Haydnt idéző sétány Fertődön

Fertődön a hónap elején vette kezdetét a zenélő szökőkúttal ékesítendő Haydn sétány kivitelezésének közbeszerzési eljárása. Az átadást idén nyár végére, a várossá avatás 15. évfordulójára tervezik.

Ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert Fertőd a Haydn sétány kialakítására. Az önkormányzat a napokban írja ki a közbeszerzési eljárást. A tervek szerint június elején lesz a munkaterület-átadás. A kivitelezés határideje augusztus vége: ezt követően rendeznek látványos ünnepséget Fertőd várossá nyilvánításának 15. évfordulója alkalmából, s akkor avatják fel ünnepélyesen a Haydn sétányt is a zenélő szökőkúttal.

A polgármesteri hivatal székhelyével, a Muzsikaházzal szemközti Kovács köz és környékén alakítjuk ki a Haydn sétányt. Az összesen mintegy százmilliós beruházás megvalósítását három ütemre bontottuk” – tudatta dr. Füzi Norbert jegyző. „Az elsőbe a Kovács köz díszköves térburkolása, környezetbe illő lámpatestekkel való térvilágítása, a közművek rekonstrukciója és a kertépítés tartozik. A második ütem az Elit kávézó előtti terület rendezését foglalja magába, közműfelújítással és az első fázishoz hasonló parkosítással. Ez 18 parkolóhely megszüntetését jelenti ugyan, de a harmadik ütemben 34 új parkoló megépítéséről gondoskodunk” – részletezte Fertőd jegyzője. Azok egy része az iskola előtti területen, a Vasút soron, illetve a Sarródi út mellett, az Esterházy-temetőnél kerülnek kialakításra. Technikai jellegű információ, hogy amíg nem készül el a két új parkoló, addig a régiek használatát a napi munkák nem fogják akadályozni.

A jegyző hozzátette: két közbeszerzési pályázatot írnak ki. Az első és második ütemet – a hasonló munkák jellegéből adódóan – együttesen, míg a harmadik szakaszt külön hirdetik meg.

*

Finisben a Fertőszentmiklósi iskolafelújítás

Fertőszentmiklós – A tavalyi évben kezdődött komplex iskolafelújítás a finiséhez közeledik a fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskolában. Már csak egy nagyobb feladat áll az iskola vezetése előtt ez pedig az új, korszerű tornaterem felépítése, amely az iskola igazgatójának reményei szerint augusztusra meg is történhet.

Azonban még néhány kisebb munkálat mind az alsó tagozatosok mind a felsősök épületeiben hátra van. Ilyen például a kicsik épületében a lift beszerelése, amely az akadálymentesítési programnak a része és az épület hátsó falánál lévő terasz rész átalakítása sem fejeződött még be. Az igazgató elmondása szerint ez annyiban okoz nehézséget, hogy addig az iskolaudvar építési terület, ami miatt a szünetekben a gyerekek szabad levegőn való tartózkodását másképp kell megoldani, illetve a téli időjárás, az új homlokzaton is nyomott hagyott, amelynek kijavítása napokon belül elkészül. Szántó Zoltán hozzátette: ettől függetlenül az oktatási munka zavartalanul folyik az iskolában.

A nagyobbak épületszárnyában is van még teendő. Az akadálymentesítést itt is elvégzik, így ebben az épületben is lesz majd lift, és a vizesblokkok, valamint az épület teljes területén a lámpatestek cseréje is része az iskolarekonstrukciós programnak. Ez azonban már némi kényelmetlenséggel jár, így elképzelhető, hogy a kivitelezés időszakában két osztályt ideiglenesen az alsó tagozatosok épületébe helyeznek át. A tanintézmény konyhája is korszerűbbé válik a jövő tanévre, miután a külső falak szigetelését a panelprogramhoz hasonló módszerrel feljavítják és lefestik. Ebben az önkormányzat segít az iskolának.

Az iskola a tanárok képzésére, valamint az eszközpark korszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetett. Ennek eredménye, hogy a tanári kar több tagját is továbbképzésekre tudták küldeni, valamint új informatikai eszközöket is be tudtak szerezni. Ennek kapcsán azonban Szántó Zoltán igazgató megjegyezte, számos eszköz – a pályázati határidő többszöri módosítása miatt – még nem érkezett meg. Ami viszont az informatikai fejlesztések közül elkészült és már a gyakorlatban is jól működik az iskola honlapja.

A weboldalon az aktuális tanévre vonatkozó információk szinte maradéktalanul fent vannak, néhány kiegészítés hiányzik csupán, melyek napokon belül felkerülnek. A weboldal arculatában letisztult, könnyen átlátható, de fiatalos, színes hangulatot tükröz, hogy a diákok és szüleik is gyakran visszatérő látogatókká váljanak.

1950-ig megtalálható a diákok névsora, ami sok „öregdiák” számára érdekes lehet, de a jelenlegi diákok is megtalálhatják szüleiket, nagyszüleiket is az egykori osztálynévsorokban. A titkárság könnyen, gyorsan fel tudja tölteni a weboldalt hírekkel, beszámolókkal, programokkal, fotógalériákkal, melynek csak szabad idejük szab határt.

Természetesen az iskola múltjáról, névadójáról is részletes írások olvashatók, valamint a tanári karról és az általuk vezetett szakkörökről is találunk információkat. Külön érdekessége az oldalnak, hogy a diákblog menüpontban a tanulók is beleszólhatnak és szerkeszthetnek, persze megfelelő tanári kontroll mellett.
Ennek menete:

1. A diák hozzáférést kér osztályfőnökétől

2. Az osztályfőnök a titkárságon kér hozzáférést, ha nincs neki. Ha már rendelkezik ilyennel, akkor a http://fertoszentmiklosiskola.hu/admin.php oldalon belép és a diákot a szükséges jogosultságokkal ellátja. A rendszer automatikusan, e-mailben értesíti a diákot.

3. A diák az e-mailben kapottak szerint belép a rendszerbe, elkészíti az írását, csatolja a fotóit, majd beküldi munkáját az osztályfőnöknek, aki jóváhagyja, javítja vagy visszaküldi a diáknak azt.

4. Amennyiben a tanár jóváhagyja a diák írását, az a weboldal „Diákblog” szekciójában időrendben jelenik meg. A legújabb 3 írás a címlapon is látható a „Diákblog” dobozban.

Az iskola weboldalát a http://www.fertoszentmiklosiskola.hu/ címen érhetik el.

*

Megújulás előtt áll a műemlék templom Harkán

Mintegy 9,5 millió forintot nyert a harkai római katolikus egyházközség műemlék templomának külső renoválására. Az építési területet pénteken adták át a kivitelezőnek, a munkálatok június végéig tartanak.

Több mint 13 millió forintból újítják fel a középkori eredetű katolikus templomot Harkán. Ehhez az egyházközség csaknem 9,5 millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyének „Vidéki örökség megőrzése” jogcímére beadott pályázatával, a többi felmerülő költséget pedig önerőből kell biztosítania. Az elmúlt néhány év sok-sok munkája és aggodalma után pénteken, az építési terület átadásával megkezdődött a műemlék külső rendbetétele.

Németh Antal plébános szerint a felújítás nem halogatható tovább. Az előző tatarozásra 1968–69-ben került sor, az azóta eltelt évtizedek alatt pedig az idő vasfoga nem kímélte a templomot. Mivel az épület egy mesterséges domb tetején áll, erős szélnek van kitéve az év nagy részében. Emiatt a torony párkányzata megbomlott, a vakolat már közepes erősségű viharban is lepattog. Két éve biztonsági okokból előtetőt készítettenk a kapuhoz, ez azonban csak a bejárat előtt állókat védi meg a bajtól.

A mostani renoválás során kijavítjuk a párkányzatot, a toronysisak állagmegóvó bevonatot, a falak pedig új vakolást és festést kapnak. Kicseréljük a tetőszerkezet nagy részét, a teljes cserepezést és bádogos-szerkezetet. Szükség szerint újakkal váltjuk fel az öreg nyílászárókat is, valamint megoldjuk a templom körüli csapadékelvezetést” – ismertette a felújítás részleteit a plébános. Az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás értelmében, az épület környezetében parkosítással megnövelik a zöldterületet. A munkálatok a tervek szerint június végéig tartanak, amely időszak alatt a templom végig látogatható lesz.

*

Országos diákkonferencia a környezettudományról

Sopronban tartották a XII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciát április 6–7-én. A diákkonferencia házigazdája a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, rendezője pedig a Környezet- és Földtudományi Intézet volt. A környezettudomány küldetése a természeti örökség megőrzése és továbbadása a jövő generációk számára. Az idei – eddigi legnagyobb – konferencián 21 tudományos szekcióban 306 tudományos előadás hangzott el. A diákkonferencia védnökségét Fodor Tamás, Sopron polgármestere; Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke látták el.

*

Szépasszonyvölgye mintájára: pincesor épül Sopronnál

Pincesort, bormúzeumot, turisztikai irodát, bemutató szőlőskertet, valamint rendezvényteret építene egy ingatlanforgalmazó Piusz Pusztán. A munkálatok idén szeptemberben kezdődhetnek.

A borospincesor gondolata 2006-ban merült fel Szetmár Balázsban, a Szetmár Ingatlan Kft. vezetőjében. Az elképzelés mára arra a szintre jutott el, hogy érvényes építési engedéllyel rendelkeznek.

A pincesor a térség új színfoltja, turisztikai látványossága lehet” – kezdte Szetmár Balázs. „Hét, egyenként száz négyzetméteres pincét alakítunk ki, ahol helyet kaphatnak a borvidék boros gazdái. Elsősorban a helyieket várunk, ám az ausztriai borászatokat sem hagyhatjuk ki, hiszen a cél, hogy egységben jelenítsük meg a Fertő partot. Felmerült még, hogy felvesszük a kapcsolatot a pannonhalmiakkal, és kialakítunk egy pálinkáriumot is” – fejtette ki. Villányban, Egerben, és a Fertő tó osztrák oldalán évszázadok óta működnek pincesorok, amelyek különleges hangulatot adnak. "Úgy érzem, Sopron megérdemli, hogy a borvidéknek legyen egybefüggő pincesora" – emelte ki Szetmár Balázs.

A hely szépsége önmagáért beszél: Sopron város látképe a Szent Mihály templom patinájával, a Sopron-pusztai medence és a Bécsi-domb panorámája, tiszta időben még az ausztriai Schneeberg csúcsai is láthatóak, mindez a határ menti erdő ölelésében. A beruházást két részre osztották. Az első ütemben épül meg a hét pince, a munkálatok idén szeptemberben kezdődnek. Jövő év tavaszán fognak hozzá a kiszolgáló helyiségek, valamint bormúzeum és a rendezvénytér kialakításának. A költségek mintegy 250 millió forintba kerülnek.

Képünkön: itt haladt egykoron a Borostyánkő út, valamint a közelben található a Páneurópai Piknik emlékpark

A pincesor egész éven át nyitva tarthat, s ideális helyszíne lehet rendezvényeknek, fesztiváloknak, ahol szinte az összes soproni borász képviselheti magát. A rendezvénytér nagysága meghaladja a soproni Fő teret. A kijutással sem lesz gond, hiszen a beruházók erre is gondoltak. Amennyiben megvalósul a pincesor, szezonálisan külön buszjáratok indulhatnak ide.

Annak, hogy Piusz Puszta lett a pincesor helyszíne, több oka is van” – folytatta Szetmár Balázs. „Itt haladt egykoron a Borostyánkő út, valamint a közelben található a Páneurópai Piknik emlékpark. S nem utolsó sorban itt volt egybefüggő, parlagon heverő két hektáros terület. Szeretnénk elérni, hogy a városi életforma mellett, közel hozzuk a természetet” – magyarázta az ügyvezető.

*

Különleges leletek a bencés templomból

Befejeződött a bencés templom felújítását megelőző régészeti feltárás. A várakozásoknak megfelelően számos érdekesség került felszínre a múltból.

A Nyugat-Dunántúli Operatív Program (NYDOP) turisztikai pályázatának köszönhetően felújítják a Fő téri bencés templom, ismertebb nevén Kecsketemplom épületegyüttesét, és állandó kiállítást rendeznek be a templomban.

A munkálatok során elsőként a szentélyt és az alatta lévő kriptát tárták fel, majd a hajó alatti leleteket vizsgálták. A várakozásoknak megfelelően számos érdekesség került felszínre a múltból, tudtuk meg Nemes András művészettörténésztől. „Az egyik sírban aranyhímzéssel díszített ruházatra bukkantunk, amelynek értékét emeli, hogy a ruházkodással kapcsolatban ebből a korszakból kevés tárgyi emlék van a múzeumok birtokában. A szentélyfejben egy XIV. század elején kialakított kripta maradványait tártuk fel, melyet faragott kőlapokból építettek, keleti oldalába geometrikus formákkal díszített kőlapot helyeztek. A hajó feltárása során sikerült lokalizálnunk a templom padozatába süllyesztett lépcsős lejáratú dongaboltozatos kriptákat, összesen négyet. Ezek közül három helye ismert volt, viszont a negyediket csak a forrásokból tudtuk. A Fenessy család sírboltja a rajta lévő évszám szerint 1644-ben készült, ötkoporsós temetkezés történt benne” – sorolt néhány jelentősebb leletet a teljesség igénye nélkül Nemes András.

A régészeti feltárást követően a kiviteli terv módosítását kérték a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A tervezett kriptalejárat mindkét oldalán találtak kriptákat, így máshová kell tenni a lejáratot. Amint a hivatal elfogadta a beadványt, kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást. Ez várhatóan egy hónap múlva történhet meg, és több munkafolyamatra szól majd. „Érdekesség, hogy a jövőben tizenöt-húsz centiméterrel alacsonyabb lesz majd a templom padlószintje, így a gótikus oszlopok lábazata is láthatóvá válik” – tette hozzá Horváth László templomigazgató.

*

Békát mentenek, madarat gyűrűznek

Harmincöt éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni csoportja. Tagjai madarat gyűrűznek, békát mentenek és a városlakókat is ellátják hasznos tanácsokkal előadásaik során.

A kezdeti cél nem változott, madárvédelemmel, megfigyeléssel foglalkozunk, segítünk a kutatómunkában és előadásokat szervezünk. Részt vettünk a békamentési akciókban és táborokat is tartunk” – emlékezett vissza a kezdetekre Mogyorósi Sándor, a szervezet titkára.

A Magyar Madártani Egyesület 1974-es alakulása után sorra szerveződtek a helyi csoportok, elsők között – egy évvel később – a soproni: tagjai valamikor egyetemi hallgatókból álltak, de ma már minden korosztály képviselteti magát. „Fertődtől Kapuvárig fogadjuk magunk közé a természetkedvelő és azért tenni is akaró embereket. Ismeretterjesztő munkánk során olyan hétköznapi témákról is tartunk előadásokat, mint például környezetünk madarai, de kiállításokat is szervezünk” – mondta el Mogyorósi Sándor.

A Breuer György Madártani és Természetvédelmi Szabadegyetem keretében a Soproni TIT-székházban rendszeresen tartanak előadásokat. A következőn, május 11-én Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa egy érdekes szemszögből állít emléket a hazai cukorgyártásnak. A felszámolás alatt lévő petőházi gyár környezetét madárélőhelyként veszi górcső alá.

*

Iskolafelújítás tíz és fél millióból Sopronkövesden

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 10,5 millió forintból szépülhet meg a sopronkövesdi iskola. Az önkormányzat útfelújítást is tervez, és hamarosan kinyithat a helyi teniszpálya is.

A sopronkövesdi önkormányzat pályázatát kedvezően bírálta el az Oktatási és Kulturális Minisztérium, így 10,5 millió forintból szépülhet meg az általános iskola. „Burkolatcserére, festésre és a nyílászárók cseréjére fordítjuk a pályázaton nyert összeget” – mondta Egyházi István polgármester.

Emellett huszonhárom építési telket alakítottak ki, jelenleg a közművesítés befejező szakaszánál tartanak, már csak a szennyvízátemelőt kell beüzemelni. „Az ingatlanokat már meg is hirdettük, várjuk az érdeklődőket. Három belterületi út felújítása is szerepel a terveink között, a még meglévő földutak szilárd burkolatot kapnak. A sporttal is foglalkozunk, szeretnénk felújítani és kibővíteni a labdarúgópálya öltözőjét, emellett a teniszpálya is hamarosan kinyithat. Már csak a belső felszerelések elhelyezése van hátra” – közölte a település első embere.

Ezen fejlesztések mellett a közlekedés terén is indul egy beruházás a térségben. A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút rekonstrukciója Sopronkövesdet is érinti, ennek elkészültével fénysorompót alakítanak ki egy mezőgazdasági úton és a közúton is.

*

Látogatók kalodában, velocipéddel: cél a Vendégbarát Múzeum cím

A Soproni Múzeum is pályázik a tavaly megújult ˝Határtalan történet˝ című, részben interaktív várostörténeti állandó kiállításával a Magyar Turizmus Zrt. által kiírt Vendégbarát Múzeum címre.

Szakmai előzsűrizés után internetes játék, online szavazás keretében dönthet a nagyközönség arról, hogy melyik intézmény érdemli ki idén a Vendégbarát Múzeum címet a Magyar Turizmus Zrt., az Oktatási és Kulturális, valamint az Önkormányzati Minisztérium által kiírt közös programban. A 2007-ben indult kezdeményezés célja, hogy segítségével az elmúlt években történt látogatóbarát fejlesztések híre eljusson a belföldi és a külföldi potenciális vendégekhez. A vendégbarát múzeumokra április 9-től május 2-ig lehet szavazni az EST.hu internetes portálon.

A megyei múzeumi hálózatból a Soproni Múzeum a tavaly megújult ˝Határtalan történet – Sopron és környéke története a kora újkortól napjainkig˝ című állandó kiállításával pályázik az idei elismerésre. Tóth Imre történész, az intézmény igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta: az új tárlat részben hagyományos, részben interaktív elemek segítségével enged betekintést a város sajátos és egyedi mikrotörténetébe. Így például korszerű infopultok szolgálnak elmélyedést segítő többletinformációkkal (például a divatról, a hadviselésről), a korhangulatot idéző, Sopronhoz kötődő zenékkel, fotókkal, karikatúrákkal, illetve olyan filmekkel, amelyek a XX. századi város finom részleteit villantják fel.

Tóth Imre hangsúlyozta: kiállításaikkal több érzékre kívánnak hatni. Így a látogatók – többek között – másolatok segítségével, tapintással is megismerhetik a tárlókban látható műtárgyakat, kipróbálhatják a nyakkalodát, kézbe véve összehasonlíthatják a hajdani és a mostani mérőeszközöket. Kialakítottak egy olyan helyiséget is, ahol a vendégeknek lehetőségük nyílik arra, hogy egy eredeti velocipéddel – háttérben a századfordulós Sopronnal – fotón örökíttessék meg magukat.

Élő cserépkályha-gyűjtemény
Forrásokért pályázik a győri Xántus János Múzeum ˝Az otthon melege˝ című cserépkályha-történeti állandó kiállításának második ütemére. Perger Gyula, a megyei múzeum igazgatója portálunknak elmondta: a fejlesztés lényege, hogy ˝élővé váljon˝ a gyűjtemény, vagyis a látogatók szakemberek segítségével maguk is részt vehetnek a cserépkályha-készítés folyamatában az agyagozástól az ipari formatervezésig.

*

Motort kapott a rendőrség a Fertő–Hanság Nemzeti Parktól

Motorkerékpárt adományozott a rendőrségnek a Fertő–Hanság Nemzeti Park, hogy hatékonyabb fellépést biztosítson a természetkárosítókkal szemben, ezzel segítve a bűnüldözést és bűnmegelőzést.

Sajnos egyre többen és többször zavarják meg az erdőkben, tanösvényeken, más kirándulóhelyeken a természetjárók nyugalmát. Számos esetben még testi épségüket is veszélyeztetik a tilos helyen száguldozó motorosok, quadosok” – mondta el elöljáróban Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrszolgálatának vezetője. „A nemzeti park és a Soproni-hegyvidék területén találkozunk falopások nyomaival, s az orvhalászat, orvvadászat is határozott fellépést követel. Emiatt döntött úgy a nemzeti park vezetése, hogy a rendőrség munkáját megkönnyítendő, motorkerékpárt adományoz a testületnek”.

Dr. Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója hozzátette: a motoros rendőr olyan helyeken is közlekedhet, ahol gépkocsival már nem tudna. Nemcsak a mintegy egymillió forintot érő motort, hanem az üzemeltetési költségeket, a benzint és a szervizelést is biztosítják. Az igazgató ugyanakkor kiemelte: igazi előrelépés a természetvédelmi törvények jelentős szigorítása lenne.

A nemzeti park gesztusát Farkas Gábor rendőrkapitány köszönte meg az állomány nevében.

*

Sztár, a legeredményesebb pásztorkutya

Sztár Magyarország első border collie-ja, idén a legeredményesebb angol pásztorkutyáknak járó Pentabord- vándorkupát is kiérdemelte.

Nem véletlenül hívják Sztárnak. Tavaly "ő" volt az első magyar border collie, ˝aki˝ a világ legrangosabb kutyakiállításán – a Cruftson – Special Junior osztálygyőztes lett. A Nagyszentjánoson élő kutyus a fajta őshazájában ért el nagyszerű eredményt. Soproni gazdái, Friderics Cecília és férje idén újra – több alkalommal is – hatalmas büszkeséggel veregethették meg Sztár hátát.

Mivel kisgyermekeink vannak, első szempont volt, hogy olyan fajtát válasszunk, amelyik remekül beilleszkedik a családba, intelligens, egészséges és gyermekszerető. Néhány hét múlva már a miénk is volt egy kiskutya. Olyan gyönyörű volt, hogy nem lehetett másképp hívni, mint Sztár. Négy kiskutya volt az alomban, egy másikba is beleszerettünk, hát azt is elhoztuk” – meséli a kezdeteket Friderics Cecília. „Vele egy új fejezet ˝robbant be˝ az életünkbe. A kezdetektől sikeresen szerepel a kiállításokon. Élete harmadik versenyén fiatal Európa-győztes lett és kvalifikált a Cruftsra, a világ legrangosabb kutyakiállítására, ahol első magyar border collie-ként – a leghíresebb kennelek juniorjai között – nyert a fiatal osztályban”. Erről a megmérettetésről tudni kell, hogy összesen 22 ezer eb vonult fel a világ legrangosabb kutyakiállításának tartott Cruftson, köztük 470 border collie.

Sztár idén is sztár maradt. Ő nyerte el a legeredményesebb angol pásztorkutya kannak járó Pentabord-vándorkupát, amit első női öttusázó olimpiai bajnokunk, Vörös Zsuzsanna alapított. Ezt a komoly kitüntetést, amelyért egy éven keresztül az angol és ausztrál terelő fajták versenyeznek, első alkalommal nyerte border collie Magyarországon. A rendkívül sikeres eb, aki a hétköznapokban megmaradt kis gazdái kedves játszópajtásának, tavaly 49 alkalommal szerepelt kiállításokon – ez nem akármilyen erőpróba kutya és gazdi számára egyaránt.

*

Chilében kóstolt a soproni sommelier

Magyarországot egyedüliként a soproni Lukács Szabolcs képviselte a Chilében múlt héten megrendezett sommelier-világbajnokságon.

Lukács Szabolcs rengeteg élménnyel tért haza a tengerentúlról. Elmondta, a boroknak köszönheti, hogy eljuthatott Chilébe, legutóbbi magyar bajnokként ugyanis ő kapott meghívást a világversenyre, ahol egyedül képviselte Magyarországot a több mint ötvenfős mezőnyben. A stábban Riegler Zsolt, a soproni Bormarketing Kht. ügyvezetője és Kozma Kálmán, a magyar sommelier-szövetség elnöke kapott még helyet, köszönhetően a támogatóknak és a soproni önkormányzatnak.

Az ezredforduló környékén kezdtem komolyabban elmélyedni a borok világában. Elvégeztem több tanfolyamot is és minden ezzel kapcsolatos szakirodalmat elolvastam. Tanultam Ausztriában, Budapesten, a munkahelyemen pedig igyekeztem tovább tökéletesíteni a borgasztronómia tudományát” – fogalmazott a soproni sommelier. A versennyel kapcsolatban kifejtette, meglepte a rendkívül magas színvonalú chilei gasztronómia. Jó alapanyagokból finomakat főznek, a fogásokat ízlésesen tálalják. És nemcsak az ötcsillagos hotelekben, hanem a középkategóriájú éttermekben is. „Van még mit tanulnunk... Nálunk alig alkalmaznak sommelier-t az éttermek, pedig az ételek mellett fontos az is, hogy kiváló italokat fogyasszanak a vendégek. A sommelier nem csak borokat kínál, ő a teljes italkínálatért felel, az aperitiftől a kávéig”. A soproni sommelier a középmezőnyben végzett, de rengeteget tanult a verseny során. A borok és párlatok felismerésében teljesített a legjobban és az elméleti feladatok sem fogtak ki rajta. A közeljövőben nem készül versenyre, de szervezőként számíthatnak a szaktudására.

A chilei világbajnokság elméleti kérdései között szerepelt a borvidékek felismerése, de teszt is, a válaszokat angolul várta a zsűri. A gyakorlatban borfelszolgálás, italfelismerés kapott helyet, de az egyes nedűkhöz ételeket is kellett ajánlaniuk. A pálmát a brit versenyző vitte el, őt a svájci és a francia nemzet képviselői követték. Valamennyien francia anyanyelvűek.

Hatalmas élmény, hogy megismerhettük Chilét, az ottani ételeket, italokat. Eljutottunk néhány borászatba, pincészetbe. Rengeteg ismeretséget kötöttünk és a kint tartózkodásunknak biztosan lesznek kézzelfogható eredményei is” – fogalmazott Riegler Zsolt. Hozzátette: ígéretet kaptak arra, hogy Sopron rendezheti idén augusztusban a következő hazai sommelier-bajnokságot. „Akkor újra ránk figyel majd a szakma” – mondta, s hozzátette, bár nem vagyunk bornagyhatalom, a Tokajit azért ismerik, s el is ismerik a tengerentúlon.

Forrás: Sopron-Fertődi HVI, rabapart.hu, fertopart.hu, kisalfold.hu

Cikk megosztása