Szép lesz a városközpont!

Lassan befejeződik Fehérgyarmat város központjának felújítása. A térkövezés nagy része kész van, elkezdték a parkosítást is.

A lakosság türelmesen hallgatta a vágókorong zaját,és kerülgette a dolgozó munkásokat,mert már ebben az állapotában is látszik, hogy az új "köntösben" nagyon szép lesz Fehérgyarmat. (további képek itt! , a kép forrása fehergyarmat.hu)

*

Expo Kölcsében

Első alkalommal kerül megrendezésre a fehérgyarmati kistérségben expo. Több,mint egy hónapos előkészítés után egy magyar, és egy ukrán egyesület szervezi meg a kiállítást és vásárt. Várhatóan a magyarországi, és ukrajnai gyártók bemutatják azokat a termékeket, amelyekkel energiát lehet megtakarítani, vagy előállítani.

*

Zeneszó Szatmárból

Dicséretes dolog, hogy a szatmári települések rendszeresen helyt adnak zenei rendezvényeknek. A Szatmári Rézfúvós Zenei Fesztivál már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

Azt viszont kevesen tudják, hogy a fesztivál helyszínének kiválasztásában nagy szerepe volt Csáthy Miklós, és a kelemen testvéreknek,akik Fehérgyarmatról indultak, Bárány Béla tanár úrnál tanulták a hangszert,és váltak igen híres művészekké.

A panyolai rendezvény értékét növeli, hogy évről-évre egyre több magyar,és határon túli együttes jelenik meg a fesztiválon,ahol a nem mindennapi zenei élmény mellé a szatmári ízek is hozzájárulnak a jó hangulathoz.

*

Lift a szociális otthonban

Pályázati pénzből épül lift a tiszakóródi szociális otthonban. A munkálatok már júniusban elkezdődtek,az alapozással már végeztek a munkások, most már a szerelőkön a sor. Várhatóan a hónap végére megtörténik az átadás,és megoldódik az emeletre történő közlekedés gondja.

*

Négy felújítás még nem kezdődött el

Örömmel adtunk hírt, hogy a fehérgyarmati kistérségben 7 iskola felújítására kerül sor a nyáron. A fehérgyarmati,a nagyszekeresi, és a botpaládi iskolák felújítása jó ütemben folyik. A kölcsei, a csaholci, a tiszabecsi,és a jánkmajtisi iskolák esetében a munkálatok még nem kezdődtek el. Ezek az iskolák a támogatási szerződések megkötésénél, és a közbeszerzési eljárásnál tartanak.

*

Szobor a város közepén

A Gyarmati Vigasságok rendezvénysorozat részeként került felavatásra a város központjában lévő körforgalom közepén elhelyezkedő Árpád szobor. A fából készült szobor költségeit adományokból készítette el az önkormányzat.

*

Sikeres Vadásztalálkozó Nábrádon

Szeptember 5-én Nábrád adott otthont a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vadásztalálkozónak. A Vadászhimnusz elhangzása után a megyei elnökség kitüntetéseket adott át, majd kezdetét vette a főzőverseny, a solymászok bemutatója.
Az egész napos rendezvény nagyon jól sikerült.

*

Magyar Katolikus Kulturális Nap

A fehérgyarmati római katolikus templomban tartották a Magyar Katolikus Kulturális Nap nyitó rendezvényét augusztus 19-én szombaton. A rendezvényen katolikus művészek léptek fel.

*

Jó ütemben halad a felújítás

Sikeres volt a második közbeszerzési eljárás a kölcsei általános iskolában. A nyíregyházi NYÍRÉP, mint kivitelező, jól halad a felújítással. Az iskola vezetésének sikerült úgy szervezni, hogy a tanév a felújítástól függetlenül is zavartalanul halad.

*

IKSZT Szatmárban

A 13 címbirtokosból 11 élt a pályázati lehetőséggel. Sajnos Nagyar és Milota községek önkormányzatai nem adtak be pályázatot. Minkét képviselő testület úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat az önrészt nem tudja előteremteni, így veszélyeztetné a projekt megvalósulását.

Az időközbeni ÁFA emelés nagyban befolyásolta a negatív döntést.

*

Kóródiak találkozója

Tiszakóród,és a romániai Szamos kóród évek óta jó kapcsolatot ápolnak. Részt vesznek egymás rendezvényein,és rendszeresen találkoznak a település vezetői. Most elérkezettnek látták az időt, hogy közös pályázatot adjanak be a kapcsolat további kiszélesítésére.

A pályázat kulturális, gazdasági, turisztikai és képzési feladatot megvalósítását tartalmazná.
Ebben az ügyben november 21-én közös ülést tartottak Tiszakóródon.

*

Romák képzése

Milota község gesztorságával nyolc szatmári település nyert jelentős összeget a 2010. évi közmunkaprogram megvalósítására. A program keretein belül oktatást kell megvalósítani. A szervezők úgy döntöttek, hogy a többnyire roma lakosokból álló munkások részére életmód,és életvitel témakörökben tartanak majd előadásokat.

A tematikában így megtalálható lesz a környezetvédelemmel, a mentálhigiéniai ismertekkel, a munkanélküliséggel kapcsolatos jogszabályokkal kapcsolatos alapvető ismeretek, de lesz szó családról, oktatásról, közösségi életről is.

Folyik a romák oktatása

A januári hírekben már szóltunk arról, hogy Milota község gesztorságával megkezdődött 8 település roma lakosságából alakult csoportok oktatása. A Milotán,és Sonkádon működő csoportok eredményesen tanulnak,és az eladók véleménye alapján minden remény meg van arra, hogy májusban eredményes vizsgát tegyenek.

*

Olimpiára készülnek az ovisok

A szatmári térség 23 óvodájában nagy odaadással készülnek a csöppségek az immár V. olimpiájukra. Számukra ez az egyedüli kimozdulási lehetőség,amikor a fehérgyarmati sportcsarnokban összemérhetik ügyességüket.

A "Keleti vég" Egyesület,és a fehérgyarmati Helyi Vidékfejlesztési Iroda közös szervezésében megvalósuló rendezvényre március utolsó péntekjén került sor.

*

Virágot a falvakba

A szamári térség települései közzül egyre több azoknak a száma, akik időt, pénz és fáradtságot is áldoznak arra, hogy szép legyen a településük. Az elmúlt évben főleg Kömörő és Milota községek lakói tettek ki magukért.

Ebbe az évben a térség valamennyi településén a közmunka keretében kezdtek hozzá a falu szépítéséhez. Kitakarították az árkokat, és előkészítették a virágos ládákat. Csupán a jó időre várnak, hogy virág is kerüljön az előkészített földekbe.

Forrás: Fehérgyarmati HVI

Cikk megosztása