Előnyben a hazai – tapolcai üzlettel bővült a szociális bolthálózat

Hatalmas érdeklődés kíséretében, ünnepélyes keretek között adták át február 23-án a tapolcai szociális boltot. Az országban már több mint 130 hasonló üzlet működik.

A hálózatot a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hívta életre, nulla forintos állami támogatásból, azzal a szándékkal, hogy élettérhez, piachoz juttassák a vidéki termelőket. Győrffy Balázs, a MAGOSZ Veszprém megyei elnöke elmondta, a hálózat sikere abban rejlik, hogy kivették a kereskedelmi rendszerből a nagykereskedők hasznát, és azt szétosztották a termelők és a vásárlók között.

Tapolca Városa örül a kezdeményezésnek, mondta Császár László polgármester, bízik a vállalkozás eredményességében, amihez kedvező bérleti díjjal járult hozzá az önkormányzat. A bolt átadásán részt vett Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke is, aki kiemelte, a bolthálózat talán hozzájárulhat ahhoz, hogy hazánk visszatalál az Európában betöltött fontos agrárszerepéhez és a magyar falvak megtartó erejéhez, hiszen újra feladathoz juthatnak a vidéki gazdák, akik még ismerik a zöldségek-gyümölcsök, hús- és tejkészítmények igazi ízét. „De nemcsak a gazdák lehetnek nyertesei a kezdeményezésnek, hanem a vásárlók is, akik jó áron, magas minőségű, helyben termelt élelmiszerhez juthatnak hozzá” – fogalmazott Lasztovicza Jenő.

Forrás: On-line újság, tapolca.hu

*

Kis-Balaton - természetvédelem és turizmus

A Keszthelyi Turisztikai Műhely március 2-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével ismeretterjesztő előadásoknak adott helyt márciusi első rendezvényén. "A Kis-Balaton - természetvédelem és turizmus" címmel Fehér Csaba és dr. Kopek Annamária tartott előadást táj- és természetvédelmi valamint turizmushoz kapcsolódó kérdésekről a keszthelyi Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

*

Ünnepélyes átadásra került sor Keszthelyen a fiatalok sportjának, sportolási lehetőségeinek támogatására

Március 19-én került sor a Mozgás Háza ünnepélyes megnyitására Keszthelyen a Fő tér melletti Erzsébet királyné utcában. A volt mozi épület felújításával a Vajda Gimnázium és a város fiataljainak testedzési lehetőségei bővültek. A diákok immár korszerű körülmények között sportolhatnak, ami részben a megyei önkormányzati, részben pedig a Keszthely városi támogatásoknak köszönhető.

*

Csiszár Jenő és a badacsonytördemici kocsonyák

Nagy sikerrel zajlott a IV. Badacsonytördemici Kocsonya Verseny. Az illusztris tagokból álló zsűri meghozta a döntést: idén a hagyományos jellegű kocsonyák taroltak.

Igazán népes vendégsereg gyűlt össze a Faluházban, hogy részese legyen egy különleges gasztronómiai élménynek, itt ugyanis jól járhattak azok is, akik egyébként nem szeretik a kocsonyát. Az évenként megrendezett versenyen nem az ízek harmóniáját, hanem a különleges tálalási módok végtelen sorát díjazta a rendezőség. A kreatív ötletek idén is számos kocsonyában testesültek meg, melyek három fő kategóriája: a hagyományos, a halas, és a vegetáriánus (zöldséges, gyümölcsös).

A versenyen profi és amatőr kategóriában bárki indulhatott, hobbi szakácstól gyakorló háziasszonyokon át akár a hivatásos séfig. A zsűri tagjai közt számos illusztris személy is képviseltette magát: Csiszár Jenő műsorvezető, Szebeni András fotóművész és neje, Sóvári Zsuzsa újságíró, dr. Bardócz Zsuzsa alpolgármester asszony és Maurer Tamásné, a rendezvényt szervező Badacsonytördemic Községért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Színek és formák bámulatos kavalkádja kápráztatta el a publikumot, melyet csak tetézett a Batsányi Kamara Táncegyüttes fergeteges sikert arató műsora. Szépség ide - díjak oda, minden kocsonyának az a sorsa, hogy "jól megérdemelt" helyére kerüljön. Az ünnepélyes díjátadó után lehetőség nyílt a korlátlan fogyasztásra és a jó hangulatú forraltborozásra, beszélgetésre. Vidám este kerekedett a kocsonyák kárára, el is fogyott az utolsó tányérig.

*

Kalandozások a miniállamokban

A szigligeti általános iskola adott otthont Szászi József Virtuális utazás az európai miniállamokban című előadásának.

Az előadás alapját Szászi József és testvére 25 évvel ezelőtti utazása adta, amely során vonattal bejárták Európa egy részét. Bár nem csak négy országban jártak, mégis a kevésbe ismert törpeállamokat ismerhette meg a közönség. Az országokról elhangzó földrajzi, történelmi és kulturális információk mellett térképek és műholdfelvételek jelentek meg a kivetített képen. Ezt követték az 1985 nyarán készült fotók, amelyeket bár diáról digitalizáltak, mégis bármelyik mai könyvben megállnák a helyüket. Épületek, emberek, tájak jelentek meg, és a hallgatóság belecsöppenhetett San Marino, Monaco, Liechtenstein és Andorra mindennapi életébe. Megtudhattuk, hogy a liechtensteiniek által elküldött 80 katona helyett hogyan tért vissza 82 a német örökösödési háborúból, vagy hogy miért van Monaco címerében két ferences barát. Az előadás végén pedig – a hallgatóság nagy örömére – Szászi József felvetette egy későbbi, más témáról szóló bemutató lehetőségét is.

*

Felnőttképzés a Goldmark Károly Művelődési Központban

Közel 30 millió forintot nyert a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ a TÁMOP-3.2.3-08/1 "Építő Közösségek"- közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért című pályázatán.

A benyújtott Keszthelyi Tudás Tér projekt kifejezetten a művelődési központ felnőttképzési fejlesztésén keresztül kívánja a népi kismesterségek a turizmus szolgálatában, a kézműves technikák a foltvarrásban és a visszatérés munkahelyre, konfliktusok kezelése, problémamegoldás témakörökben a képzést elindítani. A cél a hátrányos helyzetű (GYED-ről, GYES-ről visszatérő, megváltozott munkaképességű, értelmileg akadályozott) felnőttek, fiatalok képzése.

Az elnyert 28.559.283 Ft-os összegről a támogatási döntés múlt év júniusában, a szerződés aláirása pedig novemberben volt, így a képzési időszak sem szeptembertől kezdődött.

Az igény felmérése és az együttműködő intézmények jelentkezése már megtörtént. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Keszthelyi Gondviselés Háza is így tud 15 fiatalnak képzést biztosítani. A három képzés a támogatási összegből valósul meg, a résztvevőknek ingyenes. A képzések várhatóan 2010 szeptemberében kezdődnek.

*

Megújult a Gondviselés Háza

Felújították, korszerűsítették és akadály-mentesítették a keszthelyi Gondviselés Házát. Az önkormányzattól kapott, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Eötvös utcai épületet ünnepélyes keretek között vehették birtokba újra a gondozottak és a dolgozók február végén.

Ünnepélyes keretek között adták át a keszthelyi Gondviselés Házat, melyet több mint 46 millió forintos uniós támogatásból korszerűsítettek. A felújításon túl komplex akadálymentesítés és infrastrukturális fejlesztés is megvalósult, amivel elsősorban a mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista fiatalok életét segítik az intézményben.

A korszerűsítés elengedhetetlen volt a kistérség számára, mivel a környéken nincs más szociális szervezet, ahol a fogyatékkal élőket szakemberek segítik. Az épületen nagyobb mértékű felújítás az elmúlt évtizedekben nem történt, így a hűtési- és fűtési rendszer elavult és nem felel meg az előírásoknak. A beruházás során az energiatakarékosság jegyében valósultak meg a fejlesztések; teljes nyílászáró csere, külső hőszigetelés, tető csere, napkollektor és kondenzációs kazán került beszerzésre. Felújították a fal- és padlóburkolatokat is, ez már az akadálymentes közlekedés szempontjából is igen fontos volt.

A fejlesztés során a közel 40 éves épületet átalakították, a kazánházat és a fűtési rendszer egészét az eddig kihasználatlan padlástérbe helyezték át, ezáltal új belső terekkel gazdagodott az intézmény. A felszabaduló területeken funkcionális- és speciális foglalkoztatókat, valamint fejlesztő szobát alakítottak ki.

A beruházással az esztétikai szempontokon túl a takarékosságra is törekednek, bízva abban, hogy ezáltal több jut a mindennapok kiadásaira. Ezt a célt szolgálja a kondenzációs gázkazán és a forróvíztároló, melyeket a tetőn elhelyezett napkollektorok fognak fűteni.

Az itt dolgozók számára fontos szempont, hogy a gondozottak a minőségi szolgáltatásokat megfelelő és kellemes környezetben vegyék igénybe. A ház munkatársai minden erejükkel a valódi esélyegyenlőség megteremtésén és az életminőség javításán fáradoznak. Azon munkálkodnak, hogy a hozzájuk járó, több mint harminc enyhe és középsúlyos fogyatékkal élő felnőtt és fiatal testi és szellemi adottságát úgy fejlesszék, hogy ezáltal örömteli, teljes életet élhessenek és a társadalom hasznos tagjává váljanak.

Az ünnepélyes átadáson a működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kozma Imre és a régiótitkár, Báthy Andrásné mellett jelen volt többek között Ruzsics Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyülési képviselő (FIDESZ) a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, és Mohácsi József országgyűlési képviselő (MSZP). Klaczné Tar Ibolya intézményvezető boldogan mondott köszönetet azoknak, akik időt és fáradtságot nem sajnálva segítették a beruházás megvalósulását, amely, mint elhangzott: mára nem csak a város, de a megye büszkesége is. Báthy Andrásné a segítők sorából külön is kiemelte a helyi munkaügyi kirendeltség vezetőjét, Kapcsándy Máriát.

A hivatalos beszédeket követő rövid műsor, amellyel a gondozottak lepték meg a vendégeket, nem csak nagy sikert aratott, de többek szemébe könnyeket is csalt, alátámasztva Kozma Imre atya szavait, miszerint: "Szükség van az ilyen ünnepségekre, hiszen néha meg kell állnunk, hogy a lelkünk utolérjen bennünket".

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, Keszthelyi HVI, Tapolcai HVI, naplo-online.hu, keszthely.hu

Cikk megosztása