DExpo, avagy nyílt napok az egyetemen

Két napra kitárultak Debreceni Egyetem kapui, több mint 3000 középiskolást vonzottak a november 19-20-iki felvételi nyílt napok programjai.

A Rektori Hivatal és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat közös szervezésében idén első alkalommal megrendezett DExpo a korábbi felvételi nyílt nap folytatása. Az intézmény a karok évközi bemutatkozásaihoz képest átfogó, egységes képet kívánt nyújtani a képzésről és az egyetemi életről.

Az ország különböző középiskoláiból érkezett diákok két napon át ismerkedhettek a campusokkal, ahol érdekfeszítő előadások, rendhagyó órák, hallgatói élménybeszámolók és szórakoztató programok várták őket. A fő helyszín az egyetem központi épülete volt, amelynek Díszudvarán egységes, látványos pavilonokban a 15 kar mutatkozott be. Az egyetem vezetői tájékoztató előadásokon avatták be az érdeklődőket a Debreceni Egyetem egyedülállóan széles képzési kínálatba. A látogatók a folyosókon felállított tematikus standokon megismerkedhettek a tehetséggondozó programmal, a nyelvtanulási, sportolási és ösztöndíj-lehetőségekkel, képet kaphattak az itt megszerzett diploma értékéről és a majdani elhelyezkedési esélyeikről is.

Népszerű volt a második emeleten kialakított teázó. Az érdeklődők különbuszokal „campus túrákra” is indulhattak, felsőbb éves hallgatók vezetésével bejárhatták a Debreceni Egyetem centrumait. Természetesen a szórakozás sem maradt ki, a Lovardában dumaszínházi előadások színesítették a programot.

A nagy érdeklődéssel kísért, sikerrel zárult kétnapos DExpo résztvevői élményekkel, hasznos ismeretekkel és nem utolsó sorban - a kitöltött kérdőív ellenében kapott - ajándékokkal gazdagodva térhettek haza. Kari ismertetők, az Egyetemi Élet különszáma, az alkalomra készített tematikus ismertető füzetek emlékeztetnek majd mindenkit az intézmény jelmondatára: „Debreceni Egyetem - több mint diploma!

Forrás: unideb.hu

*

Gyógyhely

A debreceni klinikatelep, a Nagyerdei Gyógyfürdő és Strand, valamint a parkerdő egy részének gyógyhellyé nyilvánítását kezdeményezi az állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalánál a város önkormányzata; a kezdeményezésről a cívisváros közgyűlése határozott.

Kósa Lajos polgármester előterjesztésében emlékeztetett rá, hogy a Nagyerdőnek ezt a térségét már 1971-ben gyógyhellyé nyilvánították a város kezdeményezésére, majd 1983-ban megerősítették egy felülvizsgálat során. Ugyanakkor az 1983-as felülvizsgálat óta jelentős változások következtek be a hazai gyógyhelyeken, ezért a törzskönyv megújítása csak új engedélyeztetési eljárás keretében valósulhat meg.

Az országos törzskönyvi nyilvántartás alapján Debrecenen kívül 12 település - Miskolc-Lillafüred, Harkány, Sopron-Balf, Gyöngyös-Kékestető, Hévíz, Balatonfüred, Parád, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bükfürdő, Eger és Gyula – jogosult a gyógyhely elnevezés használatára.

Forrás: deol.hu

*

Debreceni az év befektetőbarát ipari parkja

Az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség 2004-ben alapította meg „Az év befektetője” elismerést. Ezzel azon befektetők tevékenységét díjazzák, akik az adott esztendőben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez, a foglalkoztatottság növeléséhez.

A hat kategóriában kiosztott díjak közül idén az „Az év befektetőbarát ipari parkja” oklevelet a debreceni Határ úti ipari park kapta. Az elismerést 2009. november 27-én a Parlamentben rendezett esti ünnepség keretében Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztertől – Pajna Zoltán, Debrecen gazdasági ügyekért felelős kíséretében – Herdon István, az ipari parkot jelenleg üzemeltető Xanga ingatlanfejlesztő cégcsoport vezérigazgatója vette át.

A Határ úti ipari parkban tevékenykedő közel harminc vállalkozás 2008-as árbevétele megközelítette a 120 milliárd forintot, foglalkoztatottaik száma pedig a 3000 főt. Ennek a teljesítménynek is köszönhető, hogy Debrecenben az elmúlt öt esztendőben 43 százalékkal nőtt a gazdasági szervezetek bevétele, ami az önkormányzat szempontjából az iparűzési adó alapja.

Forrás: www.debrecen.hu

*

Az Alföld turizmusáért

Az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság Az Alföld turizmusáért-díjat adományozott Debrecen önkormányzatának. Az elismerést a város képviseletében Pajna Zoltán alpolgármestere vehette át 2009. december 2-án Martfűn, az Észak-alföldi Turisztikai Régió évzáró szakmai rendezvényén.

Az Észak-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság 2006-ban döntött Az Alföld turizmusáért-díj létrehozásáról. Az elismerés olyan bel- és külföldi természetes és jogi személyek, valamint önkormányzatok elismeréseként adományozható, melyek az Észak-alföldi Régióban kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a térség turizmusának fejlődéséhez.

A díjazottakra a Regionális Idegenforgalmi Bizottság tagjai tesznek javaslatot, s a jelöltekre leadott szavazatok alapján több kategóriában döntenek a díj odaítéléséről. Az elismerést egy belföldi természetes személy, egy jogi személy, egy önkormányzat és egy Tourinform iroda, illetve turisztikai szervezet nyerheti el, továbbá egy olyan külföldi természetes személy, társaság, szervezet vagy önkormányzat, amely az Észak-Alföld turisztikai kínálatának nemzetközi piacokon történő népszerűsítését elősegítették.

Debrecenben az elmúlt években számos olyan turisztikai, sport és kulturális beruházás zajlott, melyek erősítik a város idegenforgalmi vonzerejét, növelik a rendelkezésre álló szolgáltatások színvonalát. Ezek eredményeként Debrecen egyre sokoldalúbb, egyre népszerűbb célállomássá vált. Az új létesítmények közül kiemelkedik például az Aquaticum mediterrán élményfürdő, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, s a Kölcsey Központ, mely a régió legmodernebb konferenciaközpontja. Számos városfejlesztési projekt is a turizmus minőségi fejlődését szolgálja. Így például a főtér sétálóövezetté történő átalakítása, a belvárosi tömbrehabilitációs program, a szállodafejlesztések, valamint a kerékpárutak építése.

Debrecen népszerűségéhez hozzájárult az a számos világverseny és egyre növekvő számú nemzetközi hírű kulturális rendezvény, amelyeknek a cívisváros ad otthont.

Debrecenben az elmúlt években a vendégéjszakák száma közel 40 százalékkal nőtt, a vendégek száma kereskedelmi és magánszálláshelyen csaknem 50 százalékkal emelkedett, s folyamatosan növekszik. 2006 és 2008 között a leglátogatottabb magyar városok listáján – belföldi viszonylatban – Debrecen a 6. helyen szerepelt. Az idegenforgalmi adóbevétel 2000 óta közel kétszeresére emelkedett. Az idegenforgalomban érintett vállalkozások által befizetett 2008. évi helyi iparűzési adó közel félmilliárd forint volt, mely több mint kétszerese a 2001-es bevételnek.

Forrás: debrecen.hu

*

Épülhet az Élménypark

Több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatást nyert pályázatával a debreceni önkormányzat a Tudományos Élménypark megépítésére.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Agóra Pólus támogatási rendszeréhez benyújtott „Tudományos Élménypark kialakítása a Debreceni Botanikus Kertben” című pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásra érdemesnek ítélte.

A kivitelezés várhatóan 2010 elején indul, és a beruházást két év alatt kell megvalósítani.
Az elképzelések alapján a Debreceni Egyetem mentorságával az egyetemi botanikus kertben olyan tudományos centrumot alakítanak ki, ahol a széles közönség is megismerkedhet a természettudományokkal, a velük kapcsolatos gondolkodásmóddal, a különféle folyamatokkal. A cél, hogy népszerűsítsék a kémia, a fizika, az orvosbiológia, a botanika és a hidrobiológia tudományterületeket, valamint a régióban született innovációkat.

A beruházás keretében jelentősen megújul majd a botanikus kert, ugyanis új elemként, az elbontandó izotóplabor helyére, egy 2800 négyzetméteres központi épületet, az úgynevezett Tudományok Palotáját építik fel, mely a tervek szerint interaktív oktatási, kulturális, tudományos térként funkcionál majd. Az épület főbejárati oldalához közvetlenül kapcsolódik egy újonnan létesítendő tó, mely a körülötte lévő élőhely környezeti minőségének javítása révén is nagy jelentőséggel bír majd.

Továbbá felújítják a Pálmaházat, a Napfizikai Obszervatóriumot és a Kísérleti Állatházat. A park kialakításával a széles közönség húsz olyan szolgáltatást vehet majd igénybe, melyek az egész életen át tartó tanulást segítik, hasznos gyakorlati és elméleti tudást adhatnak diáknak, tanárnak és a természettudományok iránt érdeklődőknek egyaránt. A megálmodott élménypark az elképzelések szerint újabb látványelemmel bővíti a 15,6 hektáros botanikus kertet. A beruházás összesen 1,9 milliárd forintba kerül, melyből a megítélt támogatáson túl az önkormányzat önrésze több mint 200 millió forint lesz.

Forrás: debrecen.hu

*

Négy pályázó

Debrecenben négy kiemelt nagyberuházás valósul meg a belvárost érintő városrehabilitációs program első ütemében, mintegy 1,5 milliárd forint értékű – 76 százalékos arányú – európai uniós támogatással. A program első ütemére összesen közel 2 milliárd forintot költenek majd, s ebből 459 millió forint a debreceni önkormányzat önrésze.

A Nyugati kiskörútnak a Hatvan utca és Arany János utca közötti szakasza kialakítására mintegy 1,1 milliárd forintot költenek majd. 427 millió forintos költséggel alakítják át ifjúsági közösségi házzá a volt Fazekas Mihály Általános Iskolát. 100 millió forintos költséggel teljesen megújul a város szívében található, patinás Halköz tér, amely díszburkolatot, szökőkutat kap, s zöldfelületet is kialakítanak a területen.

A program negyedik projektje a Nagytemplom mögötti Emlékkert rekonstrukciója lesz. Itt – a Halköz térhez hasonlóan – kulturált közösségi teret alakítanak ki 233 millió forintos költséggel. A középkori Szent András templom 30 évvel ezelőtt feltárt maradványait bemutató kiállító helyiséget hoznak létre, amit üvegtetővel fednek majd le. A templom mögötti, átépítendő parkot kovácsoltvas kerítéssel veszik körül. Itt a tervek szerint a növényzetet is teljesen megújítják.

A tervek szerint a Halköz tér és az Emlékkert rehabilitációjával indul meg a fejlesztés, míg a Nyugati kiskörút teljes hosszában 2011-re készülhet el. Debrecen önkormányzata 2009 szeptemberében nyílt közbeszerzési pályázatot hirdetett az Emlékkert, a Romkert és a Veres Torony megújításával, fejlesztésével kapcsolatos kivitelezési munkák elvégzésére. A felhívásra négy ajánlat érkezett, a döntés decemberben várható.

Forrás: deol.hu

*

Felhasználóbarát könyvtárak

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ és további 14 hajdú-bihari könyvtár európai uniós támogatásból fejlesztheti gépparkját, illetve terjesztheti ki elektronikus szolgáltatásainak körét.

A Méliusz és partnerei – Debrecen, Berettyóújfalu, Derecske, Hajdúnánás, Kaba, Polgár, Püspökladány – mintegy 100 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből a Méliusz Központra 56 millió jut. A II. konzorcium vezetője a létavértesi városi könyvtár, amely Hajdúdorog, Hajdúhadház, Komádi, Vámospércs, Hosszúpályi és Álmosd partnerségével együtt 70 millió forintot nyert el a 2010. december 31-ig megvalósítandó projektre.

A 15 nyertes könyvtár együttműködésének célja egy virtuálisan közös katalógus és elektronikus könyvtár létrehozása, valamint egy megyei helyismereti közös adatbázis beindítása. A jelenlegi szoftverek száma duplájára nő, míg az olvasóközönség számára 166 modern számítógépet állítanak be, de több multifunkciós nyomtató, projektor és lapszkenner segíti majd a könyvtárosok munkáját is. Külön figyelmet fordítanak a látás- ás halláskárosultakra: részükre speciális szoftvereket szereznek be, a hátrányok leküzdése érdekében.

Forrás: deol.hu

*

Ázsiai vendégek

A Koreai Köztársaság nagykövete, Suh Chung-ha és Daesoo Kang tanácsos látogatott el a debreceni városházára és az egyetemre.

A diplomatákat az önkormányzat részéről Pajna Zoltán gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, Varga László városfejlesztési főosztályvezető és Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. általános és stratégiai igazgatója fogadta. A nagyköveti vizit célja a város megismerése, valamint a koreai-magyar gazdasági kapcsolatok szélesítése volt.

Mindennek jegyében Debrecenben több helyszínen is folytatott megbeszéléseket.
A városházán a nagykövet tájékoztatást adott a koreai-magyar gazdasági kapcsolatok jelenlegi állásáról, s arról, milyen koreai cégek vannak jelen Magyarországon. Vendéglátói felvázolták Debrecen gazdasági életének jellemzőit, s tájékoztatták a nagykövetet a befektetési lehetőségekről, az aktuális pályázatokról, amelyekhez partnerként még lehet csatlakozni. Suh Chung-ha információt kapott arról is, hogy a város általában milyen helyi szabályokkal, kedvezményekkel segíti az itt befektetőket. Mindezen kívül szó esett kulturális kapcsolatépítési lehetőségekről is.

Száz koreai nyelvű könyvet ajándékoz a Debreceni Egyetemnek a Koreai Köztársaság – jelentette be a nagykövet, amikor Fésüs László rektor fogadta az intézménybe látogató diplomatát. Bár Debrecenben még nem oktatják a koreai nyelvet, a nagykövet jelezte, hogy az ázsiai ország ezzel a gesztussal kezdeményezi a nyelvet, a közgazdaságtant és a politológiát is magába foglaló koreai tanulmányok bevezetését az egyetemen. Ehhez anyagi és szakmai támogatást nyújthat a Korea Alapítvány. A nagykövet kívánatosnak tartja a koreai diákok számának további növelését, viszonzásképpen szorgalmazta a debreceni diákok koreai tanulmányait, amit a koreai állam ösztöndíjakkal kíván elősegíteni. A látogatás során a diplomata felkereste az egyetem Nemzetközi Oktatási Központját, és találkozott itt tanuló koreai diákokkal is.

Forrás: deol.hu

*

TTT-Tourinformos Tippek Turistáknak

2010-ben nagyszabású akcióval próbálja megmutatni igazi arcát a debrecenieknek és a városba érkező turistáknak a Tourinform iroda. A kezdeményezés lényege, hogy a debreceniek számára fontos utazási célokat próbálnak bemutatni az érintett Tourinform irodák közreműködésével.

Az egész éven át tartó "nyílt" napok során arra számítanak, hogy a helyi lakosság számára jó tippekkel tudnak szolgálni belföldi utazási célok kiválasztásában. A rendezvénysorozat a Tourinformos Tippek Turistáknak elnevezést kapta, mely a hazai Tourinformok kínálatát, s azon keresztül a Tourinform iroda tevékenységét hozza közelebb az érdeklődőkhöz, miközben olyan hasznos tippeket nyújtanak, amelyek segítségével a debreceniek könnyebben tervezhetik meg nyaralásukat, belföldi utazásaikat. Havonta egy téma, témánként 4 tipp várja az érdeklődőket. Nézzen be, megéri! Megnyerheti akár álmai belföldi utazását!

Forrás: iranydebrecen.hu

*

Miért nincs magyar műkritika?

Nagy érdeklődés kísérte azt a kétnapos konferenciát a MODEM harmadik emeletén, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy: miért is nincs magyar műkritika. Az első előadó, a neves kortárs művészeti folyóirat amerikai szerkesztője, Nicola Trezzi a Flash Art múltjáról és perspektíváiról beszélt, felvázolva, mennyiben más szerepet tölt be egy amerikai folyóirat életében a szerkesztő vagy épp a kritikus, mint nálunk. Tatai Erzsébet megcáfolva a konferencia címét, amellett érvelt, hogy igenis létezik műbírálat, sőt, napjainkban újfajta kritika alakul ki, mely más társadalomtudományok szempontjait is felhasználva szituálja a megváltozott funkciójú művészetet és műveket. A tanácskozás első napját kerekasztal-beszélgetés zárta a hazai műbírálat lehetőségeiről.

Valastyán Tamás A Reflexió öröme - műkritika ítélés és teremtés között című előadásával indult a második nap, amikor is a legnagyobb vitát Széplaky Gerda Műbírálat és prekoncepció című előadása váltotta ki. Az előadó prezentációjában arra kereste a választ, hogy miért homályosítják el igen sokszor a teoretikus gondolkodás tisztánlátását a kritikus saját prekoncepciói, művészeten kívüli előítéletei. A szombati vitanap ugyancsak kerekasztal-beszélgetéssel ért véget, amelyen a résztvevők az egyetemi hallgatóság ""felhígulásáról"", a színvonal tarthatóságáról és az oktatás perspektíváiról tanácskoztak.

Forrás: modemart.hu

*

Támogatott átképzés

Hetvenegymillió forintot nyert az Európai Unió szociális alapjának pályázatán a Dehusz Nonprofit Kft. Az összegből jelenleg munka nélkül élők átképzésére indít programot a cég.

- Nyolcvanan jelentkezhetnek, akik közül hetven szerencsés vehet részt a képzéseken – hangzott el a projekt bemutató tájékoztatóján. Császár Ferenc ügyvezető igazgató elmondta: a résztvevők konyhai kisegítő, temetői munkás és parkgondozó OKJ-s képzésen vesznek részt, amelynek 6 hónapos időtartama alatt napi kétezer forintos támogatásban is részesülnek.

A részvétel feltétele a 8 általános iskolai végzettség, az életkori megkötés 18-tól 54 évig terjed, emellett olyan elavult szakképesítéssel kell rendelkezni, amely területen a pályázó legalább két éve már nem talált munkát.
Debrecenben jelenleg 12 ezer a regisztrált álláskeresők száma. A mostani programban legalább 64-en szerezhetnek új szakmát. A pályázati kiírás szerint ugyanis legalább ennyien kell hogy sikeresen hogy elvégezzék a tanfolyamot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal munkába is állhatnak, ugyanis erre - bár az együttműködő partnerekkel felvették a kapcsolatot - kevés az esély.

A program 2009. szeptember 1-én indult, jelenleg tart az igények felmérése. A projekt 2011. március elején zárul.

Forrás: deol.hu

*

Gyermekek (meg)mentője

Budapest és Miskolc után mától Debrecenben is rendelkezésre áll egy világszínvonalú speciális mentőautó, így az Észak-Alföldi Régióban megindult a gyermekmentő-szolgáltatás.

Az ünnepi átadáson László Endre Márton, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú alapítvány megalakítója külön megköszönte a Debreceni Egyetem Gyermekklinikájának közreműködését, amely nagyban hozzájárult a régióbeli gyermekmentő szolgálat elindításához. Ő és Szücs Andrea, az alapítvány kuratóriumának vezetője a mentőállomás garázsában adta át a gyermekmentő kocsi kulcsait Pápai Györgynek, az Észak-Alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatójának.

A mentőkocsi gyors-beavatkozó mentőegység, amelyen egy gyermekorvos és egy gépkocsivezető teljesít szolgálatot és a lehető leggyorsabban ér a helyszínre. Itt az orvos a gyermeket szakszerűen ellátja, ha szükséges, akkor a szintén riasztott szállítójárművel kórházba kíséri.

A speciálisan átalakított Ford Ranger terepjáró eszközparkja világszínvonalú: számítógép-vezérlésű lélegeztető-készüléket, defibrillátoros újraélesztő készüléket, EKG-monitoring rendszert, infúziós pumpát, égési kötszert, véna- és légút biztosító eszközöket és még egy mobil inkubátort is tartalmaz, ha esetleg kihűlőfélben lévő csecsemőhöz riasztják.
Az autó régiónkban reggel nyolctól este tízig áll szolgálatban. A mentőorvosi egység a debreceni állomás kötelékébe tartozik, a 26 orvos közül az éppen ügyeletes a (DEOEC Gyermekklinikája fenntartásában működő) pihenőszobában várja a riasztást.

Forrás: www.deol.hu

*

Ismét Hajdú Tanoda

Már a második tanoda-programot indította el az EU-Roma Országos Egyesület a debreceni Csap utcai Roma Közösségi Házban.

Az Európai Unió támogatásával elnyert mintegy 21 millió forint támogatásból, húsz hónapig tartó programot szerveznek halmozottan hátrányos helyzetű felső tagozatos tanulóknak – mondta el Aba-Horváth István projektmenedzser és Pávay Tibor szakmai vezető. Utóbbi aláhúzta: az előttük álló időszakban kapcsolatot tartanak fenn azokkal az intézményekkel, amelyeknek fontos az együttműködés a fiatalok érdekében. Így pl. nemcsak általános iskolákkal, hanem a gyermekjóléti szolgálattal, a Debreceni Egyetem Pedagógia Intézetével, a Nevelési Tanácsadóval, a debreceni és a hajdú-bihar megyei kisebbségi önkormányzattal.

A tanoda-program keretében munkanapokon 14 órától nyújtanak tantárgyi (magyar, matematika), idegen nyelvi korrepetálást, számítástechnika továbbképzést, de megismerkednek a diákok a művészetekkel (rajz, tűzzománc, zene), valamint a helyes viselkedéskultúrával is. Hangsúlyt fektetnek a szabadidő hasznos eltöltésére is – fűzte hozzá Pávay Tibor, aki szerint fontos a gyerekek megnyerése. Ennek érdekében plakátokat helyezetek ki az általános iskolákban. Eddig harmincan vannak, de várják még további 30-40 diák jelentkezését, akik vállalják, hogy végig viszik a tanoda foglalkozásait.

Az elnyert támogatás egyharmadát a pedagógusok bérére, míg a többit kirándulásra, eszközfejlesztésre, alapanyagokra, fejlesztő szoftverekre fordítják.

Forrás: deol.hu

*

Két ország, közös teendő

Egy esetleges katasztrófa esetén Debrecenre és Nagyváradra közös feladatok várnak.
Tömeges közlekedési balesetek, tömegkatasztrófák ellátására 70 ezer eurós európai uniós támogatást nyert a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának Igazságügyi Intézete a Nagyváradi Sürgősségi Kórházzal közös pályázaton.

Így az elkövetkező egy évben Hajdú-Biharban és a romániai Bihor megyében együttműködve olyan munkacsoportok láthatják el ezt a feladatot, amelyek az igazságügyi orvostannal kapcsolatos valamennyi területen rendelkeznek megfelelő szakemberrel. A projekt célja, hogy egy-egy tömeges baleset túlélőit, áldozatait megfelelően ellássák. A munkacsoportok Romániában mobil laboratóriumot működtetnek, míg megyénkben a DEOEC Igazságügyi Orvostani Intézete végzi a feladatot.

A munkatársak – orvos-szakértők, radiológusok, ügyészek, rendőrök – felkészítéséhez, továbbképzéséhez egy Svájcban élő, magyar származású nyugalmazott szaktekintély segítségét is igénybe veszik.
Amennyiben sikeres lesz az együttműködés, a nagyváradi és a debreceni egyetem közötti kapcsolat keretében további uniós forrásra pályáznak, hogy a munkát az elkövetkező években folyamatosan végezhessék.

Forrás: debreceni HVI

Forrás: Debreceni HVI

Cikk megosztása