A horti iskola ajándékot kapott

Egy cég nagyvonalú ajándékkal lepte meg a település általános iskoláját. Három darab LCD monitort adott az oktatási intézménynek.

A SAMSUNG Electronics Zrt. jászfényszarui gyáregysége igazi karácsonyi meglepetéssel szolgált a horti általános iskolának. A gyár vezetése három darab összesen mintegy 200 ezer forint értékű nagyképernyős, csúcstechnikát képviselő LCD monitorral ajándékozta meg az iskolát, Czibolya Béláné közbenjárásának köszönhetően. A Samsung Zrt. már nem először adományozott, korábban már a helyi óvoda is részesült hasonló nagy értékű adományban. Az iskolának pedig a közelmúltban a HP Magyarország is ajándékozott egy 150 ezer forint értékű festékcsomagot.

Egyébként a horti önkormányzat két millió forintot nyert a „Szakmai és informatikai fejlesztési feladatok támogatása” című pályázaton. Így az iskola és az óvoda egy-egy millió forintot fordíthat az informatikai eszközök fejlesztésére valmint udvari játékok vásárlására. Az iskolában már a beszerzés le is zajlott és 13 darab 19” –os TFT monitorra, egy darab színes lézernyomtatóra, nagy fényerejű projektorra, 20 darab optikai egérre és egy oktatószoftverre is futotta az összegből.

*

Sikerrel zárta a 2009-es évet a hatvani kistérségben működő Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Hargitai Katalin, a vidékfejlesztési iroda munkatársa elmondta: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének első pályázati szakaszában 13 pályázó mintegy 200 millió forintot fordíthat mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére, falumegújításra, a vidéki örökség megőrzésére.

A LEADER-pályázatokra kilenc pályamunka érkezett az egyesülethez, amely az alábbiak szerint alakult: mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére, falumegújításra és -fejlesztésre négyet-négyet, a vidéki örökség megőrzésére egyet adtak be. A LEADER esetében kiváltképpen az önkormányzatok és a civilszervezetek érdeklődtek, hiszen ezek egy tucat pályázatot nyújtottak be a határidő lejártáig. Utóbbiak feldolgozása még tart.
A munkaszervezet 2010-ben is egész napos nyitva tartással várja az érdeklődőket a hatvani, Balassi Bálint utca 3. szám alatti irodájában.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

*

Korszerűsítik a szennyvízhálózatot

Rózsaszentmárton önkormányzata több mint 17 millió forintot nyert pályázati úton a község szennyvízelvezetésének és tisztításának fejlesztésére.

Rózsaszentmárton a 60-as években a bányász lakótelep szennyvizeinek tisztítására épült szennyvízhálózat és szennyvíztisztító, ami már nem felel meg a mai kor követelményeinek. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a község egészére kiépítteti a csatornahálózatot, és egy új, az Európai Uniós követelményeknek is megfelelő szennyvíztisztító telepet épít, valamint átépíti a nem közterületen lévő csatornahálózatot. Ezáltal, megszűntetik a felszíni és felszín alatti vizeket veszélyeztető illegális kivezetéseket, így kialakítva egy tiszta, élhetőbb környezetet. A tervek megvalósulása a helyi gazdaság fejlődésére is kedvező hatással lesz.

A helyi önkormányzat elkészítette a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát, a csatornahálózat és szennyvíztisztító telep engedélyes terveit, és beszerezte az építéshez szükséges vízjogi létesítési engedélyt. A lakosság terheinek csökkentése érdekében Európai Uniós pályázatot adott be, mely sikeresen túljutott az első fordulón, a második forduló előkészítéséhez 17.136.000 forint támogatást kapott. Most az előkészítő munkák eredményes előrehaladásának köszönhetően a második fordulóra november 6-án beadták a pályázatot.
Kedvező elbírálás esetén a beruházás 2010 első félévében elindulhat, és előreláthatólag az év második felében befejeződik.

Megépül majd egy korszerűk, az előírásoknak megfelelő 210 köbméteres szennyvíztisztító telep, 20728 fm gravitációs csatorna, 633 fm nyomott csatorna és 1687 fm nyomóvezeték, 6 darab községi átemelő, 21 darab házi átemelő, valamint az ingatlanok előre kötési is megtörténik. A tervezett összköltség 759.340432 forint, amelyből az Európai Uniós támogatás 606.937.304 forint, a saját forrás 152.403.128 forint.
A beruházás alakulásáról az önkormányzat rendszeres tájékoztatást biztosít szórólapok, lakossági fórumok, a helyi újság, és a község saját honlapja segítségével.

*

Informatikai frissítés Lőrinciben

Több millió forint értékben adtak át új informatikai eszközöket a város oktatási intézményeinek.

Napjaink iskolájának mindenek előtt két kiemelt társadalmi elvárást kell teljesítenie: szakmailag meg kell felelnie az ország európai integrációs törekvéseinek, valamint ezzel szoros összefüggésben teljesítenie kell azokat a minőségbiztosítási igényeket, amelyek a közoktatással szemben manapság megfogalmazódnak – mondta Víg Zoltán lőrinci polgármester a városközponti Közösségi Házban megrendezett ünnepségen, melynek keretében a város oktatási intézményeiben felhasználásra kerülő informatikai eszközök kerültek átadásra, több millió forint értékben. A település a TÁMOP 3.1.4. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben elnevezésű pályázat keretében több mint 85 millió forintot nyert a Napsugár Óvoda, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola valamint a Március 15. Gimnázium és Szakképző Iskola számára.

Az intézményekben folyó munka színvonalának emelését, az új oktatási módszerek bevezetését elősegítő eszközöket – laptopok, nyomtatók, digitális fényképezőgépek, televíziók, dvd-írók és lejátszók – Bózsvári Lászlóné (óvoda), Királyné Zólyomi Erzsébet (általános iskola) és dr. Patócs László (középiskola), a három intézmény vezetője vette át. A pályázat keretében a pedagógusokat érintő továbbképzések is elkezdődtek.

*

Nagykökényes pályázati hírei

A 2009. január hónapban benyújtott LEADER III. tengely ÚMVP nyertes pályázat keretében megkezdődött az iskolakertben a volt Dessewffy-kúria egykori istállójának külső-belső felújítása, alkotó házzá alakítása.

A felújítás mintegy 33 millió forintból valósul meg, amelyből pályázati támogatás 24,9 Millió Ft, a beruházás 25 százaléka áfát önerőként az Önkormányzat biztosítja. A műemléki istálló felújításához a Nagykökényes Tárgyi Emlékeinek Megóvásáért Kulturális Alapítvány is több millió Ft támogatást nyújt.

A ravatalozó lapos tetőszerkezete bitumenes lemezszigetelésének megrongálódása miatt a képviselő-testület döntött annak felújításról, melyre megyei pályázatot nyújtottunk be. Ezek a pályázatok csak a kiírásban meghatározott, kötött célokra igényelhetők, sajnos belterületi utak felújításra kedvező pályázati lehetőség nem jelent meg. Az Egyházközség is pályázatot nyújtott be a LEADER IV. tengely keretében a „Zagyvaság koncertek” címmel komolyzenei rendezvénysorozat megtartására, melynek teljes összegét állami támogatásból finanszírozhatják. A parókai épületének teljes külső és belső felújítására is pályázatot nyújt be az Egyházközség.

*

Bajnai: Jöjjenek, akik hosszabb távra terveznek

Bajnai Gordon szerint sok lényegi változtatást célzó kezdeményezés bukott meg a politikai ellenálláson. Legalább nemzeti ügyekben megegyezésre lett volna szükség.

Bajnai Gordon 2010. március 19.-én Hatvanba látogatott, ahol Érsek Zsolt polgármester és Francsics László, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója az új autóbusz-pályaudvar megépítésének a támogatására vonatkozó szándéknyilatkozatot.

A miniszterelnök ezután részt vett a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF) új Hallgatói Információs és Szolgáltató Központjának (HISZK) ünnepélyes átadásán.
Az elmúlt egy évről a miniszterelnök elmondta: – Tavaly tavasszal – egy nagyon nehéz időszak kellős közepén – három dologra vállalkoztam: visszafordítjuk az országot a szakadék széléről, növekedési pályára állítjuk a gazdaságot, illetve úgy hajtjuk végre a szükséges változtatásokat, hogy azok ne legyenek elviselhetetlenek. Magyarországot ráállítottuk egy pályára, amely felfelé ível, de még igen erősen kell kapaszkodni. Rendbe kell tenni többek közt az egészségügyet, az oktatást, az önkormányzati rendszert.

– Számos olyan kísérlet történt, hogy lényegi változások történjenek az országban – tette hozzá a miniszterelnök. – Ezek nagy része megbukott a politikai ellenálláson. Vagyis a legnagyobb hiba szerintem az az elképesztően éles politikai szembenállás, amely gyakorlatilag minden reformtörekvést, változtatást megbéklyózott. Legalább a nemzeti ügyekben megegyezésre lett volna szükség, és erre a jövőbeni kormányoknak is szükségük lesz.

Bajnai Gordon hozzátette: nem készül további politikai szerepvállalásra. – Egy éve, amikor elválltam az ország kormányzását a fő szempont az volt, hogy az ország érdeke fontosabb, mint a személyes karrierem. Ma is így gondolom. Jöjjenek a politikusok, akik hosszabb távra terveznek.

*

Foltozás helyett teljesen felújítják a hatvani utakat

A képviselő-testület úgy döntött, hogy a csatornázáskor megsérült aszfaltréteget nem foltozgatják, hanem rendbe teszik az egész útburkolatot.

– A kivitelezőt szerződés kötelezi az úttest sávos helyreállítására, de a városvezetés úgy határozott, hogy előteremti azt az összeget, ami ahhoz szükséges, hogy teljesen megújuljon az érintett szakasz – tájékoztatott Szombati Lajos, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke. – Természetesen így hosszadalmasabb a folyamat, ezért a lakóknak nagyobb türelemre van szükségük, de megéri a várakozás. Ezt már mind Ó-, mind Újhatvanban tapasztalhatják az ott élők.

Jelenleg a Hajós Alfréd utca építése zajlik, amit már át is adtak a kivitelezőnek. Várhatóan április végére, május elejére elkészülnek a feladattal, azaz összekötik az útszakaszt a Kazinczy utcával. Utána következhet a zöldövezet kiépítése, illetve – a lakosság érdekében – a forgalom korlátozása. A szennyvízelvezetés megvalósításának harmadik üteme még hátravan. Pár év múlva azonban Újhatvanban is szeretnék rendbe tenni az összes utat.

Forrás: heol.hu

*

Átadták a horti könyvtárat

Átadták a felújított könyvtárat a közelmúltban, Horton. Az átadáson az önkormányzat Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben részesítette Cseh Katalin Bernadettet és Strausz Istvánt. A „Közkincs” nyertes pályázat eredményeként megvalósított könyvtár felújítás átadására január 22-én került sor.

Az átadáson jelen volt Dr. Szurmainé Silkó Mária asszony, az Oktatási és Kulturális Minisztérium főosztályvezetője is. A felújított könyvtárban egy díszterem áll rendelkezésre az esküvők és más rendezvények számára, a felnőtt könyvtár a volt „RENA” helyiségbe költözött. A felújítás során egy korszerű vizesblokk készült el, ami alkalmas mozgássérültek számára is. Horton még nem volt akadálymentesített intézmény, ez az első, ami megvalósult. Tíz darab nyílászárót cseréltek energiakímélő műanyagalapúra.

A létesítmény új, korszerű fűtési rendszert kapott, a helyiségek külön szabályozhatóak. Az elavult fűtés kiváltásával sok pénzt takarítottak meg. Ebben az évben is folytatják tovább ez irányú fejlesztésüket. A tetőtérben televízió stúdiónak készült egy helyiség. Az átadáson a vendégek megtekintették a létesítményt és azt a filmet, amely az átalakítás fázisait mutatta be. Az önkormányzat Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben részesítette Cseh Katalin Bernadett igazgatóasszonyt, akinek jelentős érdemei fűződnek a „Közkincs” pályázat megnyeréséhez, valamint Strausz Istvánt, aki egy köztéri szobor alkotással ajándékozta meg a településen lakókat.

A rendezvény a Magyar Kultúra Napjával folytatódott, amelynek során egy órás, nagysikerű komolyzenei koncert hangzott el. Település ebben az évben 760 éves fennállását ünnepli. A rendezvény ennek keretében is zajlott, mint a többi rendezvény, amelyet ebben az évben terveznek.

*

Hatvan az én városom

Hatvan várossá nyilvánításának 65. éve alkalmából fotópályázatot hirdet a Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár. Pályázni gyerekek és felnőttek számára egyaránt lehet.

„Hatvan az én városom” címmel hirdet fotópályázatot a Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár. A programot a település várossá válásának 65. évfordulója alkalmából szervezik, és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár vezetésével megrendezett „Összehangolt könyvtári szolgáltatásfejlesztés és az olvasáskultúra népszerűsítését támogató programsorozat lebonyolítása Heves megyében” című TÁMOP pályázatba illeszkedik.

A fotópályázatra témája: Hatvan, ahogyan én látom, ahogyan szeretném megmutatni a világnak. Általános iskolás, középiskolás és felnőtt kategóriában is lehet nevezni, maximum három A/4 méretű, színes vagy fekete-fehér fotóval. A pályamunkák 2010. május 21-ig adhatók be személyesen a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményébe. Az eredményhirdetés és a díjátadó várhatóan június első hetében, az Ünnepi Könyvhéten lesz. A legsikeresebb munkák a könyvtár honlapjára is felkerülnek.

Forrás: Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Hatvani HVI

Cikk megosztása