Első ízben tárgyalt az Európai Parlamenttel (EP) Dacian Cioloş, agrárügyekért felelős biztos a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról. A biztos hangsúlyozta, 2020-ra megszülethet a közösség új gazdasági stratégiája.

Dacian Cioloş hétfőn a Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elmondta, hogy a megreformált KAP lehet a „fő alkotóeleme” a fenntartható gazdasági növekedést támogató új „Európa 2020” stratégiának. Dacian Cioloş szerint a KAP „a vidéki fejlődés motorja”. Ezzel kapcsolatosan a biztos jelezte, hogy az Unió jövőbeni mezőgazdasági politika lényeges szerepet fog betölteni abban, hogy növekedjen a mezőgazdaságban a fenntartható természeti erőforrások használatának aránya.

Az Unió környezetvédelmi biztosa, Janez Potočnik is az uniós mezőgazdasági politika „alapos kizöldítése” mellett áll ki annak érdekében, hogy kivitelezhető lehessen a KAP keretében a fenntartható mezőgazdaság gyakorlata. Dacian Cioloş hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtés legfőbb forrása vidéken a mezőgazdaság, amely sok esetben más vidéki gazdasági tevékenységet is támogat. Az agrárügyekért felelős biztos szerint a KAP alapvető motorja a zöld és az intelligens növekedésnek. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy szerinte a mezőgazdasági tevékenységhez köthető innováció hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és segítheti megtalálni az utat ahhoz, hogy „többet termeljünk, de kisebb áron.”

A KAP 2013 után

George Lyon, a britek liberális képviselője a tárgyaláson a 2013 utáni KAP jövőjéről mutatott be egy saját kezdeményezésű jelentéstervezetet. A jelentés dióhéjban az igazságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb uniós mezőgazdasági politikáról szól. Lyon jelentésével kapcsolatban Dacian Cioloş arra figyelmeztetett, hogy a KAP jövőbeni mechanizmusainak túlságosan elhamarkodott meghatározása helyett, több időt kell szánni arra, hogy azon töprengjenek, hogy „mit akarunk elérni.”

A reformot illetően az egyik legvitásabb kérdés az, hogy a KAP költségvetését – amely jelenleg a teljes uniós költségvetés negyven százalékát teszi ki – csökkentésék-e, vagy sem. A KAP támogatói (mint Franciaország és hazánk), és a KAP ellenzői (többek közt az Egyesült Királyság és Hollandia) közötti feszültségek legfőbb forrása a költségvetés.

A közvetlen kifizetések kapcsán Dacian Cioloş kijelentette, még túl korainak véli a kifizetés mértékéről, vagy arról beszélni, hogy milyen gyorsan álljanak át a jelenlegi rendszerről egy újra. „Elsősorban arról kell megállapodnunk, hogy mit akarunk elérni a kifizetésekkel, és csak ezt követően kell dönteni az elosztásukról.” – hangsúlyozta a biztos. Dacian Cioloş ugyanakkor úgy látja, hogy a közösségi kifizetésekkel legalább egy biztonsági hálót kell létrehozni a gazdák számára, vagyis biztosítani számukra a minimális, a megélhetéshez szükséges jövedelmet. Utalt rá: a kifizetések a mezőgazdaság környezeti és munkahely-teremtési céljait is elő kell, hogy segítsék. A KAP-pal kapcsolatos elképzeléseinek ismertetése helyett azonban Dacian Cioloş egy reformfolyamat alatt megválaszolandó kérdéseket vázolta fel.

Állampolgári vita

Bejelentette, hogy nyilvános vitát indít az uniós mezőgazdasági politika jövőjéről, mert úgy véli, hogy „nincs európai társadalmi vita” a KAP-ról. "Reakciókat várok nem csak a gazdáktól, hanem a környezetvédelmi szövetségektől, a fogyasztóktól és az állatvédő csoportoktól is" – mondta Dacian Cioloş , ragaszkodva ahhoz, hogy a KAP nem csak a szakértők ügye, hanem „minden európai politikája” legyen. A társadalom egésze húz hasznot az uniós mezőgazdasági politikából, mert ennek keretében termelnek élelmiszert, kezelik a földhasználatot és védik a környezetet, magyarázta.

A biztos hangsúlyozta, hogy „ez nem konzultáció”, mert a folyamatot nem kíséri bizottsági kommunikáció. A nyilvános vitában nem lesz szó a KAP költségvetéséről, sem annak eszközeiről, hanem inkább arra kíváncsiak, hogy az európaiak általában mit várnak el az uniós mezőgazdasági politikától. A vita elindítása előtt, Dacian Cioloş a sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte, fontos, hogy legyen vita a KAP lényegéről és céljairól, mielőtt a végrehajtás formájáról és módszereiről döntenének.

"Felül kell emelkednünk a KAP technikai részletein, hogy a szélesebb nyilvánosság számára tegyük hozzáférhetővé" – tette hozzá. Egy nemrégiben közzétett Eurobarometer felmérés szerint, míg az európaiak 90 százaléka támogatja a KAP-ot, csak 30 százalékuk tudja, hogy valójában milyen politikát képvisel. A reformnak biztosítania kell, hogy „a felállított célokat és az intézkedéseket széles körben ismerjék” – figyelmeztetett Dacian Cioloş.

A KAP főbb kihívásai közt említette az élelmiszerbiztonság megteremtését, a talaj és a természeti erőforrások védelmét, a vidéki gazdasági növekedés erősítését, illetve a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Az internetes vitafórum júniusig tart, az eredményeket a KAP jövőjével kapcsolatos munkájában használja majd fel az Európai Bizottság. A honlapon megtalálhatóak az elérhető információk, legjobban az angol nyelvű változat működik – írja bejegyzésében a videk.blogspot.com. Az alábbi linkre kattintva juthatunk el a javaslati oldalra, itt lehet megfogalmazni a véleményeket a KAP-ról, egyúttal annak jövőjére is lehet javaslatokat tenni. A hozzászólások beküldése előtt olvassuk el a feltételeket is – hívja fel a figyelmet a fenntartható vidékfejlesztéssel foglalkozó blog.

Forrás: euractiv.hu, videk.blogspot.com

Cikk megosztása