Borkóstoló és süteményverseny Karancsalján

Február 6-án, szombaton bor- és süteményversenyt rendeztek Karancsalján. A megmérettetésre házilag készített édességekkel és helyben termesztett szőlőből, illetve gyümölcsből készített nedűkkel lehetett nevezni.

A versenyzőket és az érdeklődőket Lantos Sándor, a település polgármestere köszöntötte, aki elmondta: a versenyt 7 évvel ezelőtt indították el hagyományteremtő és közösségépítő céllal. A különleges, kóstolóval egybekötött verseny évről évre egyre több érdeklődőt vonz, idén már a határon túlról, Csákányházáról is érkeztek vendégek.
Az idei megmérettetésre 18 fajta bort és 12 süteményt neveztek be. Az italokat értékelő zsűri elnöke Manusek Béla volt, az édességeket pontozó csapatot Mezei Sándorné vezette. Amíg a zsűri végigkóstolta a süteményeket és megízlelte a borokat, a Rozmaring Népdalkör szórakoztatta a közönséget. A dalkört a Hatrongyos zenekar kísérte Fodor Sándor vezetésével.

A műsor után került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. A sütiverseny győztese Virág Zoltán lett, aki szerencskerék-tortájával nyerte el a legjobbnak járó serleget. A kategória ezüstérmesének Bibók Péterné diós szeletét választották. A harmadik helyet Hak Oszkárné szerezte meg ananászos-kókuszos krémesével. A borversenyt három kategóriában hirdették meg: vörös-, fehér- és gyümölcsbor kategóriában. Miklós Zoltán két kategóriában is győzött, a zsűri fehér- és vörösborát is a legjobbnak ítélte. Vörösbor kategóriában a második helyezett Kelemen Sándor lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Báles János léphetett. A fehérborok versenyében Perger Ferenc lett a második, a harmadik helyet Menczel József szerezte meg. A gyümölcsbor kategória győztesének Juhász Lászlót, ezüstérmesének Bibók Pétert, míg bronzérmesének Majguth Istvánt választották. A díjakat Lantos Sándor, a település polgármestere adta át.
A zsűri döntése alapján két különdíjat is átadtak. Borenszki Ervin, országgyűlési képviselő ajándékát Antóni Mária és Godó Sándor kapta.

A közönség véleménye alapján azonban a verseny valamennyi szereplője győztesnek tekinthető, hiszen a benevezett finomságokból a rendezvény végére egy morzsa, egy csepp sem maradt.

*

„Civilek a civilekért”

„Civilek a civilekért” címmel rendezett konferenciát és szakmai napot a 8 Palóc Mikrotérségi Egyesület a közelmúltban Kazáron, a Magtár Közösségi Házban.

A meghívott civil szervezetek képviselőit Molnár Katalin, a 8 Palóc Mikrotérségi Egyesület elnöke köszöntötte. Az elnök asszony előadásában bemutatta a 2003 októberében, a salgótarjáni kistérség nyolc települési önkormányzatának és két civil szervezetének összefogásával megalakult egyesületet. Beszámolt a szervezet elmúlt időszakban végzett munkájáról, ismertette az eddigi eredményeket, valamint a következő időszak feladatait. Molnár Katalin előadásában beszélt az Új Magyarország Vidékfejlesztési program III-as tengelyéhez kapcsolódó tapasztalatokról is.

A rendezvényen Körmendy Richárd, a 36 jó Palóc Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője az uniós források kínálta lehetőségekről tartott előadást. A konferencia keretében Szokolai László a 2010. január 1-től megváltozott közbeszerzési törvényről, valamint a közbeszerzési eljárások sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához szükséges legfontosabb tudnivalókról tájékoztatta a megjelenteket.

*

Példaértékű polgárőr kezdeményezés

Példás összefogással tették szebbé környezetüket az etesiek március 27-én. A helyi polgárőrök évek óta megszervezik a tavaszi nagytakarítást, amely olyan sikeres, hogy minden évben nő az akcióhoz csatlakozók száma. Az önkormányzat és az Etes községért Közalapítvány támogatásával megtartott rendezvényen idén közel száz fő vett részt.

A polgárőrök mellett a helyi általános iskola tanárai és diákjai, az önkormányzat dolgozói, a cigány kisebbségi önkormányzat tagjai voltak a legaktívabbak, de a falu lakói közül is sokan szedtek szemetet a lakókörnyezetük tisztasága, rendezettsége érdekében. A résztvevőknek a munka befejezésekor egy-egy tál gulyáslevessel köszönték meg a munkát a polgárőrök.

*

Megvan a tagság, bejegyezték a Novohrad-Nógrád Geoparkot

A füleki Várhegytől a béri andezitoszlopokig húzódó, a szétszakadt palóc tájat és közösséget újra egyesítő Novohrad-Nógrád Geoparkot 36. tagként bejegyezte az Európai Geoparkok Hálózatának Bizottsága.

A tagság elnyerése nagy elismerés, ugyanis az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatához csatlakozást is jelenti Magyarország és szlovákia első ilyen nemzetközi együttműködése számnára. A geoturisztikai bázisra építő, csodálatos térségfejlesztési lehetőség a geopark, amely nemzetköziségével első a világon. Az új, sajátos terület azonban nem csak földrajzi ritkaságok összessége, hanem része a térség kulturális is szellemi öröksége is.

*

Ismét Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Parti Kazáron/ 2010. május 29-30.

A népművészet és folklór területén rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkező Kazár Község Önkormányzata a Kazári Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesülettel és a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesülettel együttműködve ebben az évben is megrendezi a Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Partit. A kétnapos fesztivál május 29-én kezdődik.

A rendezvény ideje alatt népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd a vendégeket. Több helyen lesz laska és tócsni kóstoló. Aki még nem evett, megkóstolhatja, aki még nem sütött, kipróbálhatja és megtanulhatja az ételek elkészítését. A látogatók a recepteket hazavihetik, s így otthon is megsüthetik az igazi kazári laskát és tócsnit.

A hagyományoknak megfelelően a fesztivál első napjára, május 29-re hirdették meg a sütő-főző versenyt. A játékos megmérettetésre 5 fős csapatok nevezését várják. Jelentkezhetnek baráti társaságok, családok, civil szervezetek, önkormányzatok és LEDAER Akciócsoportok.

A szervezők minden csapatnak adnak 5 kg burgonyát és 3 kg lisztet, emellett természetesen biztosítják a sátrakat, az asztalokat, a sütéshez szükséges fát, a tűzhelyeket és az áramvételi lehetőséget is. A támogatás fejében a versenyzőknek a rendezvény ideje alatt kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk. A versenyzők nem csak hagyományos palóc ételeket, laskát és tócsnit készíthetnek, hanem egyéb finomságokat is, megfőzhetik kedvencüket vagy településük jellegzetes ételeit. Az idei rendezvény különlegessége az, hogy a csapatok Guinness-rekord felállítására tesznek majd kísérletet. A rekordkísérlet május 29-én 13.00 órakor kezdődik és másnap 13.00 óráig tart. A részleteket csak a helyszínen lehet megismerni.

A szervezők a két nap alatt nagyon sok kísérőprogrammal várják az érdeklődőket. A látogatók megnézhetik a település nevezetességeit és látnivalóit: a vasalómúzeumot, a Tájházat, a Bányászházat, a gyufacímke és falvédő kiállítást, a csipke kiállítást és a Kőrispataki Szalmakalapfonók Egyesületének kiállítását. A vállalkozó kedvűek elleshetik a szövés csínját-bínját, kipróbálhatják a népi kézműves kismesterségeket.

Túrázásra is lesz lehetőség. A természet szerelmesei kerékpárral bebarangolhatják a környéket vagy kisétálhatnak a település határában lévő riolittufához. A szervezők a kényelmesebbekre is gondoltak: ők tufa-taxival közelíthetik meg a Közép-Európában is egyedülálló vulkáni képződményt.A szervezők természetesen a legkisebbekről sem feledkeztek el: a gyermekeket a két nap alatt állatsimogató, mini lovarda, kézműves foglalkozások és népi játékok várják majd.

*

Március 2-tól ismét várja a látogatókat az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Március 2-tól ismét várja a látogatókat az "Ősvilági Pompei". Az elkövetkező hónapokban folyamatosan új látnivalókkal gazdagodik a bemutatóhely kínálata.

Elkészül a korabeli tájképet idéző miocén erdő, melyet majd ősállatok élethű szobrai népesítenek be. A meglévő négy tanösvény mellett megépül egy ötödik is, amely 8-10 m magas fák lombjai között vezet majd. a gyermekek számára drótkötélpályát és függőhidat alakítanak ki, illetve elkészül egy vadon túli játszótér is. A négydimenziós moziban pedig új filmekkel bővült a műsor.

A bemutatóhely nyitvatartási rendje megváltozik, a park hétfő kivételével minden nap 9 és 17 óra között tart nyitva.

Forrás: 36 jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása