I. Palóc Kanyar

Palócföld hagyományait, látnivalóit, ízeit és dallamait ismerhették meg azok, akik április első hétvégéjén rajthoz álltak az I. Palóc Kanyar autós kalandtúrán. A kétnapos versenyt a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület szervezte, hagyományteremtő szándékkal. (videós beszámoló itt)

A szervezők elsősorban az egyesület területén lévő önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások és baráti társaságok négyfős csapatait várták a játékos megmérettetésre, de bárki, bármilyen autóval rajthoz állhatott. Csupán egyetlen megkötés volt: a csapatnak legyen legalább egy hölgy tagja. Összesen 38 csapat nevezett, az indulók között voltak borsod megyei és budapesti versenyzők is.

A verseny rajt- és célállomása a szervező egyesület székhelye, Kazár volt. A beugró feladat egy KRESZ-totó kitöltése és egy autós ügyességi pálya teljesítése volt. Ezt követően került sor a kétnapos verseny ünnepélyes megnyitására. A kalandtúrát Molnár Katalin, a szervező egyesület elnöke, Kazár polgármestere és Ponyi Béla, rendőr ezredes, Salgótarján rendőrkapitánya, mint a rendezvény fővédnöke nyitották meg ünnepélyesen.

A csapatok a megnyitó után a kazári Kézművesháztól rajtoltak el felfedező útjukra. A két nap alatt összesen 16 településre jutottak el. Két útvonalon haladtak, a tájékozódást egy különleges térkép, úgynevezett vak itiner segítette. Minden állomáson a fogadó településre jellemző, játékos ügyességi és szellemi feladatokat kellett megoldaniuk. Cereden pingpong labdát kerestek szalmakazalban, Ipolytarnócon akadálypályát teljesítettek, a bárnai vadasparkban vadásztak, de csak állatbarát módon: darts tűvel állatfotókra. Homokterenyén horgásztak, Karancskesziben elméleti, Nagykeresztúron pedig autós ügyességi feladatot oldottak meg. Ságújfaluban hazai borokat, Szuhán pedig jó féle pálinkát kóstoltak. Ez utóbbi feladatot azzal nehezítették a házigazdák, hogy a poharakat a pálinkafőzde melletti patak egyik sziklájáról kellett megszerezniük a versenyzőknek. Karancslapujtőn szekértolás és lovaglás, Vizsláson pedig gumicsizma-hajítás volt a feladat. A szentkútiak is alaposan megmozgatták a csapatokat, ugyanis szenet kellett lapátolniuk, méghozzá időre. Szilaspogonyban a falu hagyományos programjához, a Kőlevesfesztiválhoz kapcsolódó feladványok várták a résztvevőket.

Amíg a legerősebbnek kikiáltott csapattag egy kb. 6-7 kilogrammos követ próbált a lehető legmesszebbre hajítani, addig a többiek kőlevest főztek, de csak papíron: a hozzávalókat kellett felsorolniuk. A molnárkalács-sütés azonban már gyakorlati feladat volt. A tésztát a háziak bekeverték ugyan, de a sütéssel a csapatoknak kellett megbirkózniuk. Etesen is több feladattal készültek a helyiek. A versenyzők először megtekintették a falu néprajzi kiállítását, majd számot adtak arról, mit sikerült megjegyezniük. A teszt kitöltése után elsétáltak a sportpályájára, ahol egy különleges gurulás volt a feladat. A csapat két – bátornak nevezhető - tagja bemászott egy hatalmas labdába, amit a másik két csapattag lelkesen gurított. A szervezők a Palóc Kanyarra felfűzték Mátranovákot is. A helyiek a Faluhely majorban alakították ki az állomást, ahol egy igazi palóc locsolkodás szereplői lehettek a versenyzők. Természetesen a zene és a tánc sem hiányzott a kanyar feladatai közül: Mihálygergén citeráztak, Kazáron pedig a helyi táncegyüttes tagjaival táncoltak a versenyzők. Ságújfalu határában egy plusz feladat is várta a csapatokat: a Vöröskereszt munkatársai egy baleseti helyszínt alakítottak ki, ahol elsősegély-nyújtási ismereteikről kellett számot adniuk a versenyzőknek. Az útitervben nem szereplő feladat eredménye igencsak elgondolkodtató: néhány csapat ugyanis nem állt meg. Sőt, a közlekedők jó része is segítségnyújtás nélkül hajtott tovább…

A csapatok naponta kb. 150 kilométert teljesítettek, de nem a gyorsaság számított, hanem a találékonyság és a csapatmunka. A teljesítményt minden állomáson ponttal jutalmazták. A legtöbb pontot az etesi „Fényvarázs” csapat gyűjtötte, így a rendezvény zárónapján ők vehették át az I. Palóc Kanyar kupát. A kalandtúra végén azonban - pontszámtól függetlenül - mind a 38 csapat győztesnek érezhette magát, hiszen oklevéllel, sok-sok ajándékkal és életre szóló élményekkel gazdagodtak.

- A visszajelzések alapján sikerült elérnünk a kitűzött célt. A versenyzők jól érezték magukat, megismerték Palócföld értékeit és hagyományait. Emellett öröm számunkra az is, hogy a Palóc Kanyarra felfűzött települések örömmel fogadták a kezdeményezést. A községek vezetői és civil szervezetei sokat dolgoztak velünk együtt azért, hogy ez a két nap mindenki számára feledhetetlen legyen. Ebben természetesen támogatóinknak is komoly szerepük van, ezúton köszönöm segítségüket – értékelte a rendezvényt Körmendy Richárd, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője.

A jó hangulathoz egyébként a játékos feladatok mellett a kiegészítő programok is nagymértékben hozzájárultak: volt streetfighter show, könnyűzenei koncert és húsvéti locsolóbál is.

*

Mátranovák értékei a megyei könyvtárban

Mátranovák mutatkozik be a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet “Értékeink Nógrád megyében” című kiállítás-sorozatának első, nyitó programján, melyen a település 11 művészének - Vásárhelyiné Török Beáta, Illésné Bohács Mária, Nagy Izidorné, Várkonyi Andi, Gregász Józsefné, Borkovics László, Eczet István, Hegedűs Gyula, Molnár Gábor, Tajti József és Tóth István - alkotásait csodálhatja meg a közönség.

A különleges kiállítás megnyitó ünnepségére március 16-án, kedden délután került sor a könyvtár Bóna Kovács Károly galériájában. Az ünnepségen Molnár Éva intézményigazgató elmondta: a rendezvénysorozat legfontosabb célja az, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a megye jó néhány településének. Szeretnék, ha a vidéket, a falvakban élő alkotók által létrehozott értékeket minél többen megismernék.
Az ünnepségen részt vett a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, aki üdvözölte a kezdeményezést.

- Ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy Nógrád varázslatos világ, érdemes alaposabban megismerni – mondta Becsó Zsolt, majd minden kiállítónak emléklapot adott át
A főként képző- és népművészeti jellegű anyagot Földi Ádám, a Bátonyterenyei Kistérség közművelődési és múzeumi szakreferense ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Az ünnepség végén Földi Gyula, Mátranovák polgármestere megköszönte a bemutatkozási lehetőséget a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet munkatársainak. A Mátranovák értékeit bemutató kiállítás április 16-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

*

Mérlegen a 36 Jó Palóc

A 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület 2008 nyarán alakult meg. Az elmúlt közel 2 évben nagyon sokat dolgoztak a vidék fejlődésért, az életminőség javításáért, a térség népességmegtartó képességének erősítéséért, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2013-ig Magyarországra érkező eurók hatékony felhasználásáért.
Az egyesületről, az akciócsoport munkájáról, az program pályázatairól és a vidékfejlesztés eddigi eredményeiről Körmendy Richárd munkaszervezet-vezetőt kérdeztük.

- Mikor kezdte meg munkáját az Akciócsoport?

- Közösségünk a megye 36 településének összefogásával 2007 októberében alakult meg, 8Palóc+28 néven. A települési önkormányzatokhoz csatlakoztak a térség vidékfejlesztés, hagyományőrzés, környezetvédelem és turizmusfejlesztés területén tevékenykedő civil szervezetei és vállalkozói is. Mivel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap keretében rendelkezésre álló források lehívásának érdekében non-profit jelleggel működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezeti formát kellett létrehoznunk, ezért 2008. június 3-án megalapítottuk a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesületet. A szervezet 2008 szeptemberében kapta meg a hivatalos értesítést arról, hogy a 2007-2013 közötti időszakban LEADER Akciócsoportként működhet. Legfontosabb feladatunk a vidék fejlesztése, a fejlesztések megvalósításához szükséges ismeretek átadása, az innovatív vidéki közösségek kialakulásának elősegítése, a fejlesztési források megszerzésének és hatékony felhasználásának segítése.

- Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikerének egyik kulcsa az, hogy megfelelő színvonalú kérelmek készüljenek. Ebben mi az akciócsoport szerepe és feladata?

- Az ÚMVP népszerűsítése és a pályázati lehetőségek megismertetése érdekében az elmúlt időszakban nagyon sok kiadványt készítettünk, tájékoztató fórumokat és összejöveteleket szerveztünk, sőt személyes konzultációkat is tartottunk. Segítettünk az ötletek kidolgozásában, hiszen a legfontosabb az, hogy az elképzelés jól átgondolt, kivitelezhető és fenntartható legyen. Minden beadási időszakban igyekeztünk felhívni a pályázók figyelmét arra, hogy melyek azok a dokumentumok, amelyek szükségesek, és melyeket lehetséges később, hiánypótlás keretében beküldeni. A program keretében az elmúlt közel két évben több mint 120 pályázatot kezeltünk.

- Az ÚMVP III-as tengelyének első körében már eredményt is hirdettek. Mennyire volt sikeres az első kör?

- Ez az intézkedéscsoport a jövedelemszerzési lehetőségek bővítését, illetve az épített és természetes vidéki környezet megőrzését és megújítását célozza. Akciócsoportunk területéről a III. tengely jogcímeire 2008. október 19. és 2009. január 12. között összesen 56 támogatási kérelmet nyújtottak be, az összes igényelt forrás meghaladta az 1 milliárd forintot. A kérelembenyújtás időszakában nagyon intenzív érdeklődést tapasztaltunk, több mint 130 személyes megkeresésünk volt, de telefonon és elektronikus levélben is nagyon sokan kértek felvilágosítást és segítséget. A beadott kérelmek közül negyvennégyet ítéltek támogatásra érdemesnek, és ez több mint 830 millió Ft fejlesztési forrást jelent a térségnek. Falumegújítás és -fejlesztés jogcímen tizenkét önkormányzat, két alapítvány, egy egyesület és három egyházközség, illetve plébánia elképzelését támogatták, összességében 270,2 millió forinttal. A turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcím esetében 10 pályázat nyert, a jóváhagyott támogatás csaknem 219,2 millió forint. Vidéki örökség megőrzésére összesen 181,8 millió forintot ítéltek. Ebből az összegből 5 projekt valósulhat meg. A mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése témakörben 11 elképzelést támogatott akciócsoportunk, a nyertesek mintegy 161 milliót fordíthatnak innovatív ötleteik megvalósítására. A nyertesek 2010 januárjában a kazári Magtár Közösségi Házban megrendezett ünnepségen vehették át a támogatói okleveleket. Több beruházást már el is kezdődött.

- Mennyivel volt könnyebb a második kör? Hogyan tudták hasznosítani tapasztalataikat?

- Az első benyújtási időszakhoz képest több pozitív változás történt a kérelmek, illetve a pályázatok benyújtását, feldolgozását illetően. Nagyon fontos változás az, hogy a múlt év novemberében akkreditálták egyesületünket, így szervezetünk feladata lett a kérelmek, illetve a pályázatok kezelése és feldolgozása. Ezt korábban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal végezte. A III. tengely második kérelembenyújtási időszakában, 2009. november 16. és december 20. között munkaszervezetünk irodájához 36 db támogatási kérelem érkezett, majd 500.000.000 Ft támogatási igénnyel. Míg az első kérelembenyújtási időszakban mind a négy jogcím meghirdetésre került, a második körben már csak két jogcímre, mikrovállalkozások fejlesztésére és falumegújításra vártunk kérelmeket, ugyanis a másik két jogcímnél már az első kör után lekötésre kerültek a rendelkezésre álló források.

- A múlt év végén megnyílt a LEADER is, azaz az ÚMVP IV-es tengelyére is lehetett pályázni. Térségünkben mennyien éltek ezzel a lehetőséggel?

- Az unió legeredményesebb vidékfejlesztési programjának legfontosabb célja a vidéki életkörülmények javítása és a megélhetési lehetőségek bővítése. Az egymásra épülő fejlesztések és a közösségi kezdeményezések jelentik az alapját. A IV. tengely keretében elérhető forrásokat a helyi közösségek döntése alapján köthetik el a pályázók, a vidékfejlesztés térségi irányait ugyanis a LEADER Helyi Akciócsoportok jelölik ki helyi vidékfejlesztési stratégiájukban. A projekteknek illeszkedniük kell a térségi igényekhez és sajátosságokhoz, továbbá a HACS által kidolgozott stratégiában foglaltakhoz.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER tengelyére 2009. év végén nyújthatták be térségünk vállalkozói, önkormányzatai és civil szervezetei - közösségünk „Palócföld könnyei és gyöngyei” című stratégiájához illeszkedő - pályázataikat. Összesen 37 db pályázat érkezett, a támogatási igény megközelíti a 400.000.000 forintot. Az elképzelések 6 jogcímet - Térségek közötti és nemzetközi együttműködés, Térségen belüli együttműködés, Vállalkozási alapú fejlesztés, Közösségi célú fejlesztés, Képzés, valamint Tervek és tanulmányok - és 20 célterületet érintenek. Legnépszerűbb a Programok, rendezvények megvalósításához szükséges eszközök beszerzése elnevezésű célterület volt.

- Hol tart most a beadott pályázatok feldolgozása?

- Akciócsoportunk időt és energiát nem sajnálva dolgozza fel a kérelmeket, hiszen szeretnénk minél előbb eredményt hirdetni. Közösségünk legfontosabb célja egy élhető és szerethető vidék megteremtése, ehhez pedig szükség van a fejlesztési források megszerzésére és hatékony felhasználására.

- A vidék fejlesztése, a fejlesztési források megszerzése mellett mi tartozik még az akciócsoport feladatkörébe?

- Nagyon fontos feladatnak tekintjük a térség értékeinek, tárgyi és szellemi kultúrájának megismertetését is. Éppen ezért az elmúlt időszakban nagyon sok olyan programot szerveztük és szervezünk még a jövőben is, amelyek bemutatják Palócföld természeti szépségeit, történelmi emlékeit és hagyományait, vagyis mindazt, ami vidékünket egyedülállóvá teszi. Most éppen egy teljesen új kezdeményezés elindításán dolgozunk. Palóc Kanyar néven kétnapos versenyt hirdetünk április első hétvégéjére. Ez tulajdonképpen egy játékos vetélkedő a KRESZ szabályainak betartásával, állomáshelyek felkeresésével, a fogadó településekre jellemző ügyességi, szellemi feladatokkal. Célja a 36 Jó Palóc akciócsoport idegenforgalmi kincseinek bemutatása. Kapcsolatainkat is folyamatosan bővítjük, mivel szerintünk a siker kulcsa az együttműködésben, a partnerségben rejlik. Több hazai és külföldi LEADER Akciócsoporttal felvettük már a kapcsolatot, szerveztük tanulmányutakat, és közös projektek készítését is tervezzük. Úgy gondolom, sikeres időszak van mögöttünk, jó úton járunk és felnőttünk a feladathoz.

Forrás: 36 jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása