A LIFE+ Európai Uniós pályázat első éve

Természetesen, mint minden hosszabb projekt esetében az első év főleg a tervezési szakasszal telik el, ami egyáltalán nem látványos, de a Sziki-tó fokozott védelmét és egyben természetkímélő vízrendezését is kialakításra kerül.

A horgásztóra látogató családok az oda építendő megfigyelőtoronyból tanulmányozható a madárvilágban gazdag élőhelyeket. A pályázat első évében újra benépesült főleg őshonos háziállatokkal a nagy-sziki gyepek.

Számok alapján szarvasmarha 360 db, ló 17 db, szamár 5 db, juh 864 db, házi lúd 230 db valamint 20 db, a mangalicákat és a házi libákat az évek óta nem legeltetett részek kilegeltetésre használják, amely terület később bevonható a birkával és marhával legeltethető gyepek közé.

*

Albínó bivaly született a Hortobágyon

A nagytestű fekete jószágok között egyedül fehérlő kis állat a Hópihe nevet kapta. Hópihe virgonc és egészséges - mondta Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette évekkel ezelőtt már született egy albínó bika a Hortobágyon.

Ez az időszak a szaporodásé a pusztán, már javában ellenek a bivalyokon kívül a lovak, a szürkemarhák és a rackajuhok is. A rackák már négyszáz fiatal báránnyal büszkélkednek, de megszületett eddig háromszáz szürkemarhaborjú is - adott számot a szaporulatról a génmegőrző vezetője.

*

Tartalomfejlesztés az oktatásban

A Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 59 millió708 ezer 400 forintnyi Európai Uniós támogatásban részesült az Európai Szociális Alapból.

A Társulás intézményeiben, a Kistérségi Általános Iskola balmazújvárosi, illetve a Nyitnikék Óvoda balmazújvárosi és hortobágyi feladat ellátási helyein a 2009/2010-es nevelési és tanévtől kezdődően 25 pedagógus segítségével bevezetésre és elmélyítésre kerül számos csoportban és területen (matematika, magyar, német nyelv) a kompetencia alapú oktatás, amellyel a gyerekeket az egész életen át tartó tanulásra készítik fel.

A program célja, hogy a diákok megfeleljenek a kor követelményeinek a kompetenciaméréseken elért eredmények javuljanak, a gyerekek még jobb eredményeket érjenek el és játékos formában felkészüljenek az egészen életen át tartó tanulásra. Ugyanis a tantestületek felismerték, hogy a régi jól bevált módszerek nem mindig vezetnek eredményre, fontos mind a pedagógusok mind a gyerekek szempontjából a megújulás és szemléletváltás.

*

Balmaz-ART Képzőművészeti Egyesület bemutatkozása és a 2010. évi főbb programjai

A Balmaz-Art Képzőművészeti Egyesület közhasznú szervezet, mely 2006. május 30-án került nyilvántartásba vételre a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon. Vállalkozói tevékenységet nem folytat. Az egyesületnek alkalmazottja nincs, a tisztségviselők juttatás nélkül látják el tevékenységüket.

Az egyesület fő céljai:
A kistérség alkotóinak összefogása, munkáinak széleskörű megismertetése, kiállítások, szakmai programok szervezése.
Tehetséges fiatalok felkarolása, szakmai támogatása.
Évente alkotótábor szervezése és annak szakmai vezetése.
A helyi, kistérségi és régiós lakosság kulturális szemléletének formálása.
A Balmaz-Art Képzőművészeti Egyesület 17 taggal működik, melyből 12-en alkotóművészek és 5-en pártoló tagok. Kulturális tevékenységet folytató közhasznú szervezetként végezi munkáját.

A 2009. év főbb programjai voltak
Az V. Balmaz-Art Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor (június 28 - július 05.).
Kiállítást rendeztünk az alkotótábor anyagából a Kastélykerti Esték kulturális programsorozat részeként. A művésztelep anyagából kiállítást rendeztünk továbbá Debrecenben (Gábor Galéria) és Budapesten (Hricsovinyi Galéria) is.
Egész évben segítettük a helyi alkotók fejlődését, illetve igyekeztünk bemutatkozási lehetőséghez juttatni az arra érdemes tehetségeket.

A 2010. év főbb tervezett programjai:

A VI. Balmaz-Art Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor (július 04-11.) megrendezése.
Kiállítást rendezünk az alkotótábor idei anyagából a Kastélykerti Esték kulturális programsorozat részeként. Ezen felül több egyesületi kiállítás megrendezését is tervezzük, Debrecenben, Hortobágyon és Tiszafüreden.

*

Madármegfigyelés a Hortobágy-halastavi tanösvényen

Hortobágy-Halastó kiemelkedő fontosságú vízimadárvilága révén vált nemzetközileg is elismert Ramsari-területté. A terület nemcsak Magyarország, de Európa egyik legfontosabb madárélőhelye. A belső tavak könnyen megközelíthetők a kisvasúttal.

A túra során szakvezetőnk kíséretében magaslesekről, távcsövek segítségével lehetőség nyílik a vízi madarak viselkedésének, táplálkozásának megfigyelésére. A madármegfigyelés Fecskeház Erdei Iskola egyik programja, mely 2010 tavaszától ismét szeretettel várja az érdeklődő csoportokat!

Erdei iskola célja a természeti értékekben gazdag táj és a hagyományos életmód értékeinek megismertetése, valamint a közösségfejlesztés.
A Fecskeház Hortobágy-Mátán, Hortobágy falutól 2 km-re található. A hortobágyi erdei iskola ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez.
Az épület, amely kényelmes, tiszta szobáival, nagy parkjával, az ide szervezhető programokkal több napos tartózkodásra is alkalmas, 34 fő elszállásolását teszi lehetővé.

*

Megalakult a Tisza-tavi TDM szervezet

A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága és a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület kezdeményezésével 2009. december 15-én megalakult a Tisza-tavi Térségi TDM Egyesület. Az alakuló ülésen közel harminc Tisza-tavi turisztikai szolgáltató és települési önkormányzat vett részt.

Az egyesület megválasztotta elnökségi tagjait, Kozma Zoltán elnök, Farkasné Monoki Györgyi alelnök és Stefanik Réka titkár személyében.

2010-től kezdve havi rendszerességgel kerül sor (úgynevezett Turizmus Klub keretében) egyeztetésre az egyesület tagjai között és megkezdődik desztinációs marketingmunka előkészítése. A megbeszélések nyilvánosak, az egyesület várja további tagok belépését. A Tisza-tavi TDM Egyesület fel kívánja vállalni a Tisza-tavi Térségi TDM rendszer kiépítését.

*

Karácsonyi ajándék a balmazújvárosi tűzoltóknak

A németfalusiak káposztás hússal, az önkormányzati képviselők forralt borral és sütőtökkel, a Humán Szolgáltató Központ dolgozói forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a résztvevőket. A bejgli sütő versenyre nevezett karácsonyi finomságok közönségdíjasát 35 induló közül „kóstolták ki” az ízlelők.

Szokatlan díszvendége volt az idei FORGATAGNAK. Megérkezésétől kezdve szinte állandóan kíváncsi gyerekek és felnőttek gyűrűje vette körül, ám hatalmas méretével és tűzpiros színével mégis kimagaslott a tömegből. Amikor „megszólalt”, többen ijedten tapasztották kezüket a fülükre.

Régi vágya vált valóra a balmazújvárosi 19 fővel működő köztestületi Tűzoltóságnak. A májusban átadott tűzoltólaktanyába új lakó költözött: egy MERCEDES ATEGO típusú középkategóriás tűzoltófecskendő. A jármű tartálya 4000 liter víz befogadására képes, a vízágyú teljesítménye 2400 l/perc. Felszereléséhez tartozik a balesetek elhárításánál nélkülözhetetlen feszítő- és vágószerszám, valamint rendelkezik egy 5 kW-os áramfejlesztővel is. A modern eszközök kezelését (pl. az elektronikus szivattyú) a beosztott állománynak még be kell gyakorolni, hiszen vonuláskor – így nevezik a tűzoltók a vészhelyzethez való kiszállást – nem adódhat probléma rutintalanságból.

Balogh Mihály tűzoltóparancsnok elmondta, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 90%-os támogatásával sikerült beszerezni ezt a gépjárműt, melynek teljes értéke 96 millió Ft. A hiányzó majd 10 milliós önrészt Balmazújváros Önkormányzata biztosította.

Így minden feltétel adott, hogy a balmazújvárosi lánglovagok működési területükön – melynek egy része a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik - gyors, szakszerű, élet- és értékmentő munkát tudjanak végezni.

*

ÚMVP III. tengely támogatási határozatainak ünnepélyes átadására került sor Hortobágyon

Az eseményen dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára, az ÚMVP Irányító Hatóság vezetője tájékoztatta 2009. december 02. napján a sajtó képviselőit az ÚMVP eddigi eredményeiről, jelenleg hozzáférhető és várható támogatásairól.

Az ÚMVP III. tengelyéről röviden:
Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 2007 és 2013 között hazánk számára biztosított mintegy 1300 milliárd forintos ÚMVP-keretből a programozási időszak hét éve alatt több mint 260 milliárd forint szolgálja a III. tengely intézkedéseinek megvalósítását. Az ötezer főnél kevesebb lakossal rendelkező települések előtt nyitva álló intézkedésekre – mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése, falumegújítás és -fejlesztés, vidéki örökség megőrzése – 2009. december 16-áig ismét lehetőség nyílik támogatási kérelmek benyújtására a beruházás helye szerint illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájához.

A sajtótájékoztatót követően a nyertes pályázók részére kerültek átadásra a támogatási határozatok. Az ünnepségen 29 kedvezményezett kapott támogató határozatot, mely mintegy 773 millió forint fejlesztést fog eredményezni Hortobágy térségében. A határozatok az ÚMVP III. tengelyéhez tartozó 4 intézkedésre kerültek kihirdetésre.

*

Kézművesudvar Hortobágyon

A Hortobágy és a földrajzilag, történelmileg kapcsolódó tájegység kézműveseinek összefogása a Hortobágyi Nemzeti Park alatt.

Az udvar céljai: Az alkotómunka, illetve népi iparművészet működési feltételeinek és az értékesítés körülményeinek javítása, a viszonteladók támogatása nélkül, a hagyományok hitelességének és termékek minőségének megőrzése, megmérettetés szakmai fórumokon, a népművészeti hagyományok folyamatosságának megőrzése mellett azok megújítása és napjainkba való átmentése, valamint a mindennapi élet területén a hazai szemnek sokszor idegen, olcsó tömegtermékekkel, a bóvlival szembeni vonzó alternatíva felmutatása,
az előzőekben garantált tájjellegű néprajzi értékek bemutatása, közös megjelenés vásárokon, ismeretterjesztés, turisztikai programok szervezése, a tapasztalat átadása a fiatalabb korosztály és a érdeklődő nagyközönség számára.

A Kézművesudvar patrónusa a Hortobágyi Nemzeti Park, tagja az a kézműves, népi iparművész lehet, aki döntően természetes alapanyagok felhasználásával, a Hortobágyra és környékére is jellemző kézműves foglalkozás elismert mestere, lehetőség szerint népi iparművész, Népművészet (ifjú) Mestere cím birtokosa, vagy szakmai zsűri által is minősített műremekekkel rendelkezik.
A kézművesudvar nem versengeni akar más hasonló szervezetekkel, hanem a fenti célok megvalósításán keresztül, e jellemzően magyar vidéken, a népművészet és mindennapi életünk értékeinek mentéshez hozzájárulni.

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., Polgári HVI, Balmazújvárosi HVI

Cikk megosztása