A Közösségi Agrárpolitikai (KAP) reform társadalmi vitájára buzdított sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán államtitkár április 22-én. Az államtitkár tételesen felsorolta a 2009-ben és idén megrendezett szakmai fórumokat, melyeken szakmai egyeztetések és viták zajlottak a témában.

(az umvp.eu Dokumentumtárában a Szakmai anyagok között minden hasznos tudnivalót megtalálnak a KAP reformról, itt!)

A KAP-reform esetében az alapkérdés mindenek felett az, hogy megmaradnak-e a jelenlegi támogatások, s ha igen, milyen elosztási szisztémával. Az EU két vitázó táborának véleménykülönbségét az adja, hogy míg Dánia, Hollandia, Anglia és Málta a teljesen piaci alapon működő agrárpolitikát támogatná, vagyis a KAP teljes megszüntetését, addig a további 22 tagország egyértelműen a KAP fenntartása és megújítása mellett kampányol.
Nem kérdéses, hogy hazánk érdekelt a közösségi támogatások fenntartásában, hiszen a szűkös államkasszából ma sem képes támogatni a termelőket. Érdekelt azonban a reformokban is: az elmúlt években ugyanis kiderült, a támogatások hozzásegítették ugyan a gazdákat infrastrukturális fejlesztésekhez, versenyképességüket azonban nem növelték az unión belül.

Az átalakított KAP nélkül – jelezte az államtitkár – egyáltalán nem képzelhető el versenyképes Európai Unió. 2013 után nagy eséllyel kevesebb pénz jut majd erre a szektorra, de a célunk pont ezen esetleges veszteség minimalizálása lesz. Az államtitkár elmondta, hogy készítettek számításokat arra vonatkozólag is, ha nem sikerülne érdekeinket megfelelően képviselni a reform kapcsán, ez esetben akár 40 %-ot is elérheti az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások csökkentése.

Az Európai Bizottság ez év végére ígért konkrét javaslatokat a KAP reformjával kapcsolatban, így az igazi, éles viták éppen a magyar elnökség idején várhatók. Addigra tehát nemcsak a közös agrárpolitikát ellenzők szemében is értelmes érveket kellene gyűjteni a rendszer fenntartása mellett, de kellő számú szövetségest is találni kellene egy számunkra kedvező megoldás eléréséhez.

A III. Magyar Agrárakadémián (2010.03.05-06., Nádudvar) maga Dacian Ciolos, az EU új agrárbiztosa is kijelentette, hogy KAP-ra 2013 után is szükség van, de új célrendszert kell megfogalmazni, a jelenleginél nagyobb egyenlőséget biztosítva a tagországok között. Szerinte a történelmi bázisadatokra épülő rendszert meg kell szüntetni, garanciákat kell beépíteni a támogatási rendszerbe annak érdekében, hogy a termelőket az áringadozások ne sodorják veszélybe, a válsághelyzetek kezelésére biztonsági hálókat kell működtetni, jobb és élőbb kapcsolatot kell kialakítani a termelők - fogyasztók között, illetve úgy kell törekedni a természeti erőforrások ésszerűbb hasznosítására és a biodiverzitásra, hogy a földből meg is lehessen élni.
Mivel a közös agrárpolitika nem csupán az agrárium szereplőiről, hanem attól jóval nagyobb, csaknem a teljes társadalom életét befolyásoló tényezőkről, - munkahelyek, kultúrtájak, turizmus, vidékfejlesztés, civil szektor – szóló uniós fejlesztési tétel, minden tagállam számára társadalmi vitát tesz indokolttá.

A KAP reform társadalmi vitáját az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa kiemelt fontosságúnak tekinti, s ebben számít a Nemzeti Vidéki Hálózatok – tájékoztató, információgyűjtő, koordinációs – tevékenységére. Létrehoztak egy internetes aloldalt (http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate), ahol közvetlenül fogadják a javaslatokat, minden nyelven, akár magyarul is.
Elvárás, hogy az adott tagállam érdekelt szereplőinek minél szélesebb körének – tehát nem csak a szűken értelmezett szakmai közvélemény – álláspontját kikérve és ezeket összegezve készüljön el a társadalmi vita tanulságait tükröző válaszdokumentum, amelynek visszaküldési határideje 2010. június 3.

*

- Beszámoló a sajtónyilvános megbeszélésről (a KAP Társadalmi Vitája május 3-án)

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása