Megkezdődik a mátészalkai Négy Évszak Óvoda uniós forrásból való felújítása

Projekt címe: A mátészalkai Négy Évszak Óvoda infrastrukturális és eszközfejlesztése
Elnyert támogatás összege: 236.317.573,- Ft

2009. 12. 21-én (hétfőn) 10 órakor ünnepélyes nyitórendezvényre került sor a mátészalkai Négy Évszak Óvoda Alkotmány úti tagóvodájában (Mátészalka, Alkotmány út 15.).

A már több mint két éve húzódó pályázatírási és projektfejlesztési időszak lezárultával végre megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok az Alkotmány úti és az Eszterlánc tagóvodában. A sikeres európai uniós pályázat támogatásának elnyerését követően sikeresen végződött az a közbeszerzési eljárás is, melynek keretében kiválasztásra került a munkálatokat végző kivitelező cég. 2009. december 14-én megtörtént a munkaterület átadás és ha az időjárás és egyéb tényezők kedvezően alakulnak, 2010. második felében már megújult körülmények között folyhat a nevelés mindkét tagóvodában.

Így egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes nyitórendezvénnyel indult meg hivatalosan is a megvalósítási időszak.

*

A közfoglalkoztatáshoz szükséges eszközök beszerzése a Mátészalkai Kistérségben

Az Észak – Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által támogatott projekt célja a kistérség 25 településén a közfoglalkoztatáshoz szükséges tárgyi eszközök beszerzése volt, a hatékony munkavégzés érdekében. A projekt keretében 40.000.000 Ft-ot nyert el a kistérség,a projekthez rendelt saját forrás, önerő 2.105.263. Ft, így a projekt összköltsége 42.105.263. Ft.

A megvalósult eszközbeszerzéssel mintegy 2000 foglalkoztatott számára biztosították a munkájuk hatékony elvégzéséhez szükséges eszközöket.

*

Megújul Nyírcsaholy iskolája

Felzárkózási esély kapnak Nagydobos Község legfiatalabb polgárai.

Nagydobos Község Önkormányzata ÉAOP-4.1.1/2F/2f-2009-0034 számú „ A nagydobosi napközi otthonos óvoda épületének bővítése” projektjének megnyitójára került sor 2009. január 14-én.
Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával,közel 173 millió forintos uniós támogatás jóvoltából végre a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tanulhatnak majd a Nyírcsaholyi diákok.

A 204. 718. 920 Ft-os európai uniós támogatással elkészülő beruházás során tornateremmel, szaktantermekkel bővül az intézmény, de elvégzik az iskolaépületek energiatakarékossá történő átépítését is, melyhez a Nagydobos Község Önkormányzata 10 millió forintos önerőt biztosít.

A szatmári község nebulói, eddig három épületben, sokszor szükségtantermekben voltak kénytelenek tanulni, a pályázat megvalósulása után, már egy épületben folyhat minden iskolai osztály oktatása.
Az eddigi tantermek elavultak voltak, fűtésük sem volt gazdaságos, ezért a fejlesztés megvalósulása után jelentős költségcsökkenést vár Nyírcsaholy önkormányzata a megvalósuló beruházástól.
A projekt részét képezi még, az eddig hiánycikknek számító tornaterem létrehozása is, amelyet sok környékbeli település irigyelhet majd.

*

Új vonatok és 10 milliárd forintos pályarehabilitáció

Forgalomba álltak a Desiro motorvonatok Debrecen és Fehérgyarmat között.

A szerelvényeket 2010. január 25-én adta át Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter az utazóközönségnek Mátészalkán. A 122 személyes, alacsonypadlós és légkondicionált, Siemens által gyártott motorvonatok menetrend szerint a napi kilenc vonatpár egyikeként szállítják az utasokat a hajdúsági megyeszékhely és a szatmári város között. A miniszter maga is az új szerelvénnyel érkezett meg Mátészalkára.

Hónig Péter sajtótájékoztatón elmondta: a korszerű vonatok megjelenése csak az első lépés a térség vasúti közlekedésének fejlesztési terveiben. Ez tartalmazza egyebek között a mátészalkai vasútállomás előtti autóparkoló bővítését, valamint a Debrecenig vezető vasúti pályaszakasz . A miniszter a szatmári térség közúthálózatának fejlesztését is kiemelte, utalva az M3-as autópályához közvetlenül csatlakozó 49-es főút települési elkerülő szakaszainak megépítésére. Ez egy átfogó program, amelynek megvalósítása részben a mostani, részben pedig a következő kormány feladata lesz - tette hozzá. Mosóczi László, a MÁV Zrt. pályavasúti üzletági vezérigazgató-helyettese a tájékoztatón szólt a régiót érintő vasútfejlesztésekről, aminek gerincét a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonal felújítása adja.

Ez a projekt az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósulhat meg, mintegy 85 százalékát állja Brüsszel - mondta Mosóczi László. Hozzátette, hogy a legújabb, Szajoltól Püspökladányig tartó vonalszakasz építési munkálatait 2011-ben fogják kezdeni.

A 112 milliárd forint összköltségű beruházás jelenleg a pályáztatás szakaszában tart. Közlése szerint az így felújított, óránkénti 160 kilométeres sebességre alkalmas pályaszakasz a legkorszerűbb biztosítóberendezésekkel lesz felszerelve. Mosóczi László hozzáfűzte: a vasúti fővonalról kikerült, még használható anyagokat a tervek szerint mellékvonalak felújítására hasznosítják.

A koncepciókban a 78 kilométer hosszúságú Debrecen-Mátészalka szakasz rehabilitációja is szerepel, összesen mintegy 10 milliárd forintos költséggel. Az idei költségvetés azonban a szükséges pénzügyi forrásokat nem tudja finanszírozni, így a vonalrekonstrukciós munkálatok leghamarabb 2011-ben kezdődhetnek el.

*

Megújuló egészségügyi intézmények Észak-Alföldön

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az Észak-alföldi régióban 3 megújult egészségügyi intézményt adnak át a napokban. A Regionális Operatív Program keretében 2007-2008-as időszakban, több mint 40 milliárd forint támogatási összeggel, 183 egészségügyi fejlesztés valósulhat meg uniós források segítségével, melyekből 35 projekt már átadásra is került.
A napokban elkészült új egészségügyi intézmények halmozottan hátrányos kistérségben lévő településen épültek vagy újultak meg. Ezeken a településeken az emberek igen magas százaléka munkanélküli, rossz szociális körülmények között él, mindez nagyban kihat egészségi állapotukra is. A megfelelő infrastrukturális és eszközellátottság, a megfelelő színvonalú alapfokú egészségügyi ellátás biztosítása, és a hatékonyság növelése kiemelten fontos ezeken a településeken.

A Mátészalkai kistérségben Nyírkáta Községben mára elengedhetetlenné vált a jelenleg teljesen elavult állapotban lévő alapellátást nyújtó orvosi rendelő helyett a hatályos törvényi és hatósági előírásoknak, szabályoknak megfelelő új Egészségház építése. A több mint 63 millió forintos uniós támogatással megvalósult projektnek köszönhetően Nyírkátán az új épületben megfelelő színvonalú alapfokú orvosi ellátást tudnak nyújtani, a megelőzést és a dolgozók munkahelyi körülményeit javító berendezések, orvosi és informatikai eszközök kerültek beszerzésre, és megtörtént az épület komplex akadálymentesítése is.

*

Huszáros angol és táncház

Húsz roma fiatal tett sikeres vizsgát annak a tanfolyamnak a végén, amelyet a Human-Net Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Humán Erőforrás Fejlesztési Alapítvány indított „Jövőkép-máskép(p) – roma gyermekek és fiatalok életesélyeinek növelése” című TÁMOP-programja keretében.

A számítógép-kezelői tanfolyamot még 2009 októberében indították a Huszár lakótelepen élő 12-20 év közötti roma gyermekek és fiatalok számára, a képzés vizsgával zárult január 28-án, s ezen 20 fiatal teljesítette sikeresen a követelményeket.

Ugyanezen program keretében február 1-én angol nyelvtanfolyam indult, mely április végéig tart. A tanfolyam felkészítő-felzárkóztató jelleggel szintén a hátrányos helyzetben élő gyermekek és fiatalok számára nyújt segítséget iskolai előrehaladásukban, tanórákra történő felkészülésre, valamint a használható idegen nyelvtudás elsajátítására. Ezen kívül továbbra is roma táncház és klubfoglalkozások várja az érdeklődőket Nyíregyházán a Huszár lakótelepen, valamint Mátészalkán.

*

Vállalkozói fórumot tartott a Szatmár-Beregi TISZK

Matematikai, életmóddal kapcsolatos, családpedagógiai és stressztűrő képességek kialakítása. Ilyen jellegű képzéseken vettek részt eddig azok a pedagógusok, akik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társuláshoz tartozó 12 oktatási intézményben dolgoznak.
A TISZK az ún. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében elnyert forrás segítségével valósítja meg a szervezetfejlesztést. A pályázat jelenlegi állásáról fórumon tájékoztatták a vállalkozókat Záhonyban.
A megye különböző pontjain szervez vállalkozói találkozókat a társulás, tájékoztatni kívánják ugyanis a munkaerő-piaci szereplőket tevékenységükről. Továbbá kíváncsiak a cégek foglalkoztatási igényeire, valamint a szakképzéssel szemben megfogalmazott igényekre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társuláshoz tartozó oktatási intézményekben közel 20 képzési program valósul meg. Eddig 5 képzési program fejeződött be.

Szabó István Mátészalka Város polgármestere a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakképzés-szervezési Önkormányzati Társulás elnöke elmondta, ezek egyrészt az alapkompetenciák elsajátítására irányultak. Ezen belül kiemelt fontosságú a matematika, az életmód, a családpedagógia, és a stressztűrő képesség kialakításra irányuló modul.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Közművelődési és Képzési Intézet alvállalkozóként képzéseket végez, és szakmai szolgáltatásokat nyújt a társulásnak a pályázat TÁMOP részében. A szakmai szolgáltatási része az tulajdonképpen mérésértékelést jelent, 500 kilencedik évfolyamos diáknak a tudásszintmérését végzik a tanév elején és végén. 350 pedagógusnak pedig a kompetenciamérése is feladatuk. Láng Erzsébet, az Intézet igazgatója arról tájékoztatott, több mint 900 pedagógus vesz részt a 30 órás képzéseken, amelyek végén tudásukról tanúsítványt kapnak a résztvevők.

A képzéseket folyamatosan tartják a pedagógusoknak, a tanév végére ezeket be kell fejezni. A TÁMOP 2.2.3-07/2-2F pályázat hosszú távú célja, a szakképzés térségi, illetve regionális szinten történő összehangolása, valamint a munkaerő-piaci igényeknek leginkább megfelelő szakképzés biztosítása a tanulóknak.

*

Támogatott képzések a mátészalkai Baross iskolában

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolai és Szakiskolai Tagintézménye a 2010 -es évben az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül a mezőgazdasági vállalkozók,őstermelők, és erdőgazdálkodók részére képzéseket indít.
Az előbbiekben említett célcsoportok vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe, hiszen a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a képzés és vizsgáztatás költségeit a résztvevők számára visszatéríti. Az iskola megfelelő létszámú jelentkezés esetén indítja tanfolyamait, melyeken többek között erő- és munkagép kezelő, motorfűrész-kezelő, fakitermelő, vadász-vadtenyésztő és aranykalászos gazda OKJ-s szakképesítéseket szerezhetnek a hallgatók, de ezeken kívül is több mint huszonöt képzésből válogathatnak az érdeklődők.

*

EU-s támogatással készült kiadvány a Mátészalkai kistérségben Nagyecsedről

Három nyelvű, nívós kiadványok jelentek meg a "Határon átnyúló kulturális örökség, a helyi identitás szolgálatában" nevet viselő PHARE projekt keretein belül Nagyecsedről és további négy román határ menti településről: Börvelyről, Csanálosról, Érkávásról és Kaplonyról.

A romániai Szatmár megyei Múzeum a nyíregyházi Jósa András Múzeummal karöltve Lukács József szerkesztésében a közelmúltban jelentette meg a kiadványokat. A hajdani Ecsedi-Láp környéki magyar és román településeket történelmi és kulturális szempontokból vizsgálják a kiadványok, melyeket a kutatók által készített színes fotók tesznek igazán szemléletessé.

A kiadványok megtekinthetőek a következő weboldalon: www.zothmar.ro

*

Hivatásforgalmú kerékpárút építése zajlik Mátészalka és Nyírcsaholy között

Mátészalka Város Önkormányzata és Nyírcsaholy Község Önkormányzata konzorciális együttműködése alapján benyújtott sikeres uniós pályázata révén 2008-ban közel 312 milliós támogatást nyertek a két települést összekötő, a mátészalkai városi piacot, Köztemetőt és Ipari Parkot is érintő, mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút megépítésére /ÉAOP-3.1.3-2007-0005/.

A tervezési, hatósági engedélyezési, majd ezt követően a műszaki ellenőr és a kivitelezők kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárások lezárultával immáron elkezdődtek a létesítmény megvalósításának munkálatai.

A projekt célja a Mátészalka és Nyírcsaholy között hivatásforgalmú kerékpárút-szakasz kiépítése, mely érinti a mátészalkai Ipari Parkot, piacot és temetőt, tehát a két település közötti biztonságos kerékpározás lehetőségének megteremtésén túl hozzájárul a létesítmények jobb megközelíthetőségéhez is. A projekt Mátészalka és Nyírcsaholy részvételével, önkormányzati szervezettségben valósul meg.
A fejlesztés során egy 6 460 m hosszú, 2,8 m széles kerékpárutat építenek, 3 db zárt kerékpártárolót alakítanak ki, valamint a közlekedés biztonságot szolgáló táblákat helyeznek el.
A kivitelezési munkálatok részeként az EH-Szer Kft. megkezdte a kis- és középfeszültségű vezeték kiváltását az érintett szakaszon, az útépítési munkák kivitelezésére a Magyar Aszfalt Kft-vel kötöttek a felek szerződést. A megvalósítás műszaki ellenőri feladatait az Utiber Kft látja el.

A kivitelezési munkák jelenleg ütemterv szerint haladnak és az építési folyamatokhoz megfelelő munkaterületek biztosítása érdekében szükséges a területek ideiglenes forgalomtechnikai korlátozása, egyes területeken pedig -ideiglenesen - a forgalomtól történő teljes elzárás és elterelés is. Erről a közlekedési jelzőtáblák és a helyszínen időnként intézkedő kollégák segítségével gondoskodik a Kivitelező, a Magyar Közút együttműködésével. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósul meg.

*

Sikeres pályázatok a Mátészalkai kistérségben

A Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácstól a 2009. évi leghátrányosabb helyzetű kistérségek részére kiírt pályázaton, összesen 40.000.000 Ft. támogatást nyert el közfoglalkoztatáshoz szükséges eszközök beszerzése céljára. A munkaeszközök és munkagépek a kistérségi települések közfoglalkoztatási programjaiban folyó beruházások megvalósítását segítik elő.

*

Megtakarításból épül a hulladéklerakó a megyében

Nagyecsed – Lakossági fórumon mutatta be az érdeklődőknek kedden Nagyecseden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hulladékgazdálkodási Társulás az Európai Unió által támogatott regionális hulladékprojektet.

2009. szeptember 15-én, kedden Nagyecseden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hulladékgazdálkodási Társulás az Európai Unió által támogatott regionális hulladékprojektet. Hazánk egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási beruházása az elmúlt napokban kapott új lendületet, miután az Európai Bizottság támogatja a társulás Brüsszelbe tavaly nyáron benyújtott módosítási kérelmét.
A társulás beruházásában az Unió Kohéziós Alapjának támogatásával megyénkben lassan a finisébe ér a program. A mintegy 35 millió euróba – körülbelül 9,5 milliárd forintba – kerülő, több mint 200 települést, mintegy 600 ezer embert érintő környezetvédelmi projekt három gyűjtőkörzetbe szervezve teremti meg a szelektív gyűjtés, a korszerű hulladékgazdálkodás feltételeit a teljes régióban.

A környezetvédelmi fejlesztés, amelynek a tervezése és kivitelezése 2007. márciusa óta zajlik, az eredeti projektben elért-megtakarításnak köszönhetően most új elemekkel egészül ki. Ezáltal elindulhatnak azok a (II. ütemben betervezett) pótlólagos beruházások, amelyek révén az első ütemben hatékonyabbá válhat a hulladékgyűjtés és - ártalmatlanítás a régióban – erről is beszámoltak a szakemberek a nagyecsedi fórum közönségének.

Az egyes elemek költségeinek átcsoportosításából, a már korábban megkötött szerződések megtakarításaiból, valamint a kedvező jogszabályi változásoknak köszönhetően a visszaigényelhetővé vált áfából állt össze az a közel 8,5 millió eurós összeg, amelyből még az első ütemben megvalósulhat néhány igen sürgető és fontos beruházás. A legfontosabb ezek közül egy új, valamennyi érvényes jogszabályi előírást kielégítő hulladéklerakó kialakítása Nyíregyházán. Az új lerakó megépülésével mintegy 300.000 ember ellátása biztosítható nagyjából 20 évre.

A kisvárdai és nagyecsedi lerakók mellett pedig egy-egy komposztáló telep létesül majd, melynek működtetésével csökkenthető a lerakandó hulladék mennyisége, növelhető az újrahasznosítás aránya. A költségátcsoportosításból jut majd 10 db hulladékgyűjtő jármű beszerzésére is. A módosítás eredményeként mindezen beruházások 10%-os önerő mellett valósíthatóak meg, a tervek szerint legkorábban 2010 év végéig.

*

Leleplezték a városházát Vaján

Ünnepélyes újjászületésnapot tartottak 2009. szeptember 12-én, szombaton Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 27. városában, Vaján.

Gazda László országgyűlési képviselő nyitotta meg a több mint 3800 lakossal és július elsejétől immár városi ranggal büszkélkedő Vaja település városavató ünnepséget. A megye 228 településének sorában a 27. városként köszöntötték Vaját a polgármesteri hivatal előtti téren összegyűlt ünneplők.

A délelőtti ökumenikus istentiszteletet rendhagyó képviselőtestületi ülés, ünnepi beszédek, a városháza felirat leleplezése, kulturális programcsokor és a díszpolgári címek adományozása követte. Dr. Német Péter nyugalmazott megyei múzeumigazgató A mezővárostól a városig című előadásában izgalmas „időutazásra” hívta hallgatóit. Dr. Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke kifejtette: elismerésre méltó teljesítmény áll Vaja háta mögött, s tovább kell folytatni az „építkezést”!

Tisza Sándor polgármester elmondta: egykori mezővárosi címükkel és az elmúlt években elvégzett munkájukkal is bizonyították, hogy méltóak a városi ranghoz.

– Az élhető, komfortos kisváros megteremtése érdekében megvalósult fejlesztések magukért beszélnek, új pozíciónk még inkább szélesre tárja ezután a lehetőségek kapuját Vaja előtt. Mindezért azonban nekünk, vajaiaknak, különösen a város vezetőinek is nagyon sokat kell tennünk, kitartóan kell dolgoznunk, alkalmanként talán más szemlélettel is kell bírnunk. Vaja polgárai méltán lehetnek büszkék az elmúlt két évtizedben megvalósult beruházásokra, melyet széles összefogással és támogatással valósítottunk meg.

Terveik között szerepel a művelődési ház felújítása, a kiskastély megújítása, s az, hogy legyenek városuknak olyan terei, ahol szép környezetben elülhetnek a városlakók egy jó beszélgetésre. Tovább segítik a református templom felújítását, a helyreállított tájház berendezését, és kiemelt figyelmet szentelnek a munkahelyteremtésnek.

Forrás: Mátészalkai HVI

Cikk megosztása