A Szatmár-Beregi Natúrpark avató ünnepsége

A Szabolcs-Szatmár-Beregi Természet- és Környezetvédelmi Kulturális Értékőrző Közhasznú Alapítvány 2010. január 17-én  Fehérgyarmat Művelődési Házának nagytermében megrendezte Szatmár-Beregi Natúrpark avató ünnepségét.

A rendezvény köszöntő beszédét Dr. Tilki Attila Fehérgyarmat város polgármestere, a térség országgyűlési képviselője mondta. A megnyitót követően Dr. Sólyom László a Magyar Köztársaság Elnöke tartotta meg beszédét. A műsort a penyigei óvodások „Egy este a penyigei fonóban” című előadása színesítette.

A szakmai tájékoztató keretében Kónya József nyugdíjas polgármester, „Mit jelent nekünk a Szatmár-Bereg?”;  Haraszty László KvVM szakállamtitkára, „A natúrparkok szerepe a természetvédelem és a vidékfejlesztés rendszerében”; Izsó Gabriella a Szatmár Leader-től, „Az együttműködés lehetőségei a LEADER program rendszerébe”; valamint Dr. Horváth Róbert SzSzB Alapítvány programigazgatója, „Célok és lehetőségek a Szatmár-Beregi Natúrparkban” című előadások voltak hallhatóak.

A rendezvény a Szatmár-Beregi Natúrpark avatásával és az oklevelek átadásával fejeződött be. A két kistérség polgármesterein kívül Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei közgyűlés elnöke és Czomba Sándor vásárosnaményi választókerület országgyűlési képviselője is megtisztelte jelenlétével.

*

Panyola és a felelős utazás az Utazás Kiállításon

Március 4-7 közt rendezték meg a budapesti Hungexpo területén az Utazás 2010 Kiállítást és a Leader Expot. Az Utazás Kiállításon a Vista Utazási Iroda és az Észak-Alföldi RMI standján is képviseltette magát Panyola, előbbin turisztikai lehetőségeinket, utóbbin a pálinkát mutattuk be.

A Vistánál a 4 nap alatt rengetegen megfordultak, egyike volt a leglátogatottabb standoknak. A vendégek közül közel ezren töltötték ki azt a kérdőívet, melyben utazási szokásaikról érdeklődtünk, illetve azt szerettük volna megtudni, mi a véleményük a felelős utazásról. A felelős utazás lényege az, hogy az utazó tiszteletben tartja és támogatja a helyi természeti adottságok, közösségek, hagyományok sokféleségét. Nyitott arra, hogy megkóstolja a helyi ételeket, kíváncsi a helyi jellegzetességekre, szokásokra. A helyi szolgáltató pedig ismeri és védi saját örökségét: mindazon jellegzetességeket, amik a lakóhelyét egyedivé teszik. 

Panyola nagyon jellegzetes tájjal, ételekkel, szokásokkal rendelkezik, amik mind nagyon vonzóak lehetnek az idelátogatók számára, megőrizni őket pedig az itt élők és az idelátogatók közös felelőssége. Panyola bemutatkozása jól sikerült. A kiállítás legforgalmasabb napján, szombaton a  Szamosparti Nyugdijasklub előadását láthatta a közönség a forgalmas Leader pavilonban.  A Nyugdijasklub a Szatmár Leader meghívásának eleget téve mutatta be népszerű műsorát.

A kiállításra közel 40 000 belépő kelt el, a Vista pultjánál állandó volt a tömeg. A népszerűségnek  az is oka volt, hogy a kedvezményes utazási ajánlatokon kívül pálinka- és lekvárkóstolóval vártuk a látogatókat.

*

12. Nemzetközi Cinkefőző Verseny Szatmárcsekén

Február 27-én került sor a 12. Nemzetközi Cinkefőző Versenyre Szatmárcsekén. A rendezvény a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága által adományozott „Észak-alföldi Régió ajánlásával” címet viselte.

A fesztiválon idén 20 főzőcsapat vett rész. Érkeztek csapatok Erdélyből, Csángóföldről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről is. A cinkefőző  fesztivál hagyományőrző, gasztronómiai rendezvény, mely 1999 februárja óta évente kerül megrendezésre. Nagy népszerűségnek örvendő versengés, ahol 20-25 – helyi, környékbeli és külföldi – csapat méri össze  főzőtudományát több ezer látogató kíváncsi tekintetétől övezve.

A rendezvény, minden év februárjának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre, melynek helyszíne az általános iskola udvara, és a hozzá tartozó bitumenes sportpálya. Mindegyik csapat kötelezően főz cinkét, amely a hiedelmekkel ellentétben továbbra sem madár, hanem burgonyából és lisztből főzött sűrű massza, melyet sok-sok finom feltéttel gazdagítanak. Nagyon sok változata van, mindegyik csapat más és más ízekkel teszi ínycsiklandozóvá. Van, aki túróval-tejföllel, kacsa- vagy libatepertővel, mások savanyú káposztával, sült kolbásszal és szalonnával varázsolják ellenállhatatlan illatú és ízű fogássá ezt az egyszerű alapételt. Szilvalekvárral és tejföllel megkenve desszertként is figyelemreméltót lehet alkotni belőle. A cinkén kívül minden csapatnak kötelező főznie egy, a településre jellemző, tehát tájjellegű ételsort is, amelyek között a különböző levesek, sült húsok, egytálételek, sütemények egyaránt képviseltetik magukat.

A rendezvényt színesíti a libafogó verseny, ahol Ludas Matyi libaudvarban minden csapat fog egy pár libát.

*

Dr. Ángyán József előadásokat tartott Szatmárban

2010. február 2-án „Mi lesz veled magyar mezőgazdaság és vidék?” címmel Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő meghívására előadásokat tartott Dr. Ángyán József, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa, országgyűlési képviselő Szatmárcsekén, Fehérgyarmaton és Csengerben.

A professzor úr diagnózisa szerint – a multinacionális tőke és helyi rezidensei saját érdekeik mentén elsősorban a helyi közösségeket támadják, ezért ennek ellensúlyozása, a helyi gazdaság és társadalom megerősítése és a hálózati gazdaság kialakítása a vázolt jövőkép elérésének egyik kulcskérdése.

*

Az Aranycsapat tagja Szatmárban járt

Február 6-án rendezték Csengerben a Farsang Kupa elnevezésű utánpótlás labdarúgó tornát. A nagy küzdelem és az izgalmas mérkőzések mellett igazi kuriózum volt, hogy az Aranycsapat egykori kiválósága adta át a díjak egy részét, és természetesen több tucat közös fénykép is készült Buzánszky Jenő bácsival.

A Farsang kupa hamisítatlan futballhangulatát követően a fehérgyarmati Művelődési Házban tartott élménybeszámolóval egybekötött előadást Jenő bácsi.

*

III. Lápi Disznótoros Nagyecseden

2010. február 13-án szombaton harmadjára rendezték meg Nagyecseden a Lápi Disznótoros elnevezésű fesztivált, amelyre tizennégy csapat nevezett be. Nagyecsed 2008-ban rendezte meg először ebben a formában és ezzel a névvel az Ecsedi-lápi Fesztivált.

A szervezők és résztvevők célja volt, hogy felelevenítsen minél több helyi hagyományt, emellett bemutassa az Ecsedi-láp egykori és mai életét.

*

Hétszáz milliós fejlesztés Szatmárban

Pátyod – Jelentős mértékű falufejlesztési és arculatszépítési munka indul meg a szatmári térség falvaiban – vetíthető előre a Szatmár Leader Egyesület november 26-án tartott pályázati eredményhirdetési és átadási ünnepségén elhangzottakból.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének jogcímeire beadott, sikeres pályázatokról értesítő átadási rendezvényen megjelenteket Pethő András, az egyesület alelnöke köszöntötte, majd dr. Szórádi Sándor elnök tartott ünnepi beszédet. A Szatmár Leader Egyesülethez beérkezett pályázatok közül 38 felelt meg a kiírásokban szereplő feltételeknek, s benyújtóik összesen mintegy 778 millió forint összegű támogatáshoz jutottak – ismertette a számadatokat dr. Szórádi Sándor.

Elhangzott: négy témakörben – mikrovállalkozás létrehozására és fejlesztésére, turisztikai tevékenység ösztönzésére, falumegújításra, valamint vidéki örökség megőrzésére – igényelhettek támogatást a pályázók, s a hosszú kiértékelési folyamatot követően, akár már a napokban megkezdhetik a nyertesek a megvalósítást.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatási határozatainak, valamint a Szatmár Leader Egyesület emléklapjainak átadását követően, az elnök jövőbeni útmutatásként felhívta a figyelmet a pályázati követelményekhez igazodás fontosságára, majd segítő tanácsokat adott a jelenlegi, december 16-ig tartó időszakban pályázni szándékozók számára.

*

A Szatmár Leader Egyesület is részt vett a Csengerben megtartott pályaválasztási kiállításon

Az Észak-Alföldi Regionális munkaügyi központ szervezésében került sor Csengerben a Dönts jól - a jövőd a tét címet viselő pályaválasztási kiállításra. A rendezvény szervezői minden korosztály számára próbáltak segítséget nyújtani. A VII-VIII osztályos diákok számára középiskolákat hívtak meg, hogy azok bemutathassák, mire számíthat az, aki náluk szeretne tovább tanulni.

A gimnazisták többek között a Debreceni Egyetem standjánál érdeklődhettek a továbbtanulási lehetőségekről, de számtalan olyan cég is jelen volt a rendezvényen, amelyek piacképes munkalehetőségeket kínáltak fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. A szervezők több romániai, Szatmár megyei székhelyű céget is meghívtak a kiállításra. A csengeri sportcsarnokban megtartott pályaválasztási kiállítás a munkaadók és oktatási intézmények standjai mellett színes programokkal várták az érdeklődőket. A színpadon egymást váltották a különböző előadások, de sokan érdeklődve figyelték a kozmetikai standnál tartott bemutatókat, vagy az egyik pékárukat készítő cég látványpékségét is.

A Szatmár Leader Egyesület munkaszervezete is képviseltette magát, melyen hasznos tanácsokkal látták el az érdeklődőket.

Forrás: Szatmár Leader Egyesület

Cikk megosztása