Erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés

Többek között a mezővárosok, élelmiszeripari vállalkozások helyzetével ismerkedett a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat április 21-22-i hódmezővásárhelyi és szarvasi programján mintegy 180 polgármester, vidékfejlesztő szakember és vállalkozó.

A hódmezővásárhelyi nyitókonferencia házigazdája, Lázár János polgármester többek között azt a helyi modellt ismertette, amely a felmerülő problémák megoldása során az ott élők megtartását tekinti elsődleges céljának. Glatz Ferenc akadémikus, az MNVH elnöke kifejtette azt a meggyőződését, hogy a mezővárosok – mint Hódmezővásárhely is - büszke polgárokat teremtettek, büszke önkormányzatokkal. Ez az ötszáz éves sajátos magyarországi településtípus egy új európai modell mintája lehet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, városunk polgármestere két évtizedes vezetői tapasztalatait, országjárásainak benyomásait és a MÖSZ által szervezett konferenciák tanulságait ismertetve elmondta: erős önkormányzatok nélkül nincs vidékfejlesztés, ami pedig nemzetstratégiai feladat. Példaként említette, hogy a nagyarányú autópálya építéseket nem követte a helyi gazdaság fellendülése. A helyben megválasztatott vezetők képesek az országos célok közvetítésére és megvalósítására, szögezte le. A közszolgáltatások 70 százalékát az önkormányzatok nyújtják a lakosságnak. A települések mintegy fele azonban az önhibáján kívül hátrányos települések közé tartozik, az állam által előírt feladatait nem tudja ellátni a költségvetéséből. Nem tartható fenn a végtelenségig az a gyakorlat, hogy ezek a települések állami forrás-kiegészítést kapnak. Más településeken is az állami feladatok ellátásnak normatív támogatása 50 százalék alá süllyedt, s a hiányt saját bevételükből kell pótolniuk az önkormányzatoknak.

Gémesi György arról is tájékoztatta a fórum résztvevőit, hogy Gödöllő két hónap múlva otthont ad a Magyar Polgármesterek 8. Világtalálkozójának. Ezen beszámolhatnak arról, hogy létrejön a Közép-Európai Regionális Területfejlesztési Szövetség, amely megfigyelői státusz elérése törekszik az Európa Tanácsban, összegyűjti a határokon átnyúló fejlesztési törekvéseket, megnevezi az ezek megvalósítására megpályázható európai uniós forrásokat. Működésével elősegítheti a nemzetgazdasági újraegyesítésének folyamatát.

*

Egyenlő hozzáférés és esély: TÁMOP előadás az Aszódi Szivárvány Óvodában

Az Aszódi Városi Óvoda Szivárvány tagintézménye a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretéből hétmillió forintot nyert el a kompetencia alapú oktatás bevezetésére és legalább öt éven át történő fenntartására. A programcsomag bevezetésének előkészítéseként Kurucz Gyuláné közoktatási szakértő, óvodavezető tartott előadást a megjelent óvodai és iskolai szakembereknek, valamint érdeklődő szülőknek.

Az fenntartható emberi fejlődés egész életen át tartótanulási folyamatot feltételez, s ennek egyik első és egyik legfontosabb színtere az óvoda. A program keretében a lakótelepi óvodában a kor kihívásaihoz igazodva, új módszer- és eszközrendszer segítségével, az egyenlő hozzáférés és az esélyegyenlőség jegyében folyik az intézménybe járó kicsik fejlesztése. Mindez jelentős erőfeszítéseket kíván az óvodapedagógusoktól, akik munkájuk mellett továbbképzéseken, tanfolyamokon ismerkednek meg a program részleteivel.

Az elnyert pályázat kevésbé kedvelt, ám elengedhetetlen velejárója a foglalkozások és azok körülményeinek pontos, részletes dokumentálása is. A nevelőtestület folyamatos megújulását is eredményező program ugyanakkor egy olyan helyi szakmai műhely létrehozását segítheti, ahol a meglévő módszerek elsajátítása mellett új, a gyermekek fejlődését szolgáló utak keresésére, szakmai feltöltődésre ösztönzi a kollégákat.

Az első időszak mindenképpen nehéz lesz, de a továbbképzéseken résztvevő óvónők mindent megtesznek azért, hogy a csoportokba járó gyerekek zökkenőmentesen éljék meg a következő hónapokat.

Forrás: Aszódi Tükör

*

Sikeres pályázatok Kartalon

A Polgármesteri Hivatal felújítására és bővítésére 90 milliót nyert az önkormányzat. A munkálatok a tervek szerint május végén kezdődnek el, és 2011-ben fejeződnek be.

Ez idő alatt a Polgármesteri Hivatal a hajdani 1-es (postai) óvoda épületében működik majd.

A beruházás költsége 112 millió forint. A meglévő 90 millió forinthoz, 22 millió forintnyi önrészt terveztek. A 2-es óvoda, valamint az alsó tagozatos iskola akadály-mentesítésére és az alsós iskola külső rehabilitációjára 30-30 millió forintot nyert el az Önkormányzat.

A hivatal nyílt közbeszerzési eljárást ír ki, a pályázatokat egy külső, Kartaltól független szakember gárda bírálja el.

Megvalósítás előtt álló fejlesztések:

* A volt gyógyszertár épületének a felújítása és akadálymentesítése, melyben a családsegítő- szolgálat, idősek napközi otthona, és a nagycsaládosok klubja kap helyet. Az e célra megnyert összeg 52 millió forint. A pályázat kétfordulós, melynek végső döntése után kezdődhet a nyílt közbeszerzési eljárás.

* A Petőfi-tér rekonstrukciójára az Önkormányzat és a Könyves Kálmán Nyugdíjas Egyesület közösen nyújtotta be a LEADER-pályázatot. A beruházás eredményeként a Petőfi tér teljesen új díszburkolatot kap;

* Egy új bölcsőde megépítése is szerepel a tervek között. A volt gyógyszertár épületével szemben, az út másik felén építenék fel zöldmezős beruházás keretében a bölcsődét; passzív ház, napkollektorok termelnék meg az energiát. A négyosztatú, kartali parasztházakat stilizáló épületegyüttes közepén egy fedett, belső teret találunk. A bájos és elbűvölő épület egyedülállóan modern technológiával épülne, sok, egészen egyedi eljárást is lehetővé tenne. Jó idő esetén például ebben a közös térben aludhatnának a gyerekek, a fedett termek helyett. Az óvoda 40 kisgyermek befogadására lenne alkalmas. Az erre a projektre megpályázott összeg 200 millió forint.

Megvalósult pályázatok:
* A 3-as óvoda tetőtere, ahol a foglalkoztató, tornaszoba kialakítása megtörtént. A beruházásra 13 millió forintot nyert el az Önkormányzat. Jelenleg zajlik a műszaki átadás.

*

Geotermikus mező Gödöllő alatt

Gödöllő lehet Magyarország legnagyobb zöld városa, állapította meg Horuczi György, aki a Pannonplast POLIFIN A Vagyonkezelő Kft. képviseletében számolt be a gödöllői geotermikus kutatások eredményéről.

A vizsgálatok szerint a föld hőjét hasznosító, öt termelő és négy visszasajtoló kút fúrásával létrehozandó (az utóbbiak révén hosszú távon fenntartható) komplex geotermikus rendszer képes kielégíteni a város, az egyetem és az ipari létesítmények mintegy 300 ezer GJ éves hőigényét. Emellett – például – melegházi technológiával a város zöldségszükségletének egy részét meg lehet termelni helyben.

Az önkormányzat 2008 márciusában kötött előszerződést a kft-vel a város közigazgatási területén és annak környékén található, feltételezett geotermikus energia potenciáljának kutatására. A megállapodás szerint a felek együttműködnek a geotermális lelőhelyek villamos- és távhőenergiát termelő erőműben történő elsődleges hasznosításában, továbbá az erőmű által felhasznált termálvíz egyéb hasznosításában ipari és közösségi létesítmények (pl. strand) melegvíz ellátása révén. A társaság az előszerződésben vállalt kutatásokat elvégezte, a mért adatokat kielemezte és a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítette. Gödöllő alatt 2000-2400 méter mélységben, 220-230 millió éves triász mészkőben találtak olyan tározó réteget – geotermális rezervoárt –, ahonnan kitermelhető 105-120 fokos víz.

A társaság a korábbi megállapodásnak megfelelően egy közös projektcég alapítását javasolja az önkormányzatnak. Ezt követően kell a már meghatározott fúrási területek tulajdon- illetve használati jogát megszerezni, majd ezekre a fúrásokhoz szükséges engedélyekért folyamodni. A feltárt geotermikus mező hőkapacitásában és paramétereiben az előzetes számítások szerint kiválóan illeszkedik a város távfűtő rendszeréhez és teljesen kiválthatja a jelenleg felhasznált földgázt. A prezentáció után a képviselők számos kérdést tettek fel. Mint a válaszokból megtudtuk, akkor érdemes a beruházásba fogni, ha bebizonyosodik, hogy a geotermális energia felhasználása hosszú távon olcsóbb lesz a földgáznál. A precíz, alapos előkészítés reményt ad az elgondolás sikeres megvalósítására, aminek révén a város saját lábra állhat az energiaellátás e meghatározó területén. Ehhez azonban még hosszú út vezet. A képviselő-testület mindenesetre egyhangúlag elfogadta a tájékoztatót és felhatalmazta a polgármestert arra, hogy a projekt folytatására szóló javaslatokról a PannErgy Nyrt. (a Pannonplast jogutódja) képviselőivel további tárgyalásokat folytasson.

*

Ismét támogat nyári táboroztatásokat az Önkormányzat

Örömmel értesítjük a veresegyházi intézményeket és szervezeteket, hogy Veresegyház képviselő-testülete a város 2010. évi költségvetési rendeletében ismét biztosított pénzügyi keretet a szervezett nyári táborozások támogatására. A keretösszeg felosztását és ellenőrzését az Oktatási és Közművelődési Bizottság végzi. A támogatást azok a veresegyházi intézmények, egyházak, civil szervezetek és alapítványok vehetik igénybe, akik veresegyházi lakhelyű, nappali tagozatos képzésben résztvevő tanulók nyári táborozását szervezik. A támogatás összege a tábor időtartama és a résztvevők létszáma alapján kerül meghatározásra. A támogatás összegének felhasználását utólag, a számlák benyújtásával kell igazolni.

A támogatási igények benyújtási határideje: 2010. május 14. 12 óra.

Helye: Polgármesteri Hivatal, Kisné Takács Ildikó oktatási referensnél (belső udvar)

Közművelődési és Oktatási Bizottság

*

Legfrissebb hírek a szennyvízprojektről
Nyertes pályázat

Mint arról már hírt adtunk, 2009. október 15-én benyújtásra került a veresegyházi szennyvíztisztító telep bővítését, valamint Erdőkertesen, Szadán és Veresegyházon újabb szennyvízcsatorna hálózati részek kiépítését célul kitűző projekt pályázati anyaga. A Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez a Szennyvízelvezetés és tisztítás konstrukció második fordulójára benyújtott "Szennyvíztisztító telep bővítés, korszerűsítés és csatornaépítés a veresegyházi agglomeráció területén" című, KEOP-l.2.0/2F/09-2009-0023 azonosítószámú pályázatot az Irányító Hatóság támogatásra érdemesnek ítélte.

A négymilliárd forintos beruházási költségű projekt megvalósításához megítélt támogatás összege: 3 298 518 179 Ft, melyet a Kohéziós Alap/ Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosít majd. A támogatási szerződés megkötésének előkészületei jelenleg – az első forduló befejező munkáival párhuzamosan − folynak.

A 2. forduló kedvezményezettje a pályázó szervezet, a három település – Erdőkertes, Szada, Veresegyház – önkormányzatai által alapított Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás.

A megvalósításhoz saját forrással a Társulásnak is hozzá kell járulnia. A saját erő döntő részét hitelből kívánja biztosítani a Társulás, ezért ennek érdekében közbeszerzést hirdettek meg. A nyertes pénzintézet az OTP Bank Nyrt. lett. A 2010. április 19-én megtartott összevont Testületi ülésen a három település önkormányzati képviselői döntöttek arról, hogy a Társulás által felvett hitelhez a települési önkormányzatok meghatározott mértékben kezességet vállalnak. A hitelszerződés megkötése 2010. április 21-én, közjegyző előtt megtörtént. A hitel visszafizetésének fedezetét a szennyvízhálózat és tisztítómű üzemeltetését végző DMRV Zrt. által a fogyasztással arányosan a települési önkormányzatoknak visszafizetett, és az önkormányzatok által a Társulásra engedményezett fejlesztési díjhányad fogja biztosítani.

Az I. forduló (projekt előkészítési szakasza) záró projektje 2010. május 19-én lesz Veresegyházon, a Fő téri Gazdasági és Innovációs Központ épületében. A 2. forduló (megvalósítás) projekttagjainak, résztvevőinek (projektmenedzsment, PR-es, FIDIC mérnök, kivitelezők a szennyvíztisztító telep és a csatornahálózat építésére) kiválasztása közbeszerzéssel történik meg.

Amennyiben kérdésük van, kérjük, írjanak a [email protected] e-mail címre.

*

Cseh elismerés Gémesi Györgynek

Április 24-én Gödöllő cseh testvérvárosában, Brandys nad Labem-Stara Boleslavban I. Károly (hazánkban IV. Károly) érdemrenddel tüntették ki Gémesi György polgármestert.

Az érdemrendet az utolsó magyar király és osztrák császár fia, Habsburg Ottó alapította és azon személyek kaphatják, akik ápolják közös kulturális értékeinket, történelmünket és segítik, hogy országaink fiataljai megismerhessék egymást. Az átadási ceremónia minden évben cseh testvérvárosunkban történik április utolsó hétvégéjén, amikor I. Károlyra emlékeznek.
Gödöllő és Brandys 2008-ban kötött testvérvárosi megállapodást, és azóta több közös program is zajlott a két város között. A vívószakosztályok több alkalommal tartottak közös edzőtábort, tavaly a pápai látogatás alkalmából számosan keresték fel a cseh várost.
A tervek szerint az idei sörfesztivál idején a cseh zeneiskola növendékei fellépnek Gödöllőn és a két intézmény szorosabbra fűzi együttműködését. Brandys kapcsolódik a 2011-ben Gödöllőn megrendezendő Barokk Évhez. Gödöllő és Brandys az ausztriai Laxenburg, a szlovákiai Dunaszerdahely és a lengyelországi Zywiec részvételével EU-s pályázatokon is indulni szeretne.

*

LEADER Nőnap Aszódon

Az ÉKPM LEADER elnöke nőnapi rendezvényt szervezett Aszódra. Előadóknak a térségben sikeres nőket kért fel, akik a területükön aktívan tevékenykednek.

Az akciócsoport 23 településéről érkeztek a meghívottak, akiket egy szál virággal és ünnepi műsorral köszöntöttek. Sztán István, Aszód polgármestere férfitársai nevében üdvözölte a megjelent hölgyeket, és köszönetet mondott az áldozatos munkájukért, a családért és a közéleti tevékenységükért. Ezután Deák Istvánné az Aszódi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője mutatta be az iroda eddigi tevékenységét, a LEADER-szervezésében betöltött szerepét, valamint a megalkotott helyi stratégia menetét, elképzeléseit. A Kisnémedi jegyző, Hegyi Nagy Ágnes a településük III. tengelyes nyertes pályázatát mutatta be. Szabadi Mónika Galgagyörk polgármestere az elmúlt négy évben beadott sikeres pályázataikat foglalta össze, s illusztrálta képekkel.

A köszöntést Dr. Szabóné Müller Tímea zárta, aki arról is beszélt, hogy milyen volt a nők helyzete Európában és hazánkban. „Még ma sem foglalják el a nők az őket megillető helyeket az élet egyes területein., például a legfelsőbb bíróságnak nincs női tagja, bár a jogi végzettségű nők arány több mint ötven százalékos” – mutatott rá. Ezután a LEADER munkáját ismertette a pályázatok tükrében.

Az estet az aszódi Zeneiskola egyik formációja, a Barokk zenekar vonósnégyes, valamint a Breda zenekar fellépése zárt.

Forrás: Észak-Kelet Pest Megyei LEADER Egyesület, Gödöllői HVI, Veresegyházi HVI, veresegyhaz.hu

Cikk megosztása