Rabvágás Sajónémetiben

Az Ózd mellett található községben egyedülálló hagyományként maradt fenn a „Rabvágás” , amelyet a tél búcsúztatása, a tavasz köszöntése jegyében ünnepelnek a falu lakosai.

A falu lakossága közösen dönti el, hogy a „népi játékban” ki-ki milyen szerepet tölt be. A legidősebb, legbölcsebb emberek alkotják a falu bíráinak tanácsát. A leghuncutabb, legtöbb kárt okozókból kerül ki a két „elítélt”, akinek a falu egész múlt évi „bűneiért” vezekelni kell.

Az évszázadok óta fennmaradt néphagyománynak jó kialakult forgatókönyve van. A történetben résztvevőknek nemcsak megtiszteltetés, de kihívás is, hogy minden alkalommal maguknak kell megírniuk az előadandó szöveget. A rendezvény két napos. Az első napon a falu fiataljai körbejárják a település minden házát, hogy gyűjtést rendezzenek az elítéltek családjai számára.

Másnap a falu apraja –nagyja kiöltözve vonul végig Sajónémetiben. Elől a bírák, utána az elítéltek és a „jajgató, kétségbeesett” családtagok végül a falu lakossága. A „vesztőhelyen” a bírák versbe szedve felsorolják az előző évben a faluban történt minden lopást, csalást, káros eseményeket. A „sok-sok” bűnért a két elítélt kell, hogy fizessen, hiszen a tavasz, a húsvét közeledtével a falu lakossága vágyik a megtisztulásra. Az ítélet minden alkalommal halál, melyet a két bűnös fején lévő „egy-egy” kerámiakorsó eltörésével jelképeznek.

Az ítélet után a „bűneitől megtisztult” lakosság minden tagja felszabadulva, egy közös, farsangot búcsúztató nagy mulatságon vesz részt.

*

Ifjúsági vidékfejlesztő csoport megalakulása

A térségi fejlesztési prioritások legfontosabbika az ifjúság helyben tartása, az olyan vidékfejlesztési programok kidolgozása, amelyek hozzájárulnak a térség fejlesztéséhez, a fiatalok fokozott bevonásához.

A LEADER stratégia kidolgozásával lezárult folyamatok újraélesztésével, a változó körülményekhez való fokozott adaptációval életben fogják tartani beindított folyamatokat.

*

Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület évértékelője

A 2009-es év eseményekben gazdag volt az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület számára.

• Január első felében beadásra kerültek a III-as tengelyes támogatási kérelmek, melynek köszönhetően elindultak a fejlesztések a turizmus, falumegújítás, mikrovállalkozások fejlesztése jogcímek tekintetében.
• Több nemzetközi vendéget fogadtunk ebben az évben a térségben, így februárban finn fiatalok érdeklődtek a térségi fejlesztések, ifjúsági aktív élet iránt. Szeptemberben vendégül láttuk az olaszországi Umbria tartományban található Ternano HACS koordinátorát, valamint a Dél-Borsod LEADER Egyesület Munkaszervezet vezetőjét egy olasz-magyar együttműködés megvalósítása érdekében. A közös munka eredményeként október végén ellátogattunk a HACS-hoz, mely következményeként aláírtuk a jövőre vonatkozó nemzetközi együttműködési megállapodást.
• Májusban és június elején a Hazajáró Hétvége Program keretében megmozdult a térség. A turisztikai szolgáltatók aktív érdeklődői, résztvevői voltak a projektnek.
• A nyári hónapokban az ÚMVP-ből támogatást nyert falunapok valósultak meg a térségünkben, Csernely, Gömörszőlős és Bánréve településeken.
• A folyamatos egyeztetések, fejlesztések, az egész nyáron folyó munka következtében elfogadásra került a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiánk, mely középpontjában az ifjúság helyben tartása, a természeti és kulturális értékek megőrzése áll. Ennek érdekében került kialakításra és meghirdetése a LEADER Program 17 HPME (Helyzet– Probléma- Megoldás - Eredmény) 2009 októberében. Összesen 25 pályázat érkezett be egyesületünkhöz, melyek mindegyike komoly összefogásban fog megvalósulni. A pályázatok 5 közösségi beruházást tartalmaznak, valamint rendezvényeket, képzéseket, nemzetközi együttműködésben megvalósuló programokat.
• Egyesületünk sikeresen akkreditálta magát, így októbertől mi látjuk el az ügyintézői teendőket a LEADER Program és a III-as tengely újabb fordulója vonatkozásaiban
• Szeptember-október- november a tájékoztatás jegyében telt. A különféle pályázati lehetőségek ismertetése után az ügyfelek személyesen is felkeresték irodánkat a pályázatok összeállítása érdekében.
• A LEADER Program beadását követően érezhetően megváltozott a térségi légkör. A három szektor (vállalkozói, civil, köz) összefogására épülő, alulról jövő kezdeményezések hatására komoly együttműködések bontakoztak ki, melyek éreztetik pozitív hatásukat a III-as tengely beadása környékén.
• 2009. november 16-december 20 között beadásra kerülnek a III-as tengely újabb támogatási kérelmei, melyre a megnövekedett érdeklődők számából következtetve rendkívül pozitív várakozásokkal állunk.

Elmondhatjuk, hogy egy sikeres, munkában gazdag évet hagyunk magunk mögött, mely alapja lehet a jövőben megvalósuló térségi kitörésnek. Hiszen az összefogás lehet az alapja a térség kulturális, természeti értékeinek megőrzésének, a gazdasági –társadalmi – szociális fejlődés beindításának.

*

Folyik a III-as tengelyes kérelmek feldolgozása az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesületnél

2009 karácsonyát megelőzően beérkeztek a III-as tengellyel kapcsolatos támogatási kérelmek munkaszervezetünkhöz. A mindösszesen 19 kérelem kezelése megkezdődött egyesületünknél, melyek a következő négy jogcím keretén belül oszlanak meg:
• A mikro-vállalkozások fejlesztése jogcím keretében 7 darab kérelem,
• A turisztikai fejlesztések keretében 6 darab,
• A falumegújítás jogcímen belül 5 darab, valamint
• A vidéki örökség megőrzése jogcím keretén belül 1 darab kérelem érkezett be munkaszervezetünkhöz.

Az elnökség január 20-ai ülésén előzetes értékelést tartott a III-as tengelyes kérelmekkel, valamint a LEADER Programra beérkezett pályázatokkal kapcsolatban. A LEADER Program keretén belül -a térségre vonatkozó összeget tekintve-, mintegy 80%-os támogatási igényre érkeztek be pályázatok. A közeljövőben megkezdődnek a pályázatok kapcsán tartandó előzetes helyszíni szemlék is, melyet szintén a munkaszervezet tagjai fognak ellátni, az MVH-s kollégák segítségével.

A III-as tengely kérelmei iktatásra kerültek, jelenleg alapjogosultsági vizsgálat folyik egyesületünknél.

*

LEADER Program – tapasztalatok az Észak-Borsodi LEADER Unió területén

Lezárult a LEADER Program beadási időszaka, így az Észak-Borsodi LEADER Unió területén is benyújtásra kerültek a pályázatok az alábbi jogcímekre:
• LEADER közösségi célú fejlesztés
• LEADER rendezvény
• LEADER képzés
• LEADER térségen belüli együttműködés,
• LEADER térségek közötti és nemzetközi együttműködés,
• LEADER tervek és tanulmányok

Eddig mindösszesen 25 pályázat érkezett be területünkre, mely az együttműködésben megvalósuló projekteket tekintve szép számnak bizonyul. Komoly előrelépésként értékeljük, hogy eddig nem tapasztalt összefogásnak lehettünk tanúi az elmúlt időszakban, hiszen szigorú kikötése volt HACS-unknak, hogy a pályázatokat a különböző szektorok együttműködésében kell benyújtaniuk az ügyfeleknek. Éppen ezért a beadási időszak nagy részében a települések lázas készülődésben állították össze programjaikat minden –legtöbbször mikrotérségeket érintő- település bevonásával. Többen is jelezték, hogy bár komoly munka volt ezen pályázatok összeállítása, pozitív gondolkodás indult el a szektorok között, amely reményeink szerint pozitív előremozdulást okoz a térség fejlődésében.

Pozitív elvárásokkal nézünk a következő időszak elé: mind a pályázatok értékelését, mind pedig a következő EMVA III-as tengelyes beadási időszakot tekintve. A civilek, vállalkozók, önkormányzatok együttműködésére építve a térség fenntartható gazdasági-, kulturális-, környezeti fenntarthatósága valósulhat meg.

*

Falunapos pályázatok 2010- Észak-Borsodi LEADER Unió

Idén ismét lehetőségük lesz az önkormányzatoknak, településeknek pályázni falunapos támogatásra. A 2009-ben sikeres program csomag beadási határideje 2010. február 26. A támogatás elnyerése mellett ismét lehetőség van a meglepetés előadás pályázására is.

2009-ben térségünkben 3 falunap megrendezésére került sor. Augusztus 8-án színes programjaival Csernely várta az érdeklődőket. Az egész napos programon ÚMVP sátor felállítására került sor, melyben a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője valamint egyesületünk munkaszervezet vezetője fogadta a pályázni vágyókat. Hasonlóképp volt ez Gömörszőlősön és Bánrévén is, ahol a gyerekeket lufikkal, a felnőtteket tanácsadással várták az ÚMVP sátor résztvevői.

Idén sem lesz ez másképp, a pályázat része ÚMVP sátorhely biztosítása, melyben ott leszünk és tájékoztatjuk kedves ügyfeleinket a jövő vidékfejlesztési lehetőségeiről.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület

Cikk megosztása