Közel 130 milliárd forintos hulladékgazdálkodási beruházás indul

25 magyarországi helyszínen közel 130 milliárd forintos beruházás indul, a projektnek köszönhetően nagymértékben csökken majd a lerakott műanyag-hulladék mennyisége. A kivitelező PCP Zöldenergia Zrt. olyan hulladékhasznosító berendezéseket telepít a már működő regionális hulladékkezelő cégek közvetlen környezetében, amely a műanyag hulladékból folyékony alapanyagot állít elő.

Az így nyert végtermék egy szénhidrogén-keverék, ami petrolkémiai és vegyipari felhasználás mellett tüzelőanyagként is alkalmazható – mondta el Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára dabasi sajtótájékoztatóján.

A műanyag hulladék ilyen formában történő feldolgozása lehetővé teszi a kommunális, vagy az ipari szektorban keletkező – a környezetet jelentősen terhelő – anyagok gazdaságos és környezetkímélő hasznosítását. Az egyes helyszíneken 2-2 berendezés működik majd és évente 12 ezer tonna műanyagot dolgoznak fel, ez 48 ezer köbméter hulladékot jelent. A projekt minden egyes eleme 47 új munkahelyet teremt a teljes beruházás, a központi teleppel együtt 1.250 embernek ad megélhetést.

A kormány egyedi döntése értelmében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejezeti kezelésében lévő Beruházás-ösztönzési célelőirányzatból telephelyenként 160 millió forint támogatást nyújt, ami összesen 4 milliárd forintot jelent. A technológia egyike a jelenleg ismert korszerű eljárásoknak, és minden tekintetben megfelel az Európai Unió környezetvédelmi szabályozásában megfogalmazott követelményeknek. A technológia elterjedése nagymértékben segítheti a Magyarország szén-dioxid csökkentési vállalásainak teljesítését. Az előállított végtermék kénmentes, így a közlekedésben adalékanyagként felhasználva jelentős károsanyag-kibocsátáscsökkentés érhető el. Erőművekben felhasználva a fosszilis tüzelőanyagok által okozott terhelés csökkenthető.

A beruházás Békéscsaba, Bicske, Cegléd, Dabas, Debrecen, Gyomaendrőd, Hejőpapi, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Karcag, Kecskemét, Kétpó, Királyszentistván, Kiskunhalas, Marcali, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Százhalombatta, Szeged, Szelevény, Szombathely, Tatabánya, Tiszafüred, Veszprém és Zalaegerszeg térségében valósul meg, várhatóan 2011 végére. A munkálatok a tiszafüredi telep építésével kezdődnek.

Forrás: KvVM

*

Mikro-vállalkozások fejlesztésére szánt támogatások kifizetése a térségben

Helyszíni ellenőrzés, majd az esetleges hiánypótlás követte, és végül a hosszú, több mint egy éves folyamat végén megérkeztek az első kifizetések két mikro-vállalkozás bankszámlájára.

A program első jelentős állomása ez, hiszen kézzelfoghatóvá vált az Európai Uniós támogatások eredménye, ténylegesen megvalósult a helyi vállalkozók ötletei alapján kidolgozott fejlesztési elképzelések támogatása.

Büszkén mondhatjuk, hogy a Vidékfejlesztési Egyesület tartotta a 2008 őszén tett ígéretét, és végig kísérte a pályázóit egy hosszú és bonyolult támogatásigénylési folyamaton. Munkatársaink együtt gondolkodtak a helyi vállalkozókkal, önkormányzatok, civil szervezetek képviselőivel a rendelet által nyújtott támogatási keretek széleskörű felhasználásán, végig kísértük a támogatást igénylőket a pályázat beadásának, a hiánypótlások értelmezésének, a helyszíni szemlék ügyintézésének, a kifizetési kérelmek beadásának, a helyszíni ellenőrzések lebonyolításának pillanataiban. Nehéz, de reményteli perceket éltünk át a vállalkozókkal együtt a támogatási határozatok megérkezésekor, és szívesen osztozunk velük az örömben is, amikor az első kifizetések összegszerűen megjelennek a mikro-vállalkozások bankszámláin.

Ha nehézkesen és kicsit lassabban a vártnál, sok-sok egyeztetés és utánajárás után, több száz oldalas papírra vetett álom kezd életre kelni. Azok, akik bizalommal voltak a program iránt, akik mertek az elsők között egy sok bizonytalansági tényezővel rendelkező támogatási folyamatban elindulni a támogatásokért, most kicsit megkönnyebbülten hátradőlhetnek. A program működik, és a Vidékfejlesztési Egyesület ebben a bonyolult rendszerben megállta a helyét. A helyieket képviselve és együttműködve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal, megfelelve a szakmai munkát felügyelő Irányító Hatóság elvárásainak sikeresen vett részt az Európai Uniós támogatások kezelésében.

Örömteli pillanatok ezek az Egyesület elnöksége és a munkaszervezet munkatársai számára is, hiszen a mi munkánk is mérhetővé válik a sikeresen lebonyolított pályázatok következtében. Az elmúlt másfél év eredményei láthatóvá válnak ebben a nehéz gazdasági időszakban. Bízunk benne, hogy az eredmények láttán még többen veszik igénybe a segítségünket álmaik megvalósításához, még többen fordulnak hozzánk bizalommal a fejlesztési elképzeléseikkel, és még többen veszik igénybe az egyesület által nyújtott szolgáltatásokat; legyen az pályázati tanácsadás, helyi vállalkozások fejlesztését célzó képzés sorozat, turisztikai fejlesztés, az idegen nyelvi készségek fejlesztése vagy akár a nemzetközi kapcsolatok kiépítése.

Továbbra is várjuk Önöket a munkaszervezet irodájában, Dabason, a Szent István út 67. szám alatt, keressék a legfrissebb pályázati információkat és helyi híreket weboldalunkon, a www.leaderkontakt.hu oldalon.

Rácz Judit
munkaszervezet vezető,
Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

*

DABASI HVI fogadóóra

A Dabasi Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) irodavezetője, Terék Mariann és a Dabasi Kistérség Új Magyarország Pont (ÚMPONT) kistérségi koordinátora, Buncsák Gábor közös fogadóórát tart Dabason.

Időpont: minden csütörtökön 09.00-13.00-ig
Helyszín: 2370, Dabas, Szent István út 67.

A fogadóórán az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) és az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) aktuális pályázatairól kaphatnak bővebb felvilágosítást az érdeklődők.

Terék Mariann
Irodavezető

www.dabasihvi.hu
Tel: 29/361-874

*

Pályázaton nyert képzés

A Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola az Oktatásért Közalapítványhoz januárban benyújtott pályázatával 170.000 Ft összegű támogatást nyert, amelyből a diákönkormányzat számára szerveznek képzést. Cél a diákok jogi tudásának, ismeretének a bővítése, valamint gyakorlati munka keretében felkészítik őket a 2010-ben megrendezésre kerülő helyi, térségi és országos diákparlamenten való részvételre. A diákparlamenti felkészítő képzést április 19-én és 20-án tervezik az iskolákban, ahol a diák-önkormányzati képviselők mellett minden érdeklődő diákot és pedagógust is meghívnak.

*

Dabasi Horgász és Természetvédő Egyesület létrehozását tervezik Dabason

A Mánteleki-tó (Dabasi-tó, volt MALÉV-tó) a legnagyobb értéket a dabasi térségben élők, a helyi horgászok számára jelenti, ezért az Egyesület célja a tó megfelelő léptékű, horgászati célú hasznosítása a helyi önkormányzattal összefogva; valamint a dabasi régió horgászainak képviselete és érdekeik érvényesítése.

Az egyesület alapvető feladatai:

• kulturált és természetes környezet kialakítása és fenntartása;
• közösségi horgászszemlélet kialakítása;
• családi és ifjúsági programok szervezése önkormányzati rendezvények szervezése, és lebonyolítása;
• ismeretterjesztés tanösvénnyel és madármegfigyelő állomással;
• a halak betelepítésének a taglétszámmal arányos és következetes folytatása;
• rendszeres horgászversenyek (férfi, női, gyermek, családi, csapat, nagyobb közösségek, mint rendőr, tűzoltó), önkormányzati rendezvények szervezése és lebonyolítása;
• a megalakítandó horgász és természetvédő egyesület hosszabb távú célja a Duna-Tisza csatorna, és szűken vett vízrendszere üzemeltetésének megszerzése;
• az illegális horgászat felszámolása;
• európai szintű vízpart kialakítása és karbantartása;
• a vízminőség javítása a szennyező anyagok (szennyvíztisztítók, magáncégek, műtrágya) befolyásának megszüntetésével.

További információt a [email protected] e-mail címen kaphatnak.

DHTE

*

Tereprally Inárcson

Inárcson, a Kerpner Kúriában a nyár végére tervezett tereprally-bajnokság előkészületeiről tájékoztatták az érdeklődőket.

A tájékoztató házigazdája az ismert sportriporter, Szujó Zoltán volt. A tájékoztatón részt vettek továbbá ismert autó-, motor-versenyzők, valamint a kistérség polgármesterei is. A tájékoztatót Ferjáncz Attila, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke nyitotta meg.

Liszi László, a tereprally szakág vezetője hangsúlyozta, a községben és környékén rendezendő futam a 2010-es magyarországi tereprally bajnokság részeként, annak legrangosabb eseménye lesz. Mint mondta, ez nem csak egy autóverseny, hanem sokrétű, érdekes rendezvény lesz.

*

Missziós hét Inárcson és Kakucson

Inárcs és Kakucs egyházközségek missziós hetet szerveznek május 5. és 9. között, amelynek hivatalos neve: Inárcs-Kakucs Katolikus Missziós Hét. „A szervezők mindkét község háztartásaiba egy szórólapot és egy levelet juttatnak el, amely a programok részletes leírását is tartalmazza majd. Az időpont kiválasztásakor az volt az elsődleges szempont, hogy ne kapcsolódjon választási időszakhoz, valamint a szabadtéri programokhoz adott legyen a jó idő is” – tájékoztatott a részletekről Laczkó Mihály plébános.

Bővebb információk Inárcs és Kakucs község honlapján érhetők el.

*

Tavaszköszöntő amatőr kerékpáros verseny és családi sportnap Dabason

A Mozdulj Dabas! címmel tavaszköszöntő, amatőr kerékpáros versenyt és családi sportnapat szerveznek Dabas város sportjáért. A verseny fő célja, hogy minél több embert mozgassanak meg, és ezáltal megszeretessék velük az egészséges életmódot és a sportot. A versenytávok a következőek: mini táv, amely 2 km-es , ezt követi a rövidtáv 5,5 km-rel, majd a 80 km-es hosszú táv. A sportnap április hónapban kerül megrendezésre. A verseny egy hét kilométer hosszú körpályán zajlik majd a tervek szerint, amely így valóban látványos lehet.

*

Kibővítik a gimánziumot Dabason

2010-ben megkezdődik a Táncsics Mihály Gimnázium 45 esztendős épületének teljes felújítása és bővítése, melyet támogatások segítségével összesen 330 millió forintból valósítanak meg. Ősztől új tantermek, átalakult homlokzat, és modern nyílászárók várják a diákokat.

*

Ünnepelt Dabas: a 90 éves Bábel Balázs lett a város díszpolgára

Idősebb Bábel Balázs lett Dabas díszpolgára 2010-ben. A kitüntetést március 15-én adták át a város központi ünnepségén.

Idősebb Bábel Balázs 1920. március 22-én született, majd fél évszázadon át volt a gyóni római katolikus templom gondnoka. „Példa lehet a gyerekeknek, ahogyan idősebb Bábel Balázs szerette a szüleit és testvéreit. Példa lehet a szülőknek, hogyan kell következetesen nevelni. Példa lehet a lehetőségek emberének, hogyan kell megalkuvás nélkül élni. Példa lehet az idősebbeknek, hogyan lehet még 90 évesen is derűs, hasznos tagja a társadalomnak. Bölcs belátással szemléli az élet nagy kérdéseit, egyéni életét, és felelős aggodalommal a nagyobb közösség, a haza és a nemzet sorsát.” – hangzott el az ünnepségen.

Forrás: portaegyesulet.hu

Forrás: Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület, Dabasi HVI

Cikk megosztása