Földkábellel a madarakért

A Hortobágyon sok értékes madár pusztulását okozzák légvezetékek; már nem sokáig.

– Összesen 332 millió forint pályázati pénzt fordít a Hortobágyi Nemzeti Park arra, hogy a légvezetékek földkábelre cserélésével, illetve a pusztán áthaladó közút természetbarát átalakításával védett és fokozottan védett állatok életét lehessen megóvni. A Hortobágyon viszonylag gyakran előfordul, hogy a fokozottan védett túzok, a ragadozó és a vonuló madarak áramütés miatt megsérülnek, esetleg elpusztulnak. (a kép: Daruvonulás - Forrás mme.hu készített dr Kovács Gábor)

A pályázaton nyert pénzből 15 kilométernyi veszélyes vezetékszakaszt lebontanak, illetve földkábelre cserélnek, a szabadvezetékek elbontásával pedig öt és félezer hektár védett élőhely rekonstrukciója történik meg. A program keretében bizonyos vezetékszakaszokra vizuális jelzőberendezéseket telepítenek, az ütközések megelőzése érdekében 120-150 madáreltérítőt helyeznek el a hálózaton.

A Hortobágyot átszelő 33. sz. főút veszélyeztetett szakaszai mentén védőkerítéseket húznak fel, valamint veszélyre figyelmeztető táblákat helyeznek el. A program keretében mintegy 24 kilométernyi védőkerítés épül, megtisztítják az átereszeket, két fotócsapdát, valamint több tucatnyi figyelmeztető táblát telepítenek a főútmentén 2011 novemberéig.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

A Hortobágyi LEADER HACS lezárta az ÚMVP III. tengelyére benyújtott pályázatok bírálatát és meghozta a végleges döntését.

(a dokumentum csatolva)

Támogató határozatokat átadása a Hortobágyon: http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=597188
Hortobágyi LEADER - Kovács Pál: 29'42 mp

Leader pályázati eredmények a Hortobágyi LEADER térségben

(a dokumentum csatolva)

*

Gyorsabban, biztonságosabban

Nádudvar - Mintegy 15 ezer ember közlekedését teszi gyorsabbá és biztonságosabbá a Nádudvar és Kaba között lévő mellékút felújítása.

Ez a napokban fejeződött be, a közel 10 kilométer hosszú út rehabilitálását befejező ünnepélyes átadás kedd délelőtt volt Nádudvaron.

Az aszfaltburkolat megerősítése, az árkok és átereszek tisztítása, az új jelzőtáblák kihelyezése és az autóbuszmegállók kijavítása közel 280 millió forintba került.

Ezzel azonban nem fejeződött be a Sárrét gyorsabb és biztonságosabb megközelítését lehetővé tevő Nádudvar-Földes útvonal felújítása, mert a korszerűsítés, javítás Kabától folytatódik Tetétlenen keresztül Földesig - mondta avató beszédében Csontos János, a térség országgyűlési képviselője.

*

Több vizes élőhely lesz a Hortobágyon

Három természetvédelmi részprogram megvalósítására használhat fel 1,2 milliárd forint uniós forrást a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP); a projektek jövő tavasszal indulnak és várhatóan két év múlva fejezik be azokat.

Három természetvédelmi részprogram megvalósítására használhat fel 1,2 milliárd forint uniós forrást a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP); a projektek jövő tavasszal indulnak és várhatóan két év múlva fejezik be azokat – mondta Szilágyi Gábor, a HNP természetvédelmi osztály vezetője hétfőn sajtótájékoztatón Debrecenben.

A három alprogram előkészítésére eddig mintegy 55 millió forintot költöttek. A kétéves program keretében 23 kilométernyi veszélyes távvezetéket váltanak fel földkábellel, 50 kilométeren védőkerítést építenek ki a 33-as főút mentén. Élőhely-rekonstrukciós fejlesztéseket valósítanak meg, és a vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani – ismertette Szilágyi Gábor.

Az osztályvezető elmondta: élőhely-rekonstrukciós fejlesztésekre 550 milliót költhetnek, amiből komplex tájrehabilitációt valósítanak meg. Ennek keretében mintegy 300 kilométer használaton kívüli gát- és csatornarendszert számolnak fel, továbbá Európa vízimadarakban egyik leggazdagabb élőhelye, a Hortobágy Öregtavak rekonstrukcióját is elkezdik.

A vizes élőhelyek megőrzésével a haltermelés jövőjét kívánják biztosítani, erre 210 millió forintot költhetnek. Többek közt csatorna- és műtárgy rekonstrukcióval, kotrással, hídépítéssel fogják növelni a vízzel borított területek nagyságát a Hortobágyon – tette hozzá az osztályvezető.

*

Pompázik a szovjet emlékmű Balmazújvároson

Még a tavalyi évben elkészült a Balmazújváros központi parkjában található szovjet emlékmű felújítása.

A már igazán rossz állapotban lévő emlékmű mára teljesen új arcot kapott, egy helyi vállalkozó jóvoltából. A több mint ötvenéves emlékművön mostmár jól olvasható minden név, írás és emlék, és a sírok alatt nyugvó hős szovjet katonák nyughelye is méltó lett arra a felújítás után, hogy továbbra is nyugodtan álmodjanak tovább az örök vadászmezőkön, ahová sok-sok évtizede költöztek.A minden tekintetben igényes és színvonalas munka költségeit a város önkormányzata finanszírozta.

forrás: haon.hu

*

Óvoda és bölcsőde épül Tiszacsegén

Toldozták-foltozták az eddigi épületet, ám az igazából sohasem felelt meg eredeti funkciójának.

Lesz tehát új óvoda, és csökkennek a fenntartási költségek. A megyében egyedülálló módon geotermikus energiával, vagyis termálvízzel fűtik majd az épületet.

Ebéd a tiszacsegei óvodában. Az intézményben 160 gyerek gondozását látják le. A csoportszobák kicsik, akárcsak a tornaterem, ahol a parketta már részben felvált. Elavult a mosdó is. Ma ugyanúgy néz ki, mint amikor 40 évvel ezelőtt kialakították. Az épületet eredetileg nem óvodának építették. Egy családi házat alakítottak át. Azóta folyamatosan bővítették, de ma már így sem felel meg az előírásnak az óvoda.

forrás: hajdumagazin.hu

*

Versenyezhet ponty lazaccal?

A Magyarországon megtermelt ponty hosszú időn keresztül "forgalom" volt Európában. Az elmúlt század elején olyan híre volt a magyar pontynak, hogy speciális vasúti vagonokban szállították élve a német és az osztrák halpiacokra. Jelenleg is a ponty adja a hazai haltermelés kétharmadát, a termelési technológiák azonban alig változtak az elmúlt évtizedekben.

Beszédes szám, hogy az 1950-es években is annyi pontyot termeltünk, mint napjainkban. Ebből látszik, hogy a hazai pontytermelési szektor nem készült fel az olyan kihívásokra, mint az éleződő verseny a vizekért, a vizes élőhelyekért, a fogyasztói szokások változása, a nagy áruházláncok szerepének a növekedése, valamint az egyre fokozódó importdömping. Szemléletváltásra és innovációra van szükség ahhoz, hogy az ágazatot kimozdítsák a holtpontról.

Ezért határozta el egy hazai, hat tagból álló szakmai konzorcium, hogy pályázatot dolgoz ki a magyarországi pontytenyésztés komplex fejlesztésére. A program (mely kedvező elbírálás esetén idén áprilisban kezdődik és három évig tart) összes költsége 452 millió forint, amiből 361 millió a támogatás, 91 millió pedig az önerő. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.

forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Hiány és fejlesztés

Közel 2 milliárd forintból, 145 millió forintos működési hiánnyal gazdálkodik idén Tiszacsege. A hiányt szigorú gazdálkodással hitelfelvétellel és elbocsátásokkal csökkenti az önkormányzat. A nehézségek ellenére idén is folytatódnak a fejlesztések a városban.

Épül a település új óvodája, bölcsődéje, több utcában pedig felújítják az útburkolatot. A beruházások összköltsége 640 millió forint.

*

Polgári fejlesztések

Több mint kétmilliárd forintból, 136 millió forintos működési hiánnyal gazdálkodik idén Polgár. A nehézségek ellenére folytatódnak a fejlesztések. Elkezdődik például a 35-ös főút mentén a kistérségi járóbetegszakellátó építése (több mint egymilliárdos kiadás), és 252 millió forintból átépítik a három évtizedes megújulásra váró Napsugár Óvodát is. A beruházások önrészét hitelből fedezi az önkormányzat.

Jó hír a költségvetéssel kapcsolatban, hogy az iparűzési adóból származó bevétel nem csökkent, mert az autópálya melletti új bevásárlóközpont kompenzálta az egyébként csökkenő bevételt.

forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

Kerékre magyar!

33 darab úgynevezett közösségi kerékpár érkezett Balmazújvárosra, melyeket minimális díj ellenében a helybeliek és a településre máshonnan érkezők is bérbe vehetnek.

Tiba István polgármestertől megtudtuk, hogy a kezdeményezés része annak a törekvésüknek, aminek jegyében a város szeretne környezetbarát képet kialakítani magáról. A járművek gyártójával úgy állapodtak meg, hogy a sárga színű, Balmaz-Citybike névre hallgató kerékpárokért az első hat hónapban a városnak nem kell fizetni, a fél év leteltével pedig a tapasztalatok alapján áttekintik, hogy bevált-e az újszerű kezdeményezés. „A város három, idegenforgalmi szempontból is frekventált helyén alakítunk ki kölcsönzőket. A fürdőnél és az önkormányzatnál lévő helyszín már biztos, a harmadikról pedig még egyeztetünk. A projekt révén három új munkahelyet is teremtünk, a kerékpárok kölcsönzéséért és szervizeléséért ezek az emberek felelnek majd" – jelentette ki a városvezető, hozzátéve, hogy a közösségi kerékpárok bérléséért óránként 100, naponta pedig 400 forintot kell majd fizetni.

forrás: haon.hu

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., Polgári HVI, Balmazújvárosi HVI

Cikk megosztása