Szennyvíztisztító épül Rábatamásiban EU-s támogatással

Szennyvízelvezető hálózat és szennyvíztisztító telep létesítésére több mint 389 millió forintot nyert a Győr-Moson-Sopron megyei Rábatamási önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán – jelentette be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke Győrött.

Balogh József elmondta: az ezer lakosú rábaközi település szennyvíz-gondja jelenleg nem megoldott, a keletkező szennyvizet nagyobbrészt emésztőgödrökben tárolják, vagy zárt szennyvíz-tárolókból szállíttatják el.

A 458 millió forintos összköltségű projekt keretében szennyvízelvezető hálózatot és szennyvíztisztító telepet építenek. A beruházás során egylépcsős, úgynevezett eleveniszapos biológiai tisztítást alkalmaznak, az iszapot mezőgazdasági célra fel tudják majd használni.

A beruházást a tervek szerint jövő ősszel fejezik be a településen.

Forrás: MTI

*

Tanévnyitó: már a felújított iskolában

Húszmillió forinttal kerül többe a szili iskola felújítása a tervezetthez képest. Összesen 242 millió forintot fordítanak a rekonstrukcióra.

A tervezett ütemben halad a szili általános iskola átépítése. Elkészültek a tetőtéri tantermek, illetve végeztek a tornaterem felújításával is. Most a könyvtár kialakításán dolgoznak a kivitelezők. A beruházás költségei emelkedtek közben, az önkormányzatnak húszmillió forintot kell előteremtenie.

A műszaki átadást a nyár elején szeretnék megtartani, ünnepélyesen augusztusban vehetik birtokba a gyerekek a tanodát. ˝A XXI. század iskoláját˝ – fogalmazott Lengyel Lajos, a község polgármestere.

221,8 millió forint volt az eredeti költségvetésben, amihez európai uniós támogatást nyertünk” – tájékoztatott Lengyel Lajos. „Időközben kiderült, hogy még húszmilliót kell hozzátennünk. Várhatóan hitelfelvételre kényszerülünk az előre nem látott kiadások miatt. Tavaly júniusban kezdtük az építkezést: az első ütemmel szeptemberben végeztek a szakemberek. Akkor 44,6 millió forintot fizettünk ki. A második ütem határideje december vége volt, amikor újabb 105,2 millióról számoltunk el”. A befejező ütemmel június közepén végeznek. Ősszel az esős időjárás miatt egyhetes csúszásban volt a kivitelező, de aztán sikerült utolérniük magukat. A felújítás során nem várt munkák is előjönnek, melyek emelik a költségeket.

Náray Lajosné, az intézmény igazgatója hozzátette: a kialakított tetőtérben négy tanteremmel gazdagodik az iskola. Ezeken kívül a néptáncoktatás számára alakítottak ki egy próbatermet, illetve elkészült a kézművesszoba is. A tornateremben ablakokat cseréltek, festettek és kijavították a tetőt. Két öltözőt és tanári szobát hoztak létre. Az egész épületben elvégezték a teljes akadálymentesítést. „A mai kor igényeinek megfelelő iskolánk lesz a felújítás után” – fogalmazott az igazgató. „A tornatermet most raktárként használjuk, mivel elkezdték az udvari, lapos tetős épület átépítését is. Ott kap helyet a könyvtár és a számítástechnikai terem. A földszinti folyosót is rendbe tették már. Új padlózatot kaptak a helyiségek, új bútorokat és a gyerekeknek tágas öltözőszekrényeket is beépítettek”.

Lengyel Lajos a felújítással kapcsolatban megjegyezte: eddig is tudta, és most újra bebizonyosodott, hogy egy beruházásnál a pályázat megírása és elnyerése a legkisebb munka. „A pályázat elkészítése csak töredéke egy-egy fejlesztésnek” – mondta a polgármester. „A kivitelezés levezénylése, a közbeszerzés lebonyolítása, a pénzügyi adminisztráció, az elszámolások jelentik az igazi kihívást a hivatal munkatársainak. A korábbi beruházásainknál már tapasztaltuk, hogy egy-egy facsemetének, egy-egy felfestett jelzősávnak, az ajtók szélességének milyen jelentősége van az átadásnál, elszámolásnál”.

Ezeken okulva igyekeznek mindent szigorúan a feltételek szerint elvégezni, a ráfordított munkát és az anyagi terheket sem kímélve.

*

Rendelet a csornai termál érdekében

Önkormányzati intézkedéssel védik a termálfürdő jövőjét Csornán. A közeli ingatlanokra a képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el.

Változtatási tilalmat rendelt el a csornai önkormányzat a termálfürdőhöz közeli ingatlanokra. Az intézkedés azt jelenti, hogy az érintett területen – a Dózsa György utcától északra – bizonyos kivételektől eltekintve telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, illetve más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.

A városvezetők szerint ezek a lépések ugyanis a strand környezetét a jövőre nézve kedvezőtlenül érintenék. Az önkormányzat azt szeretné megakadályozni, hogy ne épülhessenek olyan új építmények, amelyek a tervezett új terület-felhasználásokat ellehetetlenítenék, vagy megvalósításukat aránytalanul megdrágítanák. Ennek eszköze a változtatási tilalom elrendelése, ami három év után megszűnik.

*

Megőrzik a szakrális emléket Páli közepén

Megújul a templomtér Páliban. Parkosítanak, térköveznek, parkolókat építenek és restaurálják a kálváriát is. Nyolcmillió forintból újítják fel Páliban a templom körüli teret.

Restaurálják az épület melletti kálváriát és a téren álló kultúrház nyílászáróit is cserélik. Az önkormányzat LEADER-pályázaton nyert támogatást a fejlesztéshez, ami régi tervük volt a helyieknek. „Ötmillió forintot kaptunk a felújításhoz, a többit önerőként biztosítjuk. Az egész teret térburkolóval látjuk el, parkosítjuk és új járműparkolókat is kialakítunk” – mondta el Póczik András polgármester.

A kálváriaszobor rekonstrukcióját nem lehetett tovább halogatni. A XVIII. század elején, a régi templom szentélyének helyén épített emlékmű vizesedett, korábban földdel töltötték fel a környezetét. A szobrok is olyan állapotba kerültek, hogy megmentésük nem várhatott tovább. A falakat szigetelték átvágásos módszerrel és speciális vakolatot is visznek fel a téglákra.

Most arra törekszünk, hogy a kálvária is időtálló legyen. Régi szakrális emléke ez a falunak, nem szerettük volna, ha végleg tönkremegy. Az idős helyiek emlékeznek még rá, hogy nagy egyházi ünnepekkor feldíszítették és a körmenet is megállt mellette. A tér felújításával egy központot alakítunk ki a faluban. A templomot és közelében a kultúrházat, irodaházat néhány éve felújítottuk, próbáljuk a mostani beruházást is úgy elvégezni, hogy méltó legyen a helyszínhez” – jegyezte meg a polgármester.

A tervek szerint a kivitelezéssel április végére végeznek, az átadást pedig májusban tartják majd.

*

Falugyűlés a csatornázásról

A szennyvízcsatornázásról tartottak falugyűlést nemrégiben Győrsövényházon. A község egyetlen megyei településként nyert nemrégiben a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programból 313,8 millió forint európai uniós és állami támogatást a 369,2 millió forintos beruházáshoz. A pénzből több mint hét kilométer vezeték, négy átemelő, valamint a Rábca mellett egy biológiai szennyvíztisztító telep épül. A kivitelezés várhatóan 2011 végére fejeződik be. A lakosoknak nyolc éven keresztül havi 2635 forint hozzájárulást kell fizetniük a fejlesztéshez.

*

Születésnapot ünnepel a tízéves Reménysugár

Születésnapot ünnepelnek a csornai Reménysugár Egyesület tagjai. Tízéves a szervezet, szombaton tartják ünnepi gálaműsorukat.

Idén ünnepli megalakulása 10. évfordulóját a csornai Reménysugár Egyesület. Jótékonysági műsorral teszik emlékezetessé az évfordulót, a bevételből a sérült fiatalokat támogatják, a rendezvény szombaton lesz a Városi Művelődési Központban. A szervezet 2000-ben azért jött létre, hogy segítse a környékbeli sérült fiatalokat. Tagjai programokat szerveznek, kirándulnak, színdarabokat játszanak, kézműves-foglalkozásokat tartanak. Rendszeresen vannak klubdélutánjaik, a munkát középiskolások, egyetemisták, főiskolások segítik.

Fejes Sándorné, az egyesület elnöke elmondta: céljuk, hogy tartalmassá, szebbé tegyék tagjaik hétköznapjait. Ezt szolgálják a közösségi rendezvények is. „Az a célunk, hogy a halmozottan sérült, iskoláskorból kinövő fiatalokkal és felnőttekkel törődjünk. Igyekszünk biztosítani számukra az érzést, hogy fontosak és a közösséghez tartoznak. Feladatunk, hogy segítsük a társadalomba való beilleszkedésüket. Szeretnénk szinten tartani adottságaikat, hogy képesek legyenek a számukra is elérhető feladatok megoldására” – fejtette ki az egyesületi elnök.

Programjaikat nem a világ elől elbújva szervezik. Nagyon fontos az egyesület tagjai számára, hogy rendszeresen találkozzanak egészséges embertársaikkal, rájuk irányítsák a figyelmet és elfogadják őket.

Ezt a célt szolgálja az ünnepi gálaműsor is, amelyre a Városi Művelődési Központban került sor. A házigazda egyesület tagjain kívül felléptek a rendezvényen a soproni fogyatékos gyermekek otthonának lakói, a pásztori felnőttkorú fogyatékosok otthonának gondozottjai, a csornai Kerényi művészeti iskola növendékei, és Foki Balázs tangóharmonikás.

Forrás: Csornai HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása