Elment az utolsó létai vonat

Több mint egy évszázadon át volt összekötő híd, afféle köldökzsinór Debrecen város és az egykori Nagyléta között az a sínpálya, melyen december 12-én este fél kilenckor elindult az utolsó szerelvény.

Több száz ember érezte úgy, hogy el kell kísérje utolsó útjára a motorvonatot, ahol egykor pöfögő gőzös szállította a sok
nagylétai és vértesi embert a debreceni munkahelyekre. De nem csak a kétkezi munkások ingáztak naponta ezen a vonaton.

Tízezrekben lehetne kifejezni a szakmunkásképzőkbe, jó nevű középiskolákba, főiskolákra és
egyetemekre egykor vonaton utazó fiatalok számát. Ki tudja mennyi építőanyagot, szenet, mennyi gabonát, cukorrépát, élő állatot vitt a vagonokban ez messzeségbe vesző sínpár.

Forrás: Létavértesi Hírek, 2009 december

*

Ízőrzők

A közelmúltban Létavértesen forgatták a Duna Televízióból ismert „Ízőrzők” sorozat újabb epizódját.

A félórás kisfilm bevezetőjében Menyhárt Károly polgármester mutatja be a települést, majd Kovács Sándorné, Milbik Józsefné, Nagy Imréné és Nagy Imre régi ételek elkészítésével ismerteti meg a nézőket.

Az igényes hímzésekről, azsúrozásról, keresztszemes hímzésekről Milbik Józsefné tanárnő, a hitéletről Szimicsku Ferenc esperes beszél. Látható a Cserebingó gyermek táncsoport, a Létavértesi Népdalkör. valamint a Villongó néptánc együttes a Bakator zenekarral.

forrás: Létavértesi Hírek

*

Ismét arany minősítést kapott a létavértesi CSORMOLYA

A Kiss Tiborné ének-zene tanár szakmai vezetésével újjászerveződött, immár Csormolya nevet viselő létavértesi népdalkör 2009 október 17-én részt vett a Balmazújvároson megrendezett XV. Országos Népzenei Minősítőn, ahol a zsűri döntése alapján ismét arany minősítést kapott.

Gratulálunk!

*

Átadták az új buszmegállókat

Ünnepélyes keretek között a közútkezelő, a HAJDÚ VOLÁN Zrt., Derecske Város vezetése és érdeklődő lakossága jelenlétében november 26-án átadták a buszmegállókat.

A 2008-ban megnyert ÉAOP "Közösségi közlekedés infrastrukturális feltételeinek javítása Derecske város területén" című pályázat keretében végigvitt projekt célja hogy a kistérségi központ szerepkört betöltő Derecske autóbusz közlekedését, a lakossági igényeknek és a XXI. századi követelményeknek megfelelő színvonalra fejlessze a városvezetés, mivel a Derecskére bejáró/eljáró dolgozók és középiskolások száma jelentős.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával 90 %-os támogatottság mellett valósult meg.

A projekt azonosítója: ÉAOP-3.1.4/B-2008-0016
A projekt összköltsége: 58.076.595 Ft
Elnyert támogatás: 52.268.936 Ft
A pályázati célok megvalósításához az Önkormányzat 5.807.660 Ft saját forrást biztosított.

A keretből megtörtént a városi buszmegállók felújítása, valamint új buszmegállók épültek a Vasút utcán Kisderecskén, a Kossuth utcán a Városi Sportcsarnok előtt, és a Köztemető előtti buszmegálló pedig a szabványnak megfelelően kerül kiépítésre.

A kivitelező DEVAG szakemberei felújították a központban lévő buszváró épületét, valamint mindenhova új, fából készült, egységes arculatú buszvárókat helyeztek el.

Minden buszmegállóhoz tájékoztató táblák, padok, szemétgyűjtők is tartoznak.

*

Településőrség működik Derecskén

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2009 őszén pályázatot írt ki, a bűnügyileg leginkább fertőzött települések számára, településőrök foglalkoztatására.
Derecske két fő részére nyert támogatást: dologi kiadások fedezésére személyenként nyolcvanezer forintot, melyből a két településőr kerékpárt, egyenruhát, zseblámpát és mobil telefont kapott, illetve egyikőjük minibálbéren történő foglalkoztatását is fedezi a pénzforrás.

A pályázat feltétele volt a rendőrkapitánysággal való együttműködési megállapodás. Egyelőre a program december 31-ig szól, a két településőr november 15-től állt munkába. Mivel elkülönített pénzalap áll rendelkezésre, ezért jó esély van arra, hogy 2010-ben is folytatódjon a minisztériumi támogatás.

Ilyés László és Szebeni László a megnyert pályázatnak köszönhetően decemberig településőrként dolgozik tehát. Mint azt Ilyés Lászlótól megtudtuk, örül a pályázatnak, mert eddig is a polgárőrség vezetőjeként dolgozott, most településőrként ugyanazt csinálja, csak nem társadalmi munkában.

Éjszakai telefonügyelet tartanak 21.00 órától hajnali 4.00 óráig, ez idő alatt a 20/462-52-23 számon hívhatók.

A polgárőrök száma 22 "rátos", önkormányzat által fizetett, segítővel bővült, most nappal és éjszaka egyaránt ügyeletet tartanak. Kéri a lakosokat, bizalommal forduljanak a polgárőrmellényt viselőkhöz. A megnövekedett létszámnak köszönhetően a feladataik is bővültek: a kertségekben, külterületeken szemetelőket lefotózzák, feljelentik, a rendőrséggel továbbra is szorosan együttműködve végzik a munkájukat, folyamatos az éjszakai járőrszolgálat is. Igyekeznek a kisebb lopásokat megakadályozni. Soraikban van négy roma származású, dolgozni szerető és akaró polgárőr, elégedett velük.

Fontos feladatának tartja az idős emberek felvilágosítását, mivel tapasztalatai szerint könnyen áldozataivá válnak a szélhámosoknak. Éppen a napokban történt egy ilyen eset. Két román állampolgár mindenképpen be akart rakni megőrzésre két bőröndöt egy idős házaspárhoz, sőt az egyiket kéretlen ajándékként ajánlották fel számukra. A beszélgetés közben addig nyomultak, hogy már a konyhában voltak. Csak akkor álltak el szándékuktól, mikor az idős néninek volt annyi lélekjelenléte, hogy azt mondja, útban van a fia, azonnal ideér. Természetesen ennyi idő alatt feltérképezték az udvart, a lakást. Reméli, hogy a személyes beszélgetések során jobban meg tudja értetni a kiszolgáltatott, jóhiszemű idősekkel, ne üzleteljenek házaló kereskedőkkel, vásárlási szándékot mutató idegent ne engedjenek belépni udvarukra sem, mert könnyen pórul járhatnak.

A Polgárőrség jórészt az önkormányzat támogatásával tartja fenn magát, bár most ígéretet kaptak arra, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzat is hozzájárul működésükhöz.

Forrás: derecske.hu

*

Európai testvérvárosok találkozója

2009. november 27 – 28-án az olaszországi Pietrasanta fogadta az öt európai testvértelepülés delegációját. A kapcsolatok ápolásán, egymás jobb megismerésén túl a rendezvényen egyeztették a 2010-es felnőtt- és gyermek csereprogramok lehetőségeit.

Természetesen jutott idő a tőlünk 1500 kilométerre fekvő kisváros nevezetességeinek megtekintésére is. Az európai testvérvárosok Találkozójának éves rendezvényét mindig más országban tartják. A 2009. évi találkozónak november 27 – 28. napokon az olaszországi Pietrasanta adott otthont.

A kisváros tőlünk mintegy 1500 kilométerre délre, a Földközi tenger partján, az Appenini-hegység lábánál található. A toscanai terület részeként Versilia tartomány hat tengerparti üdülőhelyének egyike. A Genovai öböl alatt mintegy 30 kilométer hosszú, napernyőkkel és nyugágyakkal borított tengerpart közepén van Marina
di Pietrasanta. Így a település életében –annak ellenére, hogy a Marina rész elkülönül a várostól-, mégis a turizmus a meghatározó.

A tengerpartot szállodasorok és mólók kísérik. A tél, a tengernek köszönhetően, nagyon enyhe. A leghidegebb –1, -2oC is csak pár napig tart. Téli időszakban szörfözőké a vízfelület.

Vendéglátóink bemutatták településüket, részt vettünk egy felújított kolostor átadóünnepségén, a helyi hagyományokért eredményesen dolgozók díjátadó rendezvényén, és ismerkedtünk az olasz konyha jellegzetes ételeivel.

A találkozón láthattuk és hallhattuk a német testvérváros Grenzach-Whylen gospel kórusát is. A hivatalos részben Pietrasanta (Olaszország), Székelyhíd (Románia), Grenzach-Whylen (Németország), Ecaussinnes (Belgium), Villeperes (Franciaország) és Létavértes települések delegációiegyeztették a 2010. évi rendezvényeket.

Jövőre ismét lesz lehetőség gyermekcsoportok, művészeti csoportok, labdarugó korosztályos csapatok cseréjére, nyelvi kurzusokon,
művészeti – és sportrendezvényeken való részvételre. Ezek időpontjairól, a korábbi gyakorlat szerint, az iskolákat időben értesítjük.

Ezúton is köszönetet mondunk vendéglátóinknak: Massino Mallegni polgármester úrnak, Alessandro Alessandrini alpolgármester úrnak, Guiseppe Vagli úrnak, a testvértelepülési bizottság elnökének és Marco del Amico tanár úrnak.

Létavértest Menyhárt Károly polgármester és Vizelli Kártoly alpolgármester -feleségeikkel együtt- képviselték. A találkozóval kapcsolatban felmerült költségeket, mint eddig mindig, saját maguk fizették.

Pietrasanta honlapja: http://www.comune.pietrasanta.lu.it/

Forrás: Létavértesi Hírek 2009. december

*

Helyi településfejlesztési akciók Létavértesen

Az ÉAOP-5.11/E-2008-0026 azonosítószámú „Helyi településfejlesztési akciók Létavértesen” címő pályázat keretében megvalósult az Arborétum játszótér,, Európa tőér, Szelektív hulladékgyűjtő sziget, autóbusz utasvárók elhelyezése, többfunkciós rendezvénytér kialakítása, Városháza külső homlokzati felújítása. A térfigyelő kamerarendszer kiépítése folyamatban van.

A fejlesztések összessége hozzájárul Létavértes városi, közigazgatási és közösségi szerepkörének megerősödéséhez.

*

Újabb 22 milliót nyert Konyár! - Közpark létesül a község közepén…

2008. őszén hirdette meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a magyarországi LEADER akciócsoportoknak azt a sokrétű és többcélú pályázatát, melyen az Érmelléki LEADER akciócsoport tagjaként, Konyár Önkormányzata is elindult.

Konyár, a falumegújítást és falufejlesztést választotta és jelölte meg pályázati célként. Ennek keretén belül „Közpark” kialakítását terveztettük meg. A kéthónapos intenzív kooperációs tevékenységünk végeredményeként született meg a kertépítészeti engedélyes terv. 2009. januárjában adtuk be pályázatunkat, melyet több lépcsőben ellenőriztek vidékfejlesztési szakemberek. Vizsgálták a megvalósíthatóságot, a fenntarthatóságot, önkormányzatunk pénzügyi lehetőségeit, képviselő-testületünk „áldását adta” erre a pályázatra is. Vártunk!

2009. október elején vehette át Dr. Fülep László, Konyár polgármestere, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkárától, Forgács Barnától – ünnepélyes külsőségek között – a határozatot. A határozat kiadója a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága volt. Eszerint Konyár Önkormányzata pályázatát, „Közpark” kialakításra, a nyertesek között jelölték meg.

Így, 21.945.644 Ft nettó támogatási összeget ítéltek meg a pályázat értékelői, döntéshozói.

A Községháza udvara melletti, emeletes iskolával határolt területen (ahol évente zajlottak a községi nagyrendezvényeink – 2009-től már e rendezvényeink a Művelődési
Ház és a Vendégház közötti újonnan kialakított helyszíneken szerveződnek) lesz az új Közpark kialakítva.

A területre tervezett új közpark kettős funkciót fog ellátni. A gömbölyded vonalvezetésű burkolatrajzolatok két teret rajzolnak ki.
Az egyik centrális tér (a jelenlegi tuják
előtt) egy egyszerű csobogó, kis szökőkút befogadója, míg a másik tér (a Rákóczi utcai bejárat felől) megmaradna továbbra is közösségi eseményeket befogadó kis rendezvénytérnek. A térrendszeren széles sétány halad át, melyre mindkét utcából be lehet lépni. A sétány és térburkolatok azonos minőségű, ívek kirakására alkalmas kiselemes térkövekből készülnek, bordás kerti szegély lehatárolással.
A burkoló kövezet eltérő színű kövekből lesz kialakítva. A terület vegyes szerkezetű fix köztéri bútorzattal lesz ékesítve. Helyet kapnak itt támlás és támlanélküli padok, formatervezett hulladékgyűjtők, kerékpártárolók. A közparkban, a hátsó traktusban, megmaradnak azok a tuják, amelyek néhány éves ültetésűek. Lombhullató
fák, örökzöldek, cserjék, talajtakaró zöldek egyaránt fogják színesíteni a teret.
A térkő burkolatok fagyállóak, kopásállóak, antracit, szürke és sárga színűek lesznek. A növénytelepítés jelentős része konténeres növényanyagból lesz megvalósítva,
földlabdás, faiskolai példányok. Gömbjuhar, oszlopos juhar, nyári orgona, gyöngyvessző, fövenyboróka, madárbirs és mahónia, törpe és erdei csillagfürt fogja díszíteni a parkot. Három darab, 4 méter magasságú, formatervezett, antracit színű kandeláber világítja meg a teret.

A park hátsó részén – a terven is látható - szökőkút, csobogó lesz, azt körbevevő padokkal.
A megvalósítás 2010-ben indul meg, remélhetőleg még abban az évben kész is lesz.

Forrás: Konyári Hírmondó 2009/4

*

Jó hír a derecskei Tanodáról

A Derecske Városi Jóléti Szolgálat Alapítvány újra támogatást nyert el az Uniós forrásból finanszírozott TÁMOP program keretében a Tanoda program további működtetésére.

Az elmúlt években - miután az előző támogatási időszak lejárt - önkéntesek térítésmentesen segítették a gyerekeket tanulmányaikban, minek köszönhetően a Tanodába járó diákok sikeresen végzik el általános iskolai tanulmányaikat és mennek érettségit valamint szakmát adó iskolákba.

Az új program keretében újabb gyerekek kerülhetnek be a programba és nőhetnek esélyeik a jövőre nézve. A Tanodába a pályázat által szigorúan meghatározott feltételekkel rendelkező gyermekek szülői kérésre, iskolai vagy a gyermekjóléti szolgálat javaslatára kerülhetnek be. Az új több mint 20 millió forintos támogatás keretében összesen 35 korábbi és új tanodás gyerek nézhet derűlátóbban a jövőbe, hiszen a program keretében szaktanárok segítik őket, valamint egyéni fejlesztés során képességeik, kiteljesedése valósulhat meg. A programban zenei nevelés és színvonalas, színes szabadidős tevékenység segíti elő a gyerekek hasznos szabadidő eltöltését. A megvalósulásért több helyi erő megmozdult. A programban a Jóléti Szolgálattal együttműködő partnerek a helyi Önkormányzat, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Bocskai István Általános Iskola is, ahonnan a diákok többsége érkezik.

Az elnyert utófinanszírozó támogatással 2011 őszéig biztos a Tanoda működtetése. Ez úton is köszönjük az önkormányzat és partnereink segítőkészségét, valamint az önkéntesek áldozatos munkáját a program sikere érdekében.

Forrás: derecske.hu

*

Együttgondolkodás környezetünk megóvásáról

Negyven kistérségi központban, köztük Derecskén, rendezett környezettudatos neveléssel kapcsolatos egynapos tréninget a budapesti székhelyű Európa Kft. Céljuk, hogy egy asztalhoz ültessék azokat a szakembereket, helyi vállalkozókat, pedagógusokat, akik szerepet játszanak a környezettudatos gondolkodás fejlesztésében. Közös gondolkodást, párbeszédet, információáramlást kezdeményezzenek, mely elősegíti, hogy térségünkben is egyre szélesebb körben terjedjen környezetünk tudatos megóvásának kultúrája.

Mint azt Tóth Ákostól, a zöldenergiákkal foglalkozó Európa Kft. külső munkatársától megtudtuk, cégük harmincnégy-millió forintot nyert a KEOP 6.1.0 pályázaton arra a célra, hogy országos roadshow keretében népszerűsítsék a környezetvédelem, környezettudatosság gondolatát. A program megvalósításában legfontosabb szakmai partnerük a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, ők biztosítják azokat a magasan képzett előadókat minden megyében.

A délutáni, pedagógusoknak tartott tréningen mindhárom intézmény képviseltette magát. Szalontainé Tóth Gabriella tanító véleménye szerint a képzés hasznos volt, jó hangulatú volt az előadás, profi volt az előadó és a szervezés. Az iskolában már nagy hagyománya van a környezettudatos nevelésnek, minden évben megrendezik a Zöld hetek nevű projekthetet. A beszélgetésen felmerült, hogy jó lenne még tovább lépni, és bekapcsolódni az ökoiskola mozgalomba.

Forrás: derecske.hu

*

Derecske-Létavértesi Kistérségi Fejlesztési Programiroda

A Derecske-Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulása megnyitotta a Derecske-Létavértesi Kistérség Fejlesztési Programirodáját a Derecske Köztársaság út 83. szám alatt.

A Fejlesztési Programirodában a kistérség vállalkozásai kaphatnak felvilágosítást személyesen és telefonon az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjainak, valamint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatási konstrukciói keretében megjelenő pályázatokról.

Felvilágosítás kérhető különféle pályázatokról a következő személyektől:
Sipos Norbert vidékfejlesztési irodavezető 70/378-3106
Dr. Bana László kistérségi koordinátor
Vezendi Imre kistérségi koordinátor 30/986-8026

Kérem pályázatokkal kapcsolatosan forduljanak bizalommal a kollégákhoz!

*

Zöld óvoda Derecskén

Nemcsak az óvoda, de az önkormányzatiság elmúlt húsz esztendeje óta is a legnagyobb léptékű beruházás valósul meg Derecskén. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával mintegy félmilliárd forintból felújítják és bővítik az óvodát, melyben bölcsődei részt is kialakítanak.

Az ünnepélyes alapkőletétel kapcsán Varró Gyuláné óvodavezető elmondta: az 1975-ben épült óvoda elavult, azóta lényeges felújítást nem végeztek rajta. A mai 273 gyermek helyett háromszázat tudnak felvenni, s foglalkoztatni 12 csoportban, továbbá 2 bölcsődei csoportot fognak beindítani...

Az épület egy tornateremmel is bővül, illetve egy egyéni foglalkozást lehetővé tevő tornaszobával. Megújul a konyha is, valamint az udvari játszótér is. A beruházás részeként eszközbeszerzésre is sor kerül, különös tekintettel a sajátos nevelést igénylő gyerekek fejlesztését szolgáló sport- és készségfejlesztő eszközökre.

Bakó István polgármester a beruházás kapcsán örömét fejezte ki amiatt, hogy ezen túl minden derecskei gyermek egy helyre járhat óvodába. Abban is biztos a polgármeter, hogy nem lesz a környéken a derecskeihez hasonló modern intézmény. - Értéket teremteni azonban az óvónők és a gyermekek fognak, nem pedig a talajhő és a napenergia, bár utóbbiak fontosak az energiafelhasználásban - szögezte le Bakó István.

A gyerekek rövid ünnepi műsora után elhelyezték az urnába a következő dokumentumokat: az 1975-ös alapkő megtalált dokumentumainak fénymásolatát, "Az én óvodám" című rajzpályázat három első helyezettjének alkotását, a jelenlegi dolgozók, óvodások és bölcsődések névsorát, a Derecskei Hírek februári számát, az Ovi Hírek számait, a felújítás dokumentumait, illetve a most forgalomban lévő pénzérméket.

Serestyén János, a kivitelező cég nevében megtiszteltetésnek nevezte, hogy ekkora beruházást végezhetnek Derecskén, a legújabb építészeti technológiák bevonásával.

Forrás: derecske.hu

Forrás: Derecske- Létavértesi HVI

Cikk megosztása