Az Aqua-Palace Élményfürdő ünnepélyes átadása

Március 18-án került sor az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő ünnepélyes átadására Hajdúszoboszlón. Az ünnepségre több, mint 300 vendéget hívtak.

A 4,8 milliárd forint értékű beruházást a Hungarospa Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam 2,25 milliárd Ft támogatásával valósította meg. Régi álom valósult meg ezzel a fejlesztéssel Hajdúszoboszlón. Egy fedett élményfürdő szükségessége már 2002-ben a Széchenyi Terv fejlesztés kapcsán megfogalmazódott, hiszen ez valóban régóta hiányzó láncszeme Hajdúszoboszló turizmusának, de az akkori fejlesztésből kimaradt.

Később az NFT1 keretében pályázatot is nyújtott be Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, de forrás hiányában nem valósulhatott meg az élményfürdő. Előzetes megvalósíthatósági tanulmány és engedélyes terv is rendelkezésre állt, amikor 2007. július 25-én a kormány kiemelt projektként nevesítette a fejlesztést. A részletesen kidolgozott pályázatot a kiviteli tervekkel 2007. október 31-én nyújtotta be a Hungarospa Zrt. A Támogatási Szerződés aláírására 2008. április 29-én, majd az ünnepélyes Alapkőletételre 2008. augusztus 8-án került sor.

A kivitelezés 20 hónap alatt zajlott. Az építési naplóba az első bejegyzés 2008. június 6-án történt, a műszaki átadás időpontja 2010. február 15. volt.

Március 1. óta már fogadja a vendégeket a vízipalota, az ünnepélyes átadásig a terheléses próbaüzem folyik. Nyitási akcióval is kedveskednek a vendégek számára, hiszen a szaunavilág ingyenesen vehető igénybe. Nemcsak belföldről, hanem a környező országokból is nagy az érdeklődés, az első két hétvégén már teltház volt.
Az élményfürdő egész évben egyedi, magas színvonalú, változatos szolgáltatásokat nyújt minden generáció számára. A turisztikai kínálat bővítésével nem titkolt cél a szezon széthúzása, a vendégforgalom növelése, nemcsak Hajdúszoboszlón, hanem az egész régióban. A projektet megvalósító Hungarospa Zrt. együttműködésre törekszik a régió turisztikai szolgáltatóival.

Az Aqua-Palace Élményfürdő 15000 m2-en, egyszerre 1000 fő befogadására alkalmas. A létesítmény Európa legnagyobb fürdőkomplexumának részeként jött létre, közvetlen összeköttetéssel a gyógyfürdővel és a stranddal. Az Aqua-Palace vízipalota 3 épületrészből (élményfürdő épület, szörf épület squash épület), valamint egy új strand bejáratból áll. A projekt keretében parkolók is létesültek.

Az élményfürdő épületben fürdővilág, gyerekvilág, szauna világ, uszoda és privátfürdők létesültek. A fürdőszolgáltatásokat sok-sok wellness és fitness szolgáltatás, vendéglátó egységek egészítik ki. Az élményfürdő egyediségét a kisgyermekes családoknak nyújtott Magyarországon egyedülálló kínálat, a 2 pályás víziszörf, a különböző korokat és helyszíneket megidéző egyedi, exkluzív élménymedencék adják.

Forrás: hungarospa-rt.hu

*

Új segélyhívószámok az Unióban

Az Unió egész területéről kérhetnek segítséget a jövőben a bűncselekmények sértettjei a 116 006-os, a nem sürgősségi orvosi ellátásra szorulók pedig a 116 117-es segélyhívószámon.
Az Európai Bizottság a gyermekek jogaival kapcsolatos összehangolt közösségi stratégia részeként javasolta 2006. júliusában az egységes telefonszám bevezetését az Unión belül az eltűnt gyermekek felkutatására (116 000) és a védelemre szoruló gyermekek számára (116 111). A Bizottság kötelezte az összes tagállamot, hogy területükön e célokra tartsák fenn a 116 000-os és a 116 111-es hívószámot, valamint a 116 123-as lelkisegélyvonalat. Ennek értelmében a tagállamoknak rendelkezésre kell bocsátaniuk a 116-os számtartományt.
Az Európai Bizottság határozata alapján két további hívószámmal bővül a közérdekű szolgáltatások számára fenntartott 116-os számsík.

A 116 006-os segélyhívószámról elérhető szolgáltatás bűncselekmények sértettjeinek nyújt a jövőben lelki támaszt, tájékoztatja őket jogaikról és jogaik érvényesítésének módjairól, valamint a megfelelő szervezetekhez irányítja őket, információt nyújt majd a helyi rendőrségi és büntetőjogi eljárásokról, a kártérítési és biztosítási lehetőségekről, valamint a bűncselekmények sértettjei által igénybe vehető egyéb segélyforrásokról.
A 116 117-os nem sürgősségi orvosi ügyeleti segélyvonalon pedig képzett ügyeleti munkatárstól, illetve közvetlenül szakorvostól kérhetnek telefonos orvosi segítséget vagy szaktanácsot.

*

Gimnázium felújítás uniós támogatással

Európai Uniós pályázati forrásból modernizálják a Hőgyes Endre Gimnázium épületét. A beruházás összesen közel 516 millió forintba kerül de az épületre már jócskán ráfért a felújítás.

Csöpögő radiátorok, víztől gyöngyöződő fűtéscsövek és ki tudja még meddig foldozható fűtési rendszer. Így kezdődött a Hőgyes Endre Gimnázium komplex felújítása és akadálymentesítésének története, meséli Szarvas János karbantartó, amikor körbejárom vele a munkálatok különböző helyszíneit az oktatási intézményen belül. Már nem volt mire várni valahogyan meg kellett oldani a mindennapos problémákat, ami a fűtési szezonban egyre markánsabban jelentkezett az iskolában. Mindenki tudta, hogy csak az egész épület felújítása lehet a megoldás, toldozgatással, foldozgatással nem szabad próbálkozni. A recept egyértelmű volt, keresni egy olyan pályázatot, amely orvosolhatja a gondokat.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata ezért választotta az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Észak- Alföldi Operatív Programjának Oktatási- nevelési intézmények fejlesztése c. pályázatát, amelyen 464.020.273 Ft uniós támogatást sikerült elnyerniük. Ez már elegendő volt az önrésszel együtt arra, hogy ne csak az előbb említett probléma oldódjon meg, hanem az épület akadálymentesítése a homlokzat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint az elektromos hálózat korszerűsítése is megtörténjen. Bár az épület nem tartozott addig sem a legleromlottabbak közzé mégis megérett már egy alapos felújításra, na és persze az akadálymentesítésre. Ahogyan a tornaterem, új vizesblokkját nézegetjük Szarvas Jánossal, azon tűnődünk, vajon az 1960-as években miért építettek olyan iskolákat, közintézményeket, hivatalokat, ahol nem számoltak a mozgáskorlátozottakkal. Hiszen, mozgásukban korlátozott emberek akkor is voltak, csak éppen nem foglalkozott velük senki, amikor egy épületet megterveztek.

A mai modern világunkban azonban ez már alapvető követelmény egy iskolával szemben. Bár ennek köszönhetően, jelenleg nincs könnyű helyzetben a Hőgyes pedagógus és tanulói közössége, hiszen a felújítások ideje alatt mindenhol osztálytermet alakítottak ki a városban, ahol csak tanítani lehet. Azonban jól tudja mindenki, hogy a következő tanévben már egy sokkal kényelmesebb és élhetőbb oktatási intézményt kap a város, amely remélhetőleg sok-sok évtizeden keresztül megoldja a most felmerült problémákat.

Ezt már Szandai Kázmér az intézmény igazgatója és egyben a projektmenedzsere mondja, aki kiemeli, hogy rekordidő alatt tudták az intézményt átadni a kivitelezőnek. Ez azért történhetett meg, mert például az érettségi vizsgák ideje alatt már csak azokat a termeket használták, amelyek nélkülözhetetlenek voltak ennél a fontos eseménynél. Hajdúszoboszló városa pedig több mint 51 millió forint önrészt tett hozzá a beruházáshoz. Jelenleg, minden sarokban, minden fal mellett, minden fordulót követően munkásokkal találkozni, akik gőzerővel dolgoznak azért, hogy időben elkészülhessenek a felújítási munkálatokkal. A nyílászárók már kicserélve a homlokzati szigetelés a helyén az új elektromos vezetékek pedig már a falban a Hőgyesben, amely már most mutatja a jövőben arcát azok számára, akik belépnek az ajtaján. A végleges pompájában díszelgő épületre azonban egy kicsit még várni kel. A munkálatok jó ütemben haladnak és a következő tanévet már a megszépült környezetben kezdhetik majd nemcsak az új hanem a régi diákok is.

*

Játszótér-felújítás, parkfelújítás NDP pályázatból

A november 26-i testületi ülésén elfogadták azt a javaslatot, miszerint a Nemzeti Diverzifikációs Program keretein belül újból kerüljön beadásra pályázat a Szilfákalja 16. számú társasháznál lévő játszóterek felújítására, átépítésére és a Szent István park sétányinak felújítása vonatkozóan.

Városfejlesztési, Kommunális Iroda előterjesztését a Szent István park tekintetében az indokolta, hogy a felújítási folyamat ez évben már elkezdődött, de a rendelkezésre álló összeg nem fedezi valamennyi burkolásra váró terület költségeit.

A játszóterek átépítését korábban a képviselő-testület az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt HÖF CÉDE pályázat keretein belül kívánta volna megoldani, de nem került támogatásra. A NDP keretein belül most újból lehetőség nyílt a felújításhoz szükséges összeg megszerzésére.

*

Díjátadó az eMagyarország konferencián

Az eMagyarország konferencián került sor a Neumann János díj és az Információs Társadalomért Szakmai elismerések átadása mellet a 2009-es E-közigazgatási díj átadására.

A díjat minden évben azok az államigazgatási és önkormányzati szervek kapják meg, amelyek az e-közigazgatás keretében az elektronikus szolgáltatásaik nyújtásával és az azt támogató informatikai rendszer fejlesztésével kiemelkedő eredményt érnek el.
Az E-közigazgatási díjat idén az öttagú zsűri javaslata alapján az Igazgatási és Rendészeti Minisztérium az elektronikus cégbejegyzési és változásbejegyzési eljárás továbbfejlesztése, a cégeljárás gyorsítása projektért, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a "Proaktív Szolgáltatási Rendszer" kialakításáért, Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás az "IKeR" Integrált Kistérségi e-Közigazgatási Rendszer kialakításáért és annak kiterjesztéséért, valamint Szombathely megyei jogú város önkormányzata kapta meg az "E-SAVARIA" elektronikus önkormányzat Szombathelyen és kistérségében projektért.

A társulás nevében a díjat Pajna Sándor az IKeR-rendszer társfejlesztője és üzemeltetője vette át.

*

Alternatív energiaforrás

Geotermikus erőművet létesítene a hajdúszoboszlói önkormányzat a PannErgy Polifin Kft.-vel közösen.

A tervezett erőmű ellátására a létrehozandó közös cég, a Hajdúszoboszlói Geotermia Zrt-t. a korábbi fúrásoktól eltérő, új hidrotermikus készletet tár fel. A kitermelt víz a várható hőmérséklet alapján alkalmas lesz geotermikus erőmű üzemeltetésével villamos áram termelésére és a városi távhőrendszerbe táplálva fűtésre is.

Hajdúszoboszló gazdag termálforrásai igazolják, hogy a térség komoly potenciállal rendelkezik a geotermia új, szélesebb körű kiaknázására is. A PannErgy belátható időn belül próbafúrásokat kíván kezdeni a fürdőváros területén.

Forrás: Hajdúszoboszlói HVI

Cikk megosztása