Nemzetközi együttműködések

Több külföldi delegáció is részt vett január elején a Város Napi ünnepségen. A hagyományos rendezvény keretében testvérvárosi együttműködést kötött Tiszafüred a bulgáriai Ljaszkovec és a csehországi Chotebor településével.

(a kép illusztráció, forrás: tiszatoinfo.hu)

A bolgár és a cseh partnereken kívül a vajdasági Zentáról is érkeztek küldöttek a Tisza-tó fővárosába, hogy ápolják meglévő kapcsolatukat a helyiekkel.
A külföldi vendégek tartalmas napokat töltöttek a várossá nyilvánításának 26. évfordulóját ünneplő településen. A hivatalos ceremónia, a nyilatkozatok aláírása mellett ugyanis megtekintették a Szőke Tisza Népzenei Együttes és a Klasszik Néptáncegyüttes műsorát, a „Mesterségünk címere, a vessző” elnevezésű kiállítást, illetve megismerkedtek a térségben működő Leader-akciócsoportok munkájával.

Utóbbira egy szakmai találkozó adott lehetőséget, amelyen a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület és a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület képviselői tájékoztatták a delegációk tagjait a hazai Leader-tapasztalatokról, a helyi vidékfejlesztési stratégiákról, a pályázati rendszerről és annak eredményeiről.

Az egyeztetés elérte célját, a felek ugyanis aktív kommunikációt folytattak a helyi stratégiák, a helyi döntések fontosságáról, az érintett területen élők bevonásának szükségességéről. A Leader-találkozón megállapodtak a jelenlévők abban is, hogy a két hazai szervezet közös projektet dolgoz ki a bolgár partnerrel, amelyhez csatlakozási szándékát fejezte ki a cseh testvérváros is.

*

Cikkek a Tiszafüred c. városi közéleti lapból

Játszóteret építettek

Új játszótérrel gazdagodott ősszel Tiszaszentimre. A parkosított létesítményt a település lakói építették annak az önkéntes napnak a keretében, amelyet a Magyar Református Szeretetszolgálat hirdetett a társadalmi felelősségvállalás érdekében.
Az országos kezdeményezéssel arra próbálták felhívni a figyelmet, hogy összefogással, közös erőfeszítéssel a lakosok is sokat tehetnek közvetlen környezetükért, az életminőség javulásáért. Ezt mutatta a játszótérépítés is, amely miatt gyakorlatilag megmozdult az egész falu. A helyi önkormányzat és az Ady Endre Művelődési Ház szervezésében minden korosztály kivette a részét a munkából, gyerekek, felnőttek, idősek közösen hozták létre Tiszaszentimre új büszkeségét.

A terület rendezése, a faültetés és az ünnepélyes átadás után babgulyással, illetve birkapörkölttel vendégelték meg a településszépítésben résztvevő önkénteseket.

*

Újabb kerékpárút épült

Ünnepélyes keretek között november közepén átadták a Karcag és Berekfürdő közötti kerékpárút második, hiányzó 6,7 kilométeres szakaszát. Az építési munkálatok még nyáron kezdődtek. A mintegy 300 milliós fejlesztésnek köszönhetően most már minőségi kerékpárút köti össze a két települést, így akár biciklivel is áttekerhetnek a két kerék szerelmesei egyik helyről a másikra.

*

Tisza-tavi bemutatkozás Székelyföldön

November közepén Székelyudvarhelyen, az „Orion Expo - Turizmus mindenkinek” elnevezésű turisztikai vásáron mutatkozott be a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület. A szervezetet, s egyben a régiót hét kiállító (tourinform irodák, önkormányzatok, szolgáltatók) képviselte a nemzetközi eseményen.

A szakmai út a Tisza-tó népszerűsítését, a partnerkapcsolatok kiépítését, megerősítését, valamint az ottani Leader-csoportok munkájának megismerését szolgálta.
- Tavasszal már elkészült egy magyar és román nyelvű kiadvány, amely a Puszta és a Tisza-tavi régió kínálatára, látnivalóira, továbbá a konkrét utazási ajánlatokra hívta fel a figyelmet, most pedig a személyes tapasztalatcserére is lehetőség nyílt. Évről évre egyre többen keresik fel térségünket Erdélyből és Románia más vidékeiről, ezért is rendkívül fontos volt ez a megjelenés - kezdte Szabó István, a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület elnöke.

- A kitelepülést mindenképp sikeresnek értékelem, hiszen a különböző szóróanyagoknak, tájékoztató füzeteknek, illetve a helyi médiaszerepléseknek köszönhetően sok emberhez eljutott az üzenet, s a már meglévő kapcsolatainkat is ápolni tudtuk. Sőt, a jövőt illetően ígéretes tárgyalásokat is folytattunk, szorosabb együttműködésben állapodtunk meg például a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvánnyal.

Ennek megfelelően az alapítvány képviselői látogatást tesznek jövőre a Tisza-tavi böllérversenyen, ahol egy konferencia keretében a gyümölcsfeldolgozás és - forgalmazás terén elért eredményeiket is ismertetik. Mi pedig a Leader-intézkedések Tisza-tavi tapasztalatait osztjuk majd meg újdonsült partnerünkkel, valamint részt veszünk a székelyudvarhelyi Gyümölcs Fesztiválon.
A későbbiekben az együttműködés részleteit, a közös programokat szerződésben is rögzíteni szeretnénk - tájékoztatta újságunkat Szabó István.

*

Ökocentrummal gazdagodik a Tisza-tó

Közel hétéves előkészítő munka után november 26-án aláírták Poroszlón a település területére tervezett Tisza-tavi ökocentrum támogatási szerződését.

A hivatalos dokumentumot Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, Godó Lajos, a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Dr. Nagy Imre, az Észak-Magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Francsics László, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Bornemisza János, Poroszló polgármestere, Dr. Wachtler István, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektorhelyettese, valamint Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója látta el kézjegyével.

A 2,2 milliárd forint összértékű kiemelt projekt az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program keretében valósul meg 1,9 milliárd forint uniós támogatással. Ennek köszönhetően Magyarországon egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba menő turisztikai látványossággal gazdagodik a Tisza-tó, amelytől a turizmus élénkülését, az idegenforgalom növekedését, az életszínvonal javulását, a munkalehetőségek bővülését várják.

Az ökocentrum egy négyszintes látogatóközpontban, 2600 négyzetméteren mutatja majd be a Tisza-tó és a Tisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit. A létesítmény fő attrakciója Európa legnagyobb édesvízi akváriuma lesz, amely egyben hazánk első őshonos fajokat bemutató vízi állatkertje is. A mintegy 726 ezer liter össztérfogatú akváriumrendszerben több mint 60 hal-, 14 kétéltű- és 13 hüllőfaj, valamint madarak, emlősök és vízinövények garantálják a bőséges látnivalót.
Az egyik akváriumon üvegfalú vízi alagutat is átvezetnek, így az érdeklődők közvetlen közelről is megfigyelhetik a kopoltyúsok mozgását. Itt tekinthetik meg a vendégek a termetes, 1,5-2 méteres vizákat, a hazánkban egykoron honos tokféléket is. „A természet élménytárában” háromdimenziós vetítőtermet, valamint százfős konferenciatermet is kialakítanak.
Az épületet körülvevő több hektáros park további különlegességekkel várja a turistákat: bivalydagonyázó, jégmadárles, szitakötőkert, vízi játszótér, fűzlabirintus, halász skanzen, vízitúra-központ, és még számtalan meglepetés fogadja majd az ide érkezőket. Az ökocentrumhoz kapcsolódóan a fogyatékkal élőknek akadálymentes horgászhelyeket is létrehoznak.

Ami pedig a beruházás menetét illeti: a közbeszerzési eljárások lefolytatása után várhatóan 2010 márciusa környékén megtörténhet az első kapavágás, a projekt befejezését pedig 2011. június 30-ára tervezik.

*

Év végi hajrá

Több fejlesztés is folyamatban van a városban. Jó ütemben halad például a Morotva Kerékpáros Pihenőpark kialakítása a Tisza-parton. A munkaterület átadása október elején történt meg, azóta az árvízvédelmi töltés magasítása és a védőcsövek elhelyezése is befejeződött. Mindez határidőre készült el - tudtuk meg Katona Györgytől, a kivitelező Tisza-tó 2005 Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

A Tisza-tó téli vízszintjének beállítása után a mederkotrás és a partszakasz rendezése, a fövenypótlás adja a következő jelentősebb feladatot. A tervek szerint december 31-ig ezzel is végeznek. Addig azonban más fronton is helyt kell állnia a Tisza-tó 2005 Nonprofit Kft.-nek, ilyenkor ugyanis rendszerint a téli felkészülés jegyében telnek a napok. A szükséges intézkedéseket megtették, a gépek, eszközök felszerelését, ellenőrzését végrehajtották, így gyakorlatilag készen állnak arra, hogy Tél tábornok első komolyabb támadását visszaverjék, s intenzív hóesés, jegesedés esetén a város zavartalan közlekedését biztosítsák.

Az időjárás miatt lassan a parkgondozással, illetve a köztereken végzett munkákkal is fel kell hagyni - teszi hozzá Katona György. Az ügyvezető elmondta továbbá, hogy az elmúlt hetekben megtisztították a 33-as mentén a kerékpárutat, hogy később könnyebb legyen majd letakarítani róla a havat.
Ezenkívül kisebb járdajavításoknak is szemtanúi lehettek a közelmúltban a lakosok. Például a Polgármesteri Hivatal „B” épülete előtt, ahol egy süllyedés következtében vált balesetveszélyessé a járda egy része. Ugyanitt egy másik jelentős munka, az intézmény ablakainak cseréje is megkezdődött.

*

Szorosabbra fűznék az együttműködést

Szorosabb együttműködést határozott el a székelyudvarhelyi CIVITAS Alapítvány a polgári társadalomért és a Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület, tudta meg lapunk a Tisza-tavi szervezet elnökétől.
Szabó István elmondta, hogy a múlt héten személyesen is találkozott az erdélyi alapítvány képviselőjével a Székelyudvarhelyen megrendezett ORION EXPO Nemzetközi Turisztikai Vásáron. A találkozón az együttműködés lehetséges területeként került szóba egyebek mellett a tapasztalatcsere.

Ennek keretében a CIVITAS Alapítvány képviselői részt vesznek az abádszalóki Tisza-tavi Böllérfesztiválon, illetve konferencia keretében ismertetik a gyümölcsfeldolgozás és -forgalmazás terén elért eredményeiket. A magyar fél pedig a LEADER intézkedések Tisza-tavi tapasztalatait osztja meg a székelyföldi partnerrel, valamint részt vesz jövőre a Székelyudvarhelyen megrendezendő Gyümölcs Fesztiválon, ahol a helyi termékek, és turisztikai értékek bemutatására nyílik ismét lehetőség.

A későbbiekben az együttműködés részleteit, a közös programokat szerződésben is rögzíteni szeretnék, tette hozzá Szabó István, a Tisza-tó Térsége LEADER Egyesület elnöke.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület

Cikk megosztása