Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítása Újszentmargitán

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kiírt pályázatának köszönhetően az 1970-ben épült, eddig művelődési ház és községi iskolai könyvtárként funkcionáló létesítmény, most alapos átalakításon eshet keresztül a Hajdú -Bihar megyei Újszentmargitán.

Az "IKSZT" cím elnyerése után a község pályázatot nyújtott be az épület átalakítására. A tervezett munkálatok után, az emelet felett lévő tetőtér kerül beépítésre.Itt kap helyet többek között a közösségi-lakossági információs e-Magyarország pont, itt folytatja működését a könyvtár, de a civil szervezetek számára is biztosítanak egy helységet a tetőtérben. Tetőtér kialakításán kívül még számos fejlesztés valósul meg az épület többi része is. Az emeleten stúdió, galéria, előadóterem épűl, míg a földszinten a színház terem befogadóképességének növelése a cél.

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítása után Újszentmargita Község Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátását a legmagasabb szinten szeretné biztosítani a település lakói számára.

*

Elindult a Hortobágy-menti Televízió

Újszentmargita Község Önkormányzata mindig fontosnak tartotta, hogy a lakosság tájékoztatása minél hitelesebben és minél szélesebb körben megtörténjen. Ezért indította útjára 2009. októberében a Hortobágy-menti Televízió (HMTV) műsorát, mely a térség híreit, aktuális kérdéseit eleveníti fel havonta megjelenő adásában.

Az öt településen látható színes összefoglaló hírt ad nemcsak Újszentmargita, de Tiszacsege, Folyás, Újtikos, Tiszagyulaháza, Polgár és Görbeháza fontosabb eseményeiről, valamint lehetőséget teremt arra, hogy jobban megismerhessük egymás értékeit.A minden hónap utolsó vasárnapján megjelenő adás híreit, további érdekességeket és videókat megtalálhatják a www.hortobagymentitv.hu honlapon.

*

Piac fejlesztése Újszentmargitán

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal /MVH/ által kiírt Leader pályázatnak köszönhetően piacfelújítás valósulhat meg Újszentmargitán.

A beruházás keretein belül a főútról megközelíthető vásártér vásárcsarnok épülettel bővül. Az üzemeltetéshez szükséges épületrészeken kívül három darab üzlethelység kerül kialakításra, melyek külön is működtethetőek. A külső közmű kialakítása- víz-szennyvíz,gáz - és a teljes akadálymentesítés mellett, több mint 50%-kal nőhet a zöldterület-zöldfelület mértéke is.

A tervezett beruházást követően megvalósuló vásárcsarnok, kulturált környezetet biztosít az árusításhoz és a vásárláshoz, amelyekre az eddigi feltételek mellett nem volt lehetőség.

*

Templom felújítása Újszentmargitán

2008 júniusában jelentős károkat okozó vihar tombolt Újszentmargitán. Ennek egyik sajnálatos eredménye lett az, Római Katolikus Templom tetőszerkezetén keletkezett hatalmas kár. A Magyar Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt, Leader program keretében a Vidéki Örökség Megőrzése jogcímen ,a Római Katolikus egyház az Újszentmargitai Szent Margit Katolikus Templom- amely a település Európai Uniós hozománya- felújítására 46,6 Mft támogatásban részesült.

Az 1895-ben Szent Margit tiszteletére épült templom, teljes külső-belső felújítása valósulhat meg a LEADER pályázat révén. A tervezett beruházás megvalósulásával újra méltó állapotában fogadhatja a templom a híveket.

*

Hajdú-Bihar megyéből két település - Polgár és Hajdúböszörmény - érdemelte ki az ITD Hungary minõsítését, a „Befektetõbarát” cím és logo használatát

A Magyar Országház Delegációs termében tartott ünnepségen az elismerést Varga István gazdasági minisztertõl, Tóth József polgármester vette át.

Tóth József polgármester, a díjátadás után azt mondta:

„Nagyon örülök, hogy Polgár is tagja lett annak a települési közösségnek, amelynek az ITDH értékelése alapján 42 kitüntetettje van Magyarországon. Rangot jelent az olyan sikeren fejlõdõ városok közé tartozni, mint Miskolc, Szolnok, Gyula, Dunaújváros vagy Hajdúböszörmény. Mindamellett, hogy büszke vagyok arra, hogy Polgár is a kitüntettek közé került, bízom abban is, hogy a tapasztalatok átadásával, a jó gyakorlatok elsajátításával további munkahelyteremtõ beruházások települnek majd Polgárra. Mi, a magunk részrõl minden tõlünk elvárhatót megteszünk azért, hogy képzett munkaerõvel, megfelelõ infrastruktúrával, modern intézményhálózattal valamint gyors és szakszerû hatósági ügyintézéssel fogadjuk a befektetõket. Most különösen fontos, hogy újabb befektetõk érkezzenek, mert azok tovább segíthetik a város fejlõdését, s helyben biztosíthatják a kistérség lakóinak megélhetését.

Végül köszönetet mondok a köztisztviselõknek, a közalkalmazottaknak, a város Képviselõ-testületének, s azoknak is, akik lokálpatriótaként dolgoznak a városfejlesztési stratégia megvalósításán.

*

Komfortosabb buszközlekedés Balmazújvárosban

Helyi autóbusz közlekedésének fejlesztésére nyert 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást Balmazújváros önkormányzata 2008. ősszén az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Programján belül. Ehhez 5 millió forint saját erőt kellett hozzátenni.

A pályázat célja volt 4 új megállóhely kialakítása, 11 buszöböl műszaki állapotának javítása és 7 utasváró létesítése. A projekt megvalósulásával hosszú távon javult a helyi tömegközlekedés elérhetősége, gyorsabbá vált a helyi közintézmények, óvodák, iskolák, egészségház, idősek otthona, köztemető elérhetősége.

Forrás: haon.hu

*

Horgászbál birkával

Ahogy közeledik a tavasz, úgy sűrűsödnek a programok a '48-as Olvasó Népkör életében. Nemrégiben a kör adott otthont a Sellő horgászegyesület ötödik horgászbáljának. Ezeknek a báloknak csak és kizárólag az önfeledt mulatság és a vidámság a lényege.

A hétvégi bálra több mint 160 fő tette tiszteletét tagok és családtagok, barátok részvételével.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Csárdatörténelem a falak között

A Kadarcsi és a Megygyes csárda, valamint a környezetük is megújul még idén. Az idegenforgalmi szezonban már egy kívül-belül átalakított, környezetében parkosított, pihenőhelyekkel ellátott, a történelmét bemutató kiállításnak is helyt adó Nagycsárda kezdi meg a működését.

A 300 milliós beruházás idején az üzemeltető gazdasági társaság a vendégeket egy másik helyen fogadja, ugyanis a 300 éves múltra visszatekintő csárda változatlanul népszerű minden időszakban, a törzsvendégeket még a válság sem riasztaná el a látogatásától. Miattuk is történik a felújítás, hogy a kor követelményeinek megfelelő színvonalon fogadhassa őket a tavaszi közbeszerzésen nyertes új üzemeltető. Az uniós beruházás a nemzeti
parkhoz tartozó másik két
csárdát is érinti.

A Kadarcsinak idén kezdték meg a felújítását, helyreállítva a korábbi hármas egységét a szekérállással és a közeli fahíddal. Az eddig is múzeumként működő Meggyes csárda tetején a nádat tavasszal cserélik le, és felújítják a környezetét is.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Tartalomfejlesztés az oktatásban

Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 59 millió 708 ezer 400 forintnyi uniós támogatásban részesült az Európai Szociális Alapból.

A társulás intézményeiben a kistérségi általános iskola balmazújvárosi, illetve a Nyitnikék Óvoda balmazújvárosi és hortobágyi feladat ellátási helyein a 2009/2010-es nevelési és tanévtől 25 pedagógus segítségével bevezetik számos csoportban és területen (matematika, magyar, német nyelv) a kompetenciaalapú oktatást.

A program célja, hogy a diákok megfeleljenek a kor követelményeinek a kompetenciaméréseken elért eredmények javuljanak, a gyerekek még jobb eredményeket érjenek el és játékos formában felkészüljenek az egészen életen át tartó tanulásra.

Forrás: Hajú-Bihari Napló

*

Soós Imrére emlékeztek

Nemrégiben ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját a színészlegenda. A balmazújvárosi születésű híresség nagyon fiatalon halt meg. 27 évesen hagyta el pályáját s a színpadot, s költözött a túlvilágra, hátrahagyva sok-sok kételyt és azóta is megmagyarázhatatlan dolgokat, halálának körülményeivel kapcsolatban.

A már 1954-ben Jászai Mari-díjat kapott színészóriás olyan feledhetetlen filmkockákon nyújtott remek teljesítményeket, mint a Lúdas Matyi főszerepe, a Dalolva szép az élet vagy a világsiker kapuit döngető Körhinta, ahol Törőcsik Marival játszotta el az örök szerelmespár szerepét. A hírnév nem is váratott magára sokáig, de ahogy szárnyra kapja és magasba emeli, úgy is ejti a földre a fiatal színészt.

A tragikus sorsú művészre, munkásságára pénteken megemlékezést tartottak Balmazújvároson, a polgármesteri hivatal házasságkötő termében, ahová többek közt dr. Tiba István polgármestert, Neszmélyi Magdolna színészt, Soós Gábort, a színész unokaöccsét, Vajda Mária főmuzeológust, Oláh Andrea újságírót és Molnár László színészt is meghívták a jeles nap alkalmából rendezett emlékülésre.

*

Jótékonysági bál a Rákóczi Olvasó népkörben

A Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat által alapított és a Hajdúsági Szociális Nonprofit Kft által fenntartott Balmazújvárosi Humán Szolgáltató Otthon és a Nagyháti Túzok Sportegyesület jótékonysági bált rendezett szombaton a Rákóczi Olvasó Népkörben Balmazújvároson.

A vártnál jóval nagyobbra sikeredett eseményen minden adott volt egy ilyen jellegű est megrendezéséhez. Néptánccsoportok, énekkarok, vers előadások illetve tánccsoportok előadásai színesítették az amúgy is színekben pompázó estét.

Dr. Tiba István Balmazújváros polgármestere nyitotta meg a bált, majd ezt követően Barnáné Péntek Ilona intézményvezető vette át a szót a polgármester úrtól. Szavaikban kiemelték, hogy az otthon évek óta színvonalas munkát végez, s megfelel azoknak a normatíváknak, ami egy ilyen intézményre jellemző és elvárható.

A gazdasági válság hatására az otthon költségvetése is átalakult, hisz mint ahogy Barnáné Péntek Ilona említette, a válság hatására közel 10 millió forinttal lett kevesebb az intézmény életére és mindennapjaira fordítható összeg.

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., Polgári HVI, Balmazújvárosi HVI

Cikk megosztása