950 millió forintból újul meg a kőszegi Jurisics-vár

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 950 millió forint értében korszerűsítik a XIII. században épült Jurisics-várat, Kőszeg kiemelkedő kulturális és turisztikai látványosságát.

A mostani beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy Kőszeg városa – amely a műemlékek számát tekintve az ország ötödik leggazdagabb települése – visszanyerje előkelő helyét a turisztikai látogatottság tekintetében.

A Jurisics-vár mintegy 800 millió forint uniós támogatással, összesen 950 millió forintból újulhat meg. A rekonstrukció célja, hogy az építmény ne csak a falait, illetve az 1960-as években berendezett kiállítását mutassa meg a látogatóknak, hanem a modernkor igényeinek megfelelő turisztikai szolgáltatásokat, programokat is nyújtson. A beruházás során többek között felújítják a – jövőben rendezvények helyszínéül is szolgáló – Lovagtermet, valamint a vár pinceszerű helyiségét, ami zenés lovagi lakomáknak ad majd helyet. A jelenleg használaton kívüli turistaszállóban pedig közművelődési irodákat, tárgyalókat, kis előadótermeket alakítanak ki. A vár belső épületében, a földszint hátsó szobáiban foglalkozási helyiségek létesülnek civil szervezetek számára. Mindemellett megújul a vár világítása és fűtésrendszere.

A kőszegi beruházás – amely jelentősen hozzájárul a Nyugat-dunántúli Régió idegenforgalmának fellendüléshez – egyike annak a 358 projektnek, amelyek a 2007-ben meghirdetett turisztikai vonzóerő-fejlesztést segítő pályázatok, kiemelt projektek, valamint szálláshelyek bővülését ösztönző pályázatok keretében országszerte közel 170 milliárd forintos támogatásban részesültek. A beruházások nagysága meghaladja a 300 milliárd forintot.

Kőszeg városában eddig harmincnégyszer pályáztak sikeresen a Nemzeti Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiírásaira. A település összesen csaknem 1,7 milliárd forint támogatásban részesült.

*

II. Európai LEADER EXPO

Tekintettel a 2009-es Leader Expon való sikeres megjelenésre, az UTIRO LEADER Egyesület 5 termelővel és vállalkozással részt vett a II. Európai Leader Expon, amelyre az UTAZÁS Kiállítás társrendezvényeként került sor 2010. március 4-7. között a Hungexpo területén.

Az idei évben nemcsak a termelők közel 40 helyi termékét kóstolhatták meg az érdeklődők, hanem meg is vásárolhatták azokat a helyszínen. Összességében sikeres megjelenéssel és az értékesítés területén szerzett tanulságos tapasztalatokkal zárhatták a vásárt az UTIRO LEADER Egyesület vásári partnerei, még ha a legnagyobb hiány a vásárlókból volt is a rendezvényen.

Az „Egészséges Utak Régiója” helyi termékeivel Szombathelyen, 2010. április 17-18. között, a Szent György napi vásáron is találkozhattak az érdeklődők. Ezt a Leader térség nagyobb rendezvényein való megjelenések követik majd.

Szeretnénk megköszönni valamennyi vásári partnerünknek a vásárokon való áldozatos munkájukat, amelyet nemcsak a saját, hanem sokkal inkább a helyi termékek és a térség népszerűsítésért folytattak az elmúlt egy évben. Bízunk benne, hogy a folyamatosan növekvő meghívásokra való tekintettel eleget tudunk tenni valamennyi kitelepülésre szóló felkérésnek.

Az UTIRO LEADER Egyesület által, a II. LEADER Expón készített képeket a Galériában tekinthetik meg.

*

Foglalkoztatási információs pont nyílt Csepregen

Ezentúl nem kell Kőszegre utazniuk a csepregieknek munkavállalási ügyeiket intézni. A hatósági ügyintézést a Szebb Holnapért egyesület honosította meg a városban.

A Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület 2007. novemberében hozta létre a kisvárosban a Foglalkoztatási Információs Pontot. Az iroda működését, ahol minden munkaügyi információt megkaptak az érdeklődők, a Nyugat-dunántúli regionális Munkaügyi Központnál évente újra megpályázott összegből és más pályázatokból fedezték.

Tavaly novembertől a tanácsadást ügyintézési lehetőséggel is bővítették. A kőszegi kirendeltség egyik szakembere, egyelőre kísérleti jelleggel, minden kedden 8 és 15 óra között Csepregen fogadta az ügyfeleket. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált. Miután a próbaidő alatt már százhúsz ügyfél kereste fel az irodát, szerdán sor kerülhetett a kirendeltség hivatalos felavatására is. Az új irodát a megnövekedett ügyfélforgalom miatt a művelődési központból a Közösségi Szolgáltató Házba költöztették, ahol nagyobb ügyféltér és váróhelyiség is szolgálja a zökkenőmentes ügyintézést. A helyiségeket az önkormányzat alakította ki, a berendezésről mintegy félmillió forint értékben az egyesület gondoskodott a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával.

Vlasich Krisztián, a Szebb Holnapért Közhasznú egyesület elnöke elmondta: azért lobbiznak, hogy az ügyintézés ne csak egy napra korlátozódjon, hanem a hét minden napján hozzáférhető legyen a csepregi és a kistérség más településein élő ügyfelek számára.

Forrás: vasnepe.hu

*

ÚMVP-s forrásból újul meg a bői templom

Az ÚMVP III. tengely Vidéki örökség pályázati kiírásán nyert támogatás segítségével, mintegy 20,1 millió forintból újul meg a bői Szent Imre templom.

A belső munkálatok virágvasárnapig befejeződtek, míg az épület külseje a tervek szerint 2010. július végéig újul meg teljesen. A Bükfürdő mellett fekvő egykori mezőváros nagyfokú pályázati aktivitást mutatott, és az egy-egy objektum megújítását eszközlő specifikus célok egy átfogó célban, az egykori oppidum központi vásárterének megújításában összegződnek. Itt, a fő téren 2007-ben az Önkormányzati Minisztériumtól nyert forrásnak köszönhetően megújult a körzeti általános iskola, renoválás alatt áll a Szent Imre-templom, újra beadásra került a LEADER csoporthoz az első körben sikertelen, a templom parkhoz csatlakozó közpark felújítását célzó támogatási kérelem, továbbá az IKSZT pályázat sikere esetén megújulna a Művelődési Ház, illetve a Nemzeti Diverzifikációs Program keretéből pedig ifjúsági szállássá alakítanák a romos plébániaépületet.

*

Lesz egészségház Kőszegen

Viták és ellenérvek után döntött az önkormányzat: megépülhet az új egészségház a Balog iskola tornacsarnoka mögötti területen. A létesítmény gépjárművel a Gábor áron utca felől lesz megközelíthető.

Az épületben négy felnőtt, és két gyermekorvosi, négy szakorvosi rendelő kap helyet, a védőnők elhelyezése mellett. Ezek haszonélvezetét az építő cég Szirt-Invest Kft. (illetve az Írottkő Kft.) ingyenesen átadja az önkormányzatnak, amely pedig szerződésben vállalja, hogy a háziorvosok az egészségház területén végzik betegellátási feladatukat. A beruházó a saját költségén építi meg a mintegy 350 milliós értékű egészségházat, létesít egy gyógyszertárat, amit önmaga üzemeltet, és amelynek a bevételéből kívánja fedezni az épület fenntartási, beruházás költségeit. A képviselő-testületi ülésen szót kapott Horváth János, a Szerecsen gyógyszertár tulajdonosa, aki a tervekről így nyilatkozott.

Egy biztos, hogy négy gyógyszertár ebben a városban nem él meg. A város gyógyszerforgalma elmarad attól az értéktől, ami egy hasonló méretű városban elvárható lenne. Ez alapján nyilvánvaló, hogy a beruházó gyógyszertára, vagy a mostaniak közül valamelyik veszteséges lesz és bezár. Az egyik minket sújt, vagy másképpen a családi vállalkozásainkat. Ha így lesz, akkor biztosan nem tudjuk fenntartani gyógyszertárainkat” – vélekedett Horváth János. A város kényszerhelyzetéről beszélt dr. Pusztai Szilveszter háziorvos. Év végéig ugyanis meg kell szüntetni a rendelést a jelenlegi épületben, mert az akadály-mentesítést végre kell hajtani. A háziorvosi rendelők épületére sok millió forintot rá kellene költeni, és az sem oldana meg minden problémát. A doktor kifejtette, a józan gondolkodás szerint a megvalósítható irányába kell lépni, és elemezte az új egészségház előnyeit a betegek szemszögéből. A korábbi salakos pályán megépítendő kistérségi egészségház verzió elutasítását jogosnak tartotta, hiszen a mostani 64 órás szakorvosi ellátás is sokmilliós veszteséget okoz a városnak, a pályázatban elvárt 200 óra szakorvosi rendelés pedig többszörözné a veszteséget.

Dr. Kiss Gabriella a gyermek-háziorvosok nevében elmondta, hogy a rendelőjük elektromos hálózata igen rossz állapotban van, a téli hónapokban a havi fűtési költség meghaladja a kettőszázezer forintot. „A mostani finanszírozásban ellehetetlenülünk. Nagyon remélem, hogy a gyógyszertárak életben maradnak, mert jól dolgoznak, de lassan mi nem maradunk életben.” – mondta a doktornő. A képviselők a vita során egyetértettek az egészségház építésének fontosságával. Racker Béla 60–65 millióra becsülte a város gyógyszerforgalmát, aminek – szerinte – a 60-70%-a az új egészségház gyógyszertárában realizálódhat, ennek következménye lehet, hogy mindhárom jelenlegi gyógyszertár csődhelyzetbe kerül. Huber László polgármester kifejtette, hogy a beruházásnak nem célja a jelenlegi gyógyszertárak helyzetének nehezítése. Raposa Helga hozzátette, a pályázat útján történő egészségház esetében is ott szerepelt a gyógyszertár építése, aminek működtetésére többen is jelentkeztek.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

A mindennapokban segít a Sartoris Szeretetszolgálat

A Nemescsó-Meszlen-Acsád-Kőszegdoroszlói Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze Kalincsák Balázs. A gyülekezetben feleségével, Kalincsák Balázsné Varga Katalinnnal, aki jelenleg gyesen van, látja el a lelkészi feladatokat.

2002 óta szolgálunk a gyülekezetben, jómagam Bakonycsernyéről, feleségem Csurgóról származik. Egyetemi tanulmányainkat Budapesten az Evangélikus Hittudományi Egyetemen végeztük, és két szemesztert töltöttünk Svájcban, Baselban az ottani egyetem Teológiai Fakultásán, mint ösztöndíjas hallgatók. 2004 óta vagyunk beiktatott parókus lelkészei a gyülekezetnek” – mondta el Kalincsák Balázs. A nemescsói lelkészházaspár által vezetett gyülekezet a fenntartója a Sartoris Szeretetszolgálatnak, mely több különböző szociális alapszolgáltatási feladatot is ellát. Egyrészt falugondnoki szolgálatot, mely 2009. szeptember 1-je óta működik, egy fő falugondnok alkalmazásával Kőszegdoroszlón és Cákon. Ehhez a szolgálathoz külföldi, egyházi, gyülekezeti és egyéb támogatásoknak köszönhetően vásároltak egy kilenc személyes kisbuszt. Az alábbi településeken 16 gondozónővel a Házi segítségnyújtás szolgálatát is végzik: Nemescsó, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Kőszegdoroszló, Cák, Kőszegpaty, Pusztacsó, Acsád, Meszlen, Celldömölk, Boba, Nagypirit, Kispirit, Csögle. Az ellátottak száma megközelíti a 150 főt.

A szeretetszolgálat szociális étkeztetést is biztosít a rászorultak részére. Az említett eredmények koronája lehet a tervezett Sartoris Alumneum (a képen) létrehozása, mely a többi között egy leányanyaotthon működtetését is megcélozza. „Fő célkitűzésünk, amit a szakmai programunkban is megfogalmaztunk, hogy az emberek életminőségén javítsunk, és segítsük az otthoni, mindennapi életüket” – jelezte Kalincsák Balázs.

A Sartoris Szeretetszolgálat központja Nemescsóban van. Az Intézmény működésével kapcsolatban fontos kihangsúlyozni, hogy az ellátottak felekezettől függetlenül kerülnek be a szolgálat programjába. Jelentkezni a szeretetszolgálat címén illetve a gondozóknál lehet. Az egyházi fenntartás azonban természetesen megjelenik az intézményben. Jelenti ez az alkalmazottak számára a heti rendszeres kedd reggeli áhítatot, illetve fontos szempont, hogy a mindennapi munka során a keresztény értékrend érvényre jusson. Az egyházi jelleg megfigyelhető a templomjárat bevezetésében is, illetve – igény szerint – az egyes egyházi alkalmakon való részvétel segítésében.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

50 éve a tűzoltóság és a lakosság szolgálatában

A Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2010. évi közgyűlésének az adott különösen nagy rangot, hogy két tűzoltót, Kelemen Albertet és Abért Istvánt önkéntes tűzoltót köszöntötték.

2010. évi közgyűlésünknek az adott különösen nagy rangot, hogy két tűzoltónkat, Kelemen Albert és Abért István önkéntes tűzoltót köszönthettük. Mindkettőjük ötven évvel ezelőtt lépték át a tűzoltóság kapuját. Az 1957. évi újjászervezést követően az akkori parancsnok szervezte be azt a több mint 50 fiatal 10-12 éves srácot – köztük a két ünnepeltet is –, akik a jövő meghatározó tűzoltóivá váltak a Kőszegi tűzoltóságban. A szőke Kelemen fiúnak – akinek édesapja az újjászervező parancsnok volt –, és a fekete hajú Istvánnak – akinek édesapja az akkori állami tűzoltóság szolgálat ellátója –; sokat jelentett már gyerekkorában a szülői háttér adta motiváció. A toborzás után a fiatalok meghatározó anyagi forrásai lettek a tűzoltóságnak, mivel az ifjúsági versenyeken elért országos első és kiemelkedő eredmények pénzdíja jelentette a tűzoltóság anyagi forrását – tudtam meg a krónikák leírásából, és a két veterán elmondásából. A két tűzoltó aztán fokozatosan kapott mind nagyobb szerepet a tűzoltóság életében, folyamatos képzéseken vettek részt, elvégezték a parancsnoki tanfolyamot, és irányították a kivonuló tűzoltó egységeket. A közgyűlés főparancsnoki sisakkal és jutalomban részesítette a jubiláló tűzoltókat. Közgyűlési határozattal egyöntetű szavazás mellett "Tiszteletbeli parancsnokká" nevezte ki Kelemen Albert önkéntes tűzoltót és Abért István önkéntes tűzoltót.

Gratulálunk a két tűzoltónak és jó erőt, egészséget kívánunk a további szolgálat ellátásukhoz!

Seper András parancsnok

*

Tavaly 250 milliót mentettek meg a kőszegi tűzoltók

A 141. közgyűlésüket tartották a kőszegi tűzoltók. Tavaly tűzoltó olimpián képviselték országunkat. Kiváló, fegyelmezett munkájukra jellemző: tavaly riasztás után 6,7 perces átlagidővel kezdték meg a kivonulást.

Köszöntő, tisztelgés az elhunytak emléke előtt, elnöki, majd parancsnoki szakmai beszámoló a 2009. évről, ifjúsági női és a szakmai rajparancsnokok pótlása, pénzügyi, anyagi beszámoló, 2010-es munka- és gyakorlatterv, költségvetés elfogadása, elismerések átadása, tagfelvétel, hozzászólások. Ezen fő témák mentén zajlott le a szervezet közgyűlése. Seper András tűzoltóparancsnok szakmai beszámolójából kitűnt: példátlanul nehéz évük volt a tavalyi. A tűzoltási, műszaki mentési feladatokat a szokásos nívón látták el Kőszegen és 15 kilométeres körzetében, összesen 13 településen 16 704 polgár védelmében, 17 542 hektár területen. A főállású tűzoltók az állampolgárok segélyhívására riasztják a 30-35 fős készenléti szolgálatot ellátó önkéntes tűzoltókat. „A személyhívó, decembertől az SMS-riasztó jelét követően tűzoltóink nappal és éjszaka tíz percen belül megkezdik a kivonulást a káresetek és balesetek helyszínére. Statisztikai mutatóink alapján megállapítható, hogy az állampolgárok segélyhívását követően átlagosan 6,7 perces átlagidővel kezdték meg a kivonulást. A riasztásokra átlagosan 10 fő kiképzett tűzoltó érkezett be. A beérkezett tűzoltói létszám minden esetben lehetővé tette, hogy a minimális 13 fős létszám mellett a második gépjárműfecskendőnk, és a gépezetes tolólétránk is biztonságosan kivonulhasson” – összegezte készenlétükről a helyzetet Seper András parancsnok.

Elmondta, tavaly az önkéntes tűzoltók 401 órát voltak eseményeknél, családjuktól távol. Tűzesetnél 71, műszaki mentés során 10 főt mentettek ki a veszélyes zónából a kiérkező egységek. Közúti baleset során 12 fő sérült meg, 3 elhunyt. Tűz oltásakor, mentéskor egyszer sem következett be sérülés. A tűzeseteknél a megmentett érték tavaly is elérte a 250 millió forintot. 40 százalékban tűzhöz, 60 százalékban káresethez riasztották a tűzoltókat. A riasztások számát kirívóan befolyásolta a június 24-ei özönvízszerű esőzés és sárlavina. „Területünkön továbbra sem jellemzők a nagy kiterjedésű, nagy kárral járó tűzesetek, mert a gyorsan kiérkező helyi önkéntes egyesületi tűzoltók egyre hatékonyabb munkájával találkozik a felszálló tűzkakas” – állapította meg Seper András. Az események jellegét értékelve közölte: emelkedett az épületekben keletkezett tűzesetek száma. A lakástüzekhez, ingatlanokban keletkezett tüzekhez riasztották egységeiket a legtöbb esetben. „Két esemény az, amit külön ki kell emelni” – hangsúlyozta a parancsnok. Az egyik a Posztó utcában volt, ahol gázpalackrobbanás történt, és folyamatosan fennállt annak veszélye, hogy újabb palackrobbanás következhet be. A második a Dr. Nagy László kollégium tűzesete, ahol – a többéves együttműködésnek köszönhetően – a közvetett és közvetlen életveszélybe került 60 kollégista fegyelmezetten, felügyelő tanára utasításainak megfelelően el tudta hagyni a veszélyes épületet. A kiürítés után az épületbe bevetett és a kosárról szakszerűen üzemeltetett sugaraknak köszönhetően csak a tetőzet 15 százaléka lett a tűz martaléka.

Ugyanakkor szép év is volt a 2009-es, sok eseménnyel. Közülük kiemelkedett: a kőszegi tűzoltók a csehországi Ostravában tűzoltó olimpián vehettek részt.

*

Látogatás az osztrák csokoládégyárban

Február 26-án – Kőszeg és Csepreg környékéről – negyven vállalkozó vett részt tanulmányúton a kelet-stájerországi Jogllandban, a határon átnyúló REGIONET aktív együttműködés keretében.

Toni Doppler polgármester szívélyesen köszöntötte a magyar csoportot. A kinti vállalkozások tapasztalatairól nyújtott tájékoztatást, és a vendégek megtapasztalhatták a valóságot, amelynek lényege az összefogás, és a közös fellépés. Faipari cégek együtt vásároltak meg egy nagy értékű fakitermelő gépet, amit mindenki a saját igénye szerint használhat. Látványos volt a pékségből átalakult csokoládégyártó manufaktúra (Birkfeld), amelynek tulajdonosa Julia és Stefan Felber. Üzemükben egyedi ízeket állítanak elő: az alapanyagokat a környéken élő termelőktől vásárolják, és az értékesítés is itt történik. Ezzel önmaguk életminőségét biztosítják.

Érdekes látvány volt a hegycsúcsra telepített szélerőmű-park. A közelében működő Gallbrunner vendéglőben ebédelt a csoport, a vendéglátó pedig a tradíciókról tájékoztatta a magyar vállalkozókat. A hasznos látogatásnak lesz folytatása. Tavasszal Kőszegre jönnek az osztrákok, hogy ismerkedjenek a magyar vállalkozások helyzetével.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Gyalogútra fel!

Egy túraútvonal bizonyos minimális feltételeknek meg kell, hogy feleljen. Legalább 80 – 100 kilométer hosszan kilátóhelyeket – és kényelmet – is kell, hogy biztosítson. Még 2004-ben döntöttek úgy az osztrák turisztikai szakemberek, hogy a Semmeringet (985 m) és annak hegynyergét nevezik meg egy tervezett túraút nyugati kiinduló- illetve végpontjaként.

A kijelölt alpannónia® útvonal jelenleg 104 kilométer hosszan áll a természetjárók rendelkezésére. A könnyűtől a közepes nehézségi fokozattal kategorizálható hatnapos (15 km/ nap) túraútvonal a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközponttól indul vagy itt ér véget.

Fontos turisztikai helyszínek bekapcsolása érdekében mellékutak kötődnek a főúthoz. A változatos táj természeti kincsei mellett információs pontok, kulináris különlegességek, kulturális értékek és wellness lehetőségek várják a túrázókat. Az ausztriai partnerekkel 2009-ben közösen benyújtott, már nyertes pályázat a marketing tevékenységek és az alpannonia® útvonal kibővítése mellett infrastrukturális fejlesztéseket is tartalmaz.

A magyarországi részen megvalósulhatnak a forrásfelújítások, elkészülhetnek az esőbeállók, a pihenőhelyek és a tanösvények. A jövő a környező települések fejlesztése mellett, Kőszeg számára is több előnnyel kecsegtet. Többek között megújul az Aradi vértanúk parkja, a Kálvária- és a Királyvölgyi sétaút, az Óház környezete, a korona egykori őrzőhelye is.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Tisztasági akció az Írottkő Natúrparkban

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület a FÖLD NAPJA alkalmából illegális hulladéklerakók felszámolását, takarítást, szemétgyűjtést hirdet Kőszegen és a natúrpark többi településén.

Az akció célja saját lakókörnyezetünk, a város és a környékbeli falvak turisztikailag frekventált területeinek takarítása, megtisztítása, amely érint közterületeket, utakat és annak környékét, parkokat, patak-és tópartot. Ebben a közös munkában várjuk Kőszeg és a környező települések lakosainak, oktatási intézményeinek, civil és gazdasági szervezeteinek jelentkezését, részvételét, segítségét!

A jelenlegi tisztasági akció kiemelt területei Kőszegen:

1./ Guba-hegy melletti útszakaszok (az út mindkét oldalán)
2./ Andalgó és környéke
3./ Hidegvölgy és környéke
4. Strand sétány és a kamion út utáni folytatása
5./ Panoráma körút
6.Tamás árok és környéke
7./ József-forrás völgye (Szent György utca)
8./ Vaihingen utca folytatása, az onnan kiinduló hegyi utak

Természetesen ezen kívül a város, vagy környéke bármely más pontja is bevonható a munkába, amihez szervező munkájukat előre is köszönjük! A szemét gyűjtéséhez – korlátozott számban – szemeteszsákot és kesztyűt biztosítunk. A szemét elszállítását a Kőszegi Városüzemeltető Kht végzi. Kérjük, hogy a "Fogadj örökbe" felhívást figyelembe véve döntsenek a megtisztítandó területről.

A közös és eredményes munka jegyében mindenkinek sikeres takarítást, jó munkát kívánunk!

További információk:
9730 Kőszeg Rajnis u.7.
Tel/fax.:0036 94/563-120,
563-121, 561-556, E-mail:[email protected],
[email protected],; www.naturpark.hu

Forrás: UTIRO LEADER Egyesület, Csepregi HVI, Kőszegi HVI, koszeg.hu

Cikk megosztása