Húsvétkor nyitott az Archeopark

Játékos családi programokkal várta a látogatókat idei nyitórendezvényén, április 5-én, húsvét hétfőn az M3 Archeopark. Az elmúlt években nagy sikert aratott Húsvétolás ebben az évben is kellemes időtöltést ígért színes programjaival.

A reggel tíz órakor kezdődő rendezvényen a gyerekek tojáskereső versenyen próbálhatták ki ügyességüket. A lányok kézműves-foglalkozáson leshették el a tojásfestés csínját-bínját, a fiúk pedig húsvéti versmondó versenyen bizonyíthatták előadói tehetségüket. A kicsiket játszóház és állatsimogató is várta, ahol a nyuszi mellett bárányt, kis kecskét, mangalica malacot, pelyhes tollú kiscsibét és libát is babusgathattak. A vállalkozó kedvű csemeték emellett kipróbálhatták a pónilovaglást, a nagyobbak pedig húsvéti céllövöldében tesztelhetik célzó képességüket íjak segítségével – sorolta Zámbori Tamás, az Archeoparkot üzemeltető Megyegazda Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az M3-as autópálya polgári kihajtónál található létesítmény ebben az évben is sok kulturális, gasztronómiai- és sportrendezvénynek ad otthont. A Húsvétolás mellett az előző évekhez hasonlóan idén is lesz majális, futófesztivál, Kárpátia-koncert, anyósfesztivál, illetve a szárnyas- és nomád ételek fesztiválja sem maradhat el. A gasztronómiai fesztivál idén az eddigiektől eltérően nem augusztusban, hanem június elején várja az ízek szerelmeseit.

Magyarország első tájtörténeti és régészeti pihenőparkja az éves programkínálata mellett ízelítőt ad a tájegység történetéből rekonstrukciós építményei (temetkezési kunhalom, Csörsz-árok), bemutatóházai (újkőkori ház, néprajzi házak, jurták), kiállításai segítségével. A hagyományok ápolásán túl családi programokkal várják a vendégeket.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával működtetett pihenőpark közel öthektáros területén korszerű játszóteret és horgásztavat is találnak a kikapcsolódásra vágyók. A gyerekek kipróbálhatják az elektromos kisautókat, ugrálókat, cirkuszi bicikliket és a pedálparkot is. A vendégek felmérhetik íjásztudásukat, illetve igénybe vehetik a sportpályákat is. Az óvodai, iskolai csoportok számára népi és nomád játékokat, hagyományőrző kézműves-foglakozásokat szerveznek, a cégek pedig konferenciákat, családi napokat, illetve csapatépítő tréningeket tarthatnak a hangulatos környezetben, ami ideális helyszín családi események, esküvők számára is.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

Ünnepélyes szalagavatás

Ünnepélyes szalagvágás keretében került sor Balmazújvárosban a Központi és Petőfi Sándor Kistérségi Általános Iskola, Kollégium és Nevelési Tanácsadó Dózsa György úti épületének akadálymentesítésének átadására.

A projekt részeként liftet, akadálymentes parkolókat, mosdókat, öltözőket alakítottak ki. A tervezők gondoltak a látássérült tanulókra is, akiknek Braille-írással és felfestett lépcsőkkel segítik tájékozódásukat az iskola falain belül. A hallássérült gyerekek számára az úgynevezett indukciós hurok jelent segítséget, mely tulajdonképpen egy speciális hangerősítő rendszert jelent. Meglétével a hangokat tisztábban és érthetőbben tudják érzékelni.

Tiba István köszöntőjében hangsúlyozta, hogy bár nem kevés a fejlesztésre elköltött 27,5 millió forint, de itt nem lehet megtorpanni. Elmondta, hogy – mint ahogy eddig is – az önkormányzat továbbra is keresi a pályázati lehetőségeket az iskola hőszigetelési, fűtési, festési és egyéb felújítási munkáink finanszírozására.

Forrás: civishir.hu

*

Télbúcsúztatót rendeztek Görbeházán

Február végén, a tavaszra várva elérkezett a farsangi mulatságok ideje. A görbeháziak együtt ünnepeltek. A GÚT Általános Iskola székhelye, a Széchenyi István Általános Iskola a hagyományokhoz híven idén is megrendezte az iskolai farsangot.

Az alsó tagozatosok február 25-én, a felsősök 26-án ünnepeltek.

A programoknak az intézmény tornaterme adott otthont, ahová rengeteg érdeklődő látogatott el. A „kicsik” ötletes jelmezekbe bújva kápráztatták el a nézőket. A felsősök rendezvényét az iskola igazgatónője, Molnár Lászlóné nyitotta meg, míg a műsorszámok nyitányaként a 7-8. osztályosok bécsi keringőjét élvezhette a közönség. Ezt követően színpadra lépett valamennyi felső tagozatos osztály.

Forrás: haon.hu

*

A bál díszvendége Lancoutból érkezett

Balmazújvároson a helyi Napsugár Óvoda rendezett jótékonysági bált, hogy az adományokból és felajánlásokból új és korszerű udvari játékokat vegyenek a gyerekeknek, lecserélve ezzel a régi, balesetveszélyes csúszdákat, mászókákat.

Az öt éve létrehozott Németfalusi Óvodáért Alapítvány elnöke Szilágyi László szerint ezek az esték mindig színvonalasak és mindig arról szólnak, hogy az óvodába járó gyerekek életminősége minden téren javuljon. A bált Varga Andrásné óvodavezető nyitotta meg, majd Balmazújváros testvérvárosából, a lengyelországi Lancoutból érkezett díszvendég Anna Haycze fejezte ki örömét a két település között kialakult a szoros barátságért.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Közös gondolkodás az agrárpolitikáról

Harmadik alkalommal rendezték meg Magyar Agrárakadémia elnevezéssel azt az egész napos tanácskozást, melyen az uniós tagországok képviselői, illetve magas rangú mezőgazdasági szakemberei cserélnek eszmét az agrárium hazai vezető szakembereivel.

A pénteki konferencián kilenc ország képviseltette magát, köztük az Unió nemrégiben megválasztott mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, a román Dacian Ciolos, aki Gráf József agrárminiszter meghívására érkezett a tanácskozásra, és tartott tájékoztatót elképzeléseiről.

Az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa azonos elbírálást ígér a gazdáknak. Milyen arányú és mélységú legyen a közös agrárpolitika reformja az unióban? - többek között erről hangzottak el előadások a pénteki Magyar Agrárakadémián, melynek második alkalommal adott otthont Nádudvar.

A szakemberek eszmecseréje után a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizots, Dacian Ciolos arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy 2014-től új szemléletnek kell megvalósulnia az Unióban, se erre év végén tesznek javaslatot. Ezt megelőzően viszont meg kell ismerni a tagországok elképzeléseit olyan tanácskozásokon, mint a nádudvari, ugyanis rendkívüli eltérések mutatkoznak keleti, nyugati és déli EU-s országok agrárszínvonala, illetve elvárásai között.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Közös farsang összefogással Balmazújvároson

A városban számos iskolában rendeztek farsangi bulit. Legutóbbi a Petőfi Sándor kistérségi általános iskolában gyűltek össze a gyerekek és szülők, hogy méltóképp bálozzanak február utolsó hetében. Zsúfolásig megtelt az iskola tornaterme, s a gyerekek izgatottan várták az egyébként nagyon szépen felkészült fellépőket.

Rácz József, a diákönkormányzatért felelős tanár elégedetten nyugtázta, hogy ismét remekül sikerült a suli farsangi mulatsága. A szülők érdeme - tette hozzá a tanár - vitathatatlan, hiszen a sütemények és a szendvicsek, amit a gyerekek fogyasztottak, mind-mind az ő konyhájukból került ki. A farsangi buli diszkóval zárult.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Balmazújvároson télűzés a főtéren

Az idei kemény és hideg telet próbálták elűzni Balmazújvároson a művelődési központ előtti téren a napokban. A Veres Péter Művelődési Központ és a Hímes néptáncegyüttes szervezésében létrejött télűző maskarás felvonulás programjaira sokan voltak kíváncsiak.

A maskarás felvonulás a főtérről indul, bejárva a város több utcáját és felébresztve ezzel a város lakóit, hisz ezen a délutánon a szomorkás és esős időben igen-igen hangos volt a maskarás menet.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Kokárdás gólyák a Hortobágyon

Kokárdát tettek a nyakukra, így engedtek szabadon két gólyát a hortobágyi Madárkórházban hétfőn. A madarak sérülés vagy a késői kelés miatt lekésték az őszi vonulást, ezért a madárkórházban töltötték a telet. Március 15-e hagyományosan az az időpont, amikor a gólyák hazatérnek Magyarországra téli szálláshelyükről.

A két gólya testére celluxszal erősítették a kokárdát, hogy később könnyen leessen a tollukról és ne zavarja őket a mozgásban - mondta Déri János, a madárkórház vezetője. A gólyákon kívül egerészölyvet és vörös vércsét is elengedtek, este pedig erdei fülesbaglyokat, gyöngybaglyokat, macskabaglyot és kuvikokat bocsátanak szabadon Hortobágyon.

Forrás: rtlklub.hu

*

Több helyre közlekednek a buszok Balmazújvároson

A fejlesztés elengedhetetlen volt, hiszen a több mint két évtizede épült buszmegállók állapota leromlott.

Helyi autóbusz közlekedésének fejlesztésér
nyert 37 millió forint vissza nem térítendő támogatást Balmazújváros önkormányzata tavaly ősszel az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Programján belül, ehhez 5 millió forint saját erőt kellett hozzátenni. A pályázat célja volt négy új megállóhely kialakítása, 11 buszöböl műszaki állapotának javítása és hét utasváró létesítése.

A fejlesztés elengedhetetlen volt, hiszen a több mint két évtizede épült buszmegállók állapota leromlott, a buszöblök megsüllyedtek, a peron járdával való csatlakozása nem volt akadálymentesítve, valamint a helyi autóbusz-közlekedés nem érinti jelenleg a város egész területét. A projekt megvalósulásával hosszú távon javul a helyi tömegközlekedés elérhetősége, gyorsabbá válik a helyi közintézmények, óvodák, iskolák, egészségház, idősek otthona, köztemető elérhetősége. A munkálatok május végétől várhatóan augusztus elejéig tartanak.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Csatornázásra készülnek Nádudvaron

A város szennyvízelvezető rendszerének és szennyvíztisztító telepének fejlesztésére érdekében Vízközmű társulat létrehozását kezdik meg áprilisban Nádudvaron.

Ahhoz, hogy a KEOP programra benyújtott pályázatuk sikeresen túljusson a második fordulón, az érintett háztartások kétharmadának kell belépnie a társulatba. Anyagi hozzájárulásuk összege 125 ezer forint lesz, ennek csökkentése érdekében állami támogatást vehetnek igénybe.

Jelenleg a város 65 százaléka rendelkezik szennyvízgyűjtő és elvezető rendszerrel. Amennyiben jól pályáznak, 1,5 milliárdos beruházás kezdődhet 2011-ben, s eredményeként 95 százalékos lesz a csatornázottság.

Több mint 120 nádudvari iskolás rajzaival népszerűsítik a település uniós beruházással megvalósuló csatornázási programját. A diákok feladata az volt, hogy "Rajtad múlik - a te kezedben van a jövő" címmel a korszerű folyékony hulladék-kezeléssel kapcsolatos gondolataikat vessék papírra.

Forrás: haon.hu

*

Kétmilliárdos fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Közel kétmilliárd forint összértékű pályázati forrást nyert a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) a Regionális Operatív Program keretébe, az önrészt a környezetvédelmi és vízügyi miniszter közlése szerint a tárca biztosítja.

Szabó Imre a Hortobágyon pénteken megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hazai nemzeti parkokban az utóbbi három évben 10 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, elsősorban az élőhely-rekonstrukció és a turisztikai látványosságok területén. Megjegyezte, hogy miközben tavaly csökkent az országban a turizmus, addig a nemzeti parkok látogatottsága 10 százalékkal nőtt. A Hortobágyon látogatóbarát fejlesztések valósulnak meg, amelyek eredményeként várhatóan még többen lesznek kíváncsiak az ott található nemzeti értékekre.

A tárcavezető szerint Magyarország ma a környezeti állapotok tekintetében az Európai Unió átlagánál van.

Sándor István, a HNP igazgatója részletesen beszámolt arról, hogy négy projektet nyújtottak be az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácshoz, aminek eredményeként megépül a hortobágyi csárdaútvonal és a halastavi turisztikai kerékpárút, valamint kibővül a halastavi kisvasút és hortobágyi vadaspark.

Tájékoztatása szerint a tematikus csárdaútvonal keresztülvezet a Hortobágyon, méghozzá Debrecen felől a Kadarcsi csárdától a Hortobágyi Nagycsárda érintésével a Meggyes csárdáig. Elmondta azt is, hogy a Kadarcsiban csárdamúzeumot alakítanak ki, és a fejlődés eredményeként ismét lesz négygémű kút a Hortobágyon, amely egykor a világon egyedülálló volt. A halastavi kisvasút továbbépítésével pedig a halastavak legvadregényesebb tájaira is eljuthatnak az érdeklődők, megtekinthetik a halastavak sokszínű élővilágát.

Érdekességként említette a HNP igazgatója, hogy újabb kilenclyukú híd ível át nemsokára a Hortobágy folyón. A kilenclyukú kerékpáros-gyalogos fahidat a víziszínpadtól délre Kertai László Ybl-díjas építész tervei alapján építik fel.

Forrás: hajdumagazin.hu

Forrás: Hortobágyi Leader Nonprofit Kft., Polgári HVI, Balmazújvárosi HVI

Cikk megosztása