Klímabarát Otthon 2 program

A Klímabarát Otthon Program részeként a zöldtárca pályázatot írt ki hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására.

A kibocsátási kvótabevételekből meghirdetett pályázattól a KVVM jó hatásfokú, mérhető széndioxid-kibocsátáscsökkentést vár, amely egyúttal jelentős megtakarítást jelent a rezsiköltségekben. Az előző, panel épületek klímabaráttá tételére kiírt pályázatra eddig több mint ezer lakóközösség nyújtott be pályázatot, és már 13 milliárd forintnyi támogatásról született döntés. A tárca ugyancsak a klímavédelmi csomag részeként elindította az izzócsere programot, következő lépésként pedig a Klímabarát Intézmény Programot hirdeti majd meg közintézmények energiahatékonysági felújítására, és a tervek között szerepel klímaerdő telepítése is.

A Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca most a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátáscsökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén a KlímaBónusznak köszönhetően akár 60 %-os támogatás is elérhető. Az épületfelújításokra hazánkban a Klímabarát Otthon Programmal először vezettek be speciális klímavédelmi elemet, szigorú CO2-emisszió számítással. A lakóépületek energiahatékony felújítása pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes hazai széndioxid-kibocsátások 30 százalékát...

A tárca további klímavédelmi tervei között szerepel klímaerdő telepítése uniós forrásból a nemzeti parkok területén. Az őshonos fafajokból álló, mintegy 220 ezer hektárnyi klímaerdőt az üvegházhatású gázok csökkentésével globálisan hat az éghajlatváltozás ellen. Csaknem 300 millió Ft-ból évi 2700 tonna széndioxid megtakarítás érhető el.
Szintén uniós forrásból rövidesen mintegy 300 millió forint értékben ír ki pályázatot a tárca a régi, bezárt hulladéklerakók rekultivációjára, valamint az illegális hulladéklerakatok felszámolására.

A Klímabarát Otthon 2 pályázat

Támogatás nyújtható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, az épületek lodzsáinak, teraszainak vagy tornácainak beüvegezésére a szoláris nyereségek passzív hasznosítására, az épületek nyári hővédelmének javítására, hővisszanyerős szellőzés kialakítására, árnyékoló vagy árnyékvető szerkezetek beépítésére, fűtéskorszerűsítésre és használati melegvízellátás-korszerűsítésre.

Támogatható lesz továbbá a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, és az épületekhez kapcsolható megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítése is: napkollektoros és napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, szélenergia hasznosítása. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. KlímaBónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet. Az alaptámogatás mértéke 30%, beruházás fajtánként maximum 555 ezer – 1,47 millió Ft.

A tárca elsősorban a komplex jellegű felújításokat kívánja ösztönözni: amennyiben az épület a beruházás eredményeképp eléri a „C” feletti energetikai kategóriát, a KlímaBónusz támogatásra is jogosulttá válik, ennek mértéke a tervek szerint 10-30% az elért B, A vagy A+ energetikai kategóriától függően, a támogatás mértéke beruházás fajtától függően maximum 200 ezer – 1 millió Ft lehet.

A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak...

forrás: hajduszobszlo.hu

*

Gondoskodás az utazókról

Hivatalosan is birtokba vehették 2009. december 18-án, a hajdúböszörményi lakosok és a városba érkezők, a Kálvin téren felépült új autóbusz-állomást.

A helyi Városgazdálkodási Kft. és Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a Hajdú Volán Zrt.-vel együttműködve nyújtotta be pályázatát az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében meghirdetett „Helyi közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztése” című, ÉAOP-3.1.4./B. jelű pályázati kiírásra. A hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. – mint kedvezményezett – az összesen 157.194 392 forint elnyert támogatáshoz, 17 466 044 forint önerőt társított. Ebből az összegből valósult meg az a beruházás, melynek során a buszöblök-, peronok és esőbeállók építésével városszerte megújult 28 buszmegálló, valamint felépült a Kálvin téri modern autóbusz-állomás. E fejlesztések a kényelmet szolgálva immár a lakosság szolgálatában állnak.

forrás: hajduboszormeny.hu

*

Sajtótájékoztató nyertes pályázatról

2009. december 18-án a Polgármesteri Hivatal dísztermében sajtótájékoztató zajlott, amelynek keretében Dr. Éles András, Hajdúnánás Városi Önkormányzat Polgármestere bejelentette, hogy a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszer keretében meghirdetett „Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése” konstrukcióra, „Hajdúnánás felhagyott városi szennyvíztisztító telepének kármentesítése” címen, az önkormányzat által benyújtott pályázatot az Irányító Hatóság az első fordulóban támogatásra érdemesnek ítélte.

Az Európai Uniós támogatásból megvalósulhat a felhagyott szennyvíztelep környezetében a szennyezettség kiterjedésének feltérképezése, a kármentesítés megvalósításának tervszintű kidolgozása.
A tényleges kármentesítésre 2011-ben pályázhatunk, remélhetőleg hasonló sikerrel.

Az eseményen megjelentek a helyi és a regionális média képviselői: Hajdúnánási TV, Hajdúnánási Újság, Magyar Televízió Debreceni Körzeti Stúdiója.
A támogatásból megvalósuló projekt fontosabb eseményeiről városunk honlapján is tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket.

forrás: hajdunanas.hu

*

Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengely (LEADER) pályázatainak, kérelmeinek ügyintézéséről.

A részletes két beszámoló anyag csatolva a cikkekhez!

*

Nyertes pályázókat kérdeztünk …

A nyertes pályázók megkapták az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidékfejlesztési jogcímeinek támogatási határozatait, ami feljogosítja a kedvezményezetteket beruházásaik megkezdésére.

Közülük öt pályázónak tettük fel a következő két kérdést:
a.) Milyen fejlesztésre kaptak támogatást?
b.) Milyen tapasztalatuk, észrevételük van az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program megvalósításával kapcsolatban?

Kujbus János, AGROSECTOR Kft., Hajdúdorog
Mikrovállalkozás jogcím: Gazdabolt építése

a.) Egy 48 m2 –es épület építését szeretnénk megvalósítani, melyben helyet kapna egy mezőgazdasági bolt a hozzá tartozó raktárral és irodahelyiséggel, hogy vásárlóinkat kulturált környezetben fogadhassuk.
b.) Nagyon sok segítséget kaptunk az irodától, sajnos nem rajtuk múlt, hogy ennyire elhúzódtak a dolgok. Lassú volt a pályázat elbírálásának menete, valamint a kifizetéseké is.

Kathy Pál, Tüskevár Bt., Nagyhegyes
Turisztika jogcím: Horgászt-turisztikai szálláshely kialakítása

a.) Egy Debrecentől 18 kilométerre a Hortobágyi Nemzeti Park lábánál lévő 20 fő elszállásolását biztosító szálláshely kialakításához adtuk be a pályázatunkat. Hat külön apartmanban összkomfortos körülményeket kívánunk biztosítani az ide látogató horgászoknak.
b.) Sok segítséget kaptam az irodától, de sajnos az elbírálási folyamat hosszúsága miatt a kivitelezés csúszásban van a tervezetthez képest, így bizony kimarad egy szezon, ami bevételt hozhatott volna.

Vilmányi Márton, Hajdúerdő Kft., Hajdúböszörmény
Turisztika jogcím: Erdészház felújítása, átalakítása

a.) 4500 ha-on foglalkozunk vadgazdálkodással és az itt lévő erdészházat szeretnénk úgy felújítani, hogy kielégítse az ide látogató vadászok igényeit. Célunk a vadászati turizmus népszerűsítése.
b.) Maximálisan elégedett vagyok a helyi akciócsoport munkájával, sokat segítettek. Nagyon jól sikerült számukra ez a pályázat.

Gálné Alföldi Éva, vállalkozó, Hajdúnánás
Mikrovállalkozás jogcím: Gépbeszerzés

a.) Egy fagylaltkészítő gép, egy fagylaltfagyasztó gép és egy pasztörizáló gép beszerzéséhez kértük a támogatást, melyekkel korszerűsíthetjük üzletünket.
b.) Alapjában véve meg vagyok elégedve a kapott segítséggel, de az elszámolás eléggé elhúzódik.

Pál-Kovács Dezső, vállalkozó, Hajdúnánás
Turisztika jogcím: Szórakoztató centrum kialakítása

a.) Olyan szórakoztató központot szeretnénk kialakítani, mely mind turisztikai szempontból, mind a város lakosainak számára kedvező lesz. A beruházás magába foglalja egy új épület építését és berendezését. Bowling pályát, fallabda pályát és egyéb szabadidős tevékenységet lehet majd itt igénybe venni. A beruházás egy már meglévő kisvendéglő szolgáltatását fogja bővíteni.
b.) Az iroda munkatársai maximálisan segítettek a pályázat elkészítésében. Az elbírálás folyamata viszont eléggé elhúzódott, így csak most kezdhetjük el a beruházást. Remélhetőleg az elszámolásoknál gördülékenyebbé válik az ügyintézés.

Sebestyén Judit

Forrás: HA-VER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása