IV. tengelyes pályázatok Rákóczifalván

A Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület Rákóczifalvai irodájába az ÚMPV LEADER IV. tengely felhívására 29 pályázat érkezett be.

Az Közép-Tisza-Zagyva térségben az ÚMPV LEADER program keretében 11 célterületet jelentetett meg az akciócsoport. Legnagyobb érdeklődés a „Hagyományokat őrző kiállítóhelyek, bemutatóhelyek fejlesztése” elnevezésű közösségi célú fejlesztés iránt mutatkozott, 6 pályázat érkezett erre a célra.

A „Hagyományokat őrző rendezvények fejlesztése, megvalósítása” elnevezésű rendezvény célú kiírásra 5 pályázat érkezett.
Míg az „Egészséges életmódra nevelés infrastrukturális feltételeinek javítása” elnevezésű vállalkozási célú fejlesztésre 4 pályázati projekt elképzelést nyújtottak be. Pályázatok benyújtásában a legaktívabb Rákóczifalva városa volt, összesen 9 pályázattal, melyből a közszféra 2-t, a társadalmi szféra 5-öt, az üzleti szféra 2-t készített. (részletes cikk ITT olvasható)

(forrás: Rákóczi lap 2010.év 2.szám)

*

Fejlesztésekre érkezik a pályázati pénz

A megyéből térség- és városfejlesztésre nyerték a legnagyobb összeget a pályázók az Észak-Alföldi Operatív Programból. Erre a célra megítélt támogatás meghaladja a 7,8 milliárd forint. Ez az ide érkező régiós források csaknem harmada.

A legtöbb sikeres pályázatot ugyanakkor a humán infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatos kiírásokra nyújtottak be.A 133 támogatott megyei fejlesztési elképzelés közül 58 ehhez a területhez kötődött. Ez 6,7 milliárd forintot hozott szűkebb hazánkba. Turisztikai és közlekedés fejlesztésre 4-4 milliárdot, gazdaságfejlesztésre 3 milliárdot nyertek a megyei pályázók.

*

Elkészült az út Kengyelnél és Vezsenynél

Az Észak-Alföldi Operatív Program idén több négy és ötszámjegyű mellék út újul meg. A mostani fejlesztés 421 millió forintba került, mely uniós és a kormány támogatással valósult meg.Kengyel főutcája és a településtől északra futó útszakasz csaknem 4 kilométer hosszon, továbbá a Tiszajenőről Vezsenybe vezető út bő 5 kilométeren korszerűsödött.

A közvetlenül érintett lakosság számát a Magyar Közút mintegy hétezer főre becsüli, ennyien járnak nap mint nap a megújult utakon.

*

Felújítanák a csataszögi kultúrházat

A csataszögi kultúrház felújítását célzó uniós pályázat sikeresen túljutott az első fordulón, a napokban beadták azt a második fordulóra is, tájékoztatott Pomázi Ferenc polgármester.

A mintegy ötvenmillió forintos beruházás száz százalékos támogatottságú, a település önkormányzatának csupán az áfa összegét kellene biztosítani. Az összegből a vizesblokkot, a nyílászárókat és a tetőt tervezik felújítani. Ezen kívül, a technikai eszközök beszerzésére, az internethálózat bővítésére és foglalkoztatótermek kialakítására is fordítanák az összeget.

*

Nincs akadály az Akadály utca aszfaltozása előtt

Csataszög - Az Akadály utca aszfaltburkolattal történő kiépítése folyamatban van, előreláthatólag áprilisban fejezik be a munkálatokat, tájékoztatta a Szoljon.hu-t a polgármesteri hivatal.

A település körülbelül 21 millió forintot nyert pályázati úton — hetven-nyolcvan százalékos támogatás mellett — az utca rendbetételére az elmúlt évben.

*

IKSZT - Támogatási kérelmet nyújtottak be Csataszögről

Integrált közösségi szolgáltató tér kialakítására nyújtottak be támogatási kérelmet a polgármesteri hivatal munkatársai a napokban.

A nettó beruházási költség 51 millió forint, pozitív elbírálás esetén az áfát az önkormányzatnak kell biztosítani.

*

Egymilliárd forint belvízfőcsatornákra

A Harangzugi I., a Doba és a Millér belvízfőcsatornák mederfejlesztésére és rekonstrukciójára készült projektek teljes mértékben az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósulnak meg.

Az Új Magyarország Fejlesztési terv projektjeinek összköltsége összesen egymilliárd forint, önerőt nem kellett hozzá biztosítania a projektgazda Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnak. Ebből a Harangzugi I. projekt összköltsége több, mint 394 millió forint, a Doba-projekt (Szolnoki Kistérség) 251 millió forint, a Milléré (Szolnoki Kistérség) pedig több, mint 350 millió forint.

*

Vezsenyben sikersztori a közfoglalkoztatás

A vezsenyi önkormányzat nemrég a közcélú foglalkoztatás futamidejének meghosszabbítását kezdeményezte a foglalkoztatási szolgálatnál. Mivel pedig a település ehhez biztosítani tudja a szükséges önerőt, az egyezség megköttetett: Vezsenyben november 15-e helyett december 15-ig tartott az akció. Vezsenyben valóban sikertörténetnek tartják az idei közcélú foglalkoztatást. Ezt jelzi az is, hogy várják, jut-e pénz a központi költségvetésben az Út a munkához programra, mert ha igen, akkor jövőre újra pályáznak.

*

Pénzt nyert az önkormányzat

Szajol | A Kölcsey Ferenc Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda felújítására és bővítésére nyert pályázat útján pénzt az önkormányzat.

Mint azt Szöllősi József polgármester elmondta, állami és európai uniós pályázaton összesen 395 millió forintot nyertek. Ehhez tette hozzá az önkormányzat az önrészt, így 440 millió forintot tudnak a beruházásra fordítani.

*

Akadálymentesítenék az óvodát

Besenyszög | Pályázat útján nyert pénzből akadálymentesítik a helyi óvodát. A beruházásra 15 millió forintot nyert az önkormányzat. Ezen kívül az orvosi rendelő felújítására és vágóhíd létesítésére is szeretnének pénzt nyerni. Ezekre már benyújtották a pályázatot.

*

Munkát akarnak adni Hunyadfalván

Közcélú foglalkoztatás keretében szeretnének munkát adni több településen élőnek, az erre vonatkozó kérelem összeállítása jelenleg folyamatban van, tájékoztatott Vékonyé Házi Eszter polgármester asszony. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt évhez képest körülbelül huszonöt százalékkal nőtt a munkanélküliek száma idén a faluban.

*

44 millió forintot nyertek a szolnoki kistérség könyvtárai

Kistérségi összefogásnak köszönhetően 44 millió forintot nyertünk könyvtárfejlesztésre, százszázalékos támogatás mellett — nyitotta meg Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere tegnap a szolnoki Hild Viktor Városi Könyvtárban tartott konferenciát.

Pályázaton elnyert támogatás összege(Ft):

Besenyszög 2 255 280 , Kőtelek 1 821 240, Martfű 4 490 040 , Rákóczifalva 3 842 640 ,Szolnok 25 007 360 ,Vezseny 2 255 280 ,Zagyvarékas 4 334 560 Ft.

*

Fellendülőben a disznóvágás turizmus

Tiszavárkony | Egyre nagyobb körben terjed a falusi turizmuson belül a disznóvágás turizmus. A településen lévő alkotóházban is gyakran rendeznek ilyen eseményeket. Általában nagy társaságoknak tartják, teljesen feldolgozzák az állatot és a nagy részét el is fogyasztják.

*

A fegyelmezett gazdálkodás segít Tószegen

Míg szinte napról napra jelennek meg hírek arról, hogy néhány önkormányzat csődközeli helyzetbe került a 2010. évi központi finanszírozás drasztikus csökkentése miatt, addig Tószegen nyugodt körülmények között zajlott az idei költségvetés tervezése. A képviselő-testület olyan büdzsét fogadhatott el, melyben biztosított a mérlegegyensúly.

Tószegen remények szerint 2010-ben nemcsak a település puszta működtetésére lesz lehetőségük, hanem fejlesztésre is szánnak pénzt. Az óvoda komplex akadálymentesítéséhez, illetve infrastrukturális fejlesztéséhez közel 5 millió forint önerőt különítettek el, melyhez mintegy 30 milliónyi kiegészítő pályázati forrás társulhat. Az utak karbantartására kétszer annyit fordíthatnak, mint tavaly. Az elmúlt két év sikerén felbuzdulva idén is megrendezik a falunapot, s szeretnék folytatni a kulturális rendezvények sorát a művelődési házban.

*

Iskolafelújítás és ablakcsere az óvodában Szajolban

A helyi önkormányzat az általános iskola bővítésére és felújítására pályázott. pályázott.
A beruházás összes költsége bruttó 500 millió forint. Ehhez nyertek előző év decemberében 395 millió forintot. Ma döntenek arról az önkormányzat, hogy mely cég kivitelezési tervét fogadják el.pályázott.

Önerőből szeretné kicserélni azi önkormányzat az óvoda épületében található nyílászárókat. A régieket olyanra cserélnék, melyeknek jó a hőszigetelése. Ezzel komoly összegeket spórolnának meg a fűtésen.

Forrás: Szolnoki HVI, Új Néplap

Cikk megosztása