Közművesítettek és utat építettek

Közel 25 millió forintos beruházás zárult le Vértessomlón a bánya elkerülő út, a sportpálya, s a Rákóczi út eleje közötti két hektárnyi terület közművesítésével, s a csatlakozó út kiépítésével.

A fejlesztést az önkormányzat saját erőből fedezte, s az építési telkek kialakítása mellett a legfontosabb, hogy az infrastruktúra létrejöttével egy lépéssel közelebb kerülnek jelenlegi legfontosabb céljuk megvalósításához, az új óvoda megépítéséhez.

Az érintett terület egyik részén helyezkedne el ugyanis az intézmény új épülete is, ám a 140 millió forintos beruházást már biztosan nem tudják támogatás nélkül megvalósítani, így csak a pályázati sikerben bízhatnak.

A fejlesztés kapcsán Hartdégen József polgármester elmondta: összesen 3,5 hektár területet kaptak vissza díjmentesen hat éve az államtól, azóta folytak a telekalakítások, engedélyeztetési eljárások, s nem utolsó sorban a szükséges fedezet előteremtése. A munkálatok eredményeként a leendő óvodának szánt terület mellett összesen kilenc építési telket alakítottak ki, ezekből kettőt a normál családi házasnál nagyobbra. Ezekben szórakoztató, szolgáltató egység, étterem épülhet.

A polgármester a helyszínen büszkén mutatta, hogy valamennyi közmű a föld alatt található, s az is örömmel tette hozzá, hogy az építési telkek közül öt már gazdára is talált.

*

Kistérségi Kulturális Kerekasztal találkozó

A további együttműködés lehetőségeiről tanácskoztak a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás Kulturális Kerekasztalának tagjai a közelmúltban a Vértessomlói Művelődési Házban.

A tatabányai kistérség kilenc településének (Gyermely, Héreg, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Tatabánya, Várgesztes, Vértesszőlős) közművelődési szakemberei megismerkedtek a vendéglátó intézmény szakmai tevékenységével, továbbá meghatározták a következendő időszak feladatait. A találkozón bemutatkoztak a településekről érkezett kulturális szakemberek, majd megtárgyalták a már megvalósult programok és a jövőbeli tervek elképzeléseit.

Összefoglalták a 2008. szeptembere és 2009. májusa közötti időszakban megrendezett kistérségi kézműves, illetve helytörténeti vándorkiállítás eredményeit, mely lehetőséget nyújtott a települések hagyományainak, kulturális és művészeti értékeinek megismerésére. A tavalyi évben kiemelt fontosságú rendezvény volt még a „Komplex-kulturális fejlesztések a Kistérségben” című program, azaz a kistérségi kézműves és helytörténeti kiállítás, és az azzal egybekötött művészeti fesztivál. A rendezvény a kistérségi közművelődési szakemberek, a fellépők, és a kiállítás alkotói közötti személyes kapcsolattartás további mélyülését eredményezte. A találkozó további célja volt olyan ötletek megvitatása, amelyek színesíthetik a kistérség további közös munkáját, kulturális életét. A résztvevők felkérték a Társulás munkaszervezetét, hogy a 2010. évi kulturális programokról idén is készítsenek adatbázist, amely elérhető lenne a szervezet honlapján.

A megbeszélést követően a jelenlévők a Húsvéti ünnepekhez közeledtén megtekintették a vértessomlói római katolikus templomot, a tojásgurító völgyet, és annak közelében lévő parkot. A közművelődési szakemberek köszönték a vendéglátó község szervezőinek a találkozó lebonyolításában végzett kitartó munkáját.

*

Nagyszabású faluszépítés Vértesszőlősön

Március utolsó hétvégéjén közel 200 helyi lakos dolgozott azért, hogy Vértesszőlős tovább szépüljön, és a tavaszi hóolvadás után hátramaradt szeméttől megszabaduljon.

A község önkormányzata ezen a napon faültetést szervezett a Tanács utcában. Mintegy 100-110 díszfa: hegyi juhar, virágos kőris és lisztes berkenye került kiültetésre a lakosok szorgalmas keze által. A faültetésben az önkormányzat karbantartó csapatának irányítása mellett, részt vettek a helyi iskola és óvoda pedagógusai, diákjai, óvodásai, a szülők, önkormányzati képviselők, a Polgármesteri Hivatal munkatársai, civil szervezetek képviselői és a községért tenni akaró lakók. A lelkes és szakszerű munka révén bő egy óra alatt helyére került az összes facsemete. A Pátria Faluközösségi Egyesület is sokat tett a falu szépítéséért. A tagok közül 10-en a faültetésben vettek részt, 20 fő pedig a Vértes László emlékparkban és a Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Telephelyén szedett össze 1 teherautónyi szemetet. Az Egyesület a tavaszi faluszépítés méltó befejezéseként, este tábortűznél várta a családokat az immár megtisztított emlékparkba.

A tűz körül összegyűlt 70-80 fő szalonnasütéssel, énekelgetéssel töltötte az estét, ezáltal otthonában nem kapcsolta föl a villanyt, így csatlakozva a "Föld órája" nemzetközi akcióhoz.

*

Ötvenéves jubileum a Ságvári iskolában

Az idei tanévben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját az óvárosi Ságvári Endre Általános Iskola. A Jászai Mari Színház, Népházban megtartott ünnepségen Bencsik János polgármester köszöntőjében a város egyik legjobb iskolájának nevezte az intézményt. A tantestület emlékplakettel ismerte el Csóti Jenő korábbi igazgató huszonegy éves vezetői munkáját.

Bencsik János többek között azt hangsúlyozta, hogy van lehetőség a változásra az oktatásban is. Kiemelte, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermekekben meglévő egyedi, személyes tehetség kibontakozhasson. A polgármester a jubileum alkalmából, képviselői fejlesztési keretéből 100 ezer forintot adományozott az iskolai könyvtár fejlesztésére. Káfony Andrásné igazgató elmondta, az oktatási intézmény 1959-ben nyitotta meg kapuit, és azóta háromezer diák koptatta a padjait. Szólt arról is, hogy az iskola 2009-től az iskola alapfokú művészetoktatási intézményként működik. Az idei tanévben a tizenhat csoport tanulók száma meghaladja a négyszáz főt.

Az iskola oktató-nevelő munkájának középpontjában a gyermekközpontúság és a hatékonyság áll. A pedagógusok évről-évre sikeresen készítik fel a tanulókat a továbbtanulásra, fejlesztik a növendékek egészséges önismeretét, az anyanyelvi, a zenei és a vizuális készségeit. Az intézmény a tanórákon kívül sokoldalú környezeti és esztétikai programot, sport és szabadidős tevékenység biztosít a tanulók részére. Az ünnepségen a diákok színes gálaműsort adtak társaiknak, szüleiknek és a meghívott vendégeknek.

*

A megújuló energia kistérségi fejlesztése

"Olyan energiagazdálkodásra van szükség, amely az alapszolgáltatásoknál a közösség érdekeit legalább szabályozási szinten biztosítani tudja" – fogalmazott Bencsik János a tatai medence kistérségeinek tanácskozásán a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján (MÜF). A konferencián a KEOP 4.3 megújuló energia alapú térségfejlesztés modellpályázataival ismerkedhettek meg a helyi szakemberek.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a jövőben a „helyreállítás energiapolitikájára” van szükség, amely az ellátás biztonságát, a fogyasztók érdekeinek és a környezet védelmének hármas egységét szolgálja. Ha az ellátórendszerek közösségi tulajdonban vannak, akkor a kapcsolt energiaprofit a fogyasztókhoz kerülhet vissza – tette hozzá. Bencsik János úgy vélte, hogy a kistérségekben meglévő biomassza felhasználható a lokális hő- és villamosenergia- termelésre.

Dr. Hajtó János, a MÜTF rektor-helyettese is az alternatív energiák fejlesztését tartotta az egyik legfontosabb feladatnak. Kijelentette: így helyi szinten is meg lehet valósítani egy energiaprogramot. Ennek részeként említette, hogy a felsőoktatási intézmény tervei között e vonatkozásban egy kutatási-fejlesztési centrum kialakítása is szerepel. Dely László, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület alelnöke ismertette, hogy a pályázati modellek megvalósítása segítheti a kistérségben a munkahelyteremtéseket, olcsóbb, függetlenebb energiát termelhetnek a települések a parlagföldek, a mező- és erdőgazdasági, valamint a kommunális hulladékok felhasználásával.

A tanácskozás kistérségi szakemberei egyetértettek abban, hogy május végéig felkészülnek a lehetséges pályázatok benyújtására.

*

I. Kistérségi Vadásztalálkozó

Vadászok találkoztak Szákszenden, Hartmann Imre farmján a kistérségi napok programsorozat újabb állomásán, hogy közösen vitassák meg a legújabb jogszabályváltozásokat, illetve megosszák egymással gondjaikat, tapasztalataikat.

Az eseményen László Kálmán polgármester is köszöntötte a megjelenteket, aki röviden bemutatta a községet, illetve a közéletben aktív civil szervezeteket, majd sorra bemutatkoztak a Dad, Bokod, Kocs, Környe és Szákszend földtulajdonosi közösségeinek jelenlévő képviselő, akiket dr. Faragó István tájékoztatott a februárban életbe lépett szabályokról. Mint elhangzott, az EU vadászati jogi normái mind szigorúbbak, amit jelez az is, hogy Magyarországon tiltott a tavaszi szalonka vadászat, ugyanakkor Szlovákiában és Ausztria több tartományában ez alól mentességet kaptak azzal az indokkal, hogy évszázados hagyományról van szó - egyébként hazánk is élhetett volna e lehetőséggel, de nem tette. Az ülésen többek között szóba került a vadhús felvásárlási és kiskereskedelmi eladási ára is, melyek között hatalmas a szakadék, de várhatóan ebben lesz változás, lévén, hogy ez évtől engedélyezett a közvetlen értékesítés. A térségi vadászok programját kötetlen beszélgetés, ismerkedés zárta Szákszenden.

*

Kistérségi napok
Hagyományápolás és közösségfejlesztés

Ezek jegyében került sor idén az Oroszlányi Kistérségi Napok programsorozatára, melynek ideje alatt számtalan rendezvény, esemény várta az érdeklődőket. Többek között népi gyermekjátékok, népszokások, népi hangszerek bemutatására került sor Bokod, Dad, Oroszlány és Szákszend iskoláiban, kiállításokon mutatkoznak be a települések civil közösségei, valamint vetélkedők, játszóházak, kézműves foglalkozások színesítik a kistérségi napokat. Mint beszámoltunk róla, Szákszend adott otthont a kistérség és környéke vadásztársaságainak találkozójának, Virágvasárnap koncerten lépett fel az evangélikus ének- és zenekar, volt kistérségi vers- és prózamondó verseny, táncbemutató és színházi előadás is.

Az eseménysorozatból kiemelkedett a Civileké a Ház rendezvény, amelyre "Az ember és a természet harmóniája" mottóval kerül sor, immár XIV. alkalommal. A program során 25 civil szervezet mutatkozott be, átadták az Év mecénása díjat, a nagyszabású 27-i zárógálán pedig a 12 kistérségi amatőr csoport fellépése mellett ételbemutató és kóstoló is várta a vendégeket.

*

„SERENISSIMA” Testvérvárosi vetélkedő középiskolásoknak

Tata Város Önkormányzata vetélkedőt hirdet tatai középiskolások számára, melynek témája Olaszország Veneto tartománya, és Tata venetoi testvérvárosa, Montebelluna. A vetélkedő résztvevői 3 fős csapatok. A vetélkedő egy feladatlap-csomag otthoni kitöltéséből áll. A kitöltött feladatlapok beadási határideje 2010. május 31.

Eredményhirdetésre várhatóan június 8-án kerül sor. Az első helyezett csapat egy montebellunai kiránduláson vehet részt a nyáron. A 2. és 3. helyezett csapat tagjai könyvjutalomban részesülnek.

További fontos részleteket és letölthető feladatlapokat a Csatolmányokban találják.

*

Vöröskeresztes bázisiskolát avattak Bokodon

Kilenc éve indította útjára a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt "Bázisiskola" programját húsz intézmény részvételével, s ma már közel 150 általános és középiskola tagja a közösségnek, szerda óta a bokodi Móra Ferenc is. Az avatóünnepségen Csillag Sándorné, a község védőnője köszöntötte a megjelenteket, köztük Valter Alajos polgármestert, Grúber Rolandot, az Ifjúsági Vöröskereszt elnökét és Kovács Dávidot, a bázisiskolák szakmai vezetőjét.

Mint elhangzott, a fiatalok a szervezet megalakulásától kezdve részt vettek annak munkájában, s 1921 óta működnek az ifjúsági vöröskeresztes csoportok. Kevesen tudják, hogy az ő tevékenységükhöz kötődik az 1925-ben első alkalommal megszervezett "Anyák napja", vagy az 1933-ban felavatott, pesterzsébeti "Anyák szobra".

A 2001-ben indított bázisiskola program lényege, hogy az iskolai egészségnevelésben kiemelt szerephez jussanak a vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek, mint az elsősegélynyújtás, a csecsemőgondozás, az egészséges életmód népszerűsítése, valamint részvétel a véradók toborzásában. Mivel Bokodon évek óta az iskolai élet szerves részét képezik az említett tevékenységek, így került sor a "Bázisiskola" cím átadására, melyet Siposné Tőzsér Judit tagintézmény-vezető vett át Kovács Dávidtól.

Az intézményvezető beszédében elmondta: Jó helyre került a cím – amely egyben kötelezettséget és felelősséget is jelent –, mivel a Móra Ferenc iskola a vöröskereszt egyik fontos ifjúsági utánpótlás bázisa, ahol a pedagógusok teljes létszámban, a diákoknak pedig 75 százaléka tagja a szervezetnek.

Az ünnepséget követően a jelenlévők megtekintették az intézményben berendezett egészségnapi kiállítást, de ezzel még nem ért véget az ünnepi esemény. Másnap az alsó tagozatosok, majd következő nap pedig a felsősök vöröskeresztes vetélkedőjével folytatódott a program. Míg az első napon a Pethő Zsuzsanna, Csonka Zsolt, Zsolyomi Mihály és Szöllősi Gergely alkotta csapat lett az első, addig a felsősök egészségnevelési vetélkedőjén a Tóth Lilla, Csima Noémi, Gerlinger Szilvia és Horváth Alaxendra négyes győzedelmeskedett.

A fotók megtekintéséhez kattintson ide!

*

Megújul a tornaterem

Több mint tízmillió forintot fordítottak az elmúlt két évben a szákszendi iskola rekonstrukciójára.

A közel ötven százalékos pályázati támogatást élvező munkálatok során elkészültek a vizesblokkok, kicserélték a nyílászárókat, korszerű és energiatakarékos világítással látták el az épületet, festettek, burkoltak, lambériáztak, több osztályban kicserélték a bútorzatot, s tavaly a folyosók burkolásával is végeztek.

Hátravolt azonban a tornaterem rendbetétele, melynek beruházási költsége messze meghaladta a község pénzügyi lehetőségeit, azonban 2009-ben erre is sikeres pályázatot adtak be. A jelenleg is folyó, több mint 25 millió forintba kerülő felújítás során (9 milliós önrész mellett) szigetelik a tetőt, nyílászárókat cserélnek, festenek, s nem utolsó sorban új sportburkolattal látják el a padozatot. Az avatásra várhatóan a májusi falunapon kerül sor.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Tatabányai HVI, Tatai HVI, Oroszlányi HVI, oroszlany.hu

Cikk megosztása