Tanulmányutakat szervez a Gersekarátért Baráti Kör

Tanulmányutakkal segíti a helyi ifjúsági munkát és az ezzel foglalkozó szakemberek szakmai fejlődését a Gersekarátért Baráti Kör. A szervezet pályázati támogatást is elnyert céljaihoz.

Az egyesület tavaly pályázott a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácshoz, a kérelmük támogatásban részesült. A pályázati projekt egy zalai és egy Győr-Moson-Sopron megyei tanulmányút megszervezését tette lehetővé az egyesület számára. A zalai látogatásra február közepén került sor. A találkozó alkalmával a vasi ifjúsági szakemberek betekintést nyerhettek a szomszédos megyében működő ifjúsági, ifjúságért tevékenykedő szervezetek, az ifjúságsegítő szakemberek munkájába, megismerkedhettek a helyi sajátosságokkal.

*

Kerékpáros járőrök Zalaegerszegen

Kerékpáros járőrök álltak szolgálatba április elsején a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon. A tavalyi kezdeményezés folytatásaként idén is két biciklis rendőrrel találkozhatnak a lakosok, elsősorban a kerékpárutak és a parkok környékén.

2009-ben csupán két és fél hónapig tartott a kerékpáros járőrözés. Az idén a Városgazdálkodási Kft. támogatásának köszönhetően az időjárási viszonyokhoz igazítható öltözékkel rendelkezünk, így korábban kezdődhet a szolgálat szezonja, mely ősszel ér majd véget” – mondta el Kámán János kapitányságvezető.

Tavaly pozitív volt a fogadtatás, bár meglepetésként érte a lakosságot a kezdeményezés. Alapvetően bűnmegelőzési céllal dolgoznak, a jogkövető magatartásra hívják fel a figyelmet, de a sok figyelmeztetés mellett 23 bírságot is kiszabtak a rendőrök” – ismertette az elmúlt év eredményeit a kapitányságvezető.

Kámán János hozzátette, ha anyagi lehetőségeik engednék, bővítenék a szolgálatot. A járőrökkel idén a kerékpárutakon, a parkoknál, idegenforgalmi szezonban a termálfürdőnél lehet majd találkozni. A kocogók védelmére az esti órákban is járőröznek, illetve időnként a Zalalövőig vezető kerékpárúton és a környező településeken is megfordulnak.

*

Felzárkózást segítő tanoda nyílt Alsónemesapátiban

Ünnepélyesen is átadták a Nyugat-dunántúli régió elsőként elkészült speciális tanodáját Alsónemesapátiban. A 15,5 millió forintos beruházás célja a településen élő hátrányos helyzetű iskoláskorú fiatalok felzárkóztatása, esélyeik növelése. A kezdeményezést Kiss Péter, társadalompolitikai miniszter is méltatta.

Általános és középiskolás diákoknak teremt esélyt a társadalmi beilleszkedésre, valamint a továbbtanulásra a Várlak elnevezésű tanoda. Alsónemesapátiban ugyanis a lakosság több mint 40%-a hátrányos helyzetben él. A tanórán kívüli foglalkozások kiterjednek a személyes képességek fejlesztésére, de megoldást kínálnak a szabadidő hasznos eltöltésére is. „A tanodába járó diákok készülhetnek a másnapi órákra, akiknek pedig elmaradásuk van az iskolában, azokat mentortanárok segítik, de a számítógépes segítségével is bővíthetik tudásukat és különböző képességfejlesztő játékokkal is játszhatnak itt a gyerekek” – mondta Szabó Katalin, az Apáti Iskoláért Alapítvány elnökhelyettese.

A Tanoda program az egyik legsikeresebb társadalmi felzárkóztató program az országban, 2004-ben indítottuk el, azóta több mint 70 ilyen intézmény működik Magyarországon” – hangsúlyozta Kiss Péter társadalompolitikai miniszter.

A miniszter hozzátette: az elmúlt években Európai Uniós forrásokból összesen 1,2 milliárd forintot költött a kormány hasonló intézmények létrehozására az országban. A tanodák létjogosultságát Kiss Péter, az otthonról hozott hátrányok leküzdésében látja.

Forrás: ZegTV

*

Átadták az új digitális röntgenparkot a zalaegerszegi kórházban

Ünnepélyesen átadták a rendkívül korszerű új digitalizált röntgenparkot a zalaegerszegi megyei kórház rendelőintézetének radiológiai részlegén. A gyógyító munka színvonalát jelentősen növelő, mintegy 180 millió forint értékű fejlesztést a tulajdonos megyei önkormányzat visszatérítendő támogatása tette lehetővé.

A beruházás során üzembe állítottak egy minden igényt kielégítő digitális röntgenkészüléket, valamint olyan csúcsinformatikai rendszert építettek ki, ahol egyetlen hálózatból elérhető az összes radiológiai készülék adatbázisa. A fejlesztés egyik legfontosabb vívmánya, hogy a virtuális röntgenképek a felvételt követően az intézet osztályain, szakrendelésein, sőt a műtökben is azonnal hozzáférhetőek.

Kifejezetten előremenekülés a kórház menedzsmentjének és a megyei önkormányzatnak a beruházást megvalósító együttműködése. A gyógyító munka érdekében meg kellett tenni, hiszen aki nem fejleszt, az lemarad” – hangsúlyozta az átadáson dr. Csidei Irén, a megyei kórház orvos-igazgatója.

Manninger Jenő, a fenntartó megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke az együttműködést méltatva arról beszélt, hogy a kormányzati elvonások és a költségvetési hiány ellenére is mindent meg kell tenni azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat minél korszerűbb körülmények között vehessék igénybe az emberek. Mint mondta, ezt kívánják szolgálni a SO1 szintű sürgősségi centrum létesítésével, mely fejlesztés a támogatási szerződés aláírása előtt áll. Egyúttal bíznak abban is, hogy kedvező döntést kapnak az ötmilliárdos kórházfejlesztési pályázatról is.

A közös szándék érdekében a város eddig is segítette a megyei kórházat, mondta dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, majd bejelentette, 10 millió forinttal járulnak hozzá a sürgősségi osztály projektjének önrészéhez.

Dr. Nagy Gyöngyi, a radiológia osztályvezető főorvosa elmondta, a kisebb sugárterhelésű, teljesen automatikus új digitális röntgenkészülék óránként akár 100 felvételt is készíthet, a rendkívül jó minőségű felvételei pedig megkönnyítik a korrekt diagnosztizálást. A hagyományos készülékekhez olyan kazettákat szereztek be, hogy az adatok digitálisan leolvashatóvá váltak, így a régi berendezések a komplex digitális röntgenpark részeként működhetnek tovább.

Emellett a rendszer valódi előnyeit biztosító informatikai fejlesztést is megvalósítottak, melynek révén nemcsak a helyben, hanem a társkórházakban is lehívhatók a digitális röntgenképek. Mindez virtuális konzíliumot is lehetővé tesz az orvosok között, úgy, hogy a betegnek nem kell utaznia. Az informatikai fejlesztés eredményeként a nagy tömegű röntgenfelvételek archiválási gondja is megoldódik.

Olyan informatikai rendszer kialakítása volta cél, mely magas színvonalon és gyorsan tesz eleget az elvárásoknak” – tette hozzá az elhangzottakhoz Horváth László, az informatikai osztály vezetője.

*

Megtartotta évadnyitó programját a hegypásztor kör

Idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a hegypásztor kör. A hegyháti szervezet szőlőhegyi évadnyitó programja a víz világnapjához kapcsolódva várta az érdeklődőket. Ezen a napon a szervezők különleges figyelmet fordítottak a szőlőhegyi területük végében található bombatölcsérek környezetének tisztítására, felújítására, melyekben komplett kis vízi világ alakult ki az idők folyamán. Emellett birtokuk és tanösvényük tavaszi takarítására is sort kerítettek.

*

Országos vers- és prózamondó versenyt tartottak Vasváron

Tizennegyedik alkalommal hívta életre a vasvári Kardos László Általános Iskola anyanyelvi munkaközössége az Országos Arany János Vers- és Prózamondó Versenyt. A nemzetközi megmérettetést idén is két kategóriában rendezték meg. A rendezvényt ezúttal is Horváthné Tóth Mária, az intézmény igazgatója nyitotta meg, majd V. Németh Zsolt, a hegyháti kisváros polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A nemes versengés előtt a költő születésnapja alkalmából ünneplőbe öltözött diákok is izgatottan várták a bemutatkozás perceit. A verseny szervezői ezúttal is két korcsoportba osztották a vers- és prózamondó verseny résztvevőit.

*

Tetőfödém-felújítás

Megkezdődtek a Petőfi-székhelyiskola tetőfödémének csapadékvíz elleni szigetelés-felújítási munkái, valamint a Kosztolányi úti emeleti tantermek felújítására is sor kerül.

Makovecz Tamás igazgató közölte: a munka során a tetőfelület felhólyagosodott részét felvágják, és a lejtéshibákat is megszüntetik. A meglévő fémszegélyek, fallefedések cserére kerülnek. Mintegy 550 négyzetméteren dolgoznak a szakemberek, a közel hárommillió forintba kerülő felújítást az önkormányzat vis maior keretből biztosítja. A nyár folyamán sor kerül a Dózsa tagiskola teljes lapostető-rekonstrukciójára is, ennek bekerülési költsége 12,5 millió forint lesz.

*

Internet a könyvtárban

Véget ért az "Internet Fiesta" 2010-es egy hetes országos rendezvénysorozata, melynek Zalaegerszegen a József Attila Városi Könyvtár volt a bázishelye. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség kezdeményezte program minden korosztályt igyekezett megszólítani az internet használat, mint ismertszerzési mód és az esetleges veszélyek szűrésének lehetősége kapcsán.

„A felhasználóknak kell szelektálni, segítséget ebben tudunk adni, de a szűrést mindenkinek magának kell megtanulni legjobb belátása szerint” – mondta Nitsch Erzsébet, a könyvtár igazgatója. „Dilemmát jelentett számunkra, hogy mennyire szabad felhívni a tanulók figyelmét az internettel kapcsolatos negatív dolgokra. Végül úgy döntöttünk, hogy rendszerbe foglalva hasznos lenne erről beszélni”.

Így a Landorhegyi-iskola 7-8. osztályosai számára Molnárné Musta Mónika, a rendőrség bűnmegelőzési csoportjának munkatársa tartott tájékoztatót, amelynek remélhetőleg a fiatalok előbb-utóbb hasznát látják majd. Az alsósok számra az internetet, mint ismeretszerzési lehetőséget mutatta be az Izsák és az Öveges ÁMK-ban tartott rendhagyó órákon Horváthné Jóna Mária könyvtáros.

Egyre terjednek azok a speciális könyvek, amelyekhez internetes oldalak is csatlakoznak, így teszik teljessé az ismeretszerzést. Ezen számítógépes programokkal ismerkedtek nagy örömmel a gyerekek. A program hibája, hogy egyelőre még csak angol nyelven olvashatók a csatlakozó honlapok.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, zalaegerszeg.hu

Cikk megosztása