A pályázattal a mezőgazdasági termelés növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak fenntartását és fejlesztését kívánja támogatni az agrártárca.

A génmegőrzéssel kapcsolatos tevékenységek fontosságát elismerve, a kormányprogramban foglalt célokkal összhangban a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló 2009. évi CXXX. törvény 1. számú mellékletének XII. Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetének 10/2/19 szám alatti jogcímcsoportban lévő "Állami génmegőrzési feladatok támogatásáról" előirányzat terhére, a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény 4. § (3) bekezdésének végrehajtására kiadott, a növényi genetikai anyagok megőrzéséről és felhasználásáról szóló 95/2003. (VIII. 14.) FVM rendeletben meghatározott génmegőrzési feladatok megvalósulásának elősegítése érdekében, az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet alapján a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az alábbi pályázati felhívást teszi közzé.

A támogatás célja a mezőgazdasági termelés növényi biológiai alapjainak, genetikai anyagainak fenntartása és fejlesztése, különös tekintettel a mezőgazdasági célú genetikai erőforrások begyűjtésére, megőrzésére, dokumentálására és kutatási célra történő hasznosítására.

A kitűzött cél megvalósítására támogatás az alábbi területen igényelhető:
A szántóföldi növénytermesztés, a szőlő-, a gyümölcs-, a zöldség-, a dísznövény-, az erdészeti-, a gyógynövény-, a fűszernövény- és illóolajnövény-termesztés szakágazatokban a genetikai anyagok megőrzésére, a biológiai sokféleség fenntartására, valamint génbanki tevékenység végzésére gazdasági tevékenység elősegítése céljából.

Az előirányzaton rendelkezésre álló pénzösszegből e pályázatra 110 millió forint használható fel.

A támogatás igénylésére jogosultak a nemzeti génvagyon részét képező, a Génbanki Munkabizottságok és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által nyilvántartott növényi génkészlettel (beleértve a mezőgazdasági jelentőségű mikroorganizmusokat is), vonal- és fajtagyűjteménnyel, illetve törzsültetvénnyel, törzsgyűjteménnyel rendelkező jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, magánszemélyek, civil szervezetek jogosultak, akik/amelyek tulajdonában levő génkészletek nem nemesítői munkagyűjtemények.

A pályázatot a felhívás melléklete szerint kell összeállítani, valamint csatolni kell hozzá a következő dokumentumokat:
a. adatlap a pályázat tartalmára vonatkozóan (1. számú melléklet)
b. az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 9. számú melléklete szerinti 1.1 adatlap (2. számú melléklet);
c. a 292/2009. (XII. 19.) számú Korm. rendeletnek megfelelő írásbeli nyilatkozatok (3. számú melléklet)
d. növényi génmegőrzéshez szükséges adatlap (5-6-7. számú melléklet).
e. A maggal szaporított növények esetében a pályázati támogatással felszaporított tételekből a támogatott Pályázó köteles legalább 100 mag nagyságú mintát elhelyezni a Tápiószelén működtetett Országos Bázis Tárolóba.
f. A Pályázó hozzájárul a pályázatban szereplő génbanki adatok Nemzeti Génbanki Adatbázisban történő dokumentálásához, és nyilatkozik arról, hogy ezek az adatok, mint a Magyar Nemzeti Génbank Leltár része, az Európai Génbank Információs Rendszeren (EURISCO) keresztül elérhetőek legyenek.
g. A Pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy a pályázatban szereplő génforrások a FAO Egyezmény Standard Anyagátadási Megállapodásában foglalt feltételek mellett közreadhatók.
A felhívás melléklete szerint összeállított pályázatot mind nyomtatott formában és CD-n, mind elektronikus formában párhuzamosan kell benyújtani. Figyelem! Hiánypótlásra nincs lehetőség.

A pályázat elkészítésével kapcsolatos kérdésekre vonatkozóan a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztálya (Garics János osztályvezető: 1-301-4004 ([email protected]) és Galbavy Emese vezető tanácsos: 1-301-4536 ([email protected]) ad felvilágosítást.

A pályázathoz kapcsolódó dokumentumokat, és további fontos információkat az FVM honlapján olvashatják.

Forrás: fvm.gov.hu

Cikk megosztása