Majd' másfél milliárdért újítják fel a kórházat

Vác – Az előzetes kalkuláció szerint 1 milliárd 356 millió forintba kerül a váci Jávorszky Ödön Kórház emeletráépítéssel történő bővítése és felújítása. A projekt uniós támogatással valósul meg.

Az uniós támogatással megvalósuló beruházás közel 9 ezer négyzetméternyi meglévő épület felújítását foglalja magába, bele értve az ablakok cseréjét is. Az emeletráépítés területe 1092 négyzetméter. A feladat része három lift telepítése, villany- és vízvezetékek felújítása a telekhatáron belül, és egy konténer aggregátor telepítése is. A Közbeszerzési Értesítőben április 7-én jelent meg az a felhívás, amelynek útján az intézmény rekonstrukciójának negyedik ütemére pályázó cégek ajánlatait várja a váci önkormányzat. A projektmenedzsment most lehetőséget biztosított az érdeklődő cégek számára, hogy meglátogassák a kórház felújításra váró épületrészeit. Közülük már mindegyik kiváltotta a pályázathoz szükséges ajánlattételi dokumentációt.

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek a nettó árbevétele az elmúlt 3 lezárt üzleti évben eléri – évente – az 1 milliárd 300 millió forintot. Referenciaként pedig legalább egy olyan nettó 500 millió forintos intézményi épület építését, vagy felújítását kell bemutatni, amelynek az alapterülete legalább 8 ezer négyzetméter. A pályázatokat május 17-ig lehet benyújtani. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes, de a domináns értékelendő kritérium az ár. Az eredményhirdetésre június 17-én kerül sor, míg a szerződéskötés július 8-án lesz.

*

Az IKSZT jelenlegi nyertesei

2008 nyarán elindult az Integrált Közösségi Szolgáltató Térre beadható pályázat.

Egyesületünk területéről hét település nyújtotta be a címbirtokos cím elnyerésére az igényét.

Címbirtokosi rangot kapott: Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Nagybörzsöny, Szokolya és Zebegény. A tényleges kérelmet mind a hét település benyújtotta. A 2010. április 6-i állapot szerint Ipolydamásdon, Ipolytölgyesen, Kemencén, Kismaroson már biztos, hogy kialakításra kerülhetnek ezek a létesítmények.

Gratulálunk a településeknek! Bízunk abban, hogy a fennmaradó három településről is hamarosan pozitív elbírálás születik.

*

Épül a vízelvezető rendszer Szokolyán

Jól halad a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése Szokolyán. A község 94 millió forintos uniós támogatást nyert a vízelvezető hálózat kialakítására. Gyurcsik Mihály polgármester most úgy látja, bár két hetet csúszott a munka, a beruházás határidőre elkészülhet, ami azt jelenti, hogy 2010 nyarán átadásra kerülhet az új csatorna-rendszer és még idén végezhetnek a parkosítással is.

*

Megújul Szob központja – Félmilliárdos beruházás uniós támogatással

A napokban kezdődő munkálatok részeként új külsőt kap a művelődési ház, korszerűsítik a polgármesteri hivatal épületét, díszburkolattal váltják fel az aszfaltot és hangulatos kandeláberek szegélyezik majd a Fő teret, ezzel együtt "eltüntetik" az összképet eddig csúfító villanyoszlopokat – sorolta a polgármester a háromezer lakosú település kisvárosi jellegét erősítendő teendőket.

A Fő téren "Börzsöny kapuja" elnevezéssel méhkaptárra emlékeztető pavilonsor épül, amely turisztikai célokat szolgál majd.

Képekkel, ismertetőkkel a térség kulturális, természeti értékeit kínálja: hová érdemes a környéken kirándulni. A turisták kenut bérelhetnek az Ipoly folyón vízitúrára, a Börzsönyi kisvasúttal elpöföghetnek Márianosztráig, ahol megtekinthetik a börtönmúzeumot. „A még idén elkészülő pavilonokban – osztrák mintára – új információs rendszer is működik majd. A színes prospektusok a környékbeli portákra is elkalauzolnak, hogy a gasztronómiai ízvilággal is megismerkedhessenek az ide látogatók” – ismertette a terveket Remitzky Zoltán polgármester.

Mindez a szolgáltatás azért is kapóra jöhet a környékbelieknek, mert a szobi kistérség gazdaságilag elmaradott vidék, kevés a munkaalkalom, a helyben termelt áruk jelenleg nehezen jutnak el a fogyasztóhoz. „Az érintetlen táj, a gazdag élővilág viszont értékes idegenforgalmi vonzerő, amely a szobi központ jóvoltából meghozhatja a fellendülést, a jobb megélhetés feltételeit” – hangsúlyozta Remitzky Zoltán.

*

Játszótér épül Verőcén összefogással

A Verőcei Önkormányzat – a Verőcei Gyermekekért Alapítvány és a Verőcéért Alapítvány segítségével – 2010 májusában szeretné teljesen felújítani a focipálya melletti játszóteret.

Pályázatot írtunk ki az iskolában a gyerekeknek, hogy adjanak nevet az új játszótérnek. A beküldött ötleteket három fordulóban zsűriztük. Az utolsó fordulóba jutott a Dunavár, valamint a 7 Kölyök Dunapark név (a 7 vezér Pizzéria nyomán). Végül a DUNAVÁR nyert. A név kitalálója május 31-én elvághatja a szalagot az avató ünnepségen.


Képünkön: folyamatban a játszótér munkálatai

Létrehoztunk egy weboldalt is, ahol folyamatosan tájékoztatjuk majd az érdeklődőket az eseményekről: http://www.verocejatszoter.eoldal.hu. A játszótér látványterveit ide kattintva tekinthetnek meg.

Gyergyai Krisztina
Verőcei Gyermekekért Alapítvány

További információt a projektről a Csatolmányokban olvashatnak.

*

A II. LEADER Expón jártunk, eközben vendégünk volt az észt partner-akciócsoport képviselője

Egyesületünk számára már a március 3-i, szerdai napon megkezdődött a rendezvény, a rendelkezésre bocsátott (idén 21 négyzetméteres) stand berendezésével. A stand kiállítói voltak: az East-West Fruits Zrt. gyümölcsboraival, Nagybörzsöny-Ganádpusztról; Vágási Lili gyöngyfűző gyöngyékszereivel, Zebegényből; Lénárt István a Kacár tanya képviseletében tradicionális termelőeszközökkel, Szokolyáról, Szaksz Ferenc a Szobi kistérséget bemutató kiadványokkal és molinókkal, illetve itt kapott helyet egy Retro kocsma kiállítás is (zenegéppel, régi kávéfőzővel, korsókkal, üdítős üvegekkel, stb.).

A standhoz tartozó négy méteres piac utcán helyi termékeivel képviseltette magát, Baka János méhész különböző méztermékkel, Vámosmikoláról és Szarvas Attila őstermelő házi lekvárokkal, Nagybörzsönyből. A LEADER Expo szakmai napján érkezett meghívásunkra Ivika Maidree Észtországból. A találkozást követően Budapestre vettük az irányt, ahol megtekintettük a Budai Várat, a Budapesti Történelmi Múzeum kiállítását, amely után utunk a Citadellába vezetett. Következő állomás Kemence volt, amelyet Rétság irányában közelítettünk meg. Ifj. Pongrácz János, Egyesületünk elnöke, és Kemence település polgármestere fogadott minket az önkormányzat hivatalának épületében. Egy kis beszélgetés, visszaemlékezés után a Kemencei Tájházban megismerkedtünk a régi magyar szokásokkal, életmóddal.

Az Expo második hivatalos napján, az érdeklődés folyamatosan növekedett mind a szakmai, mind a nagyközönség részéről. Az érdeklődők főként a HACS területéhez tartozó települések turisztikai kínálatáról (szállás, látnivalók); illetve a Börzsöny kisvasútjai iránt; valamint az Egyesület munkájáról, tevékenységéről érdeklődtek. Minderről szóban és Egyesületünk kiadványiból tájékozódhattak A nap folyamán a média képviselői is felkeresték standunkat. a Duna Televízió stábja interjút készített Ifj. Pongrácz Jánossal, az Egyesület elnökével, és a LEADER Expo ideje alatt Egyesületünknél vendégeskedő Ivika Maidrevel, az Egyesület észt partnerének képviselőjével. Ivika a szlovákiai, erdélyi és holland LEADER akciócsoport képviselőivel esetleges együttműködésekről tárgyalt. Horváth Katalin, Bodnár Erika és ifj. Pongrácz János közreműködésével kialakult az együttműködési megállapodásunk véglegesnek mondható tárgya. A visszautat követően az estét a Toviki vadászházban lévő fogadáson vett részt, melyen szinte minden személy részt vett a 2009-es Észtországi útról. Tangóharmonikás kísérettel a Szokolyai Dalárda férfikórus 4 jelenlévő tagja tradicionális zenei bemutatót tartott. Ezután Kismaroson, a hagyományos Nőbálon folytatódott az este, melyen tapasztalta, hogy milyen is egy igazi farsangi este hazánkban.

A szombati napon a látogatók változatlanul a térség turisztikai vonzerejéről, vonzástényezőiről érdeklődtek. Standunkon a Kacár-tanya kiállításán csuhé figurák, díszek készítése folyt, lehetőség nyílt a kézi malom kipróbálására. A gyöngyékszerek készítéséről is sokan érdeklődtek, mind a fiatal, mind az idősebb korosztály tagjai közül. Szívesen nézték meg, és ültek be egy-egy fotó erejéig a retro hangulatot idéző kocsmába; és előszeretettel kóstolták meg a térségből érkezett gyümölcsborokat is. Ivika Maidrevel a HACS irodája után Esztergomba látogatott, szlovákiai kitérővel.

Az Expó zárónapján, a délelőtti órákban az előző naphoz hasonlóan, folyamatosan keresték standunkat az érdeklődők. Ivika a LEADER Expo utolsó napján a közönség soraiból követte figyelemmel a Böllértalálkozót. A Expó programjait délután sajnálatos módon bombariadó szakította meg, majd az azt követő átvizsgálási folyamat véglegesen lezárta a rendezvényt. Az elnökség szinte valamennyi tagja részt vett az országos kiállításon.

*

Megérkezett az első gólya a szobi kistérségbe

Március második felében érkezett meg az első gólya, hogy rendet csináljon a fészekben, így szép körülmények között várja párját. Többen is feljegyzik a gólyák érkezésének napját településeinken. Somogyi Péterné (Erzsi tanító néni) az egyik, Wiesner Károlyné (Edit néni) a másik napló vezető. Sokan figyelik, hogyan élnek a gólyák, a turisták pedig fényképezőgépeikkel rögzítik őket.

*

Márciusi tavaszköszöntő rendezvények akcióterületünkön

Munkaszervezetünk több meghívást is kapott március végén tavaszköszöntő rendezvényekre.

Március 26-án hetedik alkalommal került megrendezésre a letkési Árpád fejedelem Általános Iskola és Óvoda szervezésében a térségi színjátszó találkozó. Az eseményen a térség hat iskolája (Bernecebaráti, Kemence, Nagybörzsöny, Ipolytölgyes, Márianosztra és Letkés) képviseltette magát, valamint meghívott előadók között szerepelt egy amatőr felnőtt színjátszó csoport Gyálról.

Mintegy 90 diák mutatkozott be különböző színdarabokkal, mely között szerepeltek Arany János, Exupéry műveiből, valamint népmesékből feldolgozott darabok. A négyórás program során színvonalas előadásokat láthatott a közönség. A rendezvény zárásaként bizottság értékelte a fellépők együttes és egyéni teljesítményét. Az értékeléseket követően a fellépők mindegyike díjazásban részesült, mivel e rendezvény célja nem a versenyzés, hanem a tartalmas, vidám és közös színjátszás volt.

Március 27-én került a szobi József Attila Művelődési Ház adott otthont az Alsó Ipoly mente civil fórum és börzének, amelyre Egyesületünk is meghívást kapott. Számos más érintett szervezettel, önkormányzattal egyetemben kiadványainkkal mutattuk be térségünket, tevékenységünket, egyesületünk tagjait és a III. tengelyes nyerteseket.

Március 27-én Tavaszköszöntő Kistérségi napra látogattunk Kismarosra. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Dunakanyari Többcélú Kistérségi Társulás támogatásával megvalósuló napot azért szervezték, hogy segítsenek a térségben élőknek a hagyományok ápolásának felelevenítésében, és abban, hogy ne a mostani divatos dolgokkal lepjék meg szeretteiket Húsvétra, hanem a helyi kézművesek remekeivel szerezzenek örömet egymásnak.

A gyermekeket tojásfestés, nemezelés várta, így minden korosztály számára egész napos programot biztosított a kistérségi nap. Egyesületünktől több kiállító is részt vett a kistérségi napon: Vágási Lili gyöngyékszerekkel, Lénárt István a Kacár tanyáról, Csiri József és felesége az újonnan megnyitott vágópontjával – húskészítményeivel, míg Schváb Mónika lekvárokkal várta az érdeklődőket.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület, Szobi HVI, Váci HVI, MTI

Cikk megosztása