munkaerő-piaci tendenciáinak csökkentése, a foglalkoztatás növelése, a helyi összefogás eredményeként a kistérség népességmegtartó erejének fokozása, a munkaerő-piaci kereslet - kínálat közelítése, térségi igényekhez illeszkedő szakképzési rendszer kiépítésének ösztönzése, valamint a helyi források összehangolása.

A fenti célokat tűzte ki a Siklósi Többcélú Kistérségi Társulás közreműködő partnereivel a TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-005 „Foglalkoztatási Paktum létrehozása a Siklósi Kistérségben” c. pályázat beadása során, melynek megvalósítására el is nyert több mint 23 millió forintot az Európai Szociális Alapból.

A program során a térség foglalkoztatási szereplőinek (vállalkozók, önkormányzatok, munkaügyi szervezetek, szakképző intézmények, kisebbségi és civil szervezetek, érdekvédelmi és szakszervezetek, stb.) bevonásával Foglalkoztatási Paktum létrehozását tervezik a projekt megvalósítási 18 hónapja alatt, és ennek hosszú távú működtetését. Konzorciumi partnerként a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt., a Beremendi Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Siklósi Vállalkozók Egyesülete vesznek részt a projektben, akik a szakmai részfeladatok megvalósításában is közreműködnek.

Elkészítik a térség Munkaerő-piaci Helyzetelemzését, valamint Gazdasági és Foglalkoztatási Stratégiáját is, mintegy iránymutatást adva a foglalkoztatás terén meghatározó szereplők részére a térség foglalkoztatási színvonalának növeléséhez, az inaktivitás és a munkanélküliség mérsékléséhez.

A megfogalmazott célok megvalósításában segít a közeljövőben létrejövő Paktum-iroda, valamint egy interaktív honlap is.
A projekt keretében megtartandó szakképzési fórum, helyi partnerség-építő szemináriumok, vállalkozói fórumsorozat, idegenforgalmi vállalkozások fóruma, állásbörze és foglalkoztatási fórum remélhetőleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a partnerek tudása, egymással való kommunikációja javuljon, folyamatossá váljon az együttműködés, és a projektben kitűzött célok ne csak „pusztába kiáltott szavak” legyenek.

Siklósi HVI

*

Megújul Sellye városa

Sellye Város Önkormányzat sikeresen pályázott a Dél-Dunántúli Operatív Program közterületek fejlesztésére és városkép javítására kiírt programján. A projekt nyitórendezvénye 2010. február 5-én pénteken 11:00 órakor volt a sellyei Múzeum galéria termében, ahol aláírták a beruházás kivitelezői szerződését.

A beruházás során jelentős mértékben megváltozik a településkép Sellyén, ami áttételesen hatással lesz a település lakosságmegtartó erejére és a tőkevonzó képességére is. A közösségi terek megújulásától a helyi identitás erősödését várják, míg az infrastrukturális fejlesztések hatásaként jelentős mértékben javulnak a közlekedési feltételek a városban. A városi funkciók erősítésén kívül kiemelt cél a turistabarát légkör kialakítása is, ezért felújítják a Múzeumot és Könyvtárat, megújul a Talpasház, valamint a múzeum előtti tér. A projekt részeként átalakítják a világháborús emlékművet, 5 parkolót alakítanak ki, térfigyelő rendszert építenek. A kisgyermekes családok két megújuló játszóteret is birtokba vehetnek és utcabútorok beszerzésére is jut a pályázaton elnyert összegből.

A pályázati támogatás összege: 66.910.001 Ft, önerő 7.510.000 Ft melyből az Önkormányzati Minisztériumtól kapott önerő támogatás: 2.253.000 Ft

*

Villányi borokkal turnézik az USA-ban a Bartók Béla Férfikar

A kétszeres olimpiai bajnok Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikar az American Choral Directors Assotiation (Amerikai Kóruskarnagyok Szövetsége) meghívására utazik Minneapolisba, 2010. február 27.- március 5. között.
A három évenként megrendezendő konferencián Kodály kórusmuzsikájáról lesz szó. Kb. 2000 zenepedagógus és karnagy jelenlétére számít a vendéglátó North American Choral Directors Assotiation. Felkérésükre Dr. Lakner Tamás a Pécsi Férfikar Liszt-díjas karnagya előadást tart Kodály kórusmuzsikájáról.
Az általunk bordalaikról ismert kórus Amerika egyik legjobb akusztikáju koncerttermében, az Orchestra Hall-ban ad koncertet magyar kórusművekből. További négy koncert vár még az együttesre Wisconsin és Minnesota államokban.

A kórus a megtisztelő meghívást a 2005-ben megjelent világpremiert jelentő Kodály CD-jének és a jelentős nemzetközi sikereinek köszönheti.
A Férfikar bordalos műsorát minden helyszínen bemutatja, kiváló villányi borok és a Villány-Siklósi Borút kiadványainak társaságában.

*

Hamarosan épülhet a villányi elkerülő út

Áprilisban adják át a munkaterületet, és 2012 tavaszára készülhet el a települést elkerülő út a Dél-dunántúli Operatív Program keretében. A 4,4 kilométer hosszú elkerülő a 3 kilométeres villányi belterületi úttal párhuzamosan épül, 2,5 milliárd forintból.

Elkészülte után a települést jelenleg átszelő úton a napi forgalom várhatóan a harmadára csökken.
Az elkerülő út megépítését az indokolja, hogy a város belterületén jelenleg naponta csaknem 4 ezer jármű halad át, ezek negyedét a Duna–Dráva Cement Kft. beremendi gyáregységének nehézgépjárművei teszik ki. A teherforgalom negatív környezeti hatásai a településen élőket és a turistákat egyaránt sújtják.

*

Kétszáz szoba, négy csillag- Sportszálloda épülne Siklóson

Hétmilliárd forintból építene a budapesti, holland tulajdonosi hátterű Grontmij Canor Kft. sportszállodát Siklóson, a volt határőr laktanya területén. A többségében holland tulajdonosi hátterű cég tervezte és építtette a 17 milliárd forintból emelt budapesti Aquaworld-öt, több tíz magyarországi lakóparkot, hipermarketet, gyártócsarnokot, és több szállodát is, köztük a Thermal Hotel Visegrádot.

A holland Grontmij Európa harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő vállalkozása.
A cég tervei között kétszáz szobás, négycsillagos sporthotel, hozzá tartozó üzletközpont és kiszolgáló rész kialakítása szerepel, valamint a fejlesztés harmadik ütemében a hotelhez tartozó, de különálló apartmanházakat szeretnének építeni a volt határőr laktanya területén. A fejlesztéshez magántőkét, és Európai uniós pályázati forrásokat is be kívánnak bevonni, mivel úgynevezett zöld szállodát szeretnének felépíteni, amelynek energiaellátásáért saját geotermális fűtőmű, és napkollektoros rendszer felelne.

*

Kétszázötven új munkahely az Ormánságban

Négy újabb munkahelyteremtő beruházás támogatási kérelmét fogadták el tegnap a Sellyei Kistérségi Társulás fejlesztési bizottságának ülésén.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tavaly decemberben ötven százalékkal megemelte a kistérségi munkahelyteremtésre szánt, pályázható keret helyi határát. Eszerint a már korábban e célra fordítható hétszázmillió forinton túl újabb vállalkozások is indulhatnak a pályázati versenyben.

Nagy Attila sellyei polgármester, a kistérségi társulás elnöke a bizottsági ülésen arra is javaslatot tett – ezt a bizottság elfogadta –, hogy miképpen rangsorolják az újabb kérelmeket. Az első helyen a pécsi Agora Kft. áll, a Sámod–Kisszentmárton térségébe tervezett, első lépésben száztíz embert foglalkoztató beruházásával. Az ülésen az is elhangzott, hogy az új üzemet úgy tervezték, hogy ott később akár háromszáz ember is dolgozhasson.

A második befutó a pécsi és helyi vállalkozók által szervezett Reagora Kft. lett, a cég Sellyén már a nyáron beindít egy hatvan- fős üzemet, magántőkéből és egyéb forrásból. Mindehhez az önkormányzat gyorsított engedélyeztetési eljárást biztosít, hangsúlyozta a sellyei polgármester.

A sellyei, tizenöt éve az élelmiszerpiacon működő Ligo Trade Bt. kérelmét is befogadták, akárcsak a Nagyfi Bt.-ét, amelynek neve alatt Csányoszróban napi négyezer adagos ételgyár épülne.
Az eddig felsorolt vállalkozásokhoz kapcsolódóan további munkahelyeket teremtő beruházások elindulnak idén az Ormánságban: Sellyén egy biobrikett-gyár, Csányoszróban egy, a térségben fellelhető gyümölcsöket feldolgozó pálinkafőzde, továbbá egy húsüzem épül.

*

Jövőre már négy csillaggal nyit a harkányi kemping

Idén nem fogad vendégeket a Mecsek Tours kempingje, mert átépítik. Az eddigi faházak helyén kőházakat emelnek, és korszerűsítik a lakókocsiknak szánt területet is.

A jövő tavasszal újra nyíló kempingben a lakókocsikhoz külön vezetik a vizet és az áramot, korszerű közös konyhát, mosóhelyiséget, éttermet is építtetnek.
A kemping a nemzetközi besorolásban, a vendégfogadás szempontjából ezzel négycsillagossá válik, mindent egybevéve naponta átlagosan nyolcszáz vendég fogadására lesz alkalmas. A harkányi kempinget korábban főleg a külföldiek látogatták, de az utóbbi két évben, mind nagyobb mértékben a belföldi turizmusban is szerepet játszott.

Forrás: Dél-Baranya Határmenti Települések Egyesülete, Siklósi HVI

Cikk megosztása