Négy mellékút újul meg Hajdú-Bihar nyugati részén

Az Európai Unió strukturális alapjainak támogatásával, az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében újabb négy útszakaszon indult meg a mellékutak felújítása Hajdú-Bihar megyében, ezúttal a megye nyugati részén.

(a kép illusztráció)

Az érintett utak együttes hossza 17,6 kilométer, a munkálatok összköltsége 507,2 millió forint, a közvetlenül érintett lakosság száma pedig 66 ezer főre becsülhető.
A kivitelezők felújítják a Tiszafüred-Polgár összekötő út (3315-ös út) tiszacsegei bel- és külterületi szakaszát, a Balmazújváros-Hajdúszoboszló összekötő út (3321-es út) Balmazújváros és a 33-as út közötti szakaszát, a Polgár-Hajdúnánás összekötő út (3501-es út) egy közel öt kilométeres szakaszát, valamint a Tiszavasvári-Hajdúböszörmény összekötő út (3502-es út) Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti teljes szakaszát.
A 3502-es út felújítása Hajdúdorog szempontjából az egyik legfontosabb beruházás lesz, hiszen a település elérhetősége nagymértékben javulhat. Hajdúnánás és Hajdúdorog, a két hajdúváros ezáltal egymáshoz még ""közelebb"" kerül, és az M3-as autópályára is kiváló minőségű úton lehet majd eljutni.

A kivitelező mind a négy érintett útszakaszon kicseréli a nem megfelelő teherbírású pályaszerkezetet, s a burkolatot a forgalmi terhelésnek megfelelően méretezett két réteg aszfalttal erősíti meg. A vasúti átjáróknál fényvisszaverő prizmákat helyez a burkolatba, a hidaknál pedig új szalagkorlátokat telepít. A felújítás kiterjed az árkok és átereszek tisztítására, új jelzőtáblák kihelyezésére, az autóbuszmegállók kijavítására és szabványosítására, valamint a padkák rendezésére is.
Az útfelújítások bár nem közvetlenül Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásaiból, hanem az ÚMFT pályázati lehetőségeit kihasználva valósulnak meg,
mégis kiemelkedőek a vidékfejlesztés szempontjából, hiszen a Hajdúböszörményi
Kistérség lakosságát közvetlenül érintve segíti és könnyíti meg a mindennapi közlekedést.
Ez pedig egyértelműen javítja a vidéki lakosság számára az esélyeket éppúgy,mint az életfeltételeket.

*

Vidékfejlesztési Konferencia Hajdúböszörményben

A Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara szervezésében 2010. március. 19-én egy nagyszabású Vidékfejlesztési Konferencia került megszervezésre Hajdúböszörményben. A rendezvény meghívott vendégei és fő előadói Gráf József, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter, valamint Dr Forgács Barnabás, szakállamtitkár voltak.

A több száz érdeklődő miniszter úr összefoglalójában az elmúlt 5 év intézkedésiről, eredményeiről, és nehézségeiről egyaránt hallhattak:
Az elsődleges célkitűzés teljesítése, miszerint a magyar mezőgazdaság - az európai forrásoknak, és a gazdálkodók hozzáértésének, szorgalmának köszönhetően – ma már egy fejlett, modern mezőgazdaság irányába lépett. Részesei lettünk egy 450 milliós uniós piacnak, mely országunk számára is új kihívásokat jelentett, amihez elsősorban a hatékonyság fokozása miatt szükséges a műszaki, technológiai korszerűsítés.

A rendelkezésre álló ÚMVP-s források épp ezt szolgálták. Miniszter úr példának hozta a sertéságazatot, a szárítóprogramot, kertészeti fejlesztéseket, a logisztika erősödését, a magyar borászat és a pálinka területén elért eredményeket. Kitért a tejágazat problémáira, és a földalapú támogatások kérdését is elemezte. Részletesen szólt a Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról, és az EU jövőbeni Közös agrárpolitikájáról, benne Magyarország nélkülözhetetlen szerepvállalásáról.
A föld esetében kiemelte, hogy különbséget kell tenni a tulajdonos és a használó között, majd elemezte a magyar földbirtok struktúrát is. Kiemelte az állattenyésztés fontosságát, jövőbeni feladatait, és felvázolta a következő évek magyar agráriumának fő irányvonalát.
Ezt követően Dr Forgács Barnabás szakállamtitkár úr a vidékfejlesztés intézkedéseinek aktualitásairól, a Leader-programról, és a közeljövően várható eredményekről, valamint a benyújtott támogatási kérelmek elbírálásáról adott részletes tájékoztatást.

A konferencia utolsó szakaszában kérdésekre, szakmai párbeszédre került sor a meghívott vendégekkel.
Miniszter Úr zárszavában megfogalmazta, hogy Magyarországon, ezekkel az adottságokkal mindig kiemelt szerepe lesz a mezőgazdaságnak, és az elmúlt 5 évben elért eredmények kiváló alapot teremtenek a megkezdett út folytatására, a magyar érdekek hatékony, európai és szakmai képviseletére, valamint annak a szemléletnek a továbbvitelére, mely a termelők, a gazdák, a vidékfejlesztésben résztvevők „kiszolgálásában” ölt testet.

*

Közmunkaprogram megvalósítása a Hajdúböszörményi Kistérségben

A Hajdúsági Többcélú Kistérségi Társulás szervezésében zajlott le a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009-2010 téli-tavaszi közmunkaprogramjának megvalósítása a hajdúböszörményi kistérségben, a térséget alkotó három városban. A foglalkoztatottak száma hatvan fő volt, akik kommunális, építőipari munkálatokat végeztek, és mellette egy hónapos re-integrációs képzésben vettek részt.

A programban olyan képzés került kiválasztásra, amely először az elvégzendő tevékenységet ismertette meg a programba bevontakkal, a precízebb, pontosabb munkavégzés érdekében. Ezen túl fontos volt olyan ismeretek átadása is, amely segítséget adott a tartós álláskeresőknek abban, hogy a program befejezése után is legyen esélyük a munka világába történő visszatéréshez, ehhez megismerjék lehetőségeiket, tudjanak megfelelő módon hivatalos ügyeket intézni.
- A re-integrációs tréning modul kommunikációs gyakorlat , önismeret, csoportépítés és konfliktuskezelés segítségével növelte az emberek önbizalmát, csökkentve a családon belüli, és a munkahelyi konfliktusokat.
- A munkaerőpiaci alapismeretek körében megismerhették a kereslet-kínálat fogalmát, a helyi lehetőségeket, illetve a képzési választék is áttekintésre került.
- A környezetvédelem a mai rohanó világunk egyik legégetőbb témája, ennek fontosságát, eszközeit szintén megismerhették a résztvevők.
- A műszaki ismeretek segítették a program során használt „parkfenntartó” gépek, eszközök üzemeltetését, karbantartását.

A program tervezése során alap cél volt a helyi szintű problémák megoldása. A program "különlegessége", hogy pályázása, valamint lebonyolítása kistérségi szintű, de figyelembe veszi a települési igényeket, ezek szakmai tartalmát.
A kistérségi közmunkaprojekt nemcsak ez utóbbi miatt mondható - nehézségei ellenére - sikeresnek, hanem azért is, mert az együttműködést és együttgondolkodást ezen a területen is erősíti a települések között, és folytatásaként jelenleg is megvalósítás alatt van egy foglalkoztatási program.

*

Nagyberuházás Hajdúböszörményben Európai Uniós források segítségével

Hajdúböszörmény már a kilencvenes évek közepén elindította vonalas szennyvízfejlesztéseit, mellyel akkor a település töredékét lehetett csak lefedni. A további fejlesztésekhez a szennyvíztelep bővítésére volt szükség, mely 2005-2006-ban valósult meg
az uniós elvárásoknak megfelelően, közel 850 millió forintos nagyságrendben.

Ezek után nyílt meg a lehetőség a vonalas szennyvízelvezetés további bővítésére.
Erre a KEOP 1.2.0 program kétfordulós, nyílt pályázati konstrukciója állt rendelkezésre, ezen pályázat keretében lehetett támogatást igényelni a beruházás megvalósításához. Az első fordulóban vázlatosan kidolgozott projekt javaslatot kellett benyújtani, és az ez alapján előzetesen támogatásra javasolt projekteket kellett később részletesebben kidolgozni, mely alapján a végső
támogatási döntés megszületett.

Az első pályázati fordulóban lehetőség volt az előkészítéshez szükséges költségekre támogatást igényelni, míg a második pályázati fordulóban, a meghozott döntés révén megítélt támogatásból valósítható meg a beruházás kivitelezési része.

A munka kivitelezése során az alábbi főmunkanemek merülnek fel:
• Víztelenítés
• Gravitációs csatorna fektetése
• Nyomóvezeték fektetése
• Hálózati átemelők telepítése
• Tisztító és egyéb aknák telepítése
• Szennyvízcsatorna bekötések a lakóegységekhez
• Ingatlanokra való bekötés helyreállítási munkái
• Aszfaltburkolat és betonalap helyreállítása (csak kapacitást nem növelő útpálya felújítás támogatható a pályázat keretében)

A beruházás előkészítésére elnyert 1. fordulós pályázati támogatásra vonatkozó Támogatási Szerződés 2008. december 19-én került aláírásra. A második fordulóról szóló döntés is megszületett, és a programot támogatásra méltónak ítélték.

A támogatási szerződés aláírására 2010. január első felében került sor.
A szennyvízberuházás teljes elszámolható költsége nettó 3.874.723.397 Ft, és az
elnyert támogatás összege: 3.290.574.887 Ft.
Mindez a legnagyobb hajdúváros esetében elősegíti a szennyvízcsatorna hálózat szinte teljes lefedettséget biztosító kiépítését, mely egyben a település kiemelkedően fontos környezetvédelmi beruházásának is minősül.

*

Példaértékű kezdeményezés lehet -
PEDAGÓGUSKLUB Hajdúböszörményben

„A pedagógus nem lehet elkeseredett,
megtorpant ember, mert
a pedagógusnak egyetlen karizmája
van: a jövőbe vetett hit optimizmusa.”
Karácsony Sándor idézete volt mottója annak a kezdeményezésnek, melynek első rendezvényére november 2-án került sor, és amelynek a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium adott otthont.

Az ezredforduló utáni években a közoktatási rendszer folyamatos átalakulása, változása felgyorsult. Egyre
nehezebb és összetettebb gondok tornyosultak és tornyosulnak a pedagógusok elé. Nem elég, hogy
megbecsültségük egyre kisebb, gyakran olyan társadalmi problémák megoldását várják el tőlük, amelyek a nevelési,
oktatási intézményeken kívül keletkeznek, s ehhez nincsenek, vagy alig vannak eszközeik. Középosztálybeli egzisztenciáikban fenyegetve is szeretnék azt hinni, hogy képesek értelmiségi létformát kialakítani. Igényük van a művelődésre, a kulturális eseményekre, arra, hogy találkozzanak, odafigyeljenek egymásra.

Ezért határozták el, hogy rendszeressé teszik a pedagógusklub alkalmait, és azt aktív és nyugdíjas kollégák számára egyaránt meghirdetik. Az első programon
három pedagógus tartott élménybeszámolót közös szlovéniai tanulmányútjukról, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Közoktatási
Közalapítvány pályázatán nyertek. A folytatás iránti igény nem kétséges.

Mindez apró, de fontos momentum egy kistérség életében, hiszen példát mutat a többi település irányába is, és megerősíti azt a hitünket, hogy az emberi és a szakmai érdeklődés, az értékek közvetítése erősíti az egész település közösségét.

*

„Tedeji fiatalok a vidékért - Közösen a kistérségért”

„Tedeji fiatalok a vidékért - Közösen a kistérségért” elnevezéssel valósul meg az a programsorozat, melynek első rendezvénye 2009. október. 30-án került megszervezésre.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tavasszal írta ki azt a pályázatot, mely elsősorban a 13-29 éves fiatalok közösségeinek építését, megerősödését szolgáló programok szervezését támogatja az Európai Szociális Alapból. A terület-, és vidékfejlesztéssel foglalkozó Malomkő Egyesület megragadva a lehetőséget, sikerrel próbálkozott.

A programsorozat megvalósításának helyszíne Hajdúnánás-Tedej, mivel az itt élő fiatalok lehetőségei több területen, így a közösségépítés, és formálás területén is korlátozott.
A pályázó egyesület célja elsősorban az volt, hogy a helyi fiatalok lehetőségei bővüljenek, és a közösségi kezdeményezéssel, a fiatalok aktív bevonásával értékteremtő, értékközvetítő programsorozat valósuljon meg.
Emellett a későbbi találkozásokon megcélzott a helyi, kistérségi értékek megmutatása, megismertetése is.

A résztvevők az első alkalommal, Kiss Józseffel, a debreceni Drogambulancia munkatársával találkozhattak, aki előadásában a drogfogyasztás kialakulásának folyamatát, annak veszélyeit, és a fiatalok felelősségvállalását egyaránt részletezte. A komoly, és hasznos információkat felvető beszélgetést egy oldottabb hangulatú vetélkedő követett, mely a Hajdúböszörményi Kistérséggel volt kapcsolatos. A kérdések, a teszt kitűnően megmutatta, hogy a fiatalok sokat tudnak saját településükről, de a térség másik két városának értékeit még fel kell fedezniük, amire a programsorozat következő alkalmai – a novemberi „Kézműves est”, és a tavaszi kirándulás – lehetőséget adnak.

A versengés jó hangulatát Kócsi Imre előadó fokozta, aki humoros, zenés műsorával, a közös énekléssel a tizenévestől a huszonévesig mindenkit megnevettetett. Az est további részében a zene, a beszélgetés, csocsózás, a vidámság kapott szerepet.

A programok az ifjúságra építve, előtérbe helyezik a helyi együttműködést, a hagyományok megismerését, és közösségfejlesztő célokat szolgál.

A szervező Malomkő Egyesület abban bízik, hogy mindezzel hozzájárulhat egy egészségesebb, a saját és mások eredményeinek a megbecsülését célzó életszemlélet formálásához.

*

Átadták Nagypródon a tanyabuszt

A Szociális Szolgáltatási Központ Tanyagondnoki Szolgálata 2008. júliusban kezdte meg működését Pródon és a környező tanyákon.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program célja épp az, hogy az ilyen vidéki területeken élő lakosság azokhoz az alapszolgáltatásokhoz hozzájusson, amelyekhez mások az ország nagyobb településein.

Kihasználva az Európai Unió adta lehetőségeket 2008. június 09-én Hajdúböszörmény város Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére igénybe vehető támogatásra, egy 8+1 személyes OPEL Vivaro típusú gépjárműre, melyet kedvező elbírálásban részesítettek.

Megtörtént a gépjármű átalakítása is, így mozgáskorlátozott személyek szállítására is alkalmas.
A gépjármű az Önkormányzat tulajdonában van, üzemeltetője a Szociális Szolgáltatási Központ.
Az új gépjárművel a tanyagondnoki szolgáltatás személyszállítási feladatai oldhatóak meg.
A tanyagondnoki szolgálat egyik legfontosabb célcsoportja az időskorúak köre, a számukra nyújtott szolgáltatások elsőbbséget élveznek.

A tömegközlekedés hiányosságai miatt és a gyermekek biztonságos közlekedése érdekében a tanyagondnoki gépjármű részt vesz a gyermekek szállításában is.
A gyermekszállítási feladatok egyik része a tankötelezettség megoldásában történő segítségnyújtás, másik része pedig az aprófalvakban, tanyákon élő gyermekek esélyegyenlőségét biztosító szolgáltatásokhoz való hozzájutás segítése (logopédiai és egyéb fejlesztő foglalkozások, úszásoktatás, zenetanulás, néptánc, sportolási lehetőségek, színház, bábszínház, mozi).
Ide tartozik a gyermekek iskolai rendezvényekre, versenyekre, ünnepségekre való szállítása is.

Forrás: Hajdúböszörményi HVI

Cikk megosztása