Sikerült a tervezett fejlesztés

Szatmári Zoltán vállalkozó, a hajdúnánási Napkelet Ajándék és Ékszerüzlet tulajdonosa az egyik nyertes pályázó, akinek már sikerült is megvalósítania az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által biztosított támogatás segítségével üzlete szolgáltatásának bővítését.

Erről a megvalósult projektről kérdeztem a Valentin napot megelőző forgalmas napok egyikén.

- Mi volt a támogatás igénylésének tárgya?
- A pályázat és egyben a támogatás tárgya egy gépbeszerzés volt. Egészen pontosan egy francia gyártmányú Gravograf M20 típusú mechanikus gravírozógép és a hozzátartozó számítógép beszerzése, mellyel a meglévő ajándék üzletünk szolgáltatását szerettük volna bővíteni, s örömmel mondhatom, ez vásárlóink igényeivel összhangban sikerült is. Ezzel a fejlesztéssel lehetőség nyílt arra, hogy üzletünk színvonalát javítva olyan szolgáltatást nyújtsunk, mely az általunk értékesített ajándéktárgyakat egyedivé, személyesebbé teszi itt helyben és ezáltal még nagyobb örömöt okoz mind a megajándékozottnak, mind az ajándékozónak. Ezt a vásárlói igényt már jó ideje tapasztaltuk és örülök, hogy ez a támogatás, illetve a segítségével beszerzett gravírozógép segített ennek kielégítésében. A géppel különféle fémből készült ajándéktárgyakat (ékszerek, kulcstartók, öngyújtók, flaskák) lehet felirattal, monogrammal ellátni, de akár fa, vagy műanyag tollak esetében is alkalmazható. A későbbiekben szeretnénk ezt a szolgáltatást fotógravírozással is bővíteni. Erre lehetőséget ad a számítógépes egység fejleszthetősége. Bár a magyar betűkészlet sajátosságai – az ékezetes betűk – miatt néhány betűformát korlátozottan használhatunk, olyan gépet választottunk, ahol a gyártó és a forgalmazó igyekszik további lehetőségekkel bővíteni a gép felhasználhatóságát. Az eladó cég adaptálja és bemutatja a gyártó cég fejlesztéseit, melyek követik a divatot, a vásárlói igényeket. Megjegyzem, hogy a vásárláskor egy angol gép választása is felmerült, de az ár és a szolgáltatás mérlegelésekor ez volt számunkra a kedvezőbb.

- Hogyan értesült a pályázati lehetőségről és mi volt ennek az ügymenete?
- A támogatási lehetőségről a Helyi TV-ből és az újságokból értesültem. Úgy gondoltam, érdemes pályáznom, mert szándékomban állt fejleszteni az üzletet és ez a támogatási lehetőség találkozott az elképzeléseimmel. Így felkerestem a helyi LEADER akciócsoportot, ahol korrekt, részletes tájékoztatást kaptam a feltételekről, a támogatás céljáról. Nagyon sok segítséget kaptam itt a pályázat előkészítéséhez, valamint a további teendőknél is. 2009. őszén kaptuk meg a határozatot, hogy a pályázatot elfogadták és elnyertük a támogatást. Ezt követően történt a beszerzés.

- Mik a további feladatok?
- Mivel utófinanszírozású a pályázat, most kezdődött el az elszámolási folyamat. Az önerőt, mivel ez a beruházás a kisebbek közé tartozik, családi alapon sikerült előteremteni. Most januárban adtuk be a kifizetési kérelmet az MVH-hoz a szükséges iratokkal és várjuk a választ, hogy elfogadják-e az elszámolást vagy kérnek még kiegészítést esetleg. Reméljük, hogy ez nem lesz olyan hosszú idő, mint az elbírálás ideje.

- Hogyan értékeli ezt a támogatási lehetőséget?
- Úgy érzem, a pályázatot érdemes volt beadni, hiszen sikerült a tervezett fejlesztés, elegendő támogatást kaptunk hozzá. Elégedett vagyok a megvalósulással is. Valós igényt tudtunk kielégíteni vele. Ezt bizonyítja, hogy már karácsony előtt nagy volt az érdeklődés erre a szolgáltatásra, szívesen igénybe vették vásárlóink. Remélem, a pénzügyi elszámolás is rendben lezajlik és tudjuk teljesíteni az elvárt feltételeket.

- Köszönöm a tájékoztatást és a továbbiakban sikeres munkát kívánok!

Sebestyén Judit,
Bodrogi Anett
HA-VER Nonprofit Kft., Munkaszervezet vezető- helyettes

*

Mikrovállalkozásoknak is érdemes volt pályázni

Az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program egyik nyertese a Nána Forg Kft. Bocz Imrével, a Kft. egyik tulajdonosával beszélgettünk, hol tart most ez a projekt.

- Milyen beruházásra adták be pályázatukat?
- A Nána Forg Kft. élt azzal a lehetőséggel, amit az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely által kínált, nagyobb lélegzetű beruházást célzott meg a már meglévő cégünkhöz kapcsolt vállalkozásként. Már a korábbi években is gyakran éltünk a pályázatok adta lehetőségekkel és úgy gondoltuk, ez a lehetőség illeszkedik terveinkhez. A támogatás tárgya üzemcsarnok és kiszolgáló helyiségeinek felépítése a teljes akadálymentesítés figyelembevételével, a szükséges gépek és berendezések beszerzése és a piac által elvárt minőségbiztosítási rendszer kialakítása. A beruházás csapágy-gyártó gépekhez, erőátviteli berendezésekhez szükséges alkatrészek gyártásához biztosít helyet. Az első lépés a 300 m2 területű üzemcsarnok kialakítása, mely magába foglalja a munkavégzésre alkalmas részegységeket és a szociális helyiségeket egyaránt. Mindezt a kornak megfelelő színvonalon, hogy rendezett, rendszerezett, kulturált környezetet biztosítsunk az itt dolgozóknak. Második lépésként a már meglévő hagyományos esztergagépeink mellé szeretnénk e támogatás segítségével beszerezni CNC-esztergát és elektronikus raklapmérleget. A pályázat elkészítése során kértünk árajánlatokat, hogy megfelelhessünk mind az pályázati előírásoknak, mind a saját igényeinknek, lehetőségeinknek. Harmadik lépésként - mivel megrendelőink kizárólag a minőségi munkát fogadják el - célul tűztük ki az MSZ EN ISO 9001 minőségbiztosítási rendszer kialakítását is a támogatás segítségével. Mindezen felül célkitűzésünk a munkahelyteremtést is, 5 fő munkaerő foglalkoztatását biztosítjuk a beruházás elkészültével legalább a kötelező üzemeltetési időszak végéig.

- Mi történt eddig a pályázat kapcsán?
- A 2008. év végén adtuk be a pályázatot. A kért hiánypótlás teljesítése után 2009. év őszén kaptuk meg a határozatot, mely értesített minket a pályázat elfogadásáról és a támogatás odaítéléséről. Ekkor kezdhettünk hozzá a megvalósításhoz. Mivel utófinanszírozású a támogatás, a szükséges önerőt hitelből biztosítottuk, ami manapság nem könnyű feladat.

- Hol tart most a beruházás? Milyen ütemezésben tervezik a vállalt feladatok elvégzését?
- Jelen pillanatban az építkezés előkészítése folyik. Tekintettel a téli időjárásra, nem kezdtük el az építkezést, hanem az ehhez szükséges előkészítő feladatokat végezzük el, hogy a tavasz megérkeztével gőzerővel indulhasson az építési munka. A gépbeszerzést párhuzamosan végezzük, mivel terveink szerint bérelt csarnokrészben is üzemeltethetjük a gépeket. Ugyanis az árbevétel szempontjából fontos, hogy minél hamarabb beindíthassuk a termelést. A minőségbiztosítási rendszer kialakítását az épület kialakítása utánra terveztük, de lehet, hogy hamarabb elindítjuk ezt a folyamatot is.

- Milyen teendők várnak még a Kft-re a pályázat kapcsán?
- Mivel ez egy nagyobb volumenű beruházás, az egyes szakaszok lezárásával több részletben történik az elszámolás, valamint a támogatás megfelelő hányadának kiutalása. A záró-elszámoláshoz az iratokat, dokumentumokat pontosan, precízen kell benyújtani – megfelelve mind a tartalmi, mind a formai követelményeknek -, mert csak így kapható meg a teljes támogatási összeg rövid időn belül. A beruházás befejezése nem jelenti azt, hogy lezárul a támogatási időszak. Több éves nyomon követés (monitoring) következik, ami adminisztrációs kötelezettségeket jelent.

- Köszönöm a tájékoztatást és kívánom, sikeresen teljesítsék a vállalt feladatokat!

Sebestyén Judit,
Bodrogi Anett
HA-VER Nonprofit Kft., Munkaszervezet vezető- helyettes

*

A hagyományápolás leendő helyszíne lesz a felújított Hajdúház

A Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/A. szám alatti lakóház már 1958-tól védett országos védelem alatt álló népi műemlék. A Keleti Ökorégió Közhasznú Egyesület felismerve az ingatlanon álló épületek építészeti, településtörténeti értékeit, s látva azok lassú leromlását zászlajára tűzte e népi műemlék megmentését és hosszú távú hasznosítását. Ennek megvalósításához kerestek támogatási lehetőséget, melyről az egyesület elnöke Feketéné Molnár Erzsébet adott tájékoztatást.

- A környezet védelme mellett egyesületünk egyre inkább fontos feladatának tekinti a helyi hagyományok feltárását, ápolását, a helytörténeti, néprajzi, műemléki jellegű értékek védelmét és megőrzését. Ezzel összhangban, 2007. januárjában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elővásárlási jogról történő lemondása után Egyesületünk megvásárolta a Hajdúböszörmény, Hunyadi krt. 2/a. szám alatti ingatlant. Az épületegyüttes külső-belső felújítására, valamint egy kiszolgáló épület létesítésére a műemlék épület látogathatóvá tételére 2008. februárjában pályázatot nyújtottunk be az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht-hoz, az ÉAOP-2.1.1/C jogcímre „Hajdú-Bihar megye utolsó népi hajdúházának eredeti állapotú helyreállítása, látogathatóvá tétele” címmel, melyet a Bíráló Bizottság támogatásra alkalmasnak ítélt. A felújítás 2009. nyarán kezdődött el s terveink szerint 2010. júniusában befejezésre kerül.

- Milyen múlttal rendelkezik az épület?
- Az elmúlt közel egy évszázad alatt a Vida család lakta, de más, feltehetően módos gazda, vagy esetleg kisnemes hajdú család tagja építtette a XVIII-XIX. század fordulóján. Az elmúlt 2 évszázad alatt a telket – sajnos – több részre osztották körbevágták körülötte. Az évek során háromosztagú lakóépület, kamra, nyári konyha, szekérszín és az istálló megmaradt az eredeti formájában. Az 1800-as években épült lakóház a nagyméretű háromosztatú alföldi gazdag parasztház tipikus példája. Széles, deszkamennyezetes kettős, kerek féloszlopos, vaskos pillérű, kosár boltíves tornáca nemcsak a hajdúvárosban, de a megyében is egyedülállóvá teszi. A régi hajdúház ékességét, a klasszicizáló boltíves tornác, pilléreit féloszlopok egészítik ki. Innen nyílik a háromosztatú lakás, közepén a boltozott konyhával, kétoldalt mestergerendás, fafödémes szobákkal. Belsejében az elboltozott szabadkéménye, a két kemenceszáj megléte és az íves ablakfülkék mutatják a hajdani kialakítását. Hátul nagy kamra csatlakozik hozzá. Az alatta lévő boltozott borospincébe a tornác végén nyílik a lejárat. A kamrához építették hozzá nyári konyhát, a kocsiszínt, és az ólakat, amelyek keresztbe fordulva lezárták az udvar végét. A körúton épült ház megjelenése a hajdúk építészeti világát sugallja. A néhány éve lakatlanul álló ház karbantartása elmaradt, megindult gyors tönkremenetele, mely szinte visszafordíthatatlan értékvesztést okozott az épületekben. Az életveszélyes állapotban lévő műemlék épületek helyreállítása tovább nem volt halasztható, ugyanis a felújítási munkák megkésettsége az épületek teljes leromlását, megsemmisülését vonhatta volna maga után, mely műemlékvédelmi szempontból felbecsülhetetlen és egyben pótolhatatlan értékvesztést jelentene.

- Mi volt a pályázat konkrét célja?
- Pályázatunk konkrét célja az előzőekben bemutatott épületegyüttes külső-belső felújítása, valamint kiszolgáló épület létesítése révén látogathatóvá tétele. Elképzeléseink szerint az ingatlant „nyitott örökségportaként” kívánjuk hasznosítani, ahol egy „hajdúház" kialakítása, berendezése mellett régi mezőgazdasági eszközöket mutatunk be. Az épület és a benne lévő gyűjtemények azonban nem „élettelenül” állnak majd a látogatók rendelkezésére, célunk, hogy ezt az építészeti értéket bekapcsoljuk városunk Hajdúböszörmény és a térség turisztikai vérkeringésébe, és a felújított ház a kulturális és örökségturizmus egyik frekventált helyszínévé váljon. Olyan közösségi színtér kialakítását szorgalmazzuk a későbbiekben, amely minden szempontból megfelel a négy meghatározó szakterület, azaz a műemlékvédelem, néprajz, muzeológia és közművelődés által elfogadott szakmai követelményrendszernek.

- Milyen további funkciót szánnak a felújított épületnek?
A bemutatás mellett fontosnak tartjuk, hogy aktív tevékenységeken keresztül megtanítsuk, tartósan rögzítsük hagyományainkat, népszokásainkat különösen az ifjúság tudatában. Ezzel összhangban az örökségporta a felújítást követően 2010. nyarától rendszeres kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző programokkal, tematikus kiállításokkal és játszóházzal várja látogatóit, hogy aki betér hozzánk az a helyi népi kultúra értékeinek ismerőivé, valamilyen szinten művelőivé váljon.

Sebestyén Judit

*

Nyertes pályázókat kérdeztünk …

A nyertes pályázók megkapták az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidékfejlesztési jogcímeinek támogatási határozatait, ami feljogosítja a kedvezményezetteket beruházásaik megkezdésére. Közülük hét pályázónak tettük fel a következő két kérdést:
a.) Milyen fejlesztésre kaptak támogatást?
b.) Milyen tapasztalatuk, észrevételük van az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program megvalósításával kapcsolatban?

Sorosi János, egyéni vállalkozó, Hajdúdorog
„Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím: Mezőgazdasági gépalkatrész szaküzlet építése
a.) Már működő üzletünk számára szeretnénk új, tágasabb, korszerűbb üzlethelyiséget, valamint ehhez egy parkolót kialakítani, hogy vásárlóinkat kulturált környezetben fogadhassuk.
b.) Nagyon sok segítséget kaptunk az irodától. Sajnos nem rajtuk múlt, hogy ennyire elhúzódtak a dolgok. Lassú a pályázat elbírálásának menete, így idén már csak az anyagbeszerzésre maradt idő, az építés tavaszra marad.

Domokos János, Kasmír Plan Bt., Hajdúszoboszló
„Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím: Komplex, kistérségi, lakossági-vállalkozási tanácsadó és információs rendszer
a.) Egy olyan pályázati tanácsadó és készítő iroda létrehozásához kértünk támogatást, amely segít a mikro- és kisvállalkozásoknak, valamint a vállalkozást indítani szándékozó magánszemélyeknek a pályázati lehetőségek felkutatásában, felhasználásában. Ehhez kapcsolódóan kialakítunk egy olyan internetes portált, ahol e tárgykörben kaphatnak információt.
b.) Az ÚMVP III. tengelyének pályázata formailag egyszerű és áttekinthető, de az elbírálás folyamata és az ügykezelés nagyon lassú.

Rácz Jenő, egyéni vállalkozó, Hajdúszovát
„Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím: MINI-MOBIL ABC létrehozása
a.) Környékünkön sok idős ember lakik, s az ő számukra szeretnénk egy olyan üzletet nyitni, ahol lehetőség van nem csak a mindennapi élelmiszerek és tisztítószerek, kisebb iparcikkek megvásárlására, hanem mobiltelefon feltöltésre is. A későbbiekben postai szolgáltatásokkal szeretnénk bővíteni működési körünket.
b.) Az akciócsoport munkájával, segítőkészségével nagyon meg vagyunk elégedve. Gond viszont, hogy nagyon elhúzódik a pályáztatás és mivel utófinanszírozott, nem könnyű előteremteni az önerőt.

Simon János, Lowlander Kft. Ebes
„Turisztikai tevékenységek ösztönzése” jogcím: Horgásztó kialakítása Ebesen
a.) 100 férőhelyes horgászhely kiépítését indítottuk el, melynél stégeket, bográcsozó helyeket, pihenőhelyeket alakítunk ki a horgászni, pihenni vágyóknak.
b.) Sok segítséget kapott az irodától, de sajnos az elbírálási folyamat hosszúsága miatt a kivitelezés csúszásban van a tervezetthez képest.

Bajusz Istvánné, Nagyhegyes Község Önkormányzata
„Falumegújítás- és fejlesztés” jogcím: Szabadidőpark fejlesztés
a.) A településünk központjában van egy kis erdő, melyet már eddig is gondoztunk. Ezt szeretnénk továbbfejleszteni és egy szabadidőparkot létrehozni. Padokat, szabadtéri pingpong asztalt, sakktáblát, megvilágított futópályát szeretnénk kialakítani, valamint bővíteni a meglévő szánkódombot.
b.) A munkaszervezet munkája nagyon jó, mindenben segítettek, de a pályáztatási folyamat lassú.

Dr. Tóth Péter, EQUIFIELD Kft., Hajdúböszörmény
„Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím: Mobil lógyógyász szolgálat
a.) A támogatási összegből egy speciális lófogászati felszerelés és egy kétfejes mobil ultrahang készüléket kívánunk beszerezni. Ezáltal már a helyszínen is meg tudjuk vizsgálni az állatokat, s csak szükség esetén kell őket megszokott helyükről elszállítani.
b.) Az iroda munkájával maximálisan elégedett vagyok. Az elbírálás folyamata nagyon hosszú, soká lett meg az eredmény. Az utófinanszírozás miatt szükséges hitelintézés nem könnyű feladatot ró a pályázókra.

Balázs András, Balázs Szerviz Kft., Hajdúnánás
„Mikrovállalkozások fejlesztése” jogcím: Műszaki vizsgáztató állomás létrehozása
a.) Gépjárművek műszaki vizsgáztatását végző állomás létrehozását indítottuk el. A szükséges műszereket finanszírozzuk ennek a támogatásnak a segítségével. Az állomás helyét biztosító 400 m2-es csarnok építéséhez egy másik pályázat kapcsán várunk támogatást.
b.) Pozitívak a tapasztalataim a munkaszervezet segítőkészségét illetően, de meg kell jegyeznem, hogy maga a pályázat elbírálása nagyon hosszadalmas, bürokratikus.

Sebestyén Judit

*

Lezárult a LEADER program első támogatási időszaka

Az eredményről a beszámolót csatolva találják!

Forrás: HA-VER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása