ÚMVP III. tengely eredményhirdetés az Érmelléki Akciócsoportnál

2009. október 14-én az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének első fordulójában nyertes pályázatok kerültek kihirdetésre az Érmelléki Akciócsoport területén.

Az eredményhirdetésen Dr. Forgács Barnabás az FVM szakállamtitkára összefoglalta az ÚMVP III. és IV. tengelyének lényegét, és a bennük rejlő lehetőségeket valamint gratulált azon pályázóknak, akik eredményes projektjeikkel hozzájárulnak az Érmellék fejlődéséhez. A szakállamtitkár beszédét követően, az Érmelléki Akciócsoport által elkészített emléklapokat adta át a nyertes pályázóknak, majd a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Észak - Alföldi Regionális Kirendeltségének vezetője Takács Szabolcs és a Vidékfejlesztési Osztály vezetője Dankó Ildikó átadta a pályázóknak a támogatási határozatokat.

Az Érmelléki HACS illetékességi területén összesen 37 kérelem került támogatásra 922 842 904.-Ft értékben, a fejlesztések eredményeként 76 új munkahely létesülhet, ebből 24 hátrányos helyzetűek számára kínál munkalehetőséget.

Kérelembenyújtásra a III. tengely tekintetében 2009. novemberében ismét volt lehetőség, a rendelkezésre álló forrás közel akkora volt, mint az első körben lekötésre került összeg.

*

200 éves jubileum és templombúcsú Nyíracsádon

Október első hétvégéjén ünnepelték Nyíracsádon a görög katolikus templom 200 éves felszentelésének fordulóját. A négynapos ünnepségsorozat, lelki gyakorlat október elsején, az Istenszülő oltalmának ünnepén kezdődött.

Október 2-án, a péntek esti szent liturgia a családok hálaadó liturgiája volt, melyet Soltész János a Nyíregyházi Hittudományi Főiskola főigazgatója, ezüstmisés áldozópap celebrált

A szertartáson köszöntötték az ezüst -és aranymenyegzős nyíracsádi házaspárokat, külön áldásban is részesültek. Az ünnepségsorozat harmadik napján a településről elszármazott papok celebráltak misét Keresztes Szilárd püspök atya vezetésével.

Majd október 4-én vasárnap tartották a görög katolikusok templombúcsúját, melyen több százan vettek részt, megtöltve a templomot és a templomkertet, a templom falain kívül kivetítőn követhették a szent misét. A szent misét követően a helybeliek köszöntötték a püspök atyát, majd Katona Gyula Nyíracsád polgármestere mondott köszönetet. A négynapos egyházi ünnepet a körmenet zárta, melyen hívek százai vettek részt.

*

Orvosi rendelő fejlesztése Konyáron

A projekt célja az orvosi rendelő épületének felújítása, aminek keretében sor kerül:

I. Az épület felújítására, korszerűsítésére
II. Akadálymentesítésére (projektarányos, valamennyi fogyatékosságra kiterjedő komplex akadálymentesítés)
III. Épület gépészet felújítására
IV. EszközbeszerzésA kedvezményezett neve és elérhetősége:

Konyár Község Önkormányzata
(postacím: 4133 Konyár, Rákóczi u. 24.,
székhely: 4133 Konyár, Rákóczi u. 24.,
tel.: 06-54/539-500,
képviselő: Dr. Fülep László polgármester)

Közreműködő szervezet:
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.
Észak-alföldi Területi Iroda
cím: 4025 Debrecen, Simonffy u. 4-6."

*

Harmichét millióval tértek haza

Újabb harminchétmillió forintot hoztak haza Bocskaikert község számára Szőllős Sándor Polgármester és munkatársai arról az értekezletről amelyen a LEADER program sikeres pályázatai alapján Forgács Barnabás Szakállamtitkár az Érmelléki települések résztvevőinek, átadott , és amelyet korábbi pályázataik alapján elnyertek - írta a HAON-nak Lőrincz János, civil tudósító.

Bocskaikert község a legújabb nyereményét egy minden tekintetben megfelelő játszótér építésére, valamint az iskola előtti és a községközpontot díszítő útburkolatainak építésére fordítja egyéb, a pályázatban megjelölt céloknak megfelelően.

Az Önkormányzat szeretné ha a községi feladatok elvégzésébe a helyi iparosok is részt vennének, ezért október 20-ra megbeszélésre hívta a helyi vállalkozókat, a helyi Általános iskolába.

forrás: haon.hu

*

Gépkocsit kapott a bocskaikerti polgárőrség

Nemrégiben vette át Szőllős Sándor, Bocskaikert polgármestere a községi polgárőrség részére Tóth Attila megyei polgárőr parancsnoktól azt a személygépkocsit, amelyet a megyei Parancsnokság a bocskaikertieknek használatra adott.

Nagy szüksége is van a fiatal községnek erre, hiszen most már a polgárőrök száma tartósan hatvan fő körül van a néhány évvel ezelőtti pár fővel szemben. Szőllős Sándor polgármester szívesen beszél róla, hogy az önkormányzat igyekszik minden szükséges eszközt biztosítani a feladatot fizetés nélkül végző tagoknak. Megmutatja azt is, hogy a gépkocsiban ott van a polgárőrök intézkedésével, a lakosság jogaival és kötelezettségeivel, az önkormányzatnak a közterületekre és a közrendre vonatkozó rendeleteivel kapcsolatos kivonat, hogy az intézkedések során kizárhassák az esetleges törvénysértéseknek még a lehetőségét is. Elmondta azt is, hogy a postásokat a nyugdíjak fizetésekor polgárőrök kísérik és hogy a 4-es főúti átkelést minden nap polgárőrök segítik a nagyon forgalmas községközpontban.

A polgármester minden hónap utolsó péntekén megbeszélésre várja a polgárőröket, ahol értékelik az egy hónap eredményét és meghatározzák a további tennivalókat.

forrás: www.haon.hu

*

Disznótor az összefogás jegyében

A 2010-es esztendőt a település a derecskei összefogás évének kiáltotta ki, aminek legkiemelkedőbb eseménye az elszármazottak találkozója lesz, de a szombati nagyszabású disznótor is ennek szellemében zajlott. Bene Viktória tudósítása.

A rendezvény házigazdája, Bakó István polgármester köszöntötte a piac terén összegyűlteket. Ezután a zsűri elnöke tájékoztatta a versenyen résztvevőket a szabályokról. Tizenkét település versenyzői voltak jelen, akik hat kategóriában bizonyíthatták be rátermettségüket.
Ezek: házi pálinka, hagymásvér, lacipecsenye vagy újhús, hurka, kolbász és toroskáposzta. A résztvevők a kis hajdúvárosok és azok testvértelepülései – innen is kapta a rendezvény a Hajdú Komák és Konok Kunok című elnevezést.

A díjazott településeknek a díjat Sápi Imre pálinkafőző vállalkozó ajánlotta fel, ami egy díszüvegben lévő pálinka, mellékelve hozzá pedig egy fektetett lapon a disznótor jelmondata.

- A rendezvénynek két célja van: az egyik a hagyományőrzés, a másik célja a Kis Hajdúvárosok Szövetségének tartalommal való feltöltése. Az egyik ilyen, hogy az emberek találkoznak, és barátságokat kötnek egymással. – mondta Dr. Fülöpné Sípos Ilona a derecskei művelődési központ igazgatója.

Több száz érdeklődőt lehetett látni a helyszínen, akik a felállított sátraknál megfigyelhették, hogyan készül hagyományosan a hurka és a kolbász.
Pallás Imréné, a Konyárt képviselő csapat egyik tagja elmondta lapunknak, hogy reggel hatkor értek a helyszínre, ahol átvették a felszereléseket. Ezután hagymásvért, citromos teát és pogácsát készítettek, amibe belekóstolhattak a járó-kelők. A nagyfokú érdeklődés nagyon meglepte és látja, hogy a csapatok megpróbálják a legjobbat kihozni magukból – tette hozzá.

Balogh Tibor, a nagyszalontai csapat böllére vezette be a bámészkodókat a hagyományos ételek készítésébe. A szalontai csapat három féle hurkát is készített hagyományos módon: májast, tüdőst és véres hurkát, sőt az orjalevest igazi házi csigatésztával tálalták. A csapat a hangulattal és a szervezéssel egyaránt meg volt elégedve és remélik, hogy jövőre is részt vehetnek a disznótoron.

Az idő kedvezett a résztvevőknek, mivel nem havazott. Az egyik standon forralt bort árusító fiatalember szerint a hangulat remek és az emberek is derűsek. Véleménye szerint a hagyományőrzés nagyon fontos, illetve a mi felelősségünk, hogy a határon túlról érkezőket úgy fogadjuk, mintha hazaiak lennének.

*

Kétnapos esküvői mámor

Idén még színesebb programok szórakoztatták az érdeklődőket az Álompár esküvői kiállításon.

Minden, mi szem-szájnak ingere! Ekrü, fehér sőt a bevállalósabb hölgyek ma már akár színes menyasszonyi ruhákban is díszeleghetnek a nagy napon. És a sort csak folytathatjuk: fodros, strasszos, masnis, selyem, tüll…. a repertoár igen gazdag, és még nem beszéltünk a vacsoráról, helyszínről, zenéről, tortáról. Ám egy közös: mindenki a legszebbet, legjobbat akarja.

Érdekes programokkal

A döntés nem egyszerű: ezt hivatott megkönnyíteni az idén is megrendezett Álompár esküvői kiállítás és vásár a Kölcsey Központban. A kétnapos rendezvényen érdekes programokkal várták a látogatókat. Az üzletek standjainál pazarabbnál pazarabb menyasszonyi ruha –költeményeket lehetett felpróbálni, volt tortakóstolás, párkapcsolat-elemzés, csoki szökőkút, esküvői frizura-és smink-készítés, divatbemutató, vasárnap pedig megválasztották az ide év álompárját.

A megtisztelő címért mindkét nap 16 és 18 óra között érdekes és vicces feladatok megoldásával kellett megmérkőzniük a pároknak: a hölgyek például szerelmi vallomást írtak előre megadott szavak felhasználásával, miközben az urak játék babát pelenkáztak. A vasárnapi döntőben már esküvői öltözetben pompáztak a szerelmespárok.

Idén a zsűri Kiss Andreát és Bene Balázst látta a legszebbnek, így ők nyerték meg a fődíjat. Andrea és Balázs júliusban fogad egymásnak örök hűséget. - Nagyon tetszett a verseny, poénosak voltak a feladatok, a legjobban a karaoke és a baba pelenkázás tetszett – mondta boldogan a menyasszony, Balázsnak pedig a koktélkészítés volt a kedvence.

*

Új óvodát kap Létavértes

Új óvóda alapkövét tették le kedden Létavértesen, Varga Zoltán önkormányzati miniszter és dr. Oláh Lajos államtitkár közreműködésével.

Egy 12 csoportszobával rendelkező komplexum épül, ami a férőhelyszám-növekedés mellett megfelelő méretű és felszereltségű kiszolgáló helyiség létesítését is jelenti. Az udvaron fából készült fejlesztő játékokat helyeznek el, a KRESZ-parkot és biokertet is kialakítanak.

A sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését szolgáló többfunkciós helyiség is épül. A beruházást csaknem 500 millió forinttal támogatja az Európai Unió.

*

Egyre több zöld lesz Tégláson

Téglás önkormányzat az Észak-alföldi Operatív Program "Helyi településfejlesztési akciók" keretében pályázatot nyújtott be "Zöldterület fejlesztése a városközpontban" címmel.

Pályázatukat a Regionális Operatív Programok Irányító Hatósága, legfeljebb 48 746 439 Ft összegű támogatásra érdemeltnek ítélte.

A projekt összköltsége 54 501 833 Ft, ebből az önerő 5 755 394 Ft.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., haon.hu

Cikk megosztása