Hatszázmillió a megyébe

Friss döntések nyomán a kistérségből Pannonhalma, Lipót, Bakonyszentlászló és Fertőszéplak részesül európai uniós támogatásban.

Újabb európai uniós pályázatokról született döntés nemrégiben. Az eredményeket Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke ismertette Pannonhalmán kedden. A helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis a nagy nyertes a pannonhalmi önkormányzat lett, amelynek "A városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban" elnevezésű kategóriában 539,7 millió forintot ítéltek meg.

Bagó Ferenc polgármester rövid beszédében utalt rá, a cél, hogy a település a világörökségnek számító főapátság méltó kapuja legyen. Dr. Török Péter jegyző részletesen ismertette az önrésszel együtt 675 millió forintos beruházást, amelynek megvalósítását várhatóan jövőre kezdik el. A volt piactérből valódi főteret hoznak létre. A megszűnő parkolóhelyek helyett új parkolót építenek. A 250 éves, műemlék magtárból művészeti-kulturális központ válik. Megtörténik a Váralja városrész két utcájának rekonstrukciója, új gyalogutat alakítanak ki a főapátságig, és felújítják az onnan levezető lépcsősort.

Balogh József tájékoztatásából kiderült, hogy a kereskedelmi szálláshelyek fejlesztése kategóriában további három megyei pályázónak ítéltek meg támogatást. A Lipóti Termálfürdő Kft. kemping létesítésére kapott 33,2 millió forintot. Az Evotech Kft. vadászfogadót építhet Bakonyszentlászlón 52,1 millió forintos támogatással. A panzióépületen kívül három apartmanház áll majd a vendégek rendelkezésére. A Zöld-Lak Bt. fertőszéplaki panzióját újíthatja fel, és bővítheti húszról huszonnégy férőhelyesre.

*

Zöldenergiával újult meg a tényői óvoda

A megye egyik legkorszerűbb napközi otthonos óvodáját adták át szombaton a sokorói településen.

A ˝falu büszkesége˝ egy 104 millió forintos beruházás eredményeként, egy közel százéves épület teljes felújításából, bővítéséből született.

A nemzeti iskolafelújítási programnál sikerrel pályázott közel 104 millió forint – ebből 28 millió az önkormányzat által biztosított önerő – mellett a tényőiek önzetlen munkájának, segítségének is köszönhető, hogy szombaton ünnepélyes keretek között átadhatták a megye egyik legkorszerűbb napközi otthonos óvodáját. A beruházás eredményeként a közel 100 éves, eredetileg is óvodaként szolgáló 250 négyzetméteres épület újabb 240 négyzetméterrel bővült.

Varga Gábor polgármester lapunknak elmondta: korszerűsítették az intézmény villamos hálózatát és fűtését, lecserélték az épület burkolatát, nyílászáróit, illetve szigetelték falait. Mostantól barátságos csoportszobák, galériás tornaszoba, jól felszerelt szertár, tágas gyermeköltözők várják a tényői apróságokat. Újdonságokkal is szolgál az új óvoda, hiszen sószobát, különálló fejlesztőt, kézműves- és orvosi szobát is alakítottak ki az épületegyüttesben. Kiemelt szerepet kapott az akadálymentes környezet kialakítása, az energiatakarékosság és az, hogy az építészeti megoldások a ˝zöldóvoda˝ kritériumrendszernek megfeleljenek. Az utóbbit például a napenergia többcélú (vízmelegítés, fűtés) felhasználása szolgálja. A projekt keretében kicserélték az intézmény bútorzatát, a nevelés tartalmi fejlesztéséhez szükséges eszközöket, sporteszközöket és az udvari játékokat is.

Az ünnepélyes átadáson többek között részt vett Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke és Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke is. A megújult óvodaépületet Fodróczy Kálmán plébános szentelte fel és megáldotta Karsay Lajos evangélikus lelkész is.

*

Támad a monília, itt az ideje a védekezésnek

Ahogy az utóbbi években, úgy most is a kajszi, cseresznye és meggy virágzásának idején hűlt le az idő, vált csapadékossá az időjárás. Ez azért fontos és igényel odafigyelést, mert ilyenkor támad a gyümölcsösök legnagyobb kárt okozó gombás megbetegedése, a monília.

A Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának legutóbbi közleménye a szőlők, gyümölcsösök gazdáinak ad aktuális tanácsokat.

A napokban ugyanis halaszthatatlan növényvédelmi munkákat kell elvégezniük a kertészeknek: a fák már virágoznak, a szőlő rügypattanás előtt áll. Permetezni kell ismét, a hetekkel ezelőtt elvégzett télvégi rezes/kénes lemosópermetezés után. Támadnak ugyanis a gombák. A legveszélyesebbek a moníliafélék, amelyek a most virágzó kajszit, mandulát, a néhány napon belül bimbót bontó meggyet, cseresznyét támadja meg leginkább. Ebben a csapadékos, hűvös időben a monília ellen virágzáskor kétszer is célszerű védekezni: az elején és a kétharmadánál.

*

Öt faházat nyertek a pannonhalmi borászok

Csaknem kétmillió forintot nyert a Pannonhalmi Borvidék Hegyközsége a Bormarketing Alapból.

A pénzből öt olyan faházat akarnak beszerezni, ami egységes megjelenést biztosít különböző rendezvényeken, vásárokon, kóstoltatókon a környék borászainak, pincészeteinek, tudatta Hangyál Balázs hegybíró. A szétszedhető és könnyen újra felállítható, szállítható standok előrelépést jelentenek abban a munkában, ami a borvidék hegyközségeinek egyesülésével kezdődött és a termelők összefogása jegyében növelheti a környék borainak hírnevét. A Bormarketing Alapba az a pénz kerül, amit az eladott bor után literenként megállapított összegben kell befizetniük a gazdáknak. Az összegyűlt alapból közös marketingcéljaikra pályázataikkal igényelhetik vissza a borvidékek a pénz egy részét.

*

Felhívás vakok és gyengénlátók részére

A Látássérültek Nyugat-dunántúli Rehabilitációs Központja segítő kezet ajánlva a településen élő, vagy Pannonhalmához kötődő vakok és gyengénlátók irányába.

A részletes felhívást a Csatolmánykban olvashatják.

*

A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tájékoztatója

Február utolsó hetében juttatta el a Társulás minden vidéki településre és a kétkannás hulladékgyűjtésben érintett győri háztartásokba is azt a tájékoztató kiadványt, amely ismerteti a korszerű hulladékgyűjtési rendszer működését, illetve arról is tájékozódhat belőle az érdeklődő, hogy a különféle anyagú hulladékokat hova kell gyűjteni, valamint, hogy hol áll rendelkezésére hulladékudvar.

A kiadványt digitális formában "Általános tájékoztató a korszerű hulladékgyűjtési rendszerről" címmel megtekinthetik alább, a Csatolmányokban.

Időközben a Társulás újabb tájékoztatót tett elérhetővé a honlapon, amely praktikus összefoglalója a hulladékszállítást érintő változásoknak. A társulás mind a 112 településén megvalósult az új hulladékgyűjtési rendszer, amely lehetővé teszi a lakossági hulladék korszerű kezelését. A Csatolmányokban megtekinthetnek egy összefoglaló táblázatot is, amelyben külön városrészenként megtalálhatóak az április 5-től érvényes gyűjtési napok.

A táblázatból kiderül, hogy a tagtelepülések lakossága melyik gyűjtőudvarba és pontosan milyen időpontokban szállíthatja a felesslegessé vált hulladékát.

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a hulladékudvarokban is anyaguk szerint külön válogatva van lehetőség a hulladékok elhelyezésére, ezért azt ennek megfelelően szállítsák be a telepekre!

*

Pályázat a Cuha-völgyi vasút fennmaradásáért és fejlesztéséért

Hatvanmillió forint uniós pályázati támogatás elnyerésével kívánják biztosítani a bakonyi, Cuha-völgyi vasúti pályaszakasz hosszú távú fennmaradását és működését – jelentette be Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a veszprémi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatóján.

Nem szerencsés ugyanis, hogy a műemléki és vasúttörténeti jelentőségű Cuha-völgyi vonal megszűntetése időnként újra és újra előkerül” – tette hozzá. Pál Béla szerint nemrég jó alkalom kínálkozott pályázati támogatás benyújtására, ugyanis az Európai Unió az úgynevezett dél-kelet-európai együttműködése keretében meghirdette a Vasúti Örökség Dél-Kelet-Európában elnevezésű projektjét.

Erre közös pályázatot adott be a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség, a MÁV Start Zrt. és a MÁV Nosztalgia Kft.” – tájékoztatott a fejlesztési tanács elnöke. Közlése szerint a támogatás elnyerésével három célt szeretnének elérni: szükség van egy megvalósíthatósági tanulmányra, amelyben a Győr-Veszprém közötti pálya fenntartható fejlődését dolgoznák ki, másrészt a MÁV Nosztalgia Kft.-vel beindítanák majd a nosztalgia-vonatokat. Harmadsorban pedig marketing kampányokkal, tájékoztató hírverésekkel kívánják bakonyi vonatozásra és kirándulásokra csábítani a hazai és külföldi turistákat.

A két fordulós pályázat első bírálása május elején várható, a végleges döntés pedig ősszel lesz” – mondta Pál Béla, megjegyezve, hogy a támogatás elnyerése esetén az unió a projekt megvalósítására 36 hónapot biztosít.

Mészáros András, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy civil szervezetek, önkormányzatok összefogásával sikerült megakadályozni a bakonyi vasútvonal megszűntetését, ám azt szeretnék elérni, hogy egy "használható menetrend" is legyen erre a vasútvonalra.

*

Bölcsődefejlesztésre 550 millió

A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program „Bölcsődék fejlesztése” című pályázati kiírásán megyénk 7 projektje összesen több mint 550 millió forintot kap. A dunaszegi, a győrújbaráti, a mosonmagyaróvári, a nyúli, a soproni és a vámosszabadi önkormányzat, az „Evangélikus Egészségügyi Képzésért” Alapítvány kap egyenként 80 millióhoz közeli összeget.

*

Folyamatosan megújul a nyugdíjasház

Pannonhalma – Húszéves a Szent Márton Nyugdíjasház, s ez alatt a két évtized alatt a jóból és a rosszból is bőséggel jutott az itt élőknek. Az intézmény helyzete mára stabil.

˝Ha otthon lennék, nem lenne, aki rám nyitná az ajtót˝ – szól Horti Ferencné magyarázata a kérdésre, tíz éve miért választotta a nyugdíjasotthont. Az asszony Csongrádról tért vissza a szülőfaluja, Écs szomszédságába, s mára nemcsak megszokta, meg is szerette a környéket. A panoráma az udvarról is, a szobájából is fenséges: ahányszor csak szeretné, mindig láthatja az örök üzenetű apátságot.

Összecsiszolódott a társaság – ők harmincheten, a Szent Márton Nyugdíjasház lakói. Pedig három éve ugyancsak félő volt: a szélrózsa minden irányába kerülhetnek az idősek, szabályosan csőd szélére jutott az intézmény. Gyarmatiné Tomasits Magdolna intézményvezető feledhető emlékként idézi vissza az intézmény működésével kapcsolatos nehézségeket, szerencsére a helyzetük a tulajdonos nyitott szemléletének köszönhetően alapvetően megváltozott. „A folyamatossághoz hozzátartozott a kitartás, a szorgalom és a hitünk az idősotthon működésében” – szögezte le az intézményvezető. „Tudtuk: az állami támogatás folyamatos csökkenése juttatta a csőd szélére az otthont, az új tulajdonos szerencsére a bezárás helyett előremenekült: felújíttatta a tetőt, újak a nyílászárók és a ház nagy részére ráfért a renoválás”.

Az intézményvezető szerint az idősház külső felújításával párhuzamosan szakmailag is folyamatosan megújulnak: tartalmas kapcsolat fűzi őket az Őszikék Nyugdíjasklub tagjaihoz, kiállításokat, könyvbemutatót, találkozókat szerveznek.

Forrás: Pannonhalmi HVI, kisafold.hu

Cikk megosztása