A Váli-völgy legnagyobb közterületi játszóterét építették fel

A Tabajdi Ifjúságért és Oktatásért Közalapítvány 13 millió forint feletti összeget nyert az ÚMVP III. tengelyes pályázatán a beruházásra. A támogatásból a Mezítlábas park alatti területen, a kisgyermekek számára játszótér épült.

A Tabajdi Ifjúságért és Oktatásért Közalapítvány 2008-ban pályázott az ÚMVP III. tengelyének „Falumegújítás- és fejlesztés” jogcímére. „A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2009 októberében értesített bennünket, hogy a tervezett beruházást közel 13,5 millió forinttal, azaz 100 százalékban támogatja. Tabajdon évek óta nem volt olyan közterületi játszótér, amely lehetőséget nyújtott volna a kisgyermekes családok és az óvodás, iskolás gyerekek részére a kapcsolatépítésre és a szabadidős tevékenységekre. Gond volt az is, hogy a Mezítlábas Park megnyitása óta az egész országból egyre több érdeklődő jött a községbe. Rájuk is gondoltunk, amikor megálmodtuk ezt, a szabadidő eltöltésére kiválóan alkalmas teret” – foglalta össze a pályázat hátterét Horváth Judit, az alapítvány elnöke.

A beruházás során egy körülkerített játszóteret alakítottak ki a Mezítlábas Park utolsó állomásának közelében, és új hintát is telepítettek a Millenium Parkban, a 2008-ban megszüntetett, régi hinta helyére. A terület viszonylag kis mérete miatt egy sok játékelemet magában foglaló, hajó alakú mászóka készült, amelyben rengeteg játéklehetőség csábítja a gyerekeket. A Mezítlábas Park jellegéhez illeszkedik, hogy a játszótér aljzatát fakéreg, fű, homok és akácrönk alkotja.

Kellemes, zöld környezetben új közösségi tér alakult ki. Eddig mi is Budapestre utaztunk a gyerekeinkkel, ha egy igazán jót akartunk játszani. Mostantól erre nem lesz szükség. Bízunk abban, hogy tényleg az egész környékről eljönnek majd hozzánk a kisgyermekes családok” – tette hozzá Horváth Judit.

Az új játszóteret május elsején adják majd át ünnepélyes keretek között, de a gyerekek akár már a jövő héttől birtokba vehetik.

Forrás: Helyi Téma

*

Környezetvédelmi roadshow érkezett Székesfehérvárra

Elindult a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közös, Európai Uniós támogatással megvalósuló környezettudatosságra és környezetvédelemre nevelő komplex programja. A környezetvédelmi roadshow április 20-án érkezett Székesfehérvárra.

A Környezet és Energia Operatív Program támogatásából olyan országos szemléletformáló programra kerül sor, amely a jövő generációján keresztül a lakosság környezettudatosságának, környezetkultúrájának és környezetetikájának fejlesztésére fókuszál az élhető Föld megmentésért. A környezetvédelmi program fő témája a közlekedés (kerékpáros, környezetbarát és közösségi közlekedés előnyben részesítése), az energiatakarékosság (civilizált energiafogyasztási szokások kialakítása) és a környezetvédelem (természetvédelem, természeti kincseink, erőforrásaink megóvása).

Az EU-s forrásból finanszírozott akció gyermekeknek, fiataloknak, s rajtuk keresztül szüleiknek, családjuknak szól. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy mindenkiben tudatosuljon, némi odafigyeléssel sokat tudnak tenni a klímaváltozás ellen, illetve a környezet, az ország, a jövő és a Föld megmentéséért.

A környezetvédelmi roadshow április 20-án érkezett Székesfehérvárra, a Palota Üzletközpontnál megrendezett ingyenes, egész napos programban a környezetvédelemmel, energiatakarékossággal kapcsolatos ügyességi játékok, szemléltető kiállítás és koncertek szerepeltek.

*

Mezőgazdasági és Kertészeti Kiállítás

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a Bregyó Sportcentrumban a Fejér megyei Agrárkamara támogatásával a III. Tavaszi Mezőgazdasági és Kertészeti Kiállítás és Vásárt Székesfehérvárott. Dísznővénytermelők, őstermelők és kereskedők kínálták portékáikat. A látogatók válogathattak egynyári és évelő növényekből, kertészetek által kínált örökzöldekből. A kiállítók között méhészek és bio termelők is voltak, illetve sem maradhatott el az állasimogató sem.

*

500 millió forint kistérségi fejlesztésekre

A Székesfehérvárra és a fehérvári kistérségre vonatkozó szociális szolgáltatástervezési koncepciót tárgyalta elsőként legutóbbi ülésén a Székesfehérvári Többcélú Kistérségi Társulás.

Az anyag a közeljövő feladatait határozza meg a szociális ellátások fenntartásában és fejlesztésében. A Társulási Tanács elnöke, Warvasovszky Tihamér elmondta, a koncepció elfogadása és meghatározott időszakonkénti aktualizálása a különböző pályázati támogatások elnyerésének is feltétele.

Az ülésen beszámoló hangzott el a székesfehérvári költségvetésből a szociális alapellátásra és a háziorvosi ügyeleti feladatok ellátására átadott pénzeszközök felhasználásáról. A társulás feladatellátásának jelentős bővülése mellett sem volt szükség az átvett pénzeszközök teljes felhasználására – elsősorban a gazdaságosabb működés eredményeként.

A vidékfejlesztés igen eredményes a székesfehérvári kistérségben. Az e célt szolgáló forrásokat pályázati úton osztják fel, eddig közel 500 millió forintot ítéltek oda falumegújítási, vállalkozásfejlesztési, közösségi szolgáltató tér kialakítási fejlesztések megvalósításához.

Múlt évben jött létre a kistérségi közkincs kerekasztal, melynek tevékenységéről ma számolt be a munka koordinátora. A Társulási Tanács ülésén elhangzott, hogy folyamatban van a kistérségi értékleltár összeállítása. A regisztrált értékek megőrzésének, fenntartásának, bemutatásának és fejlesztésének feladatait költségvetési támogatással folytathatja a jövőben a társulás, majd elkészíttetheti a kistérségre vonatkozó kulturális stratégiát is.

*

Budai lányból kecskesajtkészítő

Városi vargabetűk után mégiscsak kisállattartó lett a tanítónő, aki őstermelőként azt teheti, amire mindig vágyott. Kecskéket tart, s hat megyében kínálhatja portékáját, amelyet ő maga készít, a saját ízlése szerint.

Haszonállattartást folytat Hammangné Tombor Ágnes – hobbiból, vagy mondjuk úgy, állatszeretetből. A tabajdi portán igen jó dolga van a mintegy harminc kecskének, mert az istállóból szabadon járnak ki-be, még a szomszéd udvarba is átjárhatnak legelészni. Igen kis tételben kecskesajtot és tejet árusít gazdájuk, beszerezte a tevékenységhez szükséges valamennyi engedélyt és igazolást.

Úgy szoktam mondani, hogy genetikailag paraszt vagyok” – magyarázza Tombor Ágnes, a tősgyökeres budai lány. „A mezőgazdasági szakközépiskolába szerettem volna jelentkezni, de nem engedték, francia tagozatos gimnáziumba írattak, majd a női szabó mesterséget is kitanultam” – meséli dióhéjban a vargabetűs életutat. Aztán tanító lett, majd politechnika szakos tanár, s 45 éves koráig haladt a kitaposott úton. Az Őrségbe költöztek férjével, amikor négy gyermekük már önálló életet élt, 1992-től vált valóra Ágnes álma a vidéki életről. „A gyerekeink, pontosabban a viharosan érkező hat unokánk miatt költöztünk közelebb Budapesthez, először Pusztaszabolcsra, majd onnan Tabajdra. Beleszerettünk a Váli-völgybe, innen nem akarunk sehova tovább menni” – mondja Ágnes. „Hat kiskecskét vettem, azokat felneveltem, tavaly ellettek először. Egy kecske átlagosan 1,5-2 liter tejet ad, egy kiló kecskesajt előállításához pedig 10 liter tej szükséges. Ezért sem olcsó mulatság, hanem különlegesség a kecskesajt…” – meséli Ágnes.

„Szájhagyomány útján terjed, hogy van lágy és kemény sajtom, egy kis tej is, bár az nem sok marad. A természetes oltót Mosonmagyaróvárról hozom, színezéket nem használok, csak konyhasót és természetes fűszereket. Egyelőre kézzel fejek, ha nagyobb lesz az állomány, talán veszek gépet is”.

*

Örök üzenet, titkos történet

Tabajd - Szépségét csak emeli titokzatossága annak a kőkeresztnek, amelyet a Feltámadásra újítottak fel a falu főutcáján. A legidősebbek sem emlékeznek felállításának körülményeire a református többségű községben.

A tardosi mészkő keménységre és látványra is vetekszik a márványéval – ebből faragta hajdani készítője azt a hatalmas feszületet, amely állítólag valamikor a falu végén állt. Már senki nem emlékszik rá, mikor került a község közepére, miként azt sem sikerült kideríteni, hogy ki és mi okból állíttatta fel az erős református többségű és hitű Tabajdon. Igen rossz állapotban volt évek óta, valamikor a termelőszövetkezet erősíttette meg, nehogy feldőljön. Jelenleg egy magántulajdonú telken áll, de gazdája, Halmágyi Gyula tábornok határozottan jelenti ki, hogy a feszület kétséget kizáróan a tabajdiaké!

A restaurátor, Tóth Kálmán szerint a feszület az 1800-as évek második felében készült, s a kő megmunkálása, valamint fémöntvényei egyértelműen mutatják: nem átlagos mester volt alkotója. A corpus, Krisztus teste, s alul, a kis domborképen Mária alakja igényes kézről tanúskodik. A feliratot sem sikerült megfejteni. Vajon miért pont ezt faragtatta fel az állíttató rá: „E jelben győzni fogsz!”? Talán hálaadó kereszt lehet, vélik a lokálpatrióták, akik örülnek annak, hogy az „idegen” Halmágyi Gyula ennyire szívügyének tekintette a tabajdiak szobrát. A büntetésvégrehajtás kötelékében tábornoki rangot viselő Halmágyi a Vál-völgyében utaztában szeretett bele a vidékbe, megvásárolta Juhász Bálinték öreg parasztházát, példásan felújíttatta és stílusához illőn kibővítette. Ennek a kerítése mellett állott a kőkereszt, amelyet évtizedek óta rejtély övezett. Halmágyi Gyula gyakran tartózkodik itt családjával, s a kereszt renoválását már korábban elhatározta. A tábornok felnőtt lánya, Viktória Chicagótól 300 kilométernyire, Vandalia nevű amerikai településen evangélikus lelkész, Gyula fia gitárművész, s kicsi fia, Viktor szeret futkosni a tágas tabajdi udvarban. Az apa a felújított kereszt talapzatára felvésette: „Édesanyám emlékére, feleségem és fiam tiszteletére”. Húsvétvasárnap, a feltámadás napján szentelte meg újra Hortyi Gábor váli pap a helybéliek és az úton levők pillantására érdemes, örök üzenetet hordozó jelképet.

*

Tárlat a föld alatt

Csabdi – Példás összefogás eredményét, illetve az abban kiállított tárlatot tekintheti meg, aki ellátogat a településre. Március idusán adták át a szépen felújított pincetermet.

Csáfordi Rózáé, Petőfi Sándor szerelméé volt ez a pince” – mutat körbe a polgármester azon a csodásan felújított föld alatti kiállítótermen, melyet március 15-én adtak át a közösségnek. Precízen lefektetett járólapok, kiglancolt pincefalak és egy padlófűtéssel összekapcsolt, régi időket idéző 100 éves cserépkályha várta március 15-én Bártfai Csaba, bicskei gyűjtő fegyver- arzenálját. Ám még mielőtt a szemet kápráztató kiállításra terelődne a szó, érdemes a pinceteremről elmondani: ez a helyiség az önkormányzatnak egy fillérjébe sem került.

Közel másfél millió forint eszmei értéke van ennek a teremnek: a munka és energia, amit a helyiek és környékbeliek belefektettek, a felajánlott pénzadományok, valamint az anyagok, amiket a felújításhoz kaptunk, mind beleszámít” – mondja Huszárovics Antal, aki maga is sokat dolgozott a termen. „Decemberben kezdtük el a helyiekkel a felújítást, s olyan ütemben haladtunk, ahogy a felajánlások beérkeztek. Teljesen hihetetlen volt, ahogy ezek az emberek itt dolgoztak! Annyira lelkesek voltak, s olyan örömmel segítettek, ami ma valóban ritkaság. Az eredmény látszik...” – lelkendezett a gyűjtő, akinek egy régi álma vált így valóra.

Bártfai Csaba színes gyűjteményét évek óta csodálhatjuk a bicskei napokon, hiszen mindig bemutat valamit: régi rádiókat, gramofonokat, telefonokat és még számos más, a történelmet sajátos szemszögből bemutató tárgyat. Ám itt, Csabdin nincs számára határidő, sem egyéb keret – a falak határait kivéve –, itt bármikor szervezhet a kedvére való tárlatot, a kedvére való tárgyakból. Első alkalommal egy háromszáz évet felölelő fegyvergyűjteményt mutat be, valódi páncélokkal, török kori szablyákkal, francia kardokkal, gyalogsági szablyákkal, íjpuskával, Rákóczi-huszárkarddal és sok egyéb kuriózummal. Van itt elegáns, ám de annál alattomosabb női tőr éppúgy, mint apró, a legarisztokratikusabb női kézben elrejthető forgótáras pisztoly vagy szerb bajonett, kuruc szablya. De nem érdemes lelőni a poént, el kell menni, megnézni. Ebédidőt kivéve mindennap megtekinthető, a polgármesteri hivatal mellett található a helyiség.

Terveim szerint bemutatom majd rádióimat, lámpáimat” – árulta el a gyűjtő –, valamint a Bicskei napok után áthozom a következő nagy tárlatomat is. Ez pedig nem más, mint a múlt század olyan használati tárgyainak gyűjteménye, amelyre már nem nagyon emlékszünk.

Forrás: VölgyVidék Közösség Kh. Egyesület, Székesfehérvári HVI, szekesfehervar.hu

Cikk megosztása