Falugondnoki autóra pályáznának

Falugondnoki gépjármű beszerzésére szeretnének pályázni a hunyadfalvaiak. Várják, hogy kiírják az erről szóló pályázatot. A jelenlegi gépjármű már 10 éves, naponta használták: gyerekeket, időseket, ételt szállítottak vele.

(a kép illusztráció, forrás: itthon.hu)

*

Hulladék-elhelyezés

A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése konstrukcióra benyújtott „Abony, Szajol, Szolnok és Rákóczifalva települési szilárdhulladék-lerakóinak rekultivációja” című pályázatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélte.

A Támogatási szerződés megkötésére 60 nap áll a települések rendelkezésére, ezt követően közbeszerzési eljárást kell lefolytatni. Az eredményes eljárás után kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

*

Közlekedés

A „Rákóczifalvi gyalogosok közlekedésbiztonságáért„ pályázat keretében kihelyezésre került egy sebességmérő berendezés a település Martfű felőli oldalára. A beruházás a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ támogatásával valósult meg.

*

Bogár László köztársasági ösztöndíjas

Köztársasági ösztöndíjban részesült egy újszászi hallgató, a városi ünnepségeken rendszeresen verset mondó és a lábtoll-labda versenyeken is jeleskedő Bogár László, a Kodolányi János Főiskola Kommunikáció és Médiatudomány szakirány budapesti kihelyezett szak III. éves hallgatója, aki kitűnő tanulmányi eredményével, Kazinczy emlékérmével, a "Szép magyar beszéd" szép kiejtési verseny országos döntőjében nyújtott teljesítményével és válogatott szintű sporttevékenységével érdemelte ki a rangos elismerést, és mint a Magyar Rádió hírolvasó-hírszerkesztő gyakornoka elismerő szakmai ajánlást kapott Fazekas Pálmától, a hírszerkesztőség vezetőjétől és Szalóczy Páltól, a bemondók vezetőjétől is.

A Kodolányi János főiskola több mint 1500 hallgatója közül tizenhárman érdemelték ki a köztársasági ösztöndíjat. Részükre a díszoklevelet Székesfehérvárott szenátusi ülésen Szabó Péter rektor adta át.

*

Átalakítják a mellékhelyiségeket

Elindult a besenyszögi Chiovini Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a mellékhelyiségek átalakítása. A helyi önkormányzat műszaki csoportja alakítja át az Európai Unió előírásainak megfelelően a helyiségeket. A munkálatok elkészülte után mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik azokat. 

*

Hamarosan fellendül a teniszélet Szajolban

A szajoli sportcsarnok padlózatát újítják majd fel a közeljövőben. Szolnoki fiatal teniszezők szülei keresték meg a helyi önkormányzat képviselőit, hogy nem tarthatnának-e ott edzéseket. Az önkormányzatnál engedélyt adtak rá, de az egyik szülő, aki orvos, megállapította, hogy a padlózat árt az ízületeknek.

Elmondtam, hogy pályáztunk a felújítására, de nem nyertünk pénzt. Önerőből pedig nem tudjuk megoldani — tájékoztatta lapunkat Szöllősi József, szajoli polgármester. Végül a szülők kerestek befektetőt, akik rendbe hozzák a pályát. Hatmillió forint értékben készítenek újat, melyet később minősítenek, hogy versenyeket lehessen rajta rendezni. — Három év alatt kell visszafizetnünk, de úgy, hogy közben bérleti díjat is fizetnek — tette hozzá Szöllősi József.

A beruházás február elejére készült el, onnantól lehet használni a pályát. Annak elkészülte után, a bevételtöbbletből két salakpályát is építenek majd.

*

Tovább gyógyuló tájsebek

Tavaly nyáron kezdte meg a kivitelező 18 megyénk beli település felhagyott, korszerűtlen hulladéklerakójának rekultivációját.

Az előzetes vizsgálatok után három településen a hulladéktelep teljes felszámolását rendelte el a környezetvédelmi hatóság, míg tizenhat helyen helyben hagyást és átmeneti lezárást engedélyezett, természetesen megfelelő környezetbiztonsági feltételek előírása mellett. A teljes felszámolásra ítélt egykori szeméttelepek közül a kétpóin még osztályozzák a hulladékot, a bánhalmairól és az örményesiről viszont már lerakóra hordták, s folyik a terep rendezése. Nyárra várhatóan újra zöld fű nő itt a szemét helyén.

A tizenhat másik településre olyan technológiát engedélyezett a környezetvédelmi hatóság, aminek révén helyben hagyható a tárolt hulladék. Végső, tájba illő formába rendezik az évtizedek alatt lerakott anyagot, kiegyenlítő, majd humuszban gazdag takaró réteget terítenek el rajta, s végül füvesítik, bokrosítják is az így keletkező dombokat. A letakart, lezárt halmok köré úgynevezett monitorkutakat írt elő az engedélyező hatóság, amik segítségével a szivárgó talajvizet vizsgálhatják időszakosan a szakemberek.

Kenderesen, Mezőtúron és Törökszentmiklóson már folyik a hulladékdepó kialakítása és takarása. A fegyverneki, kengyeli, szászbereki, tiszajenői, tiszapüspöki, tiszatenyői, tószegi, túrkevei, újszászi, vezsenyi és a zagyvarékasi lerakók rekultivációs tervei is elkészültek, s a szükséges hatósági engedélyek birtokában idén ezeken a településeken is megindul a munka. A kivitelezési szerződés értelmében ez év szeptember végére minden említett településen be kell fejezni a rekultivációs munkát.

*

Lélekharangra gyűjtöttek

Mintegy kettőszázötven ezer forint gyűlt össze Kőteleken a lélekharangra. A nemrégiben átadott ravatalozó tornyában szeretnének harangot elhelyezni, ennek megvalósítására kezdeményezett az önkormányzat lakossági közadakozást. A településen kihelyezett gyűjtőládákba összesen hatvanhatezer forintot helyeztek el a település adakozó lakói, emellett példaértékű adomány is érkezett.

Az egyik lakos 190 ezer forintot adott a nemes célra. Sajnos egyesek a gyűjtőket szemetesnek használták, de a lényeg, hogy az adakozóknak köszönhetően a közeljövőben beszerzik és elhelyezik a harangot.

*

Kétezer méternyi útra került aszfalt

Befejeződött a Batthyány út térségének fejlesztése Újszászon. Nyolc utcában összesen 2292 méter hosszúságon aszfaltoztak utakat.

Az Észak-alföldi Operatív Program „Helyi településfejlesztési akciók” keretében, mintegy negyvenhét millió forint támogatással megvalósuló beruházás során az útpadkákat is rendbe tették, valamint 1400 négyzetméternyi zöldterületet fejlesztettek a római katolikus templom mögött. Mindezek mellett ötven darab gömbkőris facsemetét ültettek el a Batthyány úton. A város önkormányzata a projekthez kilenc millió forint önerővel járult hozzá. 

*

Guinness-rekord lehet: több ezer adag székelykáposzta főtt le

Nem hivatalosan világcsúcsot állítottak fel 2010. február 27-én, szombaton Szolnok főterén: 3 ezer adag székelykáposztát főztek meg a cudar idő ellenére. Elmosta az eső a hagyományteremtő fesztivál legtöbb programját a szolnoki Kossuth téren.

Mégis sokan voltak kíváncsiak a Télűző Fesztivál legnagyobb látványosságára, a hatalmas bográcsban készülő székelykáposztára, melyet el is fogyaszthattak a kitartóan várakozók. A tér másik oldalán a garabonciások szórakoztatták a közönséget és űzték el a telet.

Nem hivatalosan felállították a Guinness-rekordot, azaz 3 ezer adag székelykáposztát főztek meg, amit a rossz idő ellenére kitartóan várakozók fogyaszthattak el.

*

Még nem termel, de üzembővítést tervez egy cég

Az utóbbi időkben csökkent a vállalkozások száma Tiszavárkonyban, tudtuk meg Mészáros Zoltán polgármestertől. Mindez annak ellenére történik így, hogy az önkormányzat igyekszik ösztönözni a cégek megjelenését, tevékenységét a községben.

A kezdő vállalkozásoknak például az első időkben nem kell iparűzési adót fizetniük. Szerencsére azért akad olyan cég, amely ugyan még nem kezdte el a munkát a településen, de máris bejelentette: ha bejönnek a számításai, bővítené az üzemét, s újabb helybelieket venne fel.

*

Infrastruktúra-fejlesztés Kőtelken

Mintegy 1,8 millió forintot nyert a kőteleki önkormányzat és könyvtár egy pályázaton. A könyvtári szolgálatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése című pályázat 100 százalékos támogatottságú, így önerőt nem kell az önkormányzatnak biztosítania.

A támogatásból három számítógépet, videóprojektort, nyomtatót és fogyatékkal élő számára olvasókészüléket vásárolnak.

*

Megújul a Vasutaskör Szajolban

LEADER-pályázat révén újítanák fel a helyi Vasutaskör Egyesület épületét. A község idősebb korosztálya igényli, hogy visszaállítsák a régi idők varázsát. Szeretnének egy helyet, ahol beszélgethetnek, kártyázhatnak, találkozhatnak egymással.

Ugyanezt szeretnék a fiatalok is, így civil házzá alakítanák át a felújítás után. Valószínűleg 12-13 millió forint lesz az összköltség. A pályázatot befogadták, de jelezték, hogy hiánypótlásra lesz szükség.

*

A 3. műszak vitte el a fődíjat, csapattagé a hentesbárd is

Hatalmas sikert aratott az abádszalóki böllérfesztivál. Csak az áldozatul szolgált 27 disznó nem örült az eseménynek.

A Tiszator böllérverseny eredménye: A Tisza-tó böllére címet és a vele járó hentesbárdot Bodnár István, a kunhegyesi mentők 3. műszak elnevezésű csapatának böllére nyerte el. A csapat pedig a 180 ezer forintos fődíjat nyerte. Győzelmüket nemrégiben elhunyt munkatársuk emlékének ajánlották, a pénzből az egyik mentőautó felszerelését fejlesztik.

Közönségdíj: Kisköre. A körei porta bonyolította le a legnagyobb vendégforgalmat. Már több alkalommal nyerték el a közönségdíjat. Legjobb hurka: Kunhegyes város. Legjobb Kolbász: Tomajmonostora. Legjobb orjaleves: abádszalóki polgármesteri hivatal Hivatlanok elnevezésű csapata. Legjobb toroskáposzta: Hajdúnánás. Legfinomabb ételkülönlegesség: Székelyudvarhely. Legszebb porta: Tiszatenyő. Legvidámabb csapat: Csillaghúr Népdalkör Abádszalók.

(bővebben a szoljon.hu oldalon)

*

Pályázati pénzből újítanák fel a könyvtárt Szajolban

A helyi könyvtár épületének felújítására pályázott az önkormányzat.
Az ötvenhárom-ötvennégy millió forintos pályázatot befogadták. Jelenleg az értesítést várják arról, hogy kell-e a beadott pályázati anyagot pótolni, illetve a végső eredményről.

*

A Tiszáért és a folyó mentén élőkért

Három éve alakult Nagykörűben a Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET). A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy javuljanak a Tisza folyó vízgyűjtőjén élők megélhetési lehetőségei, növekedjen az árvízi és környezeti biztonsága, valamint megőrizzék és gyarapítsák a Tisza ökológiai értékeit, hogy e táj lakói jó életminőségben és biztonságban élhessenek.

Az eltelt időben a szervezet működése megszilárdult, elismert szereplői lettek a hazai civil szférának. Kezdeményezéseik az ártéri tájgazdálkodás elterjesztéséért, a Vásárhelyi- terv-, vidékfejlesztési programok, vagy a kistermelői rendelet módosítása érdekében, a hazai gazdálkodók piacra jutásáért, a közvetlen kereskedelem elterjesztéséért egyre ismertebbek. Gondolataikat, javaslataikat a tudományos közösség számára publikációk, konferenciák sora mutatta be, több, a Tisza sorsával foglalkozó parlamenti nyílt nap szervezésében is közreműködött a SZÖVET.

Nemzetközi együttműködésekben, tudományos műhelyek és a A szervezet a napokban közgyűlést tartott, ahol módosították az alapszabályt, megválasztották az elnökséget — az elnök újra Veres Nándor lett — , a felügyelő bizottságot és a tanácsadó testületet.szomszédos országokban, a folyó mentén élőknek is igyekeznek bemutatni eredményeiket.

Forrás: Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása