A Concors Enologico Internazionalét, az immár 18. alkalommal megrendezett nemzetközi borversenyt a világ legszigorúbb megmérettetéseként jegyzik a borászok.

Idén a világ 27 országából, több mint ezer borászat nevezett, összesen 3.646 mintával; amelyeket egy 105 fős borítészcsapat értékelte. A magyar borokat kiemelkedőnek minősítette a zsűri.

Ez a verseny a világ legszigorúbbja, ugyanis itt kategóriánként csak négy érmet osztanak ki (nagyarany, arany, ezüst és bronz). Az éremkiosztási arány mindössze 2-3 százalék, a más borversenyeken alkalmazott 30 százalék körülihez képest” – magyarázta Varga Bálint, az egyik díjazott, a balatoni Varga Pincészet vezetője. A Veronában megrendezett Vinitalyn az érmek mellett, a magas pontszámot elérő boroknak "Gran Menzione"-t (elismerő oklevelet) is adományoz a borászokból és szakújságírókból álló zsűri. A badacsonyörsi pincészet 2008-as badacsonyi kéknyelűből készült Jégbora is megkapta e kitüntető címet. „Ez az elismerés más borversenyeken, ahol csaknem a borok harmada érmet kap, aranyéremnek felel meg” – jelezte Varga Bálint. A Varga Pincészet borait egyébként az olasz ítészek az előző években is méltatták. 2009-ben egy Irsai Olivérjük, illetve egy késői szüretelésű Olaszrizlingjük is megkapta az oklevelet.

A magyarok közül a legjobb eredményt a Nyakas Pincészet érte el, 2009-es Budai Chardonnay Blanc borával. A zsámbéki medencében tevékenykedő borászat a legnagyobb elismerésben részesült azok közül a pincészetek közül, amelyek nevezték termékeiket a szigorú zsűri által minősített versenyre. Ha egy országból legalább tíz pincészet képviselteti magát a Vinitaly-n, akkor a verseny szabályai szerint nemzeti különdíjat ítél meg a bírálóbizottság. Ezt a kitüntetést idén szintén a Nyakas Pincészetnek ítélték.„Borászatunk mellett, SPECIAL VINITALY NATION AWARD 2010 kitüntetésben mindössze négy pincészet részesült: egy olasz, egy cseh, egy spanyol és egy svájci borászat” – büszkélkedett Nagy Péter, az egyetlen magyar aranyérmes borászat, a Nyakas Pincészet kommunikációs vezetője. „A 2009-es évjárat egyébként különleges minőségű volt, a szőlőket teljesen egészségesen szedték le. Főborászunk ötven éve nem látott ilyen szüretet” – tette hozzá. A nívós nemzetközi versenyen elért eredménynek köszönhetően a borok bekerülnek több nemzetközi nagykereskedésbe. Az eredmények kihirdetése óta egyébként folyamatosan érkeznek a megkeresések: Ausztriából, Németországból, Moszkvából és Japánból is érdeklődnek a nagy aranyérmes magyar bor iránt.

A hazai díjazott pincészetek sorában találjuk még a gyöngyösi Bárdos és Fia Pincészet, és a szintén gyöngyösi Borpalota, Günzer Tamás, a Bock Pincészet, a Somogyi Tibor Pincészete valamint az Egri Korona Borház egy-egy nedűjét. Varga Bálint kiemelte: a nyolc díj jól mutatja, hogy a magyar boroknak van létjogosultságuk nemzetközi piacon is. Minőségben ugyanis felveszik a versenyt a legnagyobb bortermelő országok boraival is.

A világ legszigorúbb borversenyének tartott megmérettetésen Bárdosékat sem először díjazták, 2007-ben aranyérmet nyertek Rosé borukkal. Ugyancsak második ízben nyert a Vinitaly-n a Borpalota Kft. 2005-ös évjáratú, kései szüretelésű Szürkebarátja is. Mint azt Dunai György Sándorné, a cég ügyvezetője elmondta, borukat 2008-ban, háromévesen már díjazták a Vinitaly-n. „Reduktív eljárással készült nedűről van szó, ám a közvélekedéssel ellentétesen ötéves korára sem „esett szét” a bor, sőt ismét elismerésre érdemesnek találták” – fogalmazott az ügyvezető.

Az Egri Korona Borház Selection Egri Kékfrankosa is sikerrel szerepelt már más borversenyeken: a veronai már a negyedik nemzetközi elismerése. Ebben az évben pedig a 2006-os Selection Egri Kékfrankos meghozta a Gran Menzione-t a borászat számára.

Gran Menzione elismerésben részesült magyar borok:
Bárdos és Fia Pincészet – Mátrai Pinot Grigio 2009
Bock Borászat – Bock 'n Roll 2008
Borpalota Kft. – Mátrai Szürkebarát késői szüretelésű 2005
Egri Korona Borház – Egri Korona Borház Selection Egri Kékfrankos 2006
Nyakas Pince – Budai Irsai Olivér 2009
Nyakas Pince – Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2009
Somogyi Tibor Pincészete – Villányi Cabernet Sauvignon 2006
Varga Pincészet – Badacsonyi Kéknyelű Jégbor 2008

Forrás: deluxe.hu, balatonihirek.hu, gyongyostv.hu

Cikk megosztása