Európai Uniós program a Tabánban

2009-ben immáron ötödik éve, hogy civil kezdeményezésre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elindította Monoron a Tabán Integrációs Programot.

A szegénytelepen élők segítését felvállaló kis csapat, az elmúlt egy évben rengeteg dolgot valósított meg az Európai Unió támogatásával.

Az információs pontban naponta megforduló mintegy 50-60 ember valós problémáin segíteni nem könnyű feladat” – mondta Kiss Dávid programvezető. „Az információ a 21. században aranyat ér, egy átlagember viszont könnyedén hozzájuthat. Azonban a szegregált lakókörnyezetben élőknek ez nehézséget okoz. A információs pont ebben nyújt segítséget”.

Irodánkban állandó munkatársak igyekeznek szinte minden kívánságot teljesíteni. Többek közt lehet fénymásolni, internetezni, faxolni, hivatalos ügyben segítséget kérni. A közösségi házban délelőttönként játszóház üzemel az egészen kicsiknek, délután tanulószoba, illetve a különböző klubok kapnak teret. A fiatalok pingpongoznak, társasjátékoznak, beszélgetnek. A rendőrséggel közösen bűnmegelőzési céllal preventív foglalkozásokat is tartunk. Az Európai Unió által biztosított forrás április 15-ével lejár, azonban a Máltai Szeretetszolgálat az információs pontot és közösségi házat tovább üzemelteti.

Forrás: regiolapok.hu

*

Óvoda felújítás és bővítés Péteriben pályázati pénzből

Az önkormányzati miniszter március 26-án döntött az önkormányzatok és a többcélú
kistérségi társulások közoktatási intézményeinek infrastrukturális fejlesztésére benyújtott
támogatási igényeiről. A pályázaton az Aprók Háza Óvoda felújítására és bővítésére Péteri Község Önkormányzata 11.930.000,- forint támogatást nyert. A sikeres pályázat alapján az Önkormányzat így ebben az évben 15.000.000,- forintot tud majd az óvodaépület állapotának javítására fordítani.

Forrás: peteri.hu

*

Korszerűsítik a monori bölcsödét

A monori önkormányzat a 8/2009 (II.26.) ÖM rendelet alapján jutott pályázati pénzhez a bölcsőde karbantartására. A kivitelezési munkák elvégzésére ezért az önkormányzat pályázatot írt ki, melynek szövegét a testület elfogadta. Egy másik pályázatot is beadott az önkormányzat a bölcsőde felújítására, amely nagyobb léptékű bővítésre és átalakításra adhatna lehetőséget. Erről az elkövetkező másfél hónapban születik döntés. Ha kedvezően bírálják el, akkor ebből a pályázati forrásból; ha nem, akkor a meglévő, szerényebb összegű támogatásból korszerűsítik a bölcsödét.

*

Aláírták a támogatási szerződést

Egyrészről Szlahó Csaba Vecsés Város polgármestere és Mohainé Jakab Anikó jegyző; másrészről Dr. Lukovics Tamás a Pro Regió Kft. ügyvezető igazgatója aláírták a Vecsés városközpontjának fejlesztéséről szóló szerződést. Vecsés a támogatást pályázati úton, a Közép-Magyarországi Operatív Program keretein belül nyerte el.

A városközpont fejlesztési projekt az elmúlt 20 év legjelentősebb közérdekű fejlesztése. Ezáltal Vecsés meghatározó lépést tesz annak érdekében, hogy kiépüljön egy a szó szoros értelmében vett városközpont, amely eddig hiányzott.

Az elkövetkező másfél év során egy többfunkciós művelődési ház-könyvtár épület, amelyben étterem és üzletek is létesülnek, egy 94 személygépkocsi elhelyezésére szolgáló felszín alatti parkoló, egy korszerű játszótér és egy – a Polgármesteri Hivatal épületéhez kapcsolódó – fogadóépület épül. Ugyanakkor megújul a Miklós utca és a piactér egy részének burkolata is, amely területek új díszvilágítást is kapnak.

Vecsés Város Önkormányzata

*

A Tápiómenti Tömegsport Alapítvány beszámolója a 4. TTA Mezei futóbajnokságról

Kellemes időjárás, jó hangulat, küzdelmes versenyek, magabiztos győzelmek, néhol kiemelkedő teljesítmények jellemezték által szervezett 4. TTA Mezei Futóbajnokságot.

A március 26-án megrendezett eseményen hagyományosan Monor és Nagykáta körzet általános iskolás diákjai versenyeztek 4 korosztályban, egyéni és csapat szinten, 1-3 km közötti távokon. A versenykiírás értelmében idén lehetőséget kaptak a középiskolások is, hogy bebizonyítsák felkészültségüket. Az V. és VI. korcsoportot (15-18 éves) a nagykátai Damjanich Gimnázium és az Ipari Szakközépiskola képviselte nagy létszámmal.

Az Azúr termál Kft tulajdonában lévő magánrepülőtéren, 13 tanintézmény részvételével vette kezdetét a 4.TTA Mezei Futóbajnokság. A sort a legkisebbek (7-8 évesek) 1000m-es futama kezdte, majd a 9-10 évesek (II. korcsoport) birkóztak meg a kijelölt 1500m-es távval. A monori Jászai Mari Általános Iskolából érkező testvérpár, Botka Dóra és Botka Anna magabiztos kettős győzelmet aratott a lányok mezőnyében. A fiúknál tápiószecsői siker született. A dobogó valamennyi fokát a házigazdák „bérelték ki”. A III. korcsoportos fiúk versenyében a tápiószecsői Rostás Gábor fölényes győzelmet aratott, míg a lányoknál a TTA rendezvényeinek visszatérő vendége, a 7. Szecsői Futónap győztese Városi Brigitta (Monor, Jászai) bizonyult a legjobbnak. A verseny utolsó két futamában népes mezőny gyűlt össze, ahol a lányok és a fiúk versenyében is 3 korosztály futott egyszerre. A lányok versenyében a kiemelkedő tehetségű Lázár Alexandra aratott ismét könnyed győzelmet, míg a fiúknál az abszolút 1. hely a VI. korcsoportos (17-18 évesek) Horváth Dávidé lett (Nagykáta, Damjanich Gimnázium.)

A verseny végét lezáró eredményhirdetés előtt az eseményre kilátogató Magyariné Oroszi Zsuzsanna a Pest Megyei Diáksport Szövetség Titkára köszöntötte néhány mondatban a jelenlévőket, majd gazdára talált a 60 egyéni érem és dobogóra állhatott 11 győztes csapat.
A 4. TTA Mezei Futóbajnokságról készült további képeket ide kattintva, az Alapítvány honlapján tekinthetik meg.

Tápiómenti Tömegsport Alapítvány

*

Négyszeresére bővült a vasadi iskola

Majd a négyszeresére bővült a Pest-megyei Vasadon az iskola, a korábbi 650 négyzetméteres alapterületű intézmény mára 2300 négyzetméteresre „nőtt”. A mintegy 430 millió forintos projekt a település történetének legnagyobb beruházása.

Vasadon 1960 óta nem épült iskola. Öt évtized telt el jelentősebb felújítás, bővítés nélkül, továbbra is az eredeti „típusiskolát” használva, mindeközben a követelmények és az elvárások jelentősen megváltoztak. Szükségtantermekben elhelyezett diákok és a művelődési házban megszervezett tornaórák jellemezték a legutóbbi időkig az oktatást. Az önkormányzat éveken keresztül sikertelenül szerette volna bővíteni az iskolát, míg végül egy uniós pályázat, egy önkormányzati hitel és egy széleskörű összefogás eredményeképpen biztosítottá vált az építkezés pénzügyi háttere. Amint ez sikerült, Vasad gyorsan tovább is lépett, és az oktatás feltételeit, az eszközöket is érintő további fejlesztéseket is megfinanszírozott.

Az épületet április 9-én adták át hivatalosan a vasadiaknak, amely hosszú távon biztosítja, hogy az 1815 lakosú település jó minőségű oktatással szolgálhassa az itt élők gyermekeit, ezáltal vonzóvá tegye községet a helyi lakosok szemében.

Forrás: regiolapok.hu

*

Régió4: Késve, de indul majd a beruházás

Hazánk az Európai Unióban a szennyvízhálózattal való ellátottság szempontjából az átlagosnál elmaradottabb országok közé tartozik. Az utóbbi két évtizedben sok hiányt sikerült pótolni, ennek ellenére az Alföldön épp a legkritikusabb térségekben akadozik a csatornázás. Közéjük tartozik a Tápió-vidék is, amelynek projektjéhez korábban Bénye és Káva is csatlakozott. A szennyvízberuházás arrafelé is késlekedik, pedig a szerződéskötések és a lakossági hozzájárulás fizetése már régen megkezdődött, sőt tavaly újra kellett szervezni az egészet, ami nem erősítette az emberek bizalmát.

A várva várt csatornázás elhúzódása miatt több településen az útfelújításokat, s más kisebb, de sürgős karbantartási munkákat is el kell(ett) halasztani. Bényén valószínűleg átmeneti, ideiglenes módszerrel kell eltüntetni az egyik már-már járhatatlanná vált valaha aszfaltos utca gödreit. A mendei szennyvízelhelyezés, -elvezetés megoldatlansága a közös határ révén okoz a gyömrőieknek bosszúságot. A kormány azonban január 27-én elfogadta a beruházás támogatásáról szóló rendeletét. Az ehhez kapcsolódó szerződést az érintett települések polgármesterei február 22-én írták alá Nagykátán. A régen várt döntés új lendületet adhat a projekt megvalósításának, amely 800 kilométer csatorna, 4+1 szennyvíztisztító telep, 1 komposztáló megépítésével jár és ezáltal 30 ezer háztartásban 80 ezer ember egészséges környezetét garantálja. A településeken most már a lakossági hozzájárulások fizetési fegyelmének további erősödését remélik. A szennyvízberuházás nettó értéke 31,2 milliárd forint, amelyet az EU és a magyar kormány együttesen 84,1 százalékban támogat.

A kérdést természetesen azóta is rendszeresen felteszik az érintett települések lakói: mikor és hol kezdődik meg a valóságban is a beruházás? Czerván György, Pest megye 6. számú választókerületének országgyűlési képviselője egy bényei lakossági fórumon igyekezett megnyugtatni az érdeklődőket: a pályázat már csak a brüsszeli aláírásra vár. Az előzmények, a többszörös ígéretek, s az illetékes bizottságban erős befolyással bíró Áder János EU-parlamenti képviselő szavában bízva remélik, hogy újabb hiánypótlásra már nem lesz szükség.

A hazai szakemberek őszig döntenek a kivitelezés megkezdésének helyszínéről, ütemezéséről, s legkésőbb jövő ilyenkor remélhetőleg már a csatornázó gépek megjelenése jelzi majd a tavaszt, s végre Nagykáta térségén át Káván, Bényén keresztül Mendéig megkezdődik a szennyvíz beruházás és megszűnik a jelenlegi, a környezetet erősen terhelő állapot.

*

Albrecht Júlia kiállítása Mendén

Március 12 és 16 között láthatták a mendeiek és a Tápió-mentiek Albrecht Júlia képzőművész kiállítását a mendei Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében.

A kiállítás ötlete a település polgármesterétől, Trefák Istvánnétól származik, aki azért kérte fel a művészt a tárlat megrendezésére, hogy ezáltal is segítse Albrecht Júlia beilleszkedését. A kölcsönös ismerkedés igen sikeres volt, közel 200 felnőtt volt kíváncsi az alkotó tevékenységére, és majd’ 200 iskolásnak is módja nyílt megtekinteni a tárlatot.

Az érdeklődők megcsodálhatták a változatos anyagokból készült alkotásokat. Köztük láthattunk porcelán bögrét, kőedény teáskannát, fagyálló samottos agyagból kerti virágtartót és díszfigurákat, ezek mellett pasztellképeket, akvarelleket, szénrajzokat, bronz kisplasztikákat és érméket, de mázas porcelánból készült, vagy kőből készült szobrot is. A Képzőművészeti Egyetemen, festő szakon végzett művészt minden anyag, és sokféle kifejezésmód érdekli, szabadon kísérletezve alkot. Fotókon, maketteken keresztül építészethez kapcsolódó alkotásaiból is ízelítőt adott vendégeinek. A kerámiamázas mozaikkal kevert kavicsmozaikjai is tetszést arattak, de a tavaly elkészült cserépkályhájának is nagy sikere volt.

Forrás: Strázsa Nonprofit Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Monori HVI

Cikk megosztása